Van een SHOP-aholic naar een SAVE-aholic?

Ik ben volledig afgekickt, