Van reisduiven en trekvogels. Waarom reizen goed voor je is!

Ik heb een vriendin voor wie reizen niet alleen een hobby is, maar eigenlijk meer a way of life, een manier van hoe je in het leven staat… een echte reisduif dus. Ik ken ook ‘huismussen’ die graag thuis blijven of daguitstappen doen, maar verder hoeft niet. Ikzelf ben eerder een trekvogel😊, ik ga graag op reis maar keer even graag weer terug naar huis. Ja bepaalde zaken houden me soms tegen, mijn portemonnee (dringend de lotto😊) of het single zijn bijvoorbeeld. Maar heb ik wel de juiste mindset om een reisduif te worden? Ik ben nochtans gefascineerd door de verhalen van deze reizende enthousiastelingen, de Tom Waezen en Arnaut Houbens’ van deze wereld. En al ken ik tal van reisduif-vriendinnen😊, toch mis ik op teevee reisprogramma’s met een vrouwelijk touch . Natuurlijk blijf ik fan van Joanna Lumley, gekend van Absolutely Fabulous en ondertussen 77, die wereldsteden bezoekt of de Zijderoute doet… En herinneringen komen boven als ik kijk naar Alice Roberts die ‘Ancient Egypt by train’ ontdekt. Van reisduiven en trekvogels. Waarom reizen goed voor je is! Of hoe je liefde voor reizen je persoonlijkheid vormt en je leven verrijkt.

Ja ik weet, reizen is goed voor je! Waarom? Wel er is een soort van blijvende honger naar avontuur, ontdekking en persoonlijke groei die mensen ertoe aanzet hun koffers te pakken. Welke reismicrobe moet je te pakken hebben om een echt reisduif te worden? Is het een onverzadigbare nieuwsgierigheid of een meer culturele bewustzijn? Waar moet ik misschien een tandje, of eerder veertje, bijsteken…

1) Wees nieuwsgierig en leergierig

Een reisduif in China

Wanneer we nieuwe plaatsen bezoeken en nieuwe mensen ontmoeten, leren we nieuwe dingen, bewust of onbewust. Hoe meer iemand reist, hoe nieuwsgieriger hij/zij wordt naar alles. Zelfs het plannen van een reis boeit mensen die van reizen houden. Maar ze houden er ook van om spontaan te zijn en onverwachte uitdagingen op hun pad te hebben… Wanneer mensen reizen, wordt een deeltje van elke plaats waar ze zijn geweest een deeltje van hen.

Ooh ja ik hou ervan reisbureautje Ninon te zijn😊.

2) Een groter gevoel van cultureel bewustzijn

Echte reizigers leren graag nieuwe culturen kennen. Om te praten met de lokale bevolking, rond te lopen in hun habitat, hun verleden te ontdekken, en soms mee te leven met hun niet-toekomst. Door te reizen ervaar je dingen van dichtbij, hoe ze echt zijn. Je krijgt meer waardering en begrip voor andere culturen.

Moest iedereen meer reizen, er zou veel meer begrip zijn voor elkaar.

3) Reizen verhoogt je zelfbewustzijn

Een reisduif in New York

Waarom reizen goed voor je is? Je wordt regelmatig uit je comfortzone geduwd. En nee ik bedoel niet het comfort van een goed bed en voetjes onder tafel😊. De uitdagingen die je onderweg tegenkomt doen je groeien als mens. Je leert meer durven, je leert open te staan, je leert je eigen boontjes doppen… Je leert zo ook je persoonlijkheid en karakter beter kennen. Door alle verschillende ervaringen leer je wat je echt leuk vindt en waarvan je geniet.

En je ervaringen creëren onbetaalbare herinneringen…

4) Het maakt je meer empathisch

Je medereizigers, de lokale bevolking, een toevallige passant… zoveel verschillende soorten mensen en hun omstandigheden, kruisen je pad als je op reis bent. Je leert je aanpassen, verschillen tussen mensen te accepteren en waarderen. Reizen laat mensen de wereld zien, maar het laat ons ook door andere ogen naar dingen kijken. Empathie is hierbij belangrijk. Naar de ander kijken, en iets minder naar jezelf. Er is zoveel te zien en te beleven terwijl je van de ene plaats naar de andere gaat.

Ik hou van een onverwachte babbel met iemand die naast me zit op de overzetboot,… Van een gesprek op een bankje,… Een babbel met de gids hoe het is om daar te leven…

5) Voel je een avontuurlijk Kuifje

Een reisduif in… Russia?

Het onbekende, nieuwe plaatsen, nieuwe mensen ontmoeten… Wil je een echte reisduif worden dan is het belangrijk dat je je wat een Kuifje voelt😊. Je weet wel altijd op avontuur, voor niks bang… Wees curieus, nieuwsgierig naar de wereld en hou van verandering. Je bent maar een passant op de nieuwe plekken die je ontdekt en veel ontmoetingen zijn slecht vluchtig. Toch laat alles voetstappen na in je hart, in je ziel, in je hoofd.

Ik moet iets meer het Kuifje in mezelf vinden. Ik zou vlugger de betreden paden nemen waar zovelen me voor gingen maar die dikwijls voor mij nog onbekend zijn.

