Want je bent het waard

Vorige maand met Clubmannetje (momenteel de man in mijn leven, mijn auto dus 😊) naar de garage geweest. Nieuwe remmen, nieuwe banden, onderhoud… Tja hij moest naar de dokter (autokeuring) voor een jaarlijkse check-up. 8 jaar in autojaren begint reeds te tellen. Er is al eens een mankementje of een tekortje… Ook naarmate ik ouder word, besef ik dat mijn lichaam meer en meer onderhoud nodig heeft. Niet alleen je kleerkast, maar ook je carrosserie en je motor moeten belangrijk voor je zijn.  Dus net als je auto moet je jezelf verzorgen en jaarlijks je laten  checken. Want je bent het waard.  

Simoniseren (mooi Vlaams woord = polieren, opblinken)

Regelmatig smeren is maar een deel van de anti-ouder-worden routine. Als ik om 6.45 u, met oogjes nog ferm dicht, luister naar mijn radiowekker die ontwaakt. Mijn gsm alarm snoozed ‘opstaan!, opstaan!’ Dan heb ik soms van die dagen van waarom moeite doen? Waarom niet zomaar een trui, een jeans en sneakers aantrekken, mijn haar (nu het lang genoeg is) in een staart, en naar het werk zonder douchen, niet smeren en geen make up… Zou iemand het verschil opmerken?
En toch, elke dag reserveer ik wat tijd voor het ‘onderhoud’ van mezelf als was ik een blinkende luxe bolide. Gezichtsreiniger, moisturizer, serum, anti-zonnecrème… Ik moet mijn voeten hydrateren in de zomer en mijn ellebogen in de winter, en voor tv zit ik regelmatig handencrème te gebruiken. Tijdens mijn bad+boekje moment is een body scrub voor die dode huidcellen een must, en daarna weer voeden met een body oil met een lekker geurtje. En hoe graag ik ook een bruin kleurtje wil, van bij die eerste lentezon een factor 30 op mijn gezicht. OK het klinkt als een hoop werk. Maar als je je auto regelmatig poetst, opblinkt en  goed onderhoudt loopt hij langer, dus idem dito voor je gezicht en je body. Want je bent het waard !

Preventief onderhoud

Net als je auto zal je lichaam tekenen van ‘slijtage’ vertonen  als je het niet preventief verzorgt.  Wacht dus niet op tandpijn, maar maak je afspraak bij de tandarts voor je jaarlijkse controle.  Ook geen leukerd maar eens 50+ doe een 2 jaarlijkse mammografie, want wij zijn de grootste doelgroep van kankers.  Probeer ook je jaarlijkse controle bij  je gynaecoloog in te plannen, ook een must  (I know, ik stel het ook steeds uit). Jaarlijkse of 2 jaarlijks bij je huisdokter langs gaan om je bloed te analyseren is ook niet slecht, te kort aan vitamines, te veel aan cholesterol… het kan worden bijgestuurd. Ja mijn motortje moet nog lang meegaan toch…

Waarschuwingslampjes

Soms zijn er ook van die waarschuwingslampjes die plots beginnen te knipperen in je lichaam. Signalen die je laten weten dat er iets niet in orde met je is. Hoofdpijn, maagpijn, misselijk zijn, constipatie, irritatie, haaruitval,…. Of het gevoel van een dip, van te veel stress, van tranen die constant achter je ogen prikken, of net van super humeurig zijn. Denk niet waarom moeite doen het gaat wel over.  Nee als het blijft duren naar de dokter ermee… Reageer, je lichaam wil je iets vertellen… Met je auto ga je toch ook naar de garage als je dashboard opflikkert…. Dus ook jij, want je bent het waard.

Tank correct

Clubmannetje drinkt op tijd en stond diesel anders valt hij stil.  Diesel is in mensentaal eigenlijk water en ons lichaam kan niet zonder water. Goed voor de hydratatie van je huid, je carrosserie zal er beter uit zien.  Maar ook je motor vaart er wel bij want de afvalstoffen worden afgevoerd en je lichaam wordt gezuiverd. En gelijk je auto soms anti-vries nodig heeft, en olie, en vloeistof voor de sproeiers… dus af en toe een wijntje of biertje mag ook, op een gezonde manier. Zorg ook voor gezonde ‘fuel’ voor je lichaam.

Want je bent het waard

• Je krijgt maar één lichaam en dus draag er zo goed mogelijk zorg van, van binnen en van buiten.
• Als ik er goed uitzie, voel ik me goed.
• Als ik geen afspraak bij de tandarts, oogarts, gynaecoloog maak, mijn groentjes niet eet en mijn spieren niet regelmatig oefen, zal niemand het voor mij doen.
• Mijn kleerkast en stijl zijn een stimulerende creatieve uitlaatklep voor mij.
• Zorgen voor mezelf is een onderdeel van het respect voor mezelf.
• Mijn looks en mijn lichaam aanvaarden, en mijn positieve punten daarbij in de verf zetten is belangrijk
• Ik hou ervan om me goed te voelen – zowel fysiek als psychologisch.

Dus ook jij, ieder van jullie. Wees een verzorgde, stijlvolle maar vooral gezonde dame.  Neem nu je agenda en maak de nodige doktersafspraken, want straks of morgen vergeet je het vast. En dames, shoppen is bewegen dus shoppen is een sport… Voel je dus niet schuldig omdat je tijd maakt voor je looks, je stijl en om jezelf te pamperen (verwennen in de ‘beauty’ betekenis). En laat niemand je vertellen dat je een nieuwe lipstick niet verdient na een energie-vretende dag op kantoor.

Waarom moeite doen?
Dat is heel eenvoudig, WANT JE BENT HET WAARD

Xoxo Ninon

6 reacties

  1. Zo vroeg in de ochtend en je deed me glimlachen met je artikel. Ik ben ook een beetje mijn auto :-), alhoewel ik ga misschien ook wel vlugger naar de garage als er een of ander verklikkerlichtje brandt in mijn auto dan dat ik met mezelf naar de dokter ga als ik ergens iets voel, dan denk ik het zal wel beteren. Je hebt een punt hoor. prettige dag nog, en vergeet je doktersafspraak niet te maken 🙂

  2. Allemaal o zo waar!
    Helaas neem ik niet de tijd om zo uitgebreid ‘aan mijn carrosserie’ te werken. Zal er toch eens werk moeten van maken.
    Hartelijk dank Ninon. Met de zomer voor de deur misschien een ideaal moment om er aan te beginnen.

    1. Dank je voor je reactie. het zit een beetje in de genen, en het is een beetje smeren 🙂 En als we ouder worden moeten we dat laatste wat meer beginnen doen denk ik. prettige dag nog

  3. Ninon, wééral een superartikel om te lezen en ozo nodig op onze leeftijd. Voor mij is het een prioriteit om lichaam en geest gezond te houden. Gezonde voeding, af en toe wat extra lichaamsbeweging en de jaarlijkse check-ups staan steevast gepland in het voorjaar bij meerdere specialisten. Om tenslotte ‘trots te zijn op onszelf’, voor alle moeite die we doen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.