Zomertijd terug naar je kindertijd!

Weet je nog hoe graag je als kind speelde? Zonder werk of verplichtingen was je vrij om rond te dwalen, je fantasie te gebruiken en je over te geven aan dingen alleen maar om ze te doen. Spelen was ontspannend en leuk, bracht vreugde en plezier. Je keek uit naar om gewoon de volgende ochtend verder te kunnen spelen. Als volwassenen hebben we werk, gezinsverplichtingen en andere engagementen. We worden verantwoordelijker en serieuzer. We zijn vergeten hoe plezierig het was gewoon te spelen. En als we niet oppassen, worden zo van die knorrige oude dames en heren. Wat chagrijnig en kribbig, negatief misschien, lichtgeraakt… Je weet wel, die waar je als kind met een grote boog omheen liep… Ga in deze zomertijd terug naar je kindertijd… Vind je vrolijke speelse kind terug door nog eens wat te doen van toen!

Eet een ijslolly

Nee, de mama kocht geen gekleurde ijslolly’s wegens ongezond en vol kleurstoffen. Dus als kind was zo een Calipo, Raket of Twister een echt traktaat. Of we kochten ene stiekem van onze zakcentjes, of kregen eentje bij vriendinnetje waar ze wel in de vriezer zaten… Dan moesten we lachen om onze knalblauwe of groene tong… Verboden en zo leuk.

Tijdens die warme zomerdagen kon ik niet weerstaan aan een doos van die waterijsje kopen… Ik proefde, het was als de zomer op een stokje! En ja ik vind ze nog steeds lekker, maar ik heb wel een meer gezonde versie gekocht😊. En nu geniet ik elke avond op mijn terras van een ijslolly… Zomertijd terug naar je kindertijd.

Breng een hele dag door met lezen

Ga voor een dag online-loos en lees een boek. Voor mij is dit een moeilijke, mijn laptop en gsm zijn goede vrienden. Ik lees veel, maar online blogs en berichten, ik lees tijdschriften…nooit boeken. Korte schrijfsels die je vlug neerlegt want ja je moet nog dit en je moet nog dat… Klusjes wachten niet… We hebben steeds veel excuses om onszelf niet te laten genieten van een favoriet tijdverdrijf. Daarom maak tijd voor jezelf, verlies jezelf eens in een verhaal, helemaal. 

Nochtans als kind was ik een echt boekenwurm. Mijn zusjes en ik gingen wekelijks naar de bibliotheek en elke week waren ze uitgelezen. Ik vond het zalig om in een verhaal te verdwalen liggend in de tuin onder een boom of onder de dekens met een zaklamp. No worries… alleen ik en mijn papierenhelden. Misschien moet ik het terug eens leren, het lang lezen. Zo niet nu, wanneer? Als je tips hebt voor een leuk boek…

Verzamel stenen

Wat is er met kinderen en stenen? De meeste kinderen vinden het leuk om stenen op te rapen, je vindt ze dan ook overal. Kinderen vinden het heerlijk om naar de kleuren en vormen te kijken en hun zakken te vullen tijdens het wandelen. Dus bij je volgende wandeling, kijk rondom je, kijk naar de grond… zoek… Waarom probeer je niet zelf een paar stenen op te rapen?
Je kunt er een spel van maken, op zoek naar een mooie kleur of een interessante vorm. Het is nog mindful ook, het zorgt ervoor dat je in het moment leeft en aandacht schenkt aan je omgeving. En thuis kan je ze klasseren, of bewaren in een grote pot zomaar… Of je kan ook een stift nemen en er inspirerende woorden of citaten op schrijven, en bij een volgende wandeling leg je ze terug…

Knutsel terug met papier en schaar

Weet je nog dat je als kind zelfgemaakte kaarten maakte op school? Of een slingers voor de kerst- of paasboom? Knutselwerkjes, de kunst van het maken van iets was creatief en leuk en het geven aan een iemand waar je om gaf voelde speciaal.

Doe dat nog eens, maak eens een handgemaakte uitnodiging voor je volgende bbq of apero, of teken een kaart met een handgeschreven boodschap… zo old school maar zo tof om in je bus te krijgen. Of hang zelfgemaakte slingers van grote gekleurde cirkels in je boom buiten. Of teken gekleurde bloemen op papieren lampions. Pak je verf, kleurpotloden, of scrapbooking materialen en begin er gewoon aan. Je zal het verrassend leuk vinden, van creatief bezig te zijn en van het resultaat. Het is een win-win.

Hou ‘speelnamiddagen’

Weet je nog dat op woensdagnamiddag vriendinnetjes langs kwamen om samen huiswerk te maken en om even samen te spelen… ‘hotelletje, kokeneten,…’ Of wie heeft niet zijn knuffelbeesten of poppen (en af en toe een tegenstribbelende jongere zus😊) samen een theekransje (of koffie) laten te houden? Ik wel, ‘koffie’ gemaakt van geweekte rozijntjes en hapjes van rondjes platgedrukt wit brood. En lekker dat het was. Zomertijd terug naar je kindertijd…

Hou terug regelmatig zo een ‘speelnamiddag’ zo even samen met een vriendin(nen) wat tijd voor jezelf… Samen een lekker bakje troost (zeggen ze bij ons), wat bijpraten en de laatste roddels, zelf(gekochte)gemaakte koekjes of cake, plannen maken voor een uitje. Zet je tuintafel ergens in de lommerte (een mooier woord dan schaduw toch, komt van ‘l’ombre’ 😊), haal je mooiste porselein tevoorschijn en maak iets lekkers (hier heb ik een tip: onzichtbare taart). Maak er een gewoonte van, eventjes op de rem staan… eventjes echte we-time… Het is zoveel meer dan die smsjes…

Kijk naar de natuur

Als kind kon je uren zitten kijken naar de natuur… Een eekhoorntje in een boom, een meikever, kikkervisjes in een poel, fladderende vlinders, lieveheersbeestjes over je vingers,… Neem ook nu je de tijd om rustig in de natuur te zitten en te genieten. Ik kijk ’s avonds dikwijls naar de kapriolen van 3 vleermuizen die rondfladderen boven mijn tuin… ze blijven meestal maar een half uurtje dan is het spektakel over… morgen zijn ze er weer… En gisteren was er een zeldzame  kolibrievlinder nectar aan het slurpen van mijn lavendel, fascinerend. Ook in de stad kan je de natuur waarnemen, gewoon naar buiten gaan en kijken… De schoonheid van de natuur laat ons vertragen en dat is goed voor lichaam en geest.

