Waarom vrouwen kiezen om bewust single te blijven

Trots op mezelf! Ik heb zonet solo, met de kruis- en platte schroevendraaier in aanslag, helemaal alleen een Ikea nachttafeltje (Malm) in elkaar gezet😊. Oké eventjes met de hamer op mijn duim… Maar alle schroeven, bevestigingen, houten tapjes en nagels zijn gebruikt😊. Dus gelukt! So who needs a man als we al zelf een Ikea kastje in elkaar kunnen zetten?😊 Dat is een onderwerp dat de laatste maanden regelmatig ter sprake komt. Waarom ‘moeten’ we een relatie hebben? Kan het hebben van al of niet een relatie je gelukkigvoelen beïnvloeden? In het begin misschien wel, die verliefdheidseuforie. Maar ervaring leert dat een relatie ook verdrietig en gefrustreerd kan maken. Meer en meer 50+ dames zijn niet langer bang om alleen te zijn, en kiezen bewust voor een vrijgezellen(ig)leven. Het ontmoeten van de ‘juiste’ persoon is niet langer een prioriteit. Er is geen papa-partner voor toekomstige kinderen nodig, geen provider van kost en woning,… Ze zijn vrij. Ze staan er voor open moest die toffe persoon hun pad kruisen… Maar ondertussen, zijn we er ons van bewust dat alleen zijn ons veel meer plezier en vrijheid kan opleveren. Weet jij waarom vrouwen kiezen om bewust single te blijven?

Ik werd onlangs met mijn sociale status geconfronteerd. Op ‘officiële papieren’ stond ik als  ‘ongehuwd’ gedefinieerd. Toch bizar, als je ooit getrouwd, gescheiden, aantal relaties, terug getrouwd, weduwe en dus nu ‘ongehuwd’ bent. Een ontbreekwoord-uitdaging. Er moet toch een nieuw beter woord voor te vinden zijn. Alleenstaand (ouderwets), alleengaand, allenig, eendelijk (kwak😊), alleenwonend, solo, single, enkelaar, solitair, zelfvoorzienend, zelfredzaam, … of misschien autarkisch. ‘Wie autarkisch is, kan in zijn eigen onderhoud voorzien en is niet afhankelijk van andere partijen.’ Gelukkig voel ik me, na het overlijden van mijn partner een aantal jaren terug, vooral weer single, bewust single.

Bij de foto’s: en al dragen we af en toe een masker en wat make-up, we zijn happy, strong & single! En het is bijna Halloween😊. En het was dit of een chrysantbloem😊.

Ja er zijn genoeg redenen waarom 50tig en 60tig plussers kiezen om bewust single zijn.

1) Vrouwen geloven niet langer in het sprookje

Sorry Prince Charming, maar je was (te) laat, dus ik redde mezelf. Het ‘nog lang en gelukkig’-verhaal, over vrouwen die moeten ‘gered’ worden door een man om gelukkig te zijn, klinkt nogal oubollig in de 21e eeuw. En Sneeuwwitje en Doornroosje die werden gewekt door een kus van een onbekende toen ze in diepe slaap waren, dat is helemaal #Metoo. Gelukkig beseffen wij dat relaties in het echte leven nooit als een sprookje verlopen, die prins bestaat niet echt. Wij zijn ook geen prinses. Dus geloof in het echte leven…

2) Een relatie is letterlijk hard werken

Een relatie in stand houden vraagt werk, en door voorbije ervaringen willen vrouwen niet altijd nog die moeite doen. Ik las dat vrouwen 2x zoveel klussen en huishoudelijk werk doen dan mannen en dat ze meer tijd en energie in een relatie steken. Hét verschil voor veel dames met of zonder relatie zijn manden vol hemden en shirts om te strijken😊 + dubbel opruimen, afwassen, koken… En ja je moet constant er prima uitzien, gekapt, gelakt, onthaard… en best beginnen diëten 😊. Ze zeggen iet voor niks liefde is een wérkwoord. Geen wonder dus dat alleenstaande vrouwen soms denken ‘het is nu toch makkelijk zo single’.

