Stel jezelf deze vragen in het pashokje

Ai ai februari, maand na de solden…mijn geldbeugel kreunt. Tja na de zoveelste Diderot (daarover later meer) aankoop… want het was aan -60%… en tja ik kon het niet weerstaan. Nochtans, ik had goede voornemens gemaakt… zo een maandje vasten bij het shoppen.

En jullie Fifty-licious ladies kennen jullie dit ook het goeie voornemen? Om tot als de lente start niets meer kopen,  wegens het is nog te koud om aan te doen, plaatsgebrek in de kledingkast, je rekening die neigt naar het mooie Chanel-rood… en toch… ik heb al weer ‘gezondigd’ 🙂

Nochtans bij een vriendin lukt dit wel. Zij kan in het pashokje stoer en sterk ‘nee’ zeggen. Ze weet wat ze nog mist om haar garderobe met 1 item up te daten, aan te vullen, trendy te maken… Solden, outlet stores, shoppingnamiddagen met de madammen,… no excuse…  ze shopt volgens haar principes, en wanneer er niet aan voldaan wordt, terug hangen please!!! Dus omdat ook ik wil leren stoer en sterk ‘nee’ te zeggen… hier haar tips (die kreeg ik bij een koffiebabbel laatst)… “Stel jezelf deze vragen in het pashokje…”

1. HEB IK DIT REEDS? Het klinkt voor de hand liggend maar al te vaak heeft mijn overvolle kledingkast van die verborgen hoekjes, waar ik ver weggestoken, weggehangen onder een paar andere lagen zaken terug vind. Van die vergeetputhoekjes waar je bijna het identieke terug vindt wat je ook mee hebt in het pashokje. Weet, als het heerlijk vertrouwd aanvoelt, en ‘heel jij’, is de kans groot dat iets dergelijks al aan je kapstok hangt, in veelvoud. Mooie voorbeeld hiervan is de zoveelste jeans, of je 5e LBD (little black dress, of sneakers paar nummer  10.

2. OK, IK HEB DIT REEDS MAAR! Maar als je weet ik ga de oudere versie weggooien omdat deze of versleten, of beschadigd, of te klein, of te groot, of  gedateerd is (PS: effectief doen hé, het is niet voldoende om hier enkel ja te knikken) dan is de aankoop OK. Vervangen mag! (Yippie!) Maar dan moet je ook heel consequent of het naar een kringloopwinkel brengen of in de voddezak steken voor het goede doel (en nooit meer tevoorschijn toveren!)

3. ZAL DE AANSCHAF EEN MEERWAARDE BETEKENEN VOOR JE BESTAANDE GARDEROBE?

Ga voor een totale look, denk in outfits. Een top met matching rok of broek of jas of trui of bomber. Effen stoffen gemixt met een patroon (of bloemen met ruiten wat tegenwoordig ook mag à la Dries Van Noten) wat het makkelijk maakt om een smart look (vertaal: slimme outfit = 1 stuk meerdere mogelijkheden) samen te stellen. Als je 1 stuk wil kopen, denk wat is meerwaarde van de aanschaf voor je garderobe. Zal deze blouse of sweater je broekpak down dressen, je jeans opleuken, en je pencil rok net casualer maken dan is dit geld well spent! (goed besteed!).

4. MAAK EEN FOTO VAN JEZELF? Nee niet om te Instagrammen (of toch), maar zodat je kan zien hoe je er in die jas echt uitziet. Want mijn gevoel, in de (tover)spiegel zie ik er dikwijls beter uit met iets dan op foto. Een spiegelbeeld bedriegt een beetje, het toont wat we willen zien (en dit is soms een voordeel of soms een nadeel (remember die pukkel, of dat vergeten haartje ggrrrr, wat niemand opviel…). Maar een camera liegt nooit. Toch niet als je deze op de goede manier gebruikt.

5. HEB IK ER DE SCHOENEN REEDS BIJ? Want passende botten, pumps, sneakers, wedges, sandalen, enkelboots, enz zijn ook steeds een aanzienlijke hap uit je budget. Tja als die supertoffeleuke jurk voelt als… ‘hebben hebben hebben want ik zal er fantastisch! mee zien’…. Maar dan met blote benen… in putje winter bbbrrr…. tja met pumps of wedges en een gekleurde panty, not a good feel of niet de look die je wenst. Maar de laarzen die de outfit áf zouden maken, zijn te exclusief en te duur zelfs in de solden… Laten hangen, laten hangen. Dit is een Diderot (later meer hierover, misschien eens een apart blog artikel aan wijden).

6. HEB IK DE JUISTE LINGERIE OM DEZE OUTFIT (EN MEZELF) ER GOED TE LATEN UITZIEN? Want als dat niet zo is, stap je misschien eerst eens beter een lingeriezaak binnen om je tien jaar oude bh’s zonder matching slip te up graden naar toffe setjes die je boobs op de plaats waar je boobs moeten zijn houden. En nee er is niet mis met een corrigerende slip (zolang je niet loopt te paraderen in de slaapkamer ermee). Dus 2018 wordt het jaar van parmantige boobs, zachte vormen en een mooie cleavage.

 

7. KAN IK DIT NU DRAGEN? Want wat ben je met een winterwollige trui voor vriestemperaturen, als je niet van plan bent om te gaan skiën… (ja ik heb onlangs een pracht van een donsvest laten hangen bij Massimo Dutti, tja geen ski-intenties en ze was nochtans aan -75% 😊, flink hé) Of dat frivole cocktailjurkje (ook laten hangen in Londen), tja tegen dat je ooit misschien eens zou uitgenodigd kunnen worden volledig in stijl … (= onvoltooid voorwaardelijke aanvoegende toekomende wijs qua vervoeging) … Of die stiletto’s met hakken van 10-15 cm,  zelfs als het Jimmy Choo’s of Louboutin’s aan -60% zijn… Weet wanneer zal je deze ‘mooi-wees’ schoentjes kan dragen, wanneer je het fancy jurkje kan showen… Zo niet worden ze een niets opbrengende hap uit je budget. En komt er een gelegenheid, dan is er nog tijd genoeg om dan pas te shoppen.

                                                                                                                                                                                                                      Oh ja en nu nog over die Diderot (Frans filosoof), een leuke term die ik ergens las en ben blijven onthouden… HetDiderot-effect-is als één nieuwe stuk je koopt, maar om  het te dragen moet je diverse aanvullende aankopen doen… en je raakt in een koopspiraal en uiteindelijk is dat soldenprijsje en gat in je budget… en zo hangen er meerdere in mijn kast. Dus vlug nog even beginnen bij puntje 1 😊 en dan zal ik me ook FIFTY-LICIOUS voelen.

XoXo Ninon

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.