Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip

Welkom in Wenen, een stad die zijn rijke cultuur toont met een moderne flair. Wie door het oude stadsgedeelte wandelt, ervaart de charme van vervlogen tijden. Hoffburg, Belvedère, Stephansdom,… vele prachtige gebouwen zijn nog steeds getuigen van een glorieus verleden. Maar je ontdekt ook opvallende hedendaagse Weense architectuur in het MuseumsQuartier bijvoorbeeld, of Hundwasserhaus of de vele moderne designers. Er is een bruisend creativiteit en kunst te beleven. Wenen is ook beroemd om zijn koffiecultuur en is de thuisbasis van de wienerschnitzel, Sachtertorte en de Apfelstrüdel (mmmm binnenkort een eetblogje misschien😊), van Mozart en Strauss en de Stephansdom die de stad domineert. Er is veel te zien en te doen, ja het is een echte dopamine citytrip, want je ervaart de ene feel good vibe na de andere. Het is bijna onmogelijk niet verliefd te worden op deze stad op mensenmaat… Vienna I fell in love with you, en ik kom zeker terug…Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip + enkele tips

Wat is dopamine travel

La vie en rose in Wenen, dopamine dressing met alleen handbagageDopamine reizen is bewust ervaringen opzoeken die je positieve vibe stimuleren. Het is genieten met al je emoties van dingen die je meemaakt tijdens je citytrip of op vakantie. In onze Weense 4 daagse zochten we net die dopamine ervaringen… Leuke plaatsen om te doen, lekker dingen om te proeven, ontroerende zaken om te horen of zien… Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip.

(Klik op de foto’s als je ze in het groot wil zien op je laptop)

Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip

1. Je kan er zalig ontbijten

Als je in Wenen bent moet je je nooit ‘hangry’ voelen (slechtgehumeurd door hongergevoel) want je kan er tot laat in de middag ontbijten, en dan is het al weer tijd voor taartjes (zie verder).
Natuurlijk kan je ontbijten in je hotel, maar leuker is het te frühstücken in een van de vele Weense koffiehuizen of in een Beisl (betere cafés). Weners (zo worden inwoners van Wenen genoemd) houden van een zoet ontbijt met traditioneel vers gebakken Semmeln (soort sandwich) of Kipferl (soort croissant van brooddeeg) tot spek, eieren, bagels en fruitsmoothies en andere gezonde dingen.

Zoals je ziet ik koos meestal voor ‘gezond’. Voor je dopamine-hormoon start je dag best met een gezond (hartig) ontbijt. Dopamine is een stofje wat ervoor zorgt dat we energie hebben en ons fijn voelen zodat we met zin aan de dag beginnen. Lees meer hierover door hier te klikken.

Ontbijten bij Vollpension in de woonkamer van je oma, zelfs de toiletten zijn in stijl

Dag 2: Ontbijt bij VOLLPENSION in de woonkamer van de bomma (Klik hier voor de Vollpension website)

Google leerde me een leuke plek kennen, Vollpension. Het is een sociaal project om oudere mensen te blijven integreren in de maatschappij, zodat ze zich nuttig voelen en minder eenzaam, en het centje extra is ook meegenomen. Het is een plaats waar de oma’s taart en brood bakken volgens de recepten van hun moeders en opa’s er samen met jongeren mensen opdienen en afruimen. Er zijn in Wenen 3 vestigingen, en wij ontbeten in Vollpension Schleifmühlgasse, deze lag tussen ons hotel en het Belvedère museum dat daarna op het programma stond. Lekker en leuk!

Dag 3: Ontbijt CAFE LEOPOLD en daarna bezoek Leopoldmuseum (Klik hier voor de website van het Leopold museum & café)

Gezond ontbijtje in Café Leopold pop-up op het binnenplein van het MuseumsQuartier

Als je het Leopoldmuseum wil bezoeken, is er de interessante formule ‘Sunny Side Art © Leopold MuseumOntbijt + museum ticket + audiogids voor slechts € 23,00. Deze voucher kan je kopen aan de balie van het museum. In de zomer ontbijt je op het binnenplein van het Museum Quartier, en anders is het in het café binnen. Er een leuke variatie van ontbijtjes (of lunches) om uit te kiezen. Voilà,  nu zijn we klaar voor een portie kunst.