3) Single zijn is beter voor je gezondheid

Huh? Single zijn kan een levensstijlkeuze zijn die gezondheidsvoordelen biedt. (Lees hier een artikel) Het heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat je als single gewoon meer tijd voor jezelf hebt. Zelf eigen keuzes maken, geeft minder frustraties. Singles zijn ook zelfbewuster en hebben een grote sociaal netwerk. Ze hebben de tijd om fysiek fitter te kunnen zijn (oeps!). Ja je kent het cliché van ‘jezelf laten gaan’ eens je married with children bent. Waarom?

4) Ze genieten van hun vrijheid

Je hebt zoveel vrijheid. Natuurlijk kiezen ook veel vrouwen ervoor om helemaal niet te daten, omdat ze een leuk gevuld leven hebben zonder romantische partners in hun huis. Wat opvalt is dat alleenstaande vrouwen een drukker sociaal leven leiden dan alleenstaande mannen. Of waar verstoppen deze laatste zich? Vrouwelijke singles nemen precies meer de tijd om zich te concentreren op eigen interesses, opleiding, carrière en levensdoelen dan vrouwen in relatie. Ze zijn graag onafhankelijkheid en maken van wat ze zelf willen en zoeken een prioriteit in hun leven. Veel behoeften van een vrouw hoeven niet langer uitsluitend door een relatie te worden vervuld, inclusief de volgende in deze lijst. Kortom: ze hebben veel te doen en willen geen enkele leegte zomaar opvullen.

5) Seks en relatie  gaan niet langer hand in hand

Voor sommigen is seks buiten een relatie nog steeds taboe. Nochtans is seks hebben zonder een relatie veel minder gestigmatiseerd en met de vinger gewezen, denk aan ‘vrienden met voordelen’ 😊😊. Als er iets is wat 50plussers van de jongere generatie hebben over genomen is het de hookup-cultuur, FWB (friends with benefits), ONS (onenightstands), situationships, bootycalls, Netflix &chill (Klik hier voor wat dating definities). Eens 50+ gaat seks hebben helemaal niet meer over het maken van baby’s. En gewoon genieten van wat mannelijk aandacht, van wat bedgymnastiek 😊, dat is precies wat sommige alleenstaande vrouwen kiezen om te doen. Maar worden ze niet eenzaam? Er is een wereld van verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Zorg gewoon dat je geen last krijgt van het tinderellasyndroom😊;

6) Ze verkiezen alleen zijn

Ik heb altijd gedacht dat ik beter aarde in een relatie. Toch voel ik me prima zo alleenwonend en ja ook alleen. Ik ben een van de vele vrouwen die echt geniet en waarde hecht aan tijd voor zichzelf. Alleen zijn maakt me niet echt verdrietig. Ik voel een diepe tevredenheid als ik tijd alleen doorbreng. Dus in plaats van te verlangen naar een man in mijn huis, vind ik het geweldig dat het ‘mijn’ huis is. Maar iedereen is anders. Sommigen van ons houden van ons alleen-zijn en hebben geen haast om die op te geven. Natuurlijk, me-alone-time leuk vinden, dan moet je jezelf ook leuk vinden😊!

7) Dat gevoel van eigenwaarde van binnenuit

Het is een stuk gemakkelijker om single te zijn als je voor je geluk niet naar iemand anders kijkt. Je bent niet ‘raar’ als je single bent. Single zijn is in veel opzichten een weerspiegeling van kracht. Ja men probeert ons te doen geloven dat een relatie het ontbrekende stukje van de puzzel is, maar dat is niet zo. Eigenliefde is meer dan een cliché modewoord. Je mag de waarde en kracht van zelfbevestiging nooit onderschatten. We zullen altijd teleurgesteld blijven als we voor het grootste deel van bevestiging van onze eigenwaarde naar iemand anders kijken. Probeer dit belangrijke gevoel in jezelf te vinden. Jij weet wie jij bent. Jij weet wat je waard bent.

