Word jij een leuke oude mevrouw?

Als kind was mochten ik en mijn zusjes soms mee bij de vriendinnen van mijn oma, ‘de bomma’. We kenden Marguérite en buurvrouwen Alice, Jeanne, Norberta en Irma waar de bomma regelmatig nieuwtjes mee uitwisselde elk van aan zijn eigen voordeur. Ja dat was facebook in die tijd 😊. Maar Anna en Alice, 2 zussen die altijd ‘jong’ gebleven zijn (nooit gehuwd), waren de BFF’s van mijn oma. Bij hen ging ze regelmatig op de koffie, of deden samen eendaagse busuitstappen naar een Tupperware of matrassen verkoop, en dansen een café met een dansorgel achteraf. Alice & Anna ik zie ze nog voor me. Alice was de kleinste, iets ronder, haren altijd netjes, propere ‘voorschoot’ (schort) aan. ‘Stilzitten jullie’ ‘handen wassen’ ‘schoenen uit’  ‘zwijg, de grote mensen praten’… Van Alice waren we een beetje bang, zij was humeurig, had dikwijls kritiek, niks was ooit goed genoeg… ook mijn tekening met bloemen niet. Haar zus Anna was helemaal anders, groot en slank, ook netjes gekapt en bril op de neus, wat nuffig maar een crème van een oude mevrouw… Anna was een lieve dame, zij maakte tijd voor ons. Even naar ons rapport kijken of het schoolwerk opvragen, of samen de poppen kleden of we kleurden prenten die ze uit het ‘Rijk der Vrouw’ scheurde… Ze had altijd iets lekkers in de zak van haar schort zitten, tot grote wanhoop van zus Alice ‘die kinderen met hun vuile handen’… In mijn herinnering glimlachte Anna altijd, en Alice die was altijd boos. Wie word jij? Word jij een leuke oude mevrouw?

50 jaar geleden en toch denk ik er nu aan… Dames van 60+ vond ik toen oude mevrouwen en nu staan die zo dicht bij mijn leefwereld😊. Je ziet leeftijd is relatief. Op die 40-50 jaar heeft de ‘gepensioneerden generatie een verjongingskuur ondergaan. Zoals Herman Konings, trendwatcher, zei in een lezing: ‘Sinds Rolling Stones zijn er geen oude mensen meer’. Tja, als deze oude knarren, Mick Jagger 79 ondertussen, op 11/7/2022 optreden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel met hun nieuwe tour ‘SIXTY’ (voor tickets hier)😊…  That’s the spirit, niet je leeftijd, maar vooral hoe je bent en hoe je gedragingen zijn naar anderen toe zijn…

Twee soorten

Welke ‘oude vrouw’ zal jij zijn een Anna of een Alice? Ergens zijn deze dames een goede voorbeelden van mensen in het algemeen. Er zijn ‘DE LEUKE’ en dan is er ook de ‘ANDERE SOORT’.
Als we ouder worden, gebeuren er twee dingen. 1) Het kan ons minder schelen wat anderen van ons denken. 2) We hebben minder energie om ons anders voor te doen dan we werkelijk zijn. Naarmate kunnen minder en minder verstoppen hoe we echt zijn, en is dat altijd goed?

Leuk of de andere soort?

Dit is niet willekeurig, het is een voorzetting van hoe je in het leven stond. Het is niet dat je met ouder worden een persoonlijkheidsverandering ondergaat, maar geleidelijk word je een gecondenseerde versie van jezelf.

Je hebt van die leuke oudere mensen die een vriendenkring rond zich vergaarden. Die geïnteresseerd zijn in de anderen, in hun omgeving. Zij richten hun blik niet naar wat ze zelf meemaakten de voorbije 60 jaar, maar naar het leven dat zich NU buiten afspeelt. Deze oudere dames zijn leuk in om mee om te gaan, blijven interessant ook nu ze ouder zijn. Anderzijds wie vooral op zichzelf gericht is en eigen leefwereld. Of wie eerder kritisch, neerbuigend, ondankbaar of jaloers op een ander door het leven ging, deze negatieve spiraal draag je mee bij het ouder worden,… je wordt de andere niet zo leuke soort😊.

Toch zijn er die verhalen…

Toch een kanttekening bij bovenstaande. Door ouderdomsvergetelheid en dementie worden recente herinneringen en interesses niet meer opgeslagen ook ouder wordende hersentjes falen… En soms lukt het niet meer om ‘mee’ te zijn met het nu, of maar af en toe… Geniet van deze verhalen van weleer, want op en dag zal ook er naar luisteren eindigen…

Maar niet paniekeren… momenteel heb je het nog in handen want je kan worden wat je wilt toch… 😊 Word jij een leuke oude mevrouw? Word je een ‘tante zuur’ of een ‘tante lief’?

Vraag meer, vertel minder.

Kies ervoor om meer te vragen te stellen en te luisteren dan zelf te praten. Mensen voelen dan je oprechte interesse in hen en hun leven. Hoe langer we leven, hoe meer verhalen we te vertellen hebben… en toch. Soms verlies je je te veel in details of het is geen gesprek maar een solo-babbel… Dus wees boeiend en niet nodeloos belerend, neem deel aan een conversatie en leid ze niet altijd… Focus op de andere. Hoe meer we vragen en oprecht geïnteresseerd zijn, hoe meer anderen willen weten wat we te vertellen hebben. Dan wordt de deur gastvrij voor ons geopend om onze inzichten en voorbeelden te delen. Goede vragen stellen vereist goed luisteren. Open vragen zijn altijd goed voor een stimulerend gesprek!

