zonnebloem bril

Wees de zomerzon in je eigen leven

Soms heb je het gevoel dat de zomer eindigt als het schooljaar begint… Maar nee hoor we hebben nog 21 dagen te gaan… En wat een hete zomer was het. Gelukkig hebben de (iets te) vele zonnestralen een positieve invloed op je zijn en je voelen. De zomer is  meest de overvloedige tijd van het jaar. Blozend fruit wordt geplukt. Goudgele akkers gemaaid. Bij een avondwandeling word je bijna uitgenodigd te vertragen en elk weelderig moment in je op te nemen. De zomer is vol van positieve vibes. Deze positieve houding vast houden en positief denken is belangrijk. Wees de zomerzon in je eigen leven want dat verbetert je emotionele en fysische welvoelen. Nu is een goed moment om na te denken over de positieve punten van je jaar tot nu toe. Wat was leuk, wat was goed en hoe voortbouwen. Wat kan je doen om het leven nog beter te maken, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen, op elk moment van het jaar.

Summer song

Here comes the summer son. He burns my skin’ van Texas … daar stond ik op te swingen en mee te zingen deze zomer op Rock Zottegem… Een zonnig liedje over de zomerzon dacht ik… Eeuh nee, het gaat eerder over afsluiten met een oude liefde ‘zomerzoon’, een niet goed werkende relatie. En moving on… en vooral kiezen voor jezelf. Deuren dicht doen, opent terug deuren… Maar die positieve vibe vinden vraagt inderdaad soms wat moeite.

Wees de zomerzon in je eigen leven

50-plussers weten ondertussen dat gezonde voeding en regelmatig sporten belangrijk zijn om gezond oud(er) te worden. Maar het effect van een positieve houding op je algemene welzijn mag je niet onderschatten. Tegen een kind zegt men soms, ze is het zonnetje in huis. Dus ook jij, wees de zomerzon in je eigen leven want stress en negatieve gedachten versnellen sowieso je verouderingsproces en dat willen we toch helemaal niet. Beschouw elke keer de zon opkomt ‘s ochtend als een nieuwe kans om een verschil te maken in jouw leven of dat van iemand anders.

Praat de ganse dag positief over jezelf

Soms realiseer je je niet hoe dikwijls je jezelf naar beneden haalt. Ik ben te dik of weeral verdikt, ik ben niet slim genoeg, ik heb geen vrienden, ik zie er oud uit, iedereen negeert me, ik klungel, ik ben onzichtbaar, ik heb rimpels, mijn leven is niet leuk,… Ja, het is gemakkelijk om zelfkritisch en overdreven negatief te zijn of te denken dat alles tegen je werkt.

Meer nog, ik las dat je geest niet echt het verschil kent tussen realiteit en fantasie. Je denken gaat mee met de woorden die het hoort in je hoofd. Als je dan slechte dingen zegt, voel je je logischerwijs slecht. Het is zo simpel. Praat daarom veel meer positief tegen jezelf, en je gedachten zullen volgen.

Zeg niet ‘Ik schijn nooit iets goed te doen’. Verander het naar ‘Ik doe dit naar mijn beste kunnen en ik word steeds beter’ bijvoorbeeld.

Wees als die zomerzon en zeg elke dag tegen jezelf

Leer daarom jezelf positief te bevestigen, zo kan je gedachten herprogrammeren. Jouw ochtend mantra, dingen waaraan je denkt of die je luidop tegen jezelf zegt vanaf nu!

Een mooi persoon, ja ik ben mooi van binnen en van buiten.
Ik kan veel dingen wel, ik weet ook veel zaken, ik heb mijn wijsheid.
Ik weet wat ik waard ben, ik zie mezelf graag.

Vergelijk je niet met anderen

Net zoals de verscheidenheid bij mensen is er een grote variatie aan zonnebloemen: met een korte stengel of net hoog groeiend, licht geel of meer donker of met een oranje gloed, kleine of grotere bloemblaadjes, bij de ene een groot zwart hart de ander eerder geel en klein, met veel schutbladeren of net geen, gedijend op een voedzame akker of eerder hoog en droog in de bergen. En niet een zonnebloem vindt zich daarom minder dan een ander. Zo moet het ook met jou zijn.

Er zijn zoveel variaties zonnebloemen…

Jezelf met anderen vergelijken zal zelden positief uitpakken, want we zijn van nature kritisch op onszelf zijn. En ook, je ziet van een andere maar wat men uit laat schijnen. In het Engels is er een mooie uitdrukking ‘If you envy me, walk in my shoes’. Als je jaloers van mijn leven bent, kies dan mijn volledige levenspad met zowel het positieve dat je ziet maar ook al het negatieve dat op mijn pad kwam. En ik weet je zal maar een deeltje willen😊. Leer je gewoon te concentreren op de positieve dingen in je eigen leven, en waardeer vooral wat je wel hebt.

Maak elke dag gewoon zonniger

Als je wakker wordt, denk even na wat je vandaag zal doen om je leven mooier te maken en het ziet soms in kleine dingen.

 • Ik ga meer glimlachen naar de mensen die ik tegenkom vandaag.
 • Geef een spontaan complimentje aan een collega of een vreemde.
 • Boris moet tegen zijn zin gewassen worden, en ik zal lachen om zijn kapriolen (vrouwtje wint altijd😊).
 • Straks in de auto met de radio op Joe 60ties & 70ties, zing ik luidop mee😊. (Check!)
 • Ik breng een boeketje van 5€ mee om mijn tafel op te fleuren. (Check!)
 • Of beter nog is geef zo een boeketje cadeau aan iemand. (Check!)

Maak van iets groot van iets kleins. Een afspraak voor een nieuw kleurtje op je nagels. Even koffie bij je ouders of een vriendin op het terras. Die oude vlam die je tegenkwam daarnet op straat en naar je zwaaide. Ga iets drinken in dat café waar je nog nooit binnen ging. Koop nieuwe kussenhoesjes voor je canapé. Probeer eens een nieuw gerecht te koken. Wees gewoon blij dat je Fifty-licious bent ondertussen… 😊

Vorige week zat ik in de warme zomernacht op mijn terras met een wijntje. Boris aan m’n voeten en ik zag hem denken ‘vrouwtje, het is tijd om te slapen hoor!’. Zalig rustgevend, mindful bijna heb ik meer dan een half uur de sterrenhemel bewonderd, de Grote Beer die waakt boven mijn huis, rood/groen pinkende vliegtuigen zien overvliegen, blinkende satellieten zien voorbijvaren… en ja 1 vallende ster…En ik dacht na over mijn leven…

XoXo Ninon

Lees ook deze blogs over positiviteit diversiteit-neutraliteit-positiviteit en wanneer-het-fout-loopt-zwemmen-of-zinken

3 reacties

 1. Alweer een mooi ‘schrijfsel’ van jou, Ninon!
  Ik pak al die positieve dingen mee vandaag … is goed voor mijn ‘mentaal’ welzijn gezien het op fysisch vlak op dit moment alweer wat twijfelachtig en onduidelijk is … 🙁
  Mooie zondag gewenst!
  Karoline en Caesar 🙂

  1. Dank je wel. Hopelijk is je voet weer vlug beter, en ondertussen genieten van de kleine dingen die wel kunnen hee. Binnenkort nog eens koffiekletsen? 🙂

 2. Wat een mooi positief artikel. Maar inderdaad de zon maakt alles wat zonniger… en al zat ik veel binnen met die hitte dan nam ik die zonvitamientjes in me op elke morgen en voormiddag…. Deed zo een deugd… en je voelt de meerwaarde… Grtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.