VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK – Moet je pijnlijk eerlijk zijn?

Dit is een verhaaltje uit de oude doos van eind vorig jaar, en toch… het overkwam me terug… Moet je pijnlijk eerlijk zijn? Is het niet fatsoenlijker om met enige empathie en begrip na te denken over iemands gevoelens  Iemand die je vertelt, zonder je er om gevraagd hebt, of het je opgevallen is dat je lieflijke derrière inderdaad te dik lijkt in die rok (en dan?!). En die er geenszins rekening houdt met de euforie die je had toen je die rok kocht, of toen je helemaal opgetut voor de spiegel pirouettes draaide. Trots op jezelf, je voelde je goed, je zag er goed uit. Nee dus. Pijnlijk! Je zelfvertrouwen de goot voor die avond en de komende maanden… en die rok/jurk… diep weggestoken in je kast, weer een voor Vinted. VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK – Moet je pijnlijk eerlijk zijn?

Toen

De kerstperiode (pré corona dus, vandaar nog niet gepost want feestjes deeeuuhh) werd ik geconfronteerd uit onverwachte hoek met pijnlijk eerlijk zijn. Ik had mijn zwarte kanten jurk met uitstaande A-rok met plooitjes aan. Die jurk speciaal gekocht voor de opnames van First Dates (uitgezonden in maart 2020). De jurk gekozen als favoriet door volgers van mijn Fifty-licious facebook pagina. Het was een stijlvol dinertje en ik voelde me feestelijk mooi. Een zwart kort giletje met een bronzen boord en kimono mouwen en luipaardvlekjes pumps maakten mijn look af.

Verder dan het glas champagne ben ik niet geraakt met mijn ‘ik voel me goed stemming’. Bij een babbel was er plots de opmerking van ik zal haar maar een ‘vriendin’ noemen, ‘Je weet toch dat je er dik uit ziet in die jurk’ en onmiddellijk daarna ‘zo lang haar is niets meer voor jouw leeftijd, ik zag je liever met een korte coupe’. Wham bang thank you ma’am! En nee ik heb niet gereageerd, of het misschien gewoon wat weggelachen… En voor oudejaar heb ik snel een nieuwe outfit gekocht. Want ik zie er dik uit, oeps!

Recent

Heropening van restaurant Margaretha’s, gezellig met mijn ouders en een lekker menuutje. Leuk gekleed. Een modieuze chemisierjurk aan van Julia June in zwart/wit gangnam style ruitje, rode sandaaltjes, en handtas. (Jurk van de foto’s van de staycation uitstap in Oudenaarde (klik hier)). Me happy. Ik voelde me goed… En oké ik ben geen slanke den, ik heb een maat 44 en ben 1.74 groot. So what. Er zijn er beter maar er zijn er verdorie ook veel slechter (denk ik meestal).

Mijn ouders zeggen nog even gedag tegen een voor mij onbekende dame. Zegt die mevrouw: ‘Al dat eten is voor jou ook niet goed zeker want ik zie dat jij ook moet vechten tegen je kilo’s, mijn dochter ook.’ Ik heb verbouwereerd geglimlacht, want wat moet je dan zeggen… Het was erg voor de dochter die ernaast zat, maar ook naar mij toe had ik het gevoel hééé… Wat durf je zeggen???… Wat geeft jou het recht om dit zeggen???’ Moet dit nu terwijl we hier allen net lekker gezellig samen waren? Ik zeg toch ook niets negatiefs over jouw ouder worden, je rimpels, of grijze haren of je eigenlijk slechte karakter… 🙂

VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK – Moet je pijnlijk eerlijk zijn?

Ik heb het over mensen die ‘nooit liegen’. Wiens luchthartige, misschien belerende eerlijke opmerkingen als lijm blijven plakken voor de rest van je leven. Besef je goed wat een invloed dit kan hebben? Hoe iemand die misschien moeite heeft om zichzelf graag te zien, pijnlijk geconfronteerd wordt met ‘zie je wel’. En dat door die tactloze opmerking het vertekende zelfbeeld dat de media ons zo opdringt nog meer bevestigd wordt. Diversiteit is nochtans zo nodig!

En ja, ben je een goede vriendin dan heb ik graag dat je me erop wijst wat ik beter doe of draag, geen probleem mee. Maar voor alles is er een tijd en een plaats, en iemands stoel vanonder haar VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK op een feestje trekken is not done. Zeg het achteraf. Zeg het verbloemd. Niet iedereen is zoals jij. Probeer tactvol te zijn. Probeer rekening te houden met de ander zijn gevoelens.

Weet dat je opmerking lang blijft hangen en iemands leven kan bepalen…

Trek je buik in, je lijkt precies zwanger.
Waarom blijf je die job doen, wil je echt niets interessants doen met je leven.
Zou je dat wel eten, mannen houden niet van dikke vrouwen.
Lang haar past niet meer op jouw leeftijd.
Hij heeft nooit van jou gehouden.
Ik zal nooit verliefd kunnen worden op jou.
Iemand als zij kiest iemand beter.
Je ziet er dik uit in die jurk.