6) Omarm flexibiliteit

Reizen is zoveel meer dan mooie stranden en vijfsterrenhotelkamers. En flexibiliteit is belangrijk, je kunnen aanpassen aan een situatie. Wakker worden in een nieuw land, de lokale keuken proberen, je andere gewoontes aanmeten, een andere taal spreken. Veranderingen zijn constant tijdens het reizen, dus het is belangrijk dat jij deze omarmt en je aanpast op reis.

Mijn hotel bleek overboekt en eigenlijk was de nieuwe hotelkamer veel authentieker en leuker. Ik heb ook al het vliegtuig gemist, of mijn vlucht moeten omboeken wegens noodweer… En zo zag ik onverwacht een glimps van Chicago of had ik leuke lange gesprekken met medereizigers die gestrand waren in een luchthaven. 

7) Luister naar je buikgevoel en naar je gezond verstand

Een reisduif in India

Reisroutes verlopen niet altijd zoals gepland. Of het kan gebeuren dat iemand je pad kruist met niet  altijd juiste bedoelingen. Sta open voor nieuwe ervaringen, maar vertrouw op je buikgevoel en je gezond verstand zonder 100% argwanend te zijn. Je intuïtie leidt je weg van gevaarlijke mensen en situaties, maar als je instinct je vertelt dat het goed is om iets nieuws te proberen tijdens het reizen, vertrouw het dan…

Nee ik was nog nooit een slachtoffer, maar hoe meer je op reis gaat hoe beter je je mannetje / vrouwtje staat. En ben je met 2 dan kan je de wereld aan, ga je als single op reis dan is het me, myself en I waar ik moet op betrouwen… En dat brengt me bij het volgende. 

8) Wees een assertieve reisduif!

Of je nu introvert of extravert bent, assertiviteit moet je hebben als globetrotter.  Als je rondreist is het maar normaal dat je niet aarzelt om te praten en te vragen wat je nodig hebt of wilt. Assertiviteit gaat over voor jezelf opkomen, en niet de andere bedreigen of aanvallen wat je meer problemen kan bezorgen. Wees daarom assertief, maar beleefd en respectvol, als men jou ook met respect behandelt als je om hulp vraagt en voor jezelf opkomt.

Maar als men je niet met respect behandeld,… Het kot was te klein, nu ja de jeep… toen de chauffeur dacht dat hij zo maar mijn knie (eeuuh dij, en nog hoger😊) kon strelen tijdens een jeepsafari in Cyprus. Ik had getuigen, en naast een gekrenkt ego liep hij ook de fooi mis van 16 toeristen. Zal hem leren!😊

9) Zelfverzekerd en toch bescheiden

Een reisduif in Japan

Reizen en nieuwe avonturen beleven, vereist een zekere mate van moed en vertrouwen. En ja, die wereldzwervers delen graag hun liefde voor reizen met anderen omdat ze mensen willen motiveren om de wereld te zien.

In een vorig leven (dit is voor mijn scheiding) zag ik een deeltje van de wereld, erna ook nog wel hoor maar dichterbij. Maar als ik een date heb doe ik er zeer bescheiden over, vermeldt het zelfs zelden hoe belangrijk de wereld verkennen voor me is. Ik denk dat veel mannen het niet altijd kunnen plaatsen. Is een reisduif dan té zelfverzekerd? Nochtans wil ik voor mijn 70ste nog wel meer van de wereld ontdekken. Ja ik zal moeten op zoek gaan naar een mannelijke trekvogel dan😊.

10) Geniet van je eigen gezelschap

Zeker als single is het altijd een kleine overwinning op jezelf om alleen op reis te vertrekken. Reizen doet je beseffen dat je alleen met deze grote wereld te maken hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor elke beslissing die je neemt en elke stap die je zet, inclusief waar je naartoe gaat en wat je daar doet. En daar heb je niet altijd zin in, je moet al zoveel beslissingen alleen nemen als single.

Als mensenmens geef ik er meestal de voorkeur aan om nieuwe plekken te verkennen samen met één van de vriendinnen. Al ben ik in het verleden als single ook mee geweest met een georganiseerde reis, en altijd meegevallen. Ik zette me op een terrasje mensjeskijkend of in de hotellobby met een tijdschrift, en dikwijls had je heel vlug een nieuw gesprek met iemand.

11) Ze zijn meer dankbaar voor kleine dingen

Een reisduif bij het bezoekerscentrum 🙂

Waarom reizen goed voor je is, is dat je ervaart dat dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt het niet zijn. Je beseft dat je eenvoudige dingen meer leert waarderen zoals water uit de kraan, het eten op je bord, geen insecten in je bed, je wandelschoenen en vooral de vrienden en families die ze thuis hebben.

Ben jij een reisduif, een trekvogel of een huismus? Weet jij waarom reizen goed voor je is?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs gearriveerd-is-een-beter-woord-dan-gepensioneerd en /zomerlijstje-hier-zijn-10-dingen-waar-ik-niet-van-hou

En deze bestemming staat met stip bovenaan het lijstje van deze reisduif Rhadjastan, hier Jaipur.

Eén reactie

  1. Een echte rugzaktoerist ga ik nooit worden, daarvoor hou ik te veel van luxe en gemak: :-). Maar misschien zou ik iets avontuurlijker mogen zijn, en eerder eens naar onbekende bestemmingen gaan en niet naar de Spaanse Costa’s of Zuid Frankrkijk…. maar ja je bent met 2 hee … Grtj en prettige vakantie… of nee jij hebt deze al gehad 🙂 Ik heb wel verlof, en ja het wordt Spanje 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.