Zet je maker af Fiftylicious

Zet je masker op… voor eventjes…

Dit weekend ging ik naar een Bal Masqué. Mooi volk op de dansvloer. Dames, heren, singles, koppels, happy faces… allemaal met een masker… Toekomst, heden en verleden eventjes gemaskeerd. Kan je je een wereld voorstellen waar niemand geeft om wat voor job je hebt, welk huis, welke looks, welke zorgen, welk verdriet,… Even vrijheid, even iemand anders zijn. Zet je masker op… voor eventjes…

We willen er zo graag bij horen, goed gevonden worden. We dragen hoge hakken, nieuwe outfits, designer handtassen, advertenties spelen op ons ​​gevoel van eigenwaarde, we projecteren. We zetten maskers op om anderen te behagen, te imponeren. Maskers om onze angsten en littekens weg te stoppen, zelf beschermend misschien. Daarom is je wegsteken achter een masker zeker niet fout. Zet je masker op… voor eventjes… en dan terug af…

Soms wil je je anders tonen dan hoe je je van binnen voelt.  Een betere versie van jezelf op dat moment zijn, of gewoon een andere versie… Er zijn een paar maskers die ik makkelijk op zet…

‘Smiley-face’-masker

Zet je masker even je masker op FiftyliciousDe vrouwelijke Forrest Gump 😊altijd vriendelijk, innemend, oppervlakkig zelfverzekerd, opgewekt, enthousiast. Wie mij kent, weet ik ben de positivo.  Meestal is het echt, maar soms een façade… Zet je masker op… voor eventjes… Je rugzakje verbergend omdat je er niet wil aan denken. Of omdat je niet wil dat anderen medelijden voelen. Je smiley face opzetten naar je collega’s toe, naar onbekenden,… Een feestje, als je liever in je zetel zou zitten. Een masker geeft je af en toe ook energie… plots vind je die party toch leuk… Je wordt een beetje je masker.  Maar vergeet het  niet af te zetten. Laat zien dat ook jij niet het perfecte leven hebt, dat je onvolkomenheden hebt. Het maakt je menselijk, uniek en herkenbaar. ‘Life is a box of chocolates. You never know what you’re gonna get’ (quote Forrest)… ‘but it is still chocolate’ (quote Ninon 😊)

 ‘Sterke madam’-masker

Zet je masker op eventjes FiftyliciousJa, vrouwelijke Arnold Schwarzeneggers zijn we allemaal nogal dikwijls. Single dames… we moeten wel dikwijls doen alsof we sterk zijn. Denken dat we alles zelf kunnen. Dat ‘super woman’ masker is heel gemakkelijk om je erachter weg te stoppen. Maar weet het is geen schande eventjes niet sterk te zijn. Je Schwarzenegger spieren rust te gunnen. Laat degenen die je omringen, Arnold even zijn. Vertel hen wat je nodig hebt.  Vraag om hulp. Het is een daad van moed, niet van zwakte. Laat anderen toe. Zeg niet tegen je boormachine ‘I’ll be back’ (Terminator)… maar tegen een vriend met een boormachine ‘Please come back, and help me’ (quote Ninon 😊)

‘Superieure’-masker

Laat ons zeggen een vrouwelijke Einstein, alhoewel dat was echt wel een slimmeke.  😊 Ik bedoel maar, er zijn er die hun ‘betweter’-masker opzetten om zich speciaal, beter dan een ander te voelen. Het is niet dat ik dit masker zoveel draag, maar ik ben een beetje sapio (gebruik eens graag een geleerd woord 😊 ) en ik google en deel graag  (hopelijk niet té betweterig) Tja, we hebben niet allemaal de relativiteitstheorie ontwikkeld, bij de meesten is het enkel warm water heruitvinden. Superioriteit is slechts een illusie. Het is niet echt, we zijn allemaal speciaal en uniek. Waarom niet luisteren in plaats van doen alsof je alles weet. Als je echt een ‘wijze’ madam bent, dan geef anderen een kans om te praten, te dromen en te brainstormen. Zet je dat masker af please, en laat hen groeien. De relativiteitstheorie E = MC² (quote Einstein), inderdaad Energy = Morning Coffee² (quote Ninon 😊)

‘Deurmat’-masker

Zet je masker op, eventjes FiftyliciousOf ook het Moeder Theresa-masker. Je  geliefd willen voelen. Anderen willen behagen. Geen nee durven zeggen, conflicten uit de weg gaan. Té veel water in je wijn. Soms zijn we wel eens deurmatjes… ten koste van onszelf. Anderen gelukkig maken, maakt jouw geluk. Vooral in een relatie zet ik dit masker  op, maar als je partner er ergens misbruik van maakt, niet goed toch. Als de andere je nodig heeft in een moeilijke situatie, dan is even Moeder Theresa zijn niet erg (vind ik)… Maar liefde koop je niet, genegenheid krijg je niet door altijd toe te geven, altijd ja te zeggen.  Leer ook eens je eigen zin doen en niet die van een ander. Leer eigenliefde. Gelukkig zijn met jezelf. ‘Intense love does not measure, it just gives‘ (quote Moedere Theresa), maar ‘hou ook mateloos van jezelf‘ (quote Ninon 😊)

Zet je masker op… voor eventjes… dat is echt niet erg.  Het laat je omgaan met bepaalde ervaringen.  Een masker kan je beschermen als je je even kwetsbaar voelt voor de buitenwereld.  Maar zet het dan terug af, laat jezelf zien aan anderen.  Je ‘ik’ met je positieve kanten, je minpuntjes, je kwetsbaarheden,…  Je authentieke zelf.

Xoxo Ninon

Ps: bedankt Isabelle voor de leuke foto’s  🙂

6 reacties

  1. Mooie tekst!
    Het masker ook teken van onzekerheid, camouflage van je ziel.
    Vergelijkbaar met de happy clown en droevige Pierrot. Een face met zoveel achtergrond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.