8) Single dames nemen geen genoegen met minder dan ze verdienen

Ik heb daar vroeger tegen gezondigd. Ik was niet graag single, ik voelde me wat verloren en elke relatie was goed genoeg. Dus stuiterde ik van ramp naar ramp, me afvragend waarom het nooit lukte. Herkenbaar? Ik ben veranderd, ik weet dat ik meer waard ben. En tot die gezonde en bevredigende relatie-man mijn pad niet kruist, happy single, happy life. Uiteindelijk is een relatie geen vacature die koste wat kost moet worden ingevuld. Ik ben bereid te wachten op die klik en dan zien we wel… Waarom haasten?

9) Eerst ontplooien dan pas settelen

Ook voor de jongere generatie vrouwen hoeft een vaste relatie, huwelijk, kids, hypotheek, enz niet zo snel meer. Ze blijven liever wat langer in hotel mama hangen, en stellen dat volwassen gedoe uit tot later in het leven. Lees hier een artikel. Het hebben van een gezin en/of een relatie is niet meer voor iedereen het hoogste goed om na te streven. Velen blijven liever vrijgezel om zichzelf te ontplooien voordat ze zich settelen.

En oud is ook al lang geen oud meer. Je moeder/tante/grootmoeder was misschien reeds getrouwd en zwanger op jonge leeftijd, maar ondertussen zijn ze terug solo en beleven een 2e jeugd. Er staat nu minder dan ooit een leeftijd op verliefd worden, daten & seks, terug gaan studeren, verre reizen maken,… Vrouwen genieten veel langer van een actief en jeugdig leven.

10) Single zijn is sociaal aanvaard

In een niet te ver verleden werden dames die zich niet gesetteld hadden als ‘niet van ’t straat geraakt’ beschouwd. Dat was de middeleeuwen! De laatste 20 jaar is single zijn totaal sociaal aanvaard.  En al zeker sinds Sex and the City emancipeerden het muurbloempje, jongejuffrouw, oude vrijster of frigide mannenhaatster in één klap tot zelfstandige vrouwen van de wereld. Single zijn staat tegenwoordig dikwijls voor carrière maken, shoppen en uitgaan wanneer je wil, flirten, daten en genieten van seks met wie je wil. Intens bonden met je vriendinnen om na de gebruikelijke collectieve slappe lach voor de zoveelste keer vast te stellen dat mannen losers zijn en dat je ondanks alles toch weer een stukje dichter bij jezelf gekomen bent.

Single dames worden ook overal alleen uitgenodigd naar feestjes en bbq’s… Aah nee dat niet (shame on you)😊. En stop ook met die vraag, en nog altijd single Ninon? Ik vraag ook niet of jij geen bedfrustraties hebt met je partner😊.

Waarom vrouwen kiezen om bewust single te blijven?
Simpelweg omdat het kan.
Alleengaand of met een partner, het is slechts een keuze.
En wat je ook kiest, het je huidige sociale status maar het definieert je zeker niet.

Xoxo Ninon Waarom vrouwen kiezen om bewust single te blijven Waarom vrouwen kiezen om bewust single te blijven

Lees ook deze blogs ben-jij-een-prinses-of-een-koningin en wat-zoeken-50-vrouwen-in-een-relatie

Eén reactie

  1. Hihihi, super zo een tekstje met een dikke vette knipoog. Ik zat op de trein en je deed me lachen. Medepassagiers zullen gedacht hebben… :-). Maar ik begrijp je helemaal… Als ik met single vriendinnen praat allemaal wat dezelfde frustratie, mannen moeten echt een tandje bijsteken, socialer zijn, cultureler zijn, gewoon open staan voor de wereld…. En die zijn er hoor ik ben er zo een tegengekomen, het kan toch geen zeldzame parel zijn hee. Ben zeker er zijn nog van die mannen die helemaal passen in jullie straat.. Ik las een mooie deze ochtend… als 2 singles die een relatie hebben… elkaar vrij laten en toch met elkaar vergroeid… en blijvend moeite doen voor elkaar. Gtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.