Wanneer plaats je nog eens een recept, vroeg Frieda die fan is van Fiftylicious. De feestdagen komen eraan, dus ik zocht een showstopper taart!😊 Stylish, kerstig, chique en classy… en doenbaar voor een onervaren bakker😊. Als fan van… maakte ik deze door SATC en Kerst geïnspireerde cake. Een sprankelende X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl. Deze cake is woooooww en stijlvol (als Carrie), chic en elegant (als Charlotte), opvallend en verleidend (als Samantha), een uitdaging maar toch eenvoudig (als Miranda). En verse cranberries (veenbessen/vossenbessen) horen bij Kerst, als een Cosmopolitan bij Carrie, daarom is deze taart de missing link… X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl. Gewoon proberen😊.
De 4 vriendinnen gingen in de Magnolia Bakery in West Village NY muffins en donuts snoepen😊. Maar van deze decadente Cosmopolitan-taart with a twist zouden ze sowieso fan zijn😊. Het is een echte feesttaart, een zalige smaakcombinatie met het zoetzure van de kerstbessen, de hemelse frosting, en het vleugje Cosmopolitan. Dus verbaas je feesttafel, je vriendinnen, je partner…. En kan ik het, dan kan jij het zeker.
Welke flavours van de Cosmopolitan vind je in de taart!

60ml wodka (geeft geen extra smaak aan de taart dus weggelaten)
30ml Triple Sec of andere sinaasappellikeur (zit in de taart)
30ml cranberry sap (zit in de taart)
30ml limoensap (zit in de taart)
Sinaasappel (ik heb limoensap en rasp gebruikt dus in de taart)
Enkele tips vooraf:
Een uitdaging misschien, maar omdat je sommige zaken 1 à 2 dagen op voorhand kan bereiden valt dat best mee. Dus iets minder stress😊.
- Lees eerst even het volledige recept.
- Check of je alle ingrediënten in huis.
- De kruidige cranberrycompote kan je 1 à 2 dagen ervoor maken en tot gebruik koel bewaren.
- De gesuikerde veenbessen kan je 2 dagen van tevoren maken, deze moeten sowieso overnachten in de suikersiroop en laten drogen met het laagje suiker…
- Ook de frosting kan op voorhand, maar ik maakte hem terwijl de cake in de oven zat.
- Zorg dat de cake volledig afgekoeld is voor je met de laagjes begint als smelten gelei en frosting.
Zet op die feestelijk koksmuts eeuh kerstmuts 😊, hier gaan we:
GLINSTERENDE GESUIKERDE VEENBESSEN
340 gram verse veenbessen
200 + 200 gram kristalsuiker, verdeeld
240 ml water
(Ik maakte deze anderhalve dag op voorhand)
- Breng 200 gram suiker met het water aan de kook in een pan.
- Laat sudderen tot de suiker volledig opgelost is.
- Giet siroop in een hittebestendige kom en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Voeg de verse veenbessen toe en roer om zodat ze allemaal bedekt zijn.
- Zet de cranberries koel weg voor een nachtje en roer af en toe om, om ze met siroop te bedekken.
- Neem porties veenbessen, even uitlekken en rollebol ze in de resterende suiker, zodat ze een mooi laagje krijgen.
- Zet de veenbessen opzij om ze te laten drogen.
Tip: heb je er over, ook lekker als semi-gezond knabbeltje voor teevee…
KRUIDIGE VEENBESSENCOMPOTE
320 gram verse veenbessen
95 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker (OF 1 eetlepel vanille-essence)
2 theelepels gemalen 4 kruiden-poeder van Ducros (daar zit onderstaande al in)
(OF 1 theelepel gemalen kaneel – ½ theelepel gemalen nootmuskaat – ¼ theelepel gemalen gember – ⅛ theelepel gemalen kruidnagel)
¼ theelepel gemalen piment (OF ik gebruikte snuifje cayennepeper)
70 ml veenbessensap
1 zakje Agar-agar geleermiddel (je kan ook gelatineblaadjes gebruiken)
- Doe 2/3 van de veenbessen samen met de kruiden, de suiker en het veenbessensap in een kookpot.
- Breng aan de kook en voeg het zakje Agar-agar geleermiddel toe (moet 2 minuten meekoken).
- Neem de pot van het vuur zodra de meeste veenbessen zijn opengebarsten.
- Voeg de overige 1/3 veenbessen toe.
- Giet uit in een platte kom, ik gebruikte taartvorm en koud worden en laat opstijven.
Tip: restje gebruikt bij wat wildpaté… mmm lekker… of op je ochtendboterham kan ook 😊
CRANBERRY – VEENBESSEN CAKE
150 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren op kamertemperatuur (medium formaat)
150 gr suiker
150 gr boter gesmolten en afgekoeld
0.6 tl zout
0.6 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker
105 gr verse cranberries
1.2 el citroen of limoensap
rasp van 1 bio citroen of limoen
Facultatief: 2 eetlepels Triple Sec of andere sinaasappellikeur (Grand Marnier, Cointreau) (ingrediënt van een Cosmopolitan).
Dit zijn hoeveelheden voor 6 personen taartbakblik, dit van mij is 18.5 cm diameter. Volgende keer neem ik een rechthoekige cakevorm, is gemakkelijker aan te snijden en even spectaculair😊.
- Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
- Doe eieren, suiker, zout, citroen/limoensap en rasp, vanille en eventueel sinaasappellikeur in een kom en meng.
- Mix een paar minuten op hoge stand, het beslag komt 3x in volume.
- Voeg de bloem door je mengsel, terwijl op middelstand mixt.
- Doe er langzaam ook gesmolten en wat afgekoelde boter bij.
- Schep als laatste de verse cranberries door het beslag, meng met een lepel NIET MEER MIXEN.
- Doe het beslag over in een taartblik en bak voor 40-45 minuten in de oven.
- Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
- De taart moet volledig koud is voor deze belegd met de cranberries en de frosting.
WITTE CHOCOLADE FROSTING (Zwitserse meringue botercrème)
6 grote eiwitten op kamertemperatuur
300 gram poedersuiker
120 ml water
¼ theelepeltje zout
250 gram goede witte chocolade (Côte d’or gebruikte ik)
340 gram ongezouten boter, in stukjes, op kamertemperatuur maar kouder dan het mengsel
Facultatief: 2 eetlepels Triple Sec of andere sinaasappellikeur (Grand Marnier, Cointreau) (ingrediënt van een Cosmopolitan). De alcohol verkookt in de siroop.
Ik maakte de witte-chocolade-frosting terwijl de cake aan het bakken was. Maar je kan deze ook op voorhand bereiden, luchtdicht in de ijskast plaatsen. Zorg dat je deze ruim op tijd uit je koelkast neemt zodat de frosting op smeerbare kamertemperatuur kan komen, en klop deze even kort weer luchtig op met een mixer.
- Mijn keukenrobot (die zelden uit de kast komt) was een meerwaarde😊, een handmixer lukt ook maar je zal even bezig zijn.
- In een grote mengkom: splits de 6 eieren en doe de eiwitten in de kom (ik splits elk ei eerst apart om geen eigeel of stukjes schelp mee te hebben)
- In een kookpot: doe suiker, zout, water en sinaasappellikeur in de pan en breng het mengsel aan de kook.
- Mix de eiwitten tot een stijve pieken van zodra de suikerstroop begint te koken.
- Laat suikermengeling een minuutje of 4 echt borrelen, neem dan de pan van het vuur.
- Giet nu de siroop in een stroompje bij de eiwitten terwijl je op middelste stand mixt.
- Zodra alle suikersiroop toegevoegd is, zet je de snelheid weer hoog en klop je 5-7 minuten (de hete suikertroop gaart nu het eiwitschuim).
- Laat even de kom afkoelen.
- Smelt ondertussen de witte chocolade, en laat de chocolade iets afkoelen.
- Doe ongezouten boter in stukjes, zodra de mengkom koeler aanvoelt, begin terug met mixen en voeg beetje bij beetje de stukjes ongezouten boter toe.
- Zodra alle boter is toegevoegd en volledig is opgenomen, klop je op de hoogste stand totdat de botercrème licht en luchtig is.
- Voeg nu de gesmolten witte chocolade toe en mix op medium tot alles goed gemengd is.
- En klaar om je taart straks een laagje te geven.
EN NU PUZZELEN
- Snij de afgekoelde cake horizontaal middendoor.
- Beleg de onderste helft van de taart met een laagje (niet te dik) veenbessencompotegelei.
- Daarboven komt een laagje witte chocolade frosting.
- Leg er dan de bovenste helft op.
- Bedek boven- en zijkanten volledig met het chocolademengsel, trek het met je spatel wat in piekjes, staat leuker.
- Neem je glinsteren gesuikerde veenbessen en versier… rondom rond eentje aan de bodem… een hoopje in het midden… wees creatief… Ik vond nog chocolade sterretjes.
- Plaats in de koelkast om op te stijven, of buiten is de vrieskou😊 maar pas op voor ongenode gasten… want ziet er superlekker uit toch.
X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl

