Zoete dromen free rawpixel

Sweet dreams! Zoete dromen…

Zoete dromen. Niet kunnen slapen is lastig! Of na 2 uurtjes terug klaarwakker in bed liggen… Ik dans graag op Insomnia van Faithless, maar de laatste jaren ben ik blijkbaar een grote fan. Soms lig ik om 2 u nog steeds eyes wide open, of om 4 u al terug… En té weinig slaap dat heeft invloed op je zijn. Je wordt bijna obsessief ‘ik MOET slapen’.  Soms verlang je zo hevig naar die… Sweet dreams! Zoete dromen…

Deze week terug, misschien door de warme nachten, maar toch… Weggedommeld maar om 3 u klaarwakker. Draaien in bed en nog eens draaien, en kussen opschudden, opstaan voor plasje en wat water, kussens herschikken, en gedekt en bloot… Niks. Eigenlijk zijn het vooral die hersentjes die blijven haperen aan elke beslissing genomen, nog te nemen, of helemaal niet van belang zaken die passeren in het donker. De volgende ochtend ben je wat mistig in je hoofd en helemaal nog niet klaar voor de nieuwe dag. Herken je dit?

Boris groet ’s ochtends dingen… Daa-ag vis dag lieve vis dag klein visselijn mijn

Melatonine pilletjes, warme melk met honing, slaap spray onder je tong, lavendel druppels op je kussen, ¼ slaappilletje (helpt nog het meest, maar afgebouwd), wat lezen, de radio zachtjes opzetten zodat je hoofd afgeleid is, lauwe douche,.. Ik heb reeds van alles geprobeerd en ondertussen ook al een en ander over gelezen… want wat doe je als je niet kan slapen, juist ja googlen op je gsm naar ‘geen zoete dromen’ 😊.

Een paar tips wat ik probeer om gemakkelijker in dromenland te geraken. Van hersendownload tot kussenpositionering, met uitleg van ‘echte’ experten 😊

Tip 1: chillen

Chillen = ontspannen.  Dus voor je gaat slapen moet je relaxen, en niet zoals ik dikwijls nog plots inspiratie krijgen voor een blog en beginnen schrijven in het blauwe licht van je laptop. Niet goed bezig!
Chillen  = afkoelen. Dus je lichaam laten afkoelen als je gaat slapen helpt. Ik heb met die zomerhitte al net voor het slapen me even afgespoeld onder een lauw-koude douche… en dan maar half afdrogen zo… Zalig zo lekker fris in bed. Of de ventilator op laagste stand in mijn slaaprichting. Een frisse slaapkamer helpt je lichaam met inslapen.

De expert: zin in een middagdutje, of soezerige vermoeidheid tijdens hete zomerdagen, dat is je lichaam dat probeert af te koelen. Je bloedvaten vergroten om warmte vrij te laten en zo je te laten koelen. Andere delen van je lichaam krijgen minder zuurstof, wat je sufheid  veroorzaakt. Ook je 24-uursritme ritme, dus je slapen/wakker zijn, is afgestemd op lichaamstemperatuur. Overdag stijgt je lichaamstemperatuur tot laat in de middag, waarna het begint te dalen en als begint in slaap te vallen, daalt je lichaamstemperatuur nog met twee graden, energie besparend. Deze temperatuurdaling komt door je melatoninehormoon dat ontspanning geeft, je lichaam vertraagt en zo (zou moeten) doen inslapen. Als je lichaam of je slaapkamer te warm (of koud) is, zorgt dit voor mindere slaapkwaliteit !

Tip 2: neem een bad

zoete dromen neem een bad free rawpixelJe zou denken, hoe een bad nemen dan krijg ik het terug warm… Maar het werkt! Als ik om 22 u me in mijn warme badwater onderdompel met wat lavendel druppels en Epsonzout (zie hieronder), krijg ik tegen 23.15 u geeuwgoesting, en om 23.30 u bedje binnen en grote snurk 😊.

  • De expert: eventjes badderen doe je een uurtje voor je gaat slapen, dan heeft je lichaam tijd om af te koelen. Het warme water ontspant je spieren Eventjes met niks bezig bent dan genieten van de warmte die je omgeeft, relaxt je hoofd en je hersentjes.
  • Epsomzout: ook wel magnesiumsulfaat genoemd in je badwater heeft een heilzame werking. Magnesium zorgt dat het stresshormoon cortisol afgebroken wordt en verhoogt de aanmaak van serotonine dus slaap bevorderend. Epsonzout zou een positieve invloed hebben op je hormonenhuishouding. De zwavel is ontstekingsremmend en ontgiftend. Dus ja 2 potten Epsomzout online bij Pit&Pit gekocht😊
  • Badolie: lekker ruikende badolie geeft een signaal via je neus naar je ‘emoties en stemming’- hersentjes. Kies voor lavendel, bergamot, ylang ylang, scharlei of vetivert, dit zijn ontspannende geuren.
  • Theelichtjes: doe het grote badkamerlicht uit en zet theelichtjes en kaarsen… het ontspant je ogen…maar niet in slaapvallen in je warme bad hee 😊
  • Meditatie of klassieke muziek: met luisteren naar een mediatie app op je gsm (beter dan woordspelletjes te spelen) of naar kalme muziek, klassiek bijvoorbeeld, maak je je hoofd rustig en verplicht je het tot niets doen.