Maak een sprookjestuin

Geloofde jij in elfjes en kabouters? Paddenstoelen waren kabouterhuisjes, en elfen die de bloemetjes verzorgden… Kwam de tandenfee je melktandjes oppikken, of de fopspenenfee je tutter😊? Als kind geloofde ik graag in sprookjes… en ja dat van die sprookjesprins die ooit komt is er nog een gevolg😊. Maak van een hoekje van je tuin een sprookjestuin… Je kunt je fantasie en creativiteit de vrije loop laten en iets magisch creëren. Met kabouters, vlinders, elfjes en feeën… Als je kleinkinderen hebt om het mee te delen, zal het ook hun fantasie prikkelen… of anders gewoon voor jezelf….

Maak collages

Places I wanna see…

Toen we foto’s nog in een album kleefde, maakte ik er altijd collages van met gedroogde bladeren, tekstjes en foto’s uit  magazines die ik bewaard had, entreetickets, enz… Zo leuk om achteraf terug te bladeren.  Tegenwoordig zijn vision of mood boards echt wel populair. Het zijn een soort collage, waar je niet alleen afbeeldingen maar ook woorden en zinnen verzamelt die dingen symboliseren die je zou willen doen of worden in de toekomst.

Maak eens een collage, een fysisch bord met wat je leuke outfits vindt voor komend winterseizoen, of voorbeelden hoe je misschien je living wil schilderen en herinrichten, of dingen en plaatsen die je ooit wil doen of zien, opbeurende quotes… Prik ze aan de muur zodat je er regelmatig een inspirerend oogje kan op werpen… Collages zijn leuke manier om jezelf uit te drukken.

Eet junkfood tijdens wedstrijd of festival

Eens naar een echte voetbalwedstrijd gaan staat nog steeds op mijn wishlist, en daar dan zonder schroom genieten van een hotdog met gebakken ajuintjes of een hamburger met ketchup.

Als kind kon je in een opwelling genieten van junkfood, een bakje frieten met mayo op schoolreis, of een suikerspin of oliebollen op de kermis… Je dacht nooit oei al die calorieën of aaah dat is ongezond… Als volwassenen ben je veel meer bezig wat je eet, dan hoe je er kan van genieten. Dus dit weekend is het Bierfeesten in Oudenaarde, en binnenkort ga ik naar een paar lokale festivals… Ik ga smikkelen en smekken en bewust genieten, lekker ferm ongezond, voila! Wat ga jij ontdekken?

Speel in het zand

En hier ontroert de tekst van een lievelingsliedje me steeds ‘Sky & Sand’ van Paul é& Frtiz Kalkbrenner

En we bouwen kastelen
In de lucht en in het zand
Maken onze eigen wereld
Die niemand verstaat
Ik voelde mezelf zo levend
In de palm van je hand
Zolang we vliegen
Heeft deze hele wereld geen einde

De zee, het strand… welk kind speelt niet graag in het zand… Kastelen maken, taartjes bakken, greppeltjes waar straks het water zal inkomen… Kinderen maken zandkastelen wij houden het op luchtkastelen bouwen, beide zijn vergankelijk… Als kind vind je het niet erg je maakt straks wel een nieuw, als volwassene zou je je beter focussen op die kastelen van zand… Dus als je het geluk hebt om naar een strand te kunnen gaan, waarom zou je dan niet genieten van het zand?

Maak een kasteel of loop gewoon op blote voeten over het strand, krul je tenen in het zand, voel. Of schrijf een boodschap in het zand en stuur er een foto van naar iemand, of laat het staan voor eventuele lezers, voor de vergankelijkheid van golven… Niets zal er meer voor zorgen dat je je weer als een kind voelt dan even in het zand te spelen.

Zomertijd terug naar je kindertijd

Ga deze zomertijd terug naar je kindertijd, beleef je favoriete activiteiten van toen opnieuw… Laat los, en doe het gewoon. Wees een beetje speels deze zomer, doe eens gek. Ja je mag, je moet! Veel plezier, ontspan en geniet van het moment.

Vertel me en wat deed jij? Zomertijd terug naar je kindertijd 

Xoxo Ninon Zomertijd terug naar je kindertijd

Lees ook deze zomerse blogs:Zomerlijstje: hier zijn 10 dingen waar ik niet van hou… Jullie wel? en  zomerlijstje-10-dingen-waar-ik-helemaal-fan-van-ben

2 reacties

  1. Ik heb nog een leuke tip, In mijn diepvries zitten frozen cocktails, dat zijn waterijsjes die alcohol bevatten (dus niet aan kinderen geven hee). En je hebt leuke smaken gin-tonic of mojito of limoncello of aardbei daiquiri… En verrassend leuk en lekker… Maar jouw tips mogen er ook wezen hoor…

    1. Dat is een heel leuke tip :-). Ik zal eens kijken of ik ze in een supermarkt vind of waar heb jij ze gehaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.