Vrouwenvriendschap

Ik las een intriest bericht via Facebook. Een jeugdvriendin stapte uit het leven. Het doet me verdriet te weten dat ze er niet meer is, al respecteer ik haar beslissing. Het was die altijd spontane madam, dat flamboyante groot lawaai, die giechelkont,… Het was misschien dat gemakkelijke masker dat ze liefst ophield om anderen niet te belasten als er een moelijker periode was. Lang geleden waren we de beste vriendjes, vanaf ons 13 jaar tot zowat het einde van het humaniora… Ik ging mijn weg, zij de hare… Af en toe werd haar naam vernoemd maar onze wegen kruisten nog zelden. Tot tijdens corona, een vriendschapsverzoek, vind-ik-leuks af en toe een berichtje… Dit voorjaar hadden we eindelijk afgesproken, koffiekletsen net als vroeger. Herinneringen van ‘weet je nog’… Ons levensverhaal delend. We hadden beide ups en downs gekend, maar we stelden het al bij al goed (dacht ik). We go way back, en al was er een leemte van meer dan 40 jaar, onze babbel voelde direct terug vertrouwd. Plannen werden gesmeed. ‘Als jij in Gent woont kunnen we wat meer afspreken’ ‘Kom je kijken naar mijn voorstelling tijdens de Gentse Feesten?’ Klassieke muziek was haar natuurlijke habitat… Haar zingen, haar pianospel het was mijn vroegste herinnering, het werd ook mijn laatste herinnering aan haar. Het was een van die vriendschappen die ik terug wou koesteren. Nu kan het niet meer. Deze week ging mijn verhaal over vrouwenvriendschap. Met een weemoedig gevoel heb ik de inleiding aangepast…

‘Ware vriendschap is als de melodie die je bijblijft lang nadat het lied is afgelopen.’

Ik ken niet zoveel van klassieke muziek, maar de aria Casta Diva uit Bellini’s Norma gezongen door die andere diva Callas kon mij tot tranen beroeren in tijden dat ik niet kon wenen.
Hey meiske, deze is voor jou… Klik hier voor intense 6 minuten.

Het is gemakkelijk als je jong bent

Een vrouwenvriendschap begint dikwijls tijdens je hogere studies. Sommige hebben zelfs vriendinnen die ze al kennen sinds de middelbare school of uit hun kindertijd. Ja, ik ben zo een gelukzak! Een aantal madammen uit mijn vriendenkring ken ik sinds mijn humaniora. Misschien omdat de meeste een ganse tijd gesatelliet hebben rond onze home town Oudenaarde, dan kom je elkaar gewoon tegen. Ik was/ben al altijd iemand die goed met andere dames overweg kan, en toch is het de laatste jaren moeilijker vriendschappen te onderhouden.

Vriendschappen spiegelen

De meeste relaties creëren we om onszelf te spiegelen. Ze dienen om eruit te leren of om ons bewustzijn te verruimen. Deze relaties kunnen een leven lang duren, terwijl andere misschien maar voor korte tijd zijn. Zo ook bij een vrouwenvriendschap, die biedt veel waardevolle lessen en steun. Gedeelde vreugde is immers dubbele vreugde, en gedeelde smart halve smart.

Birds of a feather flock together

Soort zoekt soort. Velen van ons vinden die vrouwenclan, de ‘vriendinnentros’, in onze twintiger jaren. Leerde je je partner toen kennen dan kwam ieder met de eigen vriendschappen van school of werk en het ideale scenario was dat beide vriendengroepen mooi blenden. Je was dan een ‘liefdes’- koppel met een grotere sociale kring van vriendschappen waar je kon op terugvallen of om leuke dingen mee te doen. En dit werkt prima, maar dat kan veranderen als er kinderen in beeld komen.

Als bijna dat oude oergevoel, hebben moeders de neiging om banden te ontwikkelen met andere moeders met ook kinderen die zich op dezelfde plaats in het leven bevinden. De school, de hobby’s, de leeftijd, het dorp… Een gemeenschapsgevoel dat emotionele en praktische steun biedt aan elkaar, en deze mama’s worden een waardevol onderdeel van je leven. Tijdens de opgroeiende-kinderen-periode is iedereen druk bezig een evenwicht te vinden in het veeleisende werk/gezinsleven. De mama-friends en hun gezin worden vaak geïntegreerd in het eigen sociale leven van koppels. Het zijn dikwijls nieuwe vriendschappen die een leven lang meegaan.