  • Waar wil je naartoe, wat zijn je plannen, wat wil je doen hiermee?
  • Hoe komt het dat je in onze stad bent komen wonen? Kan jij me een paar leuke restaurants aanraden en hoe vond je het?
  • Deze kleur die je draagt staat je prachtig! Waar ge je meestal winkelen? Welke merken draag je?
  • Of gewoon hoe was je weekend, of wat deed je deze week?

Denk positief

Kies ervoor om het beste te denken van alles en iedereen, zodat mensen je gedachten willen horen. Zaken afkeuren, of altijd die kritische noot of nooit tevreden zijn met dingen is een eigenschap die van uit de donkere schaduw je hart binnensluipt. Altijd het glas als halfleeg zien is geen leuke eigenschap. In jouw of iemand anders’ leven gebeuren zowel goede als slechte dingen, dat is voor iedereen zo hoe je ermee opgaat dat is een keuze.  En eerlijk gezegd, soms is het een uitdaging om positief te zijn en het beste te denken. Eens 55+ heeft iedereen wel een rugzakje te dragen met de gebeurtenissen van het afgelopen leven. Maar niemand wil steeds weer het worstcasescenario horen.

Ervan uitgaande dat mensen kunnen veranderen, geloven dat het tij kan keren, de sterke punten in anderen identificeren en hen aanmoedigen om het opnieuw te proberen, is aantrekkelijk op elke leeftijd.

Blijf leren

Het is zo verwonderlijk dat mijn bomma van een tijd was van de zwart-wittelevisie, brieven sturen, telefoonboeken en de Leuvense stoof… Waar de ouderen van nu zich moeten aanpassen aan een digitale wereld, een wereld die soms zo vlug gaat en waar zelden rekening gehouden worden met die oudere generatie. En we zijn nog niet klaar.

Kies ervoor om geïnformeerd te blijven. Het leven verandert zo snel! Er valt meer te leren en meer te weten en meer te beleven. Je kan misschien geen gelijke tred houden met de jongere collega’s en hun technische vaardigheid. Of de videogames van je kleinkinderen zijn de ver van je bed show. Probeer daarom gewoonzo goed mogelijk mee te zijn. Blijf leren, zodat je ook dingen die je niet helemaal begrijpt, ervaart en waardeert. Want dat is de wereld van het nu! Dat zal belangrijk zijn om je eigen boontjes nog lang te doppen.

Op mijn werk ben ik vooral omringt met 20-30-40-jarigen en ik lach er soms mee met mijn 58 ben ik ‘de bomma’ van de afdeling 😊… misschien wel van het ganse bedrijf 😊. Andere leefwerelden en toch zijn er zoveel parallellen? Zij kennen job- of andere uitdagingen in het leven, ik ook. Of hun verbouwingen, mijn renovatieplannen. De kinderperikelen, ik deze met mijn ouders. Hun vakantieplannen, ik ‘hugh vakantie?? 😊. Mijn bijdrage? Verbinding, betrokkenheid en evenwicht brengen misschien.

Word jij een leuke oude mevrouw?

‘Leuk’ zijn is niet het doel. Het doel is om het soort persoon te zijn die je opzettelijk wilt zijn.
Ik betwijfel of ik zakken vol butterscotch-snoepjes zal hebben als ik 80 ben, maar ik ben van plan een vrouw te zijn die benaderbaar is en die dingen heeft toe te voegen aan een gesprek!

mijn bomma 18 jaar, , het putje in de kin en de karakterneus heb ik van haar 😊

Mijn bomma is slechts een goede 10 jaar ouder geworden dan ik nu, mijn grootouders zijn om het leven gekomen in een auto-ongeval toen ik 14 was… Ik heb haar spijtig genoeg nooit gekend als een echte serene old lady waar ik als jong meisje had kunnen langs gaan met de eerste hartepijntjes en voor wat goede raad… ‘Kom we zullen er wat bomma-zalf (speeksel 😊) op doen dan gaat de pijn vanzelf weg’…

Dus, welke oude vrouw wil je zijn? Wil je de Anna zijn, of die Alice blijven? Je kan nu nog kiezen.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over ouder worden Leeftijd is meer dan een getal word-ouder-zonder-oud-te-worden. en …

 

4 reacties

  1. Knappe tekst!
    Laat ons hopen met die jong-look genen van ons ma en pa dat we nog héééél lang de hippe, knuffelbare, interessante bomma van de toekomst mogen worden. In de winkel kom ik dikwijls “Anna’s” tegen. Toegankelijk, ik lach-al-mijn-zorgen-weg, positief pratend over morgen, regelmatig die leuke tijd van toen verhaaltjes naar boven halend, maar dikwijls zit er een verdrietige ondertoon in. Dienen ouden dag …. geen simpel iets in de ‘rush’ tijd van tegenwoordig!

  2. Mijn mama is een leuke oude mevrouw, nog vol leven en initiatief ook de kleinkinderen komen graag bij haar. Ik hoop zo in haar sporen te treden, en leuk te weten dat ik er nu nog wat kan aan schaven :-)… Ik ga vooral naar een andere meer leren luisteren dan zelf altijd het woord te nemen. Goed advies

    1. Dank voor je reactie en je zelfkennis… gelukkig hebben we nog tijd om vooral onze goede eigenschappen in de verf te zetten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.