Goed bedoeld misschien, maar fluister je mening heel zachtjes tegen jezelf, en kijk dan even in de spiegel… Vond je het leuk? Pijnlijk eerlijk zijn dient geen enkel doel. Keuzes van mensen – hun uiterlijk, kleding, levensstijl, carrière, enz. – is hun keuze. Je kan niet echt ongevraagd je mening uiten met het excuus ‘ik ben gewoon eerlijk’. Denk aub even na… wil jij graag dat met zo brutaal eerlijk is tegen jou? Beter is het iemand keuzes laten maken, en ja als men je advies vraagt dan mag je ‘eerlijk’ maar toch wat verbloemd antwoorden.

VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK ? Schatje, ik vind dat die andere jurk je nog veel mooier staat 😊

Vindegij Mijn Gat…  wordt ook bezongen door The Clement Peerens Explosition  (klik hier)

En ik…

En ik ja soms doe ik het ook hoor met de beste bedoelingen iemand ongevraagd commentaar geven… over iemands kapsel, outfit, levenskeuzes… Mijn excuus: ik probeer haar of hem een betere versie van zichzelf te laten worden… Maar is dat nodig? Ik probeer pragmatisch attent te zijn, en rekening te houden met de gevoelens van de andere. Als ze enthousiast zijn over die nieuwe schoenen of dat kapsel, of die jurk gewoon super vinden…. of een beslissing namen die ik misschien niet echt durfde te nemen… Maakt het dan echt uit wat ik denk? Ze zoeken bevestiging, en waarom zou je dan niet tactvol antwoorden, hen blij maken. Een leugentje om bestwil (little white lies in het Engels) heeft nog niemand geschaad, pijnlijk eerlijk zijn wel!

Wees positief en enthousiast… als zij daardoor gelukkig worden. Wees blij voor hen!
Bederf nooit iemands feestje… of nog een mooie Engelse uitdrukking ‘never be the rain on someone’s parade’… wees de regen niet op iemands feest

VINDEGIJ MIJN GAT NI TE DIK IN DEZE ROK – Moet je pijnlijk eerlijk zijn? Wat zijn jouw ervaringen

Xoxo Ninon

Vandaag 23/10 is het Pink at Work – voor Think Pink Belgium… daarom deze roze foto’s en ik deed in elk geval mee thinking in pink at my home office

#breastcancerawareness #breastcancer #borstkanker #cancerdusein #thinkpink🎀

8 reacties

 1. Je bent altijd zo positief ingesteld in je blog, zo nodig in deze tijden. Zoveel mensen hebben een andere kijk hierop. Zo spijtig. Alles komt goed, niet direct maar wel in de toekomst.

 2. Hé hallo Ninon,

  Je blog katapulteert me terug in mijn tijd als echtgenote van..
  Ik had voor een familiefeest een mouwloos bebloemd kleedje gekocht en kwam daar op de bewuste dag stralend de trap mee af, toen mijn man met walging tegen mij zei : ¨Wat heb jij daar nu aan?¨
  Mijn tranen bedwingend zijn we naar het feest gegaan waar heel wat tantes en nichtjes me feliciteerden met mijn keuze.
  Om maar te bewijzen dat je echt niet kan voortgaan op één reactie.
  Trouwens, ik vind je goed staan met beide kleedjes..
  Zo’n 20 jaar geleden heb ik mijn vorige kapster ingeruild omdat ze tegen me zei dat ik nu toch wel écht te oud werd voor lang haar en nu beide zonen eindelijk een vriendin hebben spaar ik ijverig voor een omaknotje..

  Brigitte

  1. Dank je voor je reactie en je compliment. Maar je ziet het feit dat je het nog weet moet het je toen toch diep geraakt hebben. En wat weet een man nu van mode 🙂 🙂

 3. ninon… waar heb je die tjoepe uitgehaald !!!
  Oeps, of moet ik zeggen…niet lelijk, maar ik zou toch voor iets anders gaan…

  Bye the way… tof artikel, heb onlangs ook een opmerking gekregen van goeie klant van mijn man.
  Ik citeer : ‘ ge moogt ook keer wat aan uw heupen doen…’ awel, ik was diep geraakt! Een troost, hij was poepeloere…maar toch, als ik die tegenkom heb ik toch moeite om vriendelijk te zijn…

  1. 😀 😀 hoe ik niet mooi met mijn hoed ? oei oei … Tja je moet maar denken wij aan ons heupen zouden we nog iets kunnen doen… moesten we willen… aan een lelijk gezicht/karakter niet 🙂

 4. Hallo, zo herkenbaar die verhalen….wat ik mij nog best herinner : na gans mijn leven streven naar een “gezond”gewicht en toen mijn weightwatchers cursus slaagde kreeg ik als opmerking : ” ge denkt nu toch nie daj schoonder zijt; 5 jaar verouderd en geen t….meer. Jalouzie dacht ik.
  Momenteel heb ik ongeveer dezelfde maat als jij en ben daar kontent mee, mede door een goede vriendin die mij inpepert : het bewijs van lekker eten, als we dood of oud zijn smelt je vet in paar dagen weg. Dus…genieten en kontent zijn en dat vind ik in je blog ook terug.
  Ge zijt een supermadam….mag ook eens gezegd worden

  1. Bloos bloos, dank je voor compliment… Mensen zouden moeten openstaan voor eenieder…. gewicht, lengte, kleur,… maar ook wij zijn selectief 🙂 Lekker eten daar moet je kunnen van genieten toch, en ja die kilo’s plakken er iets makkelijker aan eens de 50 voorbij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.