Dag 4: ontbijten met zicht op Schloss Schönbrunn

Ontbijten met zicht op je ‘buitenverblijf’ kasteel Schönbrunn, je voelt toch een beetje als Sissi

Onze laatste dag hadden we Schloss Schönbrunn gepland, en omdat we ’s namiddag retour vlogen was timing belangrijk. Maar vroeg ontbijten op zondag niet evident. Dus uitgecheckt, koffers in bewaring, en met de metro tot halte Schönbrunn. En ja hoor… om 8.30 u… hoe indrukwekkend was dit… Ontbijten op het terras van het Schlosscafé😊in prachtige vue op het paleis Schönbrunn. Als je meer tijd hebt kan je op zondag ook reserveren voor het Sissi-ontbijtbuffet (35€) dat geserveerd wordt in de Gloriette, een prachtige locatie, alle info hier.

2. De hemelse gebakjes en zoetigheden

Ben je een zoetekauw, of hou je gewoon van taart en koffiebabbels dan is Wenen jouw place to be. Meer nog, de Weense koffiehuiscultuur is UNESCO cultureel erfgoed. Overal in de binnenstad vind je historische koffiehuizen en banketbakkers met etalages vol van de buitengewoonlekkere taarten en gebakjes. Nee in Wenen best niet op dieet gaan😊. Of doe zoals wij en neem taartjes als lunch😊 en wandel er daarna de calorieën af😊. En dubbel happy, want niet alleen blij dat je het meemaakt, maar ook de phenylalanine in de chocolade wordt in je lichaam omgezet in dopamine, dus bestel maar nog een chocoladetaartje😊.

Kiezen is altijd een beetje verliezen…

We hadden de 1e middag een tafeltje gereserveerd (best doen want er stond een lange wachtrij) voor een taartjes-proeverij bij Café Central met zijn prachtige interieur. Op zaterdag at ik een zalige Apfelstrudel op het terras van Café Mozart en ondertussen konden onze vermoeide wandelvoetjes wat rusten😊. Of tijdens onze modewandeling ontdekten we een door de lokale bevolking drukbezochte bio-bakkerij waar mijn frambozen/rabarber crumble superlekker was.

Ter info hier een paar links naar de beste koffiehuizen en taartenshops:
https://www.vienna-unwrapped.com/cake-shops-vienna/
https://www.thecuriouscreature.com/2019/10/09/best-vienna-cake-shops-for-viennese-pastry-and-dessert/
https://viennainsider.com/must-visit-traditional-viennese-cafes-pastry-shops/

3. Het is genieten van de Weense koffiecultuur

De Weense koffiecultuur is nog een reden om verliefd te worden op Wenen. Even pauze nemen voor een koffie (of thee) met een stuk taart is een dagelijks ritueel in Oostenrijk dat men een ‘Jause’ (tussendoortje) noemt. Je krijgt koffie-keuzestress😊 want welke kies je? Een Kleiner Schwarzer, Mokka, Grosser Brauner, Franziskaner, Wiener Melange, Kapuziner (cappuccino dus), Fiaker, Einspänner, Verkehrter Kaffee,… Koffie wordt steeds geserveerd samen met een klein glas water en soms een chocolaatje. Het is genieten, en de cafeïne stimuleert onrechtstreeks je dopamine gehalte. Lees hier meer over de koffiehuiscultuur en de verschillende soorten je kan bestellen.

Taartjeslunch in Café Central is genieten!

In Wenen vind je ook legendarische koffiehuizen: Café Sperl, de Landtmann, Demel,… (lees er hier meer over)  Een van de oudste is Café Central waar we de 1e middag waren. Sinds 1876 wordt hier koffie en taart geserveerd in een prachtig interieur met arcadebogen. Voor volgende keer staan Café Demel of Café Landtmann, die de favoriet was van Sigmund Freudt, al op onze to do lijst. Of Café Sperl, het authentieke interieur met de marmeren tafels en de charmante Thonet-stoelen kon je zien in de film Before Sunrise(filmpje).

Ik verwijs je graag naar dit artikel als je meer wil te weten komen over de Weense koffiecultuur die opgenomen is als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco sinds 2011.

4. Hoog Sammy kijk omhoog Sammy…

Rondleiding in de oude binnenstad. Atlas op Burghof, Pegasus op het binnen plein van de Lipizanerstallen, duizenden muntjes in dit kunstwerk..