Tip 3: Zet je hoofd stil!

zoete dromen zet je hoofd stil free rawpixelDat gaat moeilijk bij mij. Het denkt. Als ik niet meer afgeleid ben door TV of activiteiten dan begint het hoofdje te malen in de stilte van de slaapkamer. Terwijl ik wakker lig, is mijn geest plots in overdrive aan het overdrijven… Sinds de lockdown ging inslapen iets makkelijker, de dagelijkse stress was wat weggeëbd de adrenaline wat weggevloeid.

De expert: ik las dat je de to do’s waar je aan denkt of de boodschappenlijst voor de volgende dag best neer schrijft voor je naar bed. Owkee! Dus vanaf morgen pen en papier naast mijn bed en als er een gedachte mijn hoofd binnen sluipt… noteren… Ja halfvolle melk, ik weet het ik weet het brein ik moet melk meebrengen morgen.. én hondenvoer… én toilet papier want er is nog 1 rolletje… ja brein, wacht pen+papier… Slapen nu.

Tip 4: Zoek een gemakkelijk houding

Hoe val je gemakkelijkst in slaap? De meest voorkomende en ook goede slaaphouding is op je zij met je benen opgetrokken, nog aangeleerd in je babybrein als foetus in mama’s buik. Maar een tip die ik las was, als je een zijslaper bent kies dan voor de tegengestelde kant dan hoe je schrijft. Dus slaap op je linkerkant als je rechts bent, en rechterzij als je linkshandig bent. Oei ik slaap dus altijd verkeerd, rechts en ik ben rechts… Vanavond eens draaien. Sommigen raden ook aan op je rug te slapen, OK ik heb dit geleerd sinds mijn operatie… maar als je een snurker bent zeker af te raden als je geen ruzie wil ‘ s ochtends 😊. En voor de buikslapers, daar krijg je volop rimpels en platte tieten van 😊… niet doen dus.

Tip 5: Lees

Als je ’s nachts wakker wordt en je geest begint te dwalen, lees dan even een boek of die takenlijst, of een artikel in een tijdschrift… Het repetitieve van de lettertjes, de zinnen, de paragrafen laten je hoofd terug rustig worden en je krijgt (hoop ik toch) terug slaap. Breng geen uren door in bed om te proberen in slaap te vallen. Sta in plaats daarvan op en ga ergens rustig zitten of blijf in bed, terwijl je de lichten laag houdt, neem even een gedichtenbundel of boek en lees even… Achterwaarts van 199 naar 1 tellen, of die obligate schaapjes over het hekje zorgt ook voor het repetitieve en zet je hoofdje stil.

Tip: neem geen spannend boek waar je helemaal weer alert van wordt en dringend wil weten hoe het afloopt want dan zie je plots het de opkomende zon door de gordijnen piepen… en dat is niet de bedoeling 😊

Tip 6: Rug- en nekpijn

De expert: met ouder worden krijg je soms bepaalde pijntjes en klachten, ook bij het slapen. Een te zachte matras is slecht voor de rug, maar een te harde dan weer niet goed voor je gewrichten. Soms kan je met extra kussens je lichaam ondersteunen zodat je minder spanning krijgt op je gewrichten of op je wervelkolom. Ik zag onlangs een reclame voor een kussen om tussen je knieën te houd als je een zijslaper bent, helpt heup en kniegewrichten te ontzien. Zorg er ook voor dat je hoofdkussen de natuurlijke ronding van je hoofd, nek en schouders ondersteunt.

Oei bij mij is het zo een fluffy zacht pluimig wegzak kussen, toch wel eens advies vragen, maar het ligt zo lekker…

Tip 7: Snurken of slaapapneu

zoete dromen snurken als een beer free rawpixelZelf heb ik nog geen klachten over snurken gehad😊 Maar een partner had slaapapneu, snurken… nog erger dan een beer. Dan lig je wakker luisterend naar zijn adem die stokt, en te tellen… bij 30 gaf ik een duw en hij ademde terug… Zelf werd hij niet wakker maar s ochtends was hij ook niet echt uitgerust.