Legenest-vriendschappen

Soms verdwijnen deze vrouwenvriendschappen als de kinderen opgroeien en de gemeenschappelijke dingen niet langer aanwezig zijn. Of deze vriendschap kan na verloop van tijd ook uitgroeien tot iets anders. Als kinderen uitgevlogen zijn en je achterblijft in je lege nest, krijgt de relatie een andere dynamiek. Je zal elkaar misschien steunen bij relatieperikelen, echtscheidingen en andere problemen, waardoor een diepere band kan ontstaan. Jullie zijn samen op eenzelfde plek en in dezelfde levensfase bent en hebben misschien vergelijkbare levenslessen en ervaringen doormaakt.

Vergeet niet dat vriendschappen in ons leven komen, er even in rondwandelen maar dat ze zelden eeuwig blijven bestaan. Ook onze behoeften of verwachtingen van vriendschappen veranderen naarmate we door het leven gaan. Naarmate we ouder worden, hebben we minder tijd of tolerantie voor die oppervlakkige vriendschappen, die dan ook vaak wegvallen omdat we er te weinig in investeren. Feit is dat we geen ‘vrouwenclan’ oppervlakkige vrienden nodig hebben, maar slechts een handvol echte vriendinnen.

Vriendschappen later in het leven

Ik heb geprobeerd mijn vriendenkring af en toe up te daten. Maar ik voel dat het moeilijker is om op latere leeftijd vriendinnen te vinden. We hebben niet dezelfde kansen om andere vrouwen te ontmoeten als toen we jonger waren. Dikwijls zijn ontmoetingen met potentiële nieuwe toffe dames eenmalig… Vriendschap moet groeien, moet je ook de tijd geven om op te bloeien…En wat we nu zoeken in een vriendschap is misschien anders dan 40 jaar geleden. Ik wil nog wel vriendinnen hebben om lekker gek mee te doen, maar onze behoefte om te socialiseren bestaat nu meer uit eenvoudig één-op-één gezelschap dat zowel ondersteunend als betekenisvol is.

Vrouwenvriendschap

Vriendschappen hebben een belangrijke rol gespeeld in ons leven. Andere vrouwen hebben geholpen vorm te geven tot wie we nu zijn. En ja misschien was er onderweg eens een kink in de kabel… moet kunnen. Hopelijk is die ondertussen ontward. Een goede vriendin zijn betekent dat je elkaar op een constructieve, liefdevolle manier de waarheid vertelt.

Ik ben dankbaar voor elke vrouwenvriendschap, het is mijn sociale vangnet… Voor diegene die gewoon even in mijn leven passeerden. Dankbaar voor zij die bleven en er nog steeds stevig staan. Voor die vriendschappen die misschien opschoven naar de rand, maar zo belangrijk waren in een bepaalde fase samen. Ik ben nu al dankbaar voor onverwachte nieuwe vriendschappen die zullen voortvloeien uit veranderende omstandigheden… Ik koester ze allen.

Vriendschap = liefde

Voor wie ook nu in deze latere levensfase nog steeds omringd is door goede vrienden. Count your blessings! Ouder worden is voor ons allemaal anders. De realiteit is dat dit proces soms beangstigend kan zijn, maar met vrienden aan je zijde is het in deze fase veel gemakkelijker. Vrienden zullen komen en gaan, door oud worden, ziekte, de dood… Ik hoop dat je mooie herinneringen hebt aan hun vriendschap en steun, en wat ze je hebben geleerd. Troost je met de wetenschap dat je hetzelfde voor hen betekende.

Ze zeggen dat liefde het allerbelangrijkste in het leven is, vriendschap is ook elkaar graag zien. We hebben zelfs meer ervaring met het liefhebben van vrienden dan met welke andere vorm van liefde dan ook. Ook met vrienden heb je die trouwbelofte stilzwijgend uitgesproken.

Ik wil je vriend zijn, en ik beloof je te respecteren en onze vriendschap trouw te zijn in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Ik wil van je houden en onze vriendschap waarderen al de dagen van mijn leven.

Laten we het glas heffen op onze vrouwenvriendschap!
Ik hef mijn glas op Josy!

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over vriendschap je-vriendinnen-en-je-schoenen-die-lijken-op-elkaar en als-vrienden-familie-en-familie-vrienden-zij

6 reacties

  1. Wat een mooi warm verhaal over je vriendin die niet meer is. Soms krijgt het leven een andere wending waar je met verder moet. Wat die vrouwenvriendschappen betreft daar heb je helemaal gelijk. Ik heb nog 1 vriendin uit mijn humaniora, een die ik ken van de universiteit, en een koppel is nog steeds bevriend omdat onze kinderen vrienden waren… zij reden eens, wij reden eens… Mooi. Grtj

    1. Inderdaad… soms zijn er redenen die de reden niet kennen en die moet je accepteren… Leuk dat je ook oude vriendschappen koestert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.