Nee Sammy was niet mee naar Wenen😊 maar er is zoveel te zien als je omhoog kijkt naar de prachtige gebouwen. Elke fotograaf wordt verliefd op de barokke architectuur met krullen en frullen. Overal wil je foto’s nemen, wil je stilstaan en genieten. Eén groot Pinterestbord… een dopamine boost😊. En dikke pluim hoe schoon en goed onderhouden al deze gebouwen zijn.

Een aanrader is zeker een rondleiding van de Weense hoogtepunten…  Wij boekten deze 20€ voor een rondleiding van 2u. Wij waren een en al oor voor onze gids met zijn interessante historische weetjes en zijn leuke wistjedatjes😊. Zeker doen!

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus und Hundertwasser Village

Het meest gefotografeerde gebouw wilden we natuurlijk ook zien. Het Hundertwasserhaus is een bijzonder een kleurrijk complex gebouwd in 1985 met een prijskaartje van meer dan 7 miljoen euro. De ideeën van architect Hundertwasser (1928 -2000) met de organische vormen, het integreren van schaduwbomen in het gebouw zelf, zuiverende beplanting voor het afvalwater, enz waren zeer vooruitstrevend. En toch, al zijn deze gebouwen als kleurrijke kunstwerken met de faience tegels en keramiekzuilen, toch voel ik een soort van tristesse. Meer nog een bezoek aan Hundertwasser Village voelt als een verkrachting van een gebouw dat ooit was. Gelukkig heeft deze architect, die de beste sociale bedoelingen had, deze commerciële uitbuiting nooit moeten meemaken.

5. Je voelt je als een prinses

Was Sissi was een ondankbare bitch😊of was ze meer de tragische Lady Di van haar tijd? Het geromantiseerde beeld met de liefelijke Romy Schneider in de Sissi-films klopt helemaal niet, leren we van onze gids😊. De Habsburgers regeerden honderden jaren en zoals elke machtshongerige koninklijke familie, bouwden ze een reeks ongelooflijke paleizen in heel Europa en enkele van de beste bevinden zich in Wenen zelf! Dus beste prinsesjes-in-spe bezoek Hofburg (Sissi museum), Schloss Belvedère (De Kus van Klimt) en Schloss Schönbrunn.

Schloss Schönbrunn

Binnen foto’s nemen mocht niet, toch sneak peak van de prachtige balzaal… en daar was er muziek van Mozart…

Dit weelderige barokke paleis is als een Weens Versailles die je moet bezoeken, zelfs als je niet echt een geschiedenisliefhebber bent😊… Schönbrunn was de zomerresidentie van de keizerlijke familie en is makkelijk te bereiken met de metro. Na ons ontbijt deden we er de Grand Tour waar je met audiogids door 40 kamers van de 1400 geloodst wordt. Je ziet staatsontvangstzalen, de vetrekken van de keizer en gemalin, een prachtige balzaal, enz het duurt ongeveer 1.5 u. (Klik hier voor meer informatie.)  Opgelet, reserveer op tijd je rondleiding en timeslot in paleis Schönbrunn, want in het hoogseizoen is er echt wel druk.

Ga na je bezoek ook even naar de prachtige tuin, we liepen richting de Gloriette en verpoosden bij een mooie fontein.

Kapuzinercruft

De keizerlijke crypte

Waar ik me ook bijna van koninklijke bloede waande was bij mijn bezoek aan de Kapuzinercruft die midden in het centrum van de oude stad ligt. In deze grafkelder (sinds 1633) liggen 142 leden van de keizerlijke familie in majestueuze graftombes begraven, waarvan er 12 keizers waren en 18 keizerinnen. Je vindt er ook de laatste rustplaats van Sissi, echtgenoot Frans-Jozef en zoon Rudolf. Het is misschien een beetje een morbide bezoek, maar ik hou wel van de dodencultus van een land en nergens anders voel je je zo omgeven door royalty…😊 En je leert ook hoe een wirwar die keizerlijke stamboom was😊.

6. De rijkdom aan kunst en cultuur

In Wenen vind je overal kunst en cultuur en in allerlei verschillende soorten en vormen. Als je door het stadscentrum dwaalt ontdek je naast het klassieke straatbeeld ook strakke sculpturen, moderne designers, street art, Hundertwasser, Albertina Museum… Je hebt er het Museumkwartier waar je gemakkelijk een dag kan doorbrengen om alles te ontdekken de musea, galerieën, lokale bars en restaurants op dit kunstzinnige plein met oranje.

MuseumsQuartier – Leopoldmuseum

Leopoldmuseum impressie

Zo is er het witte kubusvormige Leopoldmuseum, dat naast anderen ook de grootste Egon Schiele-collectie ter wereld huisvest. Of het met donkere basalt beklede MUMOK dat moderne werken van de 20e en 21e eeuw (Margritte, Duchamp, Warhol) tentoonstelt. In het Architektuurzentrum zie je naast tijdelijke tentoonstellingen er ook de highlights van 2 eeuwen Oostenrijkse architectuur. Aan de overkant van de boulevard vind het plein met het Museum voor Schone Kunsten en het Natuurhistorische Museum als spiegelbeelden met keizerin Maria Theresa er tussenin… Ook op de to see lijst bij een volgend bezoek want deze sierlijke gebouwen in marmer kunnen pronken met een weelderig interieur en kostbare kunstwerken, en ja het is allemaal goud wat er blinkt… bladgoud evenwel waar die Weners een meester in waren.. Geheel onverwacht kreeg ik in deze Weense musea het ene ‘waaaw’ (dopamine) hoogtepunt na het andere.😊

Belvedère

Der Kuss (Liebespaar) 1908 Gustav Klimt

Misschien zijn de Weense musea iets minder gekend dan het Prado of het Louvre, maar toen ik in de Gallerie Belvedère het wereldberoemde en iconische schilderij van Gustav KlimtDe Kus’ zag, kreeg ik werd ik ontroerd, kreeg het helemaal warm en had tegelijk kippenvel. Ook andere grote werken van Klimt vind je in dit museum, naast werken Egon Schiele, Kokoska, de Oostenrijkse barokke periode, de Weense Biedermeizer. Maar ik deed het voor die Kus/Kunst die je net als een verliefdheid dopamine in het bloed brengt😊.

Wistjedatje: het Belvedère kocht ‘De Kus‘ nog voor het afgewerkt was voor 25.000 Kronen (240.000 US$) een ongekende hoge prijs voor die tijd, in 2016 verkocht Oprah Winfrey haar Portrait of Adele Bloch-Bauer, een minderbekend werk van Klimt voor 150 miljoen US$ aan het Belvedère, ze maakte een 60 miljoen US$ winst.

7. Het is de stad van de muziek

Klik op de foto voor Bachs Air on G string

Wenen is ongetwijfeld de wereldhoofdstad van de klassieke muziek. Van Mozart over Strauss tot Beethoven, hun nalatenschap leeft voort in Wenen. Dé ervaring is misschien een voorstelling in de Weense Staatsopera of een concert van de Wiener Philharmoniker bijwonen, de beste uitvoerders van klassieke muziek ter wereld. We genoten van een strijkensemble in de mooie barokke Sint Peterskerk, een heerlijk avondje gevuld met een Requiem van Mozart, de Zomer van Vivaldi, Dvorzak, Schubert, Beethoven en het voor mij altijd ontroerende ‘Air in G string’ van Bach. We gingen neuriënd terug naar ons hotel, ja als je naar muziek luistert komt er dopamine vrij… Check!😊

Ik heb al een nieuw ‘to do’ adresje voor een volgende keer de House of Music een interactief museum gewijd aan muziek. Ik zie me al de trap oprennen een toonladder al spelend, of als een volleerde Brossé mijn eigen orkest dirigeren…

8. I love windowshopping in Wenen

En ja windowshoppen of wat shoppingtherapie helpt bij mij altijd. Je gaat je direct beter voelen en je dopamine wordt de hoogte ingejaagd… 

Wenen is zalig om te windowshoppen. Overal in de binnenstad zijn er brede en prachtige voetgangersstraten vol van winkels en designerboetieks. Of je ontdekt in de smallere zijstraten pop-up stores met leuke accessoires of ateliers van een lokale designer. Enkele van de belangrijkste winkelstraten zijn Mariahilferstrasse, Graben en Kärtnergasse en natuurlijk ‘Goldenes Quartier’, een luxueuze shopping area in het centrum waar je internationale designer labels kan vinden.