De expert: bij slaapapneu zakt je tong als het ware naar achter tegen je zachte gehemelte en blokkeert zo je luchtpijp, wat leidt tot een onderbroken ademhaling en heel hard snurken. Slapen op je rug is het slechtste wat je kan doen daarom, op je zij slapen is beter (ook voor je partner 😊)

Na tennisballen in zijn pijama genaaid te hebben, hem proberen over rollen naar zijn zijkant, zijn neus toegeknepen te hebben, gaan slapen in het logeerbed (hielp een beetje)… is mijn toenmalige partner een nachtje naar de slaapkliniek geweest. Bleek zwaar apneupatiënt, vanaf dan sliep hij met een zuurstofmasker dat constant lucht in je neus blaast. Voor zijn welzijn was het beter, maar ook voor wie er naast sliep… nooit nog een snurkje gehoord… Maar sexy is het wel niet 😊

Tip 8: Reflux en maagzuur

Door mijn maagverkleining heb ik af en toe last van brandend maagzuur want ik slaap nogal plat. En té plat liggen is dan niet goed. Gebeurt, zet ik mijn bedhoofdsteun een standje hoger of ik leg een extra kussen onder hoofd én schouders zodat het maagzuur niet terug naar de keel kan vloeien. Wat bij mij ook verlichting geeft, maar ook niet in overdrijven. Is een klein beetje water met half theelepeltje bicarbonaat opgelost, ietwat zoutig maar dit verzacht.

De expert: ben je een zijslaper dan is het belangrijk welke zijde bij reflux. Slaap dan op je linkerkant, gezien de positie van je slokdarm en maag en zwaartekracht wordt zo maagzuur eerder in je maag gehouden. Aan denken een volgende keertje…

Ochtendstond enz ens… Vrouwtje is veel te vroeg wakker!

Hadden jullie wat aan de tips? Iets nieuws er tussen?
Als jullie misschien slaperig worden door dit artikel 😊 zeker vanavond nog eens lezen bij het slapen gaan 😊.

Xoxo Ninon

 

Deze artikels kan je ook lezen  sneeuwwitje-en-de-zeven-dwergen-een-slaapsprookje  of  keep-it-cool-hoe-hou-je-het-koel-in-deze-hitte

 

 

8 reacties

  1. En wat doe ik als ik ‘s nachts niet kan slapen? Ik lees de blog van Ninon 😉. Jouw verhaal is heel herkenbaar! Zeker de hoofdspinsels die maar niet stoppen. Zouden de leeftijd en de hormonale wijzigingen ook nog een rol spelen? Ik vermoed van wel. Ook de werkstress keert alsmaar terug in de nacht. Minder stressvol werk vinden op latere leeftijd is ook geen makkie… Dus, laten we aan elkaar denken diep in de nacht 😉

    1. Lief dat je aan mij denkt zo diep in de nacht. Maar volgende keer beter schaapjes over het hekje tellen, of ben te dan ook al aan een honderdtal 🙂 🙂 Minder slaap nodig hebben en de menopauze zouden inderdaad invloed hebben op je slaappatroon… Ik hoop dat Fiftylicious lezen en herlezen je slaperig maakt.

  2. Ook ik heb af en toe eens last van een nachtje met een slaapstoornis.
    Mijn vuistregel is sinds enkele jaren, de gsm blijft beneden. Zodat ik niet in de verleiding kom om als ik de slaap niet kan vatten om te kijken wat er zich in de wereld allemaal afspeelt. ‘T zijn mijn zaken niet denk ik, morgen moet je weer fris en monter zijn.
    Ik heb enkele jaren geleden een cursus mindfulness gedaan, hier zoek ik mijn toevlucht in als ik mijn gedachten niet in de plooi krijg.
    Voor ik ga slapen lees ik meestal, en moet mezelf dan dwingen om het boek opzij te leggen.
    Ik zal pas in uiterste noodzaak grijpen naar een pilletje op basis van kruiden.
    Welterusten voor vanavond. 😘

    1. Ja is waar, die gsm is het eerste waar je naar grijpt als die op je nachtkastje ligt (doetem)… Ik gebruik Melatonine pilletjes en heb er toch baad bij. Meditatie en mindfulness ga ik met toch eens wat meer moeten in verdiepen… Slaap lekker voor straks.

  3. Schaapje, schaapje, schaapje… ja eens 50+ liggen veel dames regelmatig wakker… En met die warmte in de slaapkamer deze week, het werd maar ‘slaapbaar’ tegen de ochtend. Ik ga toch een paar van je tips toepassen… Helpt dat Epsonzout echt? Gtjs

    1. Geen idee of het helpt dat Epson, maar beetje gegoogled en is voor tal van dingen goed :). Zo een antiek huismiddeltje. Of misschien is het gewoon een beetje wishfull thinking :). Zoete dromen straks

  4. Nu ik 60+ ben valt het me op dat ik met 6 à 7 u slaap voldoende heb…. Maar inderdaad niet kunnen inslapen, en al die gedachten in je hoofd dat is zeer ambetant. Bij mij valt het meestal nog mee, al zegt mijn man ook soms sta jij nu weeral op het is maar 6 u… ik draai me nog even… Maar na een koffie doe ik de strijk, man + zoon geeft een stapel… en daarna kan ik leuke dingen doen tijdens de dag. Wens je sweet dreams. Groeten

    1. Ja ik heb ook wel minder slaap nodig, al had ik vroeger met 7 ook al voldoende… Bij jou is het echt de ochtendstond geeft goud in de mond dan 🙂 zo een bezige bij om dat uur 🙂 Maar ieder zijn gewoontes… Wens je een goede nachtrust straks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.