Wat je leert van falen, falen mag!

Iedereen droomt ervan succesvol te zijn. Niemand wil ooit falen. Klopt, ik ook maar ja… Deze gedachte geeft stress aan de vele studenten die nu bezig zijn met hun eindexamens. Ook iedereen die begint met een nieuw iets, of dit nu een job, project, relatie, hobby of iets anders betreft, heeft faalangst. Het houdt ook velen tegen die stap te wagen, die sprong te doen… Zie dat het niet lukt, wat als ik het niet kan… Nochtans zijn succesvol zijn en falen met elkaar verbonden, het één kan niet zonder het ander. Want als je niet faalt, probeer je het niet! Dus als je wilt slagen, moet je vertrouwd zijn met het idee van falen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Iets wat niet lukt of niet onmiddellijk lukt of nooit lukt, is een leerproces. En met dit in gedachte, zal je misschien beseffen dat je van falen enkele krachtige levenslessen kan ervaren… Wat je leert van falen, falen mag!

Hierboven Samuel Beckett’s mantra ​’Try Again. Fail Again. Fail Better’ ‘Probeer terug. Faal terug. Faal beter.’

Dit citaat van Samuel Beckett (je weet wel deze van Waiting for Godot) staat ook getatoeëerd op de arm van tennisgrootheid Stan Wawrinka (ik kon de foto niet plaatsen maar hier de link). Het toont hoe je naar falen ook kan kijken.

Falen toont je bereidheid om te leren

Wat dat is wel zo, iets kan maar mislukken als je het geprobeerd hebt. Als je er open voor stond om iets aan te pakken, iets nieuw te leren… Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Falen wordt vooral geassocieerd met deze negatieve gevoelens: angst om het opnieuw te proberen, schaamte misschien, onnodige zelfkritiek, een zekere moedeloosheid achteraf. Nochtans geen uitvinder of ontdekker was ooit succesvol zonder de nodige mislukkingen.

Thomas Edison (uitvinder van de gloeilamp, filmprojector, dictafoon en nog veel meer) zei ooit ‘Ik heb niet gefaald. Ik heb net 10.000 manieren gevonden die niet werkten.’

Falen = proberen. En als je kan analyseren wat er fout ging en het de volgende keer terug proberen het beter doen, dat is positief. Blijven vastzitten in een spiraal van ‘het zal nooit lukken’ dat houdt je tegen en kom je nooit verder dan die ene keer dat je faalde. En dat is echt zonde van de tijd…

Priori-TIJD

Soms leert falen je ook dat je prioriteiten moet stellen. De tijd die je hebt, die je krijgt, moet je evenwichtig gebruiken. Tijd is kostbaar. Velen proberen een fulltimebaan, huishouden, gezin, hobby’s en een hectisch sociaal leven te combineren. Onnodig te zeggen dat je jezelf aan het uitrekken bent dan… tot je elastiek knapt… Als je dan een burn-out hebt, voelt dat als een mislukking. Nochtans leert het je een wijze les over tijd en hoe er bewuster mee om te gaan.

Verspilde tijd

Falen voelt soms alsof je zinloos tijd en energie aan iets verspild hebt. Dat is niet zo. Weet je nog dat citaat van Thomas Edison? Al die uren die hij besteedde aan de 10.000 manieren die niet werkten? Die waren geen verspilling, want bij elke mislukking leerde hij iets nieuws dat uiteindelijk leidde tot de gloeilamp die werkte. Als ik terugkijk op de meerdere jobs die ik had de afgelopen 13 jaar had, en dat niets blijvend was behalve deze laatste… Dit voelt niet als falen maar eerder als een leerproces… Ik heb me op veel manieren bijgeschoold en veel interessante mensen ontmoet.

Dus, de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met een mislukking, kijk dan verder dan de teleurstelling. Besef alle belangrijke lessen die je ervan meedraagt in je verdere leven. Falen mag!

Falen toont je sterke en zwakke punten

Een van die waardevolle lessen is dat je erachter komt waar je goed in bent en op welke gebieden je beter hulp vraagt. Bij een vriend mislukten zijn zakelijke ondernemingen steeds. Nochtans had hij de beste commerciële ideeën, hij was een echte ‘denktank’. Maar hoe hard hij ook zijn best deed, hij gewoon heel slecht was de administratieve en financiële kant van een bedrijf. Als hij niet eerst gefaald had, had hij misschien nooit beseft dat hij prima projecten had die ondertussen succesvol zijn nu de zakelijke kant door zijn vennoot wordt gedaan.

