wortel-walnoten-cake met vanille frosting

Op citytrip via je keuken: wortel-walnoten-cake met vanille frosting die me doet denken aan Londen

In niet leuke tijden proberen we troost te vinden in mensen en dingen waar we van houden en die ons herinneren aan de tijd v.C. (‘voor corona’ en niet langer de afkorting van ‘voor Christus’). Ik mis mijn jaarlijkse city trip naar London met vriendin Cathérine. London bruist, is trendy klassiek, hip traditioneel. Musea, theaters, tentoonstellingen, leuke shopping warehouses en ook toffe design boutiques. ‘High tea’ in een VIP hotel naast Instagrammable lekker bij Sketch, Circolo Popolare of Amazonico naast goed(koop) ‘Fish ’n Chips’ in een old English pub. Maar wat ik bij elke bezoek doe, is a biiiiiiiiig piece of carrot cake eten, dat is zo goed als ‘mijn’ traditie. Dus daarom op citytrip via je keuken: wortel-walnoten-cake met vanille frosting die me doet denken aan Londen.

CAROT CAKE IN LONDON

London calling
London calling
M&M Store Leicester Square

I loooove London en in London they looooove cake. Lang voor wortelcake bij ons populair werd, was het bijna een verslaving om bij elk bezoek aan Londen een ferm stuk ‘njammie’ carrot cake te proeven.  (Klik hier voor 15  leuke locaties waar je de lekkerste carrot cake kan eten in Londen). Meestal ergens onverwacht leuk, daarom niet altijd fancy pancy, eventjes een rustmoment inlassen want in Londen wandelen we vele kilometers, of eerder Miles 🙂 .

 

 

Churchill & Roosevelt
In goed gezelschap van Churchill & Roosevelt
Harrods Xmas train

Ons hotel zoeken we altijd in de buurt van Oxford street, Marleybone regio. Niet de goedkoopste buurt, maar je spaart taxiritten uit, en je zit dicht bij alles. Shoppen, theater, cultuur,…
Londen = makkelijke schoenen to walk the day.
Toffe buurten te ontdekken zoals Portobello’s, of Knightbridge, of Nothing Hill,… De nieuwste tentoonstelling bezoeken in het V&A, Tate Modern, Saatchi,… Of ‘s avonds rond te struinen in de shopping straten want de winkels blijven open tot 22 u, of een musical of theaterstuk te zien… en dan moe en voldaan in ons bedje te vallen…

AFTERNOON TEA

High Tea at The Berkeley
High Tea at The Berkeley

Wat ik ook leuk vind om te doen is een afternoon tea, al is dat bij mij wel met koffie. En dan liefst in een luxueuze omgeving, een hotel te duur om te slapen maar op die manier een blijvende herinnering. De 1e keer high tea was in The Waldorf – Hilton, een hele ervaring want er was life music en werd er gewalst. We voelden ons ook prinsesjes onder de grote palmbomen in de Palm Court van The Ritz. Keken onze ogen uit naar de posh ladies die met pinkje in de lucht thee nipten in The Dorchester. Of  genoten van de verleidelijke gebakjes, de vers gebakken scones with clothed cream en canapé’s die naar ons glimlachten in het Clardiges hotel.

I love Dior shoe
Dior specials

De laatste keer was het ‘pret-à-portea: the couture cakewalk‘ met smakelijke creaties die een steeds variërende hommage zijn aan grote couture namen, de pump van Dior, de ‘Birkin’, het LV dambord, een afternoon tea voor fashionista’s in The Berkeley.

WORTEL-WALNOTEN-CAKE DAT MOET TOCH EEN GROENTE ZIJN?

Zo moet ie er uit zien.

Jullie denken misschien, wortels in een taart?  Ik las dat wortelen al eeuwen gebruikt worden als zoetstof. Worteltaarten bakt men over de ganse wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze ook populair in Engeland, want men moest creatief zijn met wat men vond op het land.
De roomkaas frosting (glazuur) gaf er een meer Amerikaanse twist aan… en de klassieke aardse worteltaart werd een trendy en hippe carrot cake.

Wat heb je nodig voor deze wortel-walnoten-cake met vanille frosting?

Voor de cake:

300 g bloem
1 zakje Oetker bakpoeder
1 koffielepel kaneel
½ koffielepel gember (facultatief)
½ koffielepel nootmuskaat
½ koffielepel zout
200 g bruine suiker
100 g suiker
280 ml zonnebloemolie
3 eieren
250 g wortels geraspte
100 g walnoten

Voor de frosting (glazuur):

250 g mascarpone (op kamertemperatuur)
2 zakjes vanille suiker

Voor de afwerking:

enkele walnoten gehakte
20 g wortels geraspt
1 koffielepel honing

Hoe begin je er aan:

Bedek een ronde springvorm (24 of 26 cm) met bakpapier of gebruik een tulbandvorm (zoals ik deed) en beboter en bebloem de vorm.
Verwarm de oven voor op : 180°C (heteluchtoven) of 200°C (gewone elektrische oven)r bloem op

 

  • Mix – 5 minuten lang – de eieren met de bruine suiker én de suiker tot een lichte, luchtige massa (en ruban) en voeg dan beetje bij beetje er de zonnebloemolie toe.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, kaneel, gember, nootmuskaat en het zout in een kom.

 

  • Gebruik een spatel om de droge ingrediënten uit de kom (bloem, bakpoeder,…) onder het ei/suiker beslag te mengen.
  • Voeg ook de geraspte wortelen en de gehakte walnoten toe en meng.

 

  • Doe het beslag in de beboterde/bebloemde/bakpapier springvorm of tulbandvorm of cakevorm.
  • Plaats in de oven, baktijd: ongeveer 40 – 45 minuten
  • Laat de carrot cake vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

  • Mascarpone frosting & afwerking:
  • Meng met mixer de mascarpone met vanille suiker.
  • Smeer een ferme laag over de carrot cake, het mag echt dik liggen.
  • Doe het restantje geraspte wortel en de fijngehakte walnoten met de honing in een kleine tefalpan op een zacht vuurtje, laat even karamelliseren.
  • Sprenkel de rasp crunch over de frosting
En zo zag ie er uit!

Ik vind deze naar kaneel geurende, met crunchy bite door de stukjes walnoten super lekker. Ik wou al lang proberen zelf eens een carrot cake te bakken en ik dacht dat dit moeilijk was, nee dus. Gewoon doen! En me laten weten. Ik heb wel extra frosting bij de cake geserveerd want ietwat droog. Of je kan deze ook middendoor snijden en er een laag extra crème glazuur tussen doen. Njammie!

Xoxo Ninon

Als je andere recepten wil ontdekken Onzichtbare taart uit Parijs   of Pavlova met rood fruit uit mijn kindertijd

4 reacties

  1. Oh ja Londen, ook mijn favoriete stad. Ziet er een lekkere taart uit. Ik zal die misschien eens proberen bakken want je receptje lijkt me doenbaar en ik hou ook wel van carrot cake. Grtj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.