Vrienden die een deeltje invullen van mezelf

‘Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt’. Een citaat dat al lang in mijn schriftje staat. 20 jaar geleden, 10 jaar terug, nu ongeveer 5 jaar ondertussen was ik in periodes van verandering. Verandering van sociale status, van werk, van woonst… en dit citaat hielp me vooruit. En samen met die veranderingen komt dikwijls een update van je vriendenkring. Vrienden en vriendinnen die vooral waarden leken te delen die vergelijkbaar waren met de mijne. Ik deed en doe moeite voor die vriendschap. Ze zin de ‘inspanning’ meer dan waard, ook nu nog, jaren later, bleven vele echte en hechte vriendschappen. Zoeken we het niet allemaal? Vrienden die een deeltje invullen van mezelf?

Ook nu, in mijn late 50 en in coronatijden, ervaar ik nog meer het belang van vrienden. Het is een essentieel onderdeel van hoe tevreden ik ben met mijn leven. Zie ik ze niet genoeg, dan voel ik me wat verwaarloosd of wat schuldig. Ik heb vrienden nodig die me helpen relevant en betrokken te blijven. Vriendinnen waar ik dingen kan mee delen en herinneringen maken. En meestal zoek ik zoek vrienden die een deeltje invullen van mezelf. Waar ik mezelf in herken, die zijn zoals ik ben. Een bedenking.

Ik wil vrienden die leuk zijn

Met leuk bedoel ik gewoon dat ik samen met mijn vrienden dingen doen die plezier brengen in ons leven. En nee dit hoeft niet onstuimig, luidruchtig of onbesuisd te zijn te zijn. ‘Leuk zijn’ is voor mij glimlachend bereid te zijn nieuwe plaatsen, evenementen en dingen te proberen. Ik hou van nieuwe ervaringen, en dat zoek ik ook in vrienden. 😊

Sporten is niet zo mijn ding, maar die sportieve vriendin is een leuk maatje voor een doggy walk. Of de cultuur-vriendinnen, weer een ander deeltje van mij. I loooove film, theater, tentoonstellingen… en er is altijd wel iemand die zin heeft in. Of vriendinnen waar ik diepe gesprekken mee kan voeren, ja ik ben een schorpioentje voor iets. Of mijn shopping vriendinnen die het ook nooit beu worden om winkeltjes te kijken. Maar het leukste is dat de meeste toffe multi-actie vriendinnen altijd in voor iets leuks en goede gesprekken. En iedereen is een deeltje van mij.

Ik wil vrienden die realistisch zijn

Ik hou van vrienden die met hun voeten in het leven staan. Liefst wat stevig. Vrienden moeten niet hetzelfde hebben meegemaakt (gelukkig niet), maar het is belangrijk dat we erkennen dat we allemaal pijn hebben gehad. Dood. Verlaten. Slechte keuzes. Ziekte. Wij als 50-plussers hebben allemaal de nodige levenservaring.

Mooie en memorabele gebeurtenissen en mensen passeerden, en ook verdriet en pijn. Het heeft me gevormd tot wie ik ben. Maar ze definiëren me niet, ze zijn gewoon een deel van mij. Gedeelde smart is halve smart, gedeelde vreugd is dubbele vreugd.

Ik wil vrienden die alleen klagen als het nodig is

Je mag je zorgen delen met mij en ook je pijn daarvoor zijn we vriendinnen. Ik ben altijd bereid te luisteren naar iemand die probeert zich aan het nieuwe normaal aan te passen, en verwerkt door praten, meer dan. Maar ik ben wat allergisch aan te veel zelfbeklag.

Aan sommige situaties kan je iets veranderen, aan andere zal je je moeten aanpassen. We kunnen de klok niet terugdraaien naar ‘jonger’, hoewel we ons wel jong en actief kunnen gedragen. Wees er niet van overtuigd dat er niets meer is om van te genieten.

Ik hou van authenticiteit bij mijn vrienden

Ik hou van vrienden die zijn wie ze zijn. Jezelf te laten zien zoals je bent. Niet meer, niet minder. Als je authentiek bent, sta je achter jezelf en ben je in harmonie met je eigen ik. Het omvat zowel al je mooie eigenschappen als ook je schaduwkanten. En deze laatste kunnen eens opborrelen, moet kunnen zonder dat een vriendschap averij oploopt… en enkel misschien een sorry vraagt.

Deze vrienden zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor elkaar. Ze wensen de ander oprecht het beste en helpen elkaar de beste versie van zichzelf te worden. Authenticiteit in vriendschap moet zich geleidelijk verdiepen, duurzaam worden. Met andere woorden: dit zijn vrienden voor het leven.

Ik wil vrienden die openstaan voor mogelijkheden

Bij 50+ is het oké dat je leven wat vertraagd en soms mindere uitdagingen op je pad komen. Maar het is pas voorbij als het voorbij is. Nu nog niet!!!

Ik kies ervoor om open te staan voor de mogelijkheden van een steeds veranderende wereld. Ik wil evolueren en bijleren en ik zie dit ook graag in vriendinnen, naar eigen mogelijkheden en interesses.

Zelfs deze coronatijd vul ik in met de mogelijkheden die er zijn. Nog nooit zoveel tentoonstellingen gezien als die jaar, misschien komt dit ook door mijn Museumpas. Misschien gaan we samen citytrippen (als het budget het toe laat😊). Of enkele wijzigingen doen in de manier waarop het altijd werd gedaan, passend bij ons nieuwe leven. Ik hou van mogelijkheden.

Ik wil vrienden met eigen energie

Het valt misschien niet zo op, maar ik heb minder energie dan vroeger. Ik ben ook minder weerbaar.

In periodes van slecht nieuws en emotionele vermoeidheid is het goed dat vrienden je omringen en je laten vertellen als je dat nodig hebt. Ze lenen je even hun energie, eventjes kan je je startkabels aan hun batterij klikken. Ik zal hetzelfde doen voor hen wanneer ze me nodig hebben. Maar voor een bepaalde tijd… niet voor altijd. Zorg dat jullie samen je batterij opladen.

Daarom is het belangrijk dat je in je relaties een mooi evenwicht zoekt tussen geven en nemen. We zijn ervoor mekaar dat wel, maar iedereen heeft zijn eigen energie en waakt over zijn emotionele grenzen.

In je vriendschapsrelaties is de kwaliteit belangrijker dan het aantal vrienden die je hebt. Vrienden die mee in the game staan, of die je aanmoedigen vanaf de zijlijn zijn op elke leeftijd belangrijk.

Hoe kies je jij vrienden? Vullen ze je aan? Vrienden die een deeltje invullen van mezelf?

Xoxo Ninon

 

Allemaal gratis foto’s van Pexels. Vrienden die een deeltje invullen van mezelfVrienden die een deeltje invullen van mezelf
Lees ook deze blogs over vriendschap a-reason-a-season-a-lifetime-vriendschappen en are-you-lonesome-tonight

3 reacties

  1. Heel mooie tekst. Hoe ouder ik werd, hoe belangrijker vriendschappen werden dan een relatie. Soms samen, soms alleen. De waaier van verschillende persoonlijkheden maken het plaatje zeer boeiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.