Voetjes op de grond

Toegeven dat men ongelijk had of accepteren dat het niet gelukt is, houdt iemand met de voeten op de grond. En dat is maar goed ook! Ik geloof dat een gezonde dosis nederigheid en een zekere bescheidenheid één van de belangrijkste lessen is die falen ons kan leren. Zeker in de huidige wereld was het kleinste succesje verkondigd wordt als wereld veranderend… Falen mag en is soms nodig zodat we niet arrogant en hautain worden en stoppen met groeien. Misschien moeten men meer beseffen dat men faalt, gewoon om alles terug in proportie te zien.

Les in kameraadschap

Denk er eens over na: als je zelf teleurstelling hebt ervaren, wordt het dan niet gemakkelijker om je in te leven als je iemand anders ziet worstelen? Er is hier een zeker gevoel van kameraadschap, een verbondenheid. Falen is een onvermijdelijk iets in het leven die we allemaal wel ooit meemaken. Ik weet zeker dat ik, nadat ik een grote tegenslag had meegemaakt, geduldiger werd met anderen terwijl ze hun eigen problemen oplosten. En ik heb zelfs geleerd om meer geduld met mezelf te hebben. Ik weet dat ik een work in progress ben en ik kan niet verwachten dat ik het elke keer perfect zal doen.

Niet opnieuw proberen dat is pas falen

Nog zo een slimme meneer Albert Einstein zei ooit ‘Altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten is krankzinnig.’

Merk op dat hij niet ‘mislukking’ zei. Maar dit zet falen echt wel in een positief daglicht? Omdat het impliceert dat je iets moet doen, herdoen en opnieuw moet proberen en nogmaals proberen om te zien wat werkt, maar bij elke poging pas je je aan. Als je je nooit aanpast… nou, zoals Einstein zei, is het gewoon krankzinnig. Je niet aanpassen en niet opnieuw proberen dat is pas een mislukking. Zolang je wat je doet en hoe je het doet steeds opnieuw evalueert en ervan leert en je gedrag er naar aanpast, zal je beter en beter worden… En dat brengt me bij mijn volgende punt…

Je leert doorzetten

Proberen en proberen, terug herbeginnen na iets was niet gelukt is… Hoe meer je faalt, hoe meer je doorzettingsvermogen opbouwt. Die vastberadenheid om door te gaan, om vooruit te blijven kijken, zelfs loopt het nu net iets minder. Het voelt misschien gemakkelijker om je verslagen te voelen en de handdoek in de ring te gooien, dan terug op te staan, even het stof uit je kleren te klop en door te gaan.

J.K. Rowling werd met haar Harry Potter en De Steen der Wijzen door 12 uitgevers afgewezen (wat zullen die ondertussen spijt hebben).

En ‘Carrie’ van Stephen King, werd maar liefst 30 keer afgewezen. De film werd een groot succes, en er volgden nog 64 romans, honderden korte verhalen en tientallen verfilmingen.

Ik zeg maar. Elke keer probeerden ze, voelden de mislukking en probeerde terug…

We zijn sterker dan we denken

Ten slotte is dit de belangrijkste ontdekking die je zal doen na elke mislukking die je ervaart.

Je bent moediger dan je denkt. Sterker dan je lijkt. Slimmer dan je pretendeert. Twee keer zo mooi dan dat je jezelf in de spiegel ziet. (Maya Angelou)

Misschien is dit moeilijk voor te stellen terwijl je worstelt met die teleurstelling als iets mislukt. En je op dat moment twijfelt aan jezelf is normaal. Maar we zijn zo sterk. Als je even stilstaat bij al die obstakels die je ooit hebt moeten overwinnen – misschien een scheiding, een overlijden, werkloosheid, een traumatische jeugd… dan zie je deze les zo duidelijk. Je bent er nog steeds, en goed dat je er bent. Dat is de schoonheid van de menselijke geest, dat als we ons erop richten, kan het alleen maar beter worden… The only way is up…

Doet me denken aan het goud van de Belgian Cats vorig weekend. Na zoveel wedstrijden ein-de-lijk Europees kampioen damesbasketbal. Top! (Hier de laatste 10 spannende minuten)

Soms winnen we en soms verliezen we, maar wat belangrijker is, is dat we ons niet in onze eigen ogen verslagen voelen. Winnen en verliezen zijn onderdeel van het spel, maar meedoen is waar het om gaat!

En als je dat doet, zal je zien hoeveel je te danken hebt aan elke tegenslag die op je pad kwam. Je komt er telkens sterker uit, als je jezelf toelaat dit te zien als lessen en niet blijft hangen in het niet lukken…

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs kansen-zijn-als-zonsopgangen en Middelmatigheid

Eén reactie

  1. Falen, ik vind dit zo een lelijk woord. Maar je hebt helemaal gelijk falen is eigenlijk een synoniem voor proberen. Want als je niet iet probeert dan lukt het nooit. Mooi en diepzinnig voor mijn vrijdag mee te starten. Grtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.