Modewandeling

Onze modewandeling van Shopping with Lucie

Wenen bruist van de creatievelingen en enkelen hebben we ontmoet tijdens de modewandeling met Lucie, een New Yorkse die voor de liefde naar Wenen kwam. Lucie is een gedreven en enthousiaste gids die ons Oostenrijkse designers van mode en accessoires leert kennen in het 6e en 7e district, de hippe en trendy buurt. Mensen die bezig zijn met duurzame zaken en milieuvriendelijk en kleinschalig proberen te produceren. Zo een modewandeling van Shopping with Lucie (link hier) is interessant want je komt op plaatsen, pleinen en straatjes waar je anders niet komt, je kijkt anders naar dingen en je komt in contact met de lokale bevolking. Je kan kiezen tussen 4 wandelingen een meer hippe tour, eerder chique tour of een delicious tour,… telkens liggen het accent op mode, accessoires, interieurspullen, lokale producten😊.

Naast deze inspirerende modewandeling kan je ook verdwalen in andere shoppingbuurten.

Mariahilfer Strasse

Niet de leukste (vond ik) maar wel de langste grotendeels autovrije shoppingstraat (1.8 km).  Wandel eens binnen in de Duitse warenhuizen Gerngross of Peek & Cloppenburg als je houdt van damesmode.

De gouden wijk

Etalages te kijken bij luxury brands is altijd het wel genieten maar met een beperkte verleiding (niet voor mijn portemonnee😊). De ‘Goldenes Quartier’ ademt luxe. De mooie combinatie van de prachtige historische gevels met moderne architectuur, high-end modeontwerpers als Prada, Saint Laurent, Vuiton, Miu Miu, Jimmy Choo, een nieuwe Chanel-store waar men staat aan te schuiven…

Graben & Kärtnergasse

Deze 2 brede voetgangstraten geflankeerd door elegante gevels zijn misschien de meest bekende winkelstraten in het stadscentrum en lopen van Stephans Dom richting de opera of richting Hofburg. Je vind er een mix van luxe merken, boetieks, schoenen, high-street winkels.

Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip?

Voor al wat ik hierboven schreef, maar ook voor de vibe van Wenen zelf. Ik had nooit het gevoel dat het de stad me overmeesterde of niet authentiek was. En ja op bepaalde plaatsen is het druk maar alles is geregeld zonder opdringerig te zijn… Overal is men vriendelijk, beleefd en geduldig… geen toeterende auto’s, niemand die je van het zebrapad maait… En de netheid van de stad, het respect voor gebouwen… Het was gewoon genieten😊.

Voor wie die deze hoofdstad hebben bezocht, vond je het ook zo geweldig? Heb je nog tips voor mijn volgede bezoek?

Xoxo Ninon

Lees ook deze informatie over modewandelingen in Parijs modewandeling en in Kopenhagen modewandeling

Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip Waarom ik verliefd werd op Wenen, mijn dopamine citytrip

6 reacties

  1. Wooow, ik zou zo een weekendje boeken en ook die dingen doen die jij allemaal ervaren hebt. Dopamine feel good ik kan het me voorstellen. Volgende keer in plaats van Parijs worden het een romantische dagen met. partner.. Maar een vraagje, ook tips voor te dineren soms? Ik begin dit weekend alvast met .een chocoladetaartje. Leuk blog. Schüss 🙂

    1. Smakelijk met dat taartje. Wel dineren deden we in historische serrre Palmenhaus, in de rooftopbar Sky en een aanrader restaurant Veranda, maar inderdaad misschien nog toevoegen aan m’n blog :-).

  2. Wenen is inderdaad een leuke stad. De CEO van het reisbureau 😉 had alles tot in de puntjes voorbereid waardoor de trip nóg leuker werd.

    1. 🙂 🙂 Yippie promotie gemaakt… maar reisbureautje spelen is inderdaad een deel van het op reis gaan… Misschien zit er nog een 2e carrière in :-). Maar de medereizigers vielen ook super mee hoor 🙂

  3. Wow, ik zou zo vertrekken na het lezen van jouw uitgebreide info zowel voor zalige ontbijtjes, heerlijke zoetigheden als culturele bezienswaardigheden. Ik zet het zeker in mijn ’te bezichtigen lijst’ en zal het bezoek zeker anders ervaren met al jouw tips dan toen ik er 30 jaar geleden eens was. Dankjewel!

    1. Ja ik wist ook niet wat te verwachten in Wenen, maar mij supergoed meegevallen. Ik wil zelfs nog terug maar misschien eens in de winter is weer helemaal anders dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.