Vriendin Isabel vroeg of ik soms creatief met mijn handen was 😊 Wel ja deze cake was een creatief projectje handenarbeid… een beetje knutselen, zelfs 2 versies gemaakt 😊…

Ik heb het van horen zeggen, deze X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl is een heeeeeeeerlijke taart… het zoete van de botercrème en het lichtjes zurige van de veenbessen.
Een echte kerstcake. Luxe uitstraling. Lekker van smaak. En de Zwitserse botercrème is minder zwaar dan een ‘echte’ crème au beurre… Tja calorieën gaan we niet tellen in deze Kerstperiode 😊.
De Cosmopolitan flavour heeft men niet echt ontdekt in de koek zelf 😊. Dus dan zal deze vlijtige bakker zichzelf maar een Cosmo maken, om met een beetje Carrie-gevoel naar de volgende aflevering van And Just Like That te kijken op Streamz. Dikke verdient 😊!!
Carrie Christmas and a Big New Year!!
Berry X-mas aan iedereen… en laat eens weten als je je waagde aan deze taart 😊
Xoxo Ninon X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl X-mas Cosmopolitan-taart met cranberries en witte chocolade frosting in Sex and the City stijl

Lees ook deze blogs over mijn bakperikelen: Onzichtbare-taart uit Parijs en Wortel-walnoten-cake-met-vanille-frosting uit Londen
L
Ziet er prachtig uit. Goed gelukt ook. Hopelijk ook lekker.
Je kon al altijd goed koken, dus niet te bescheiden zijn.
En bakken lukt dus ook …. nieuwe kandidaat voor Bake Off Vlaanderen?
Eeuuh dat ga ik niet doen hoor, bakken nog altijd geen roeping 🙂 eerder opeten 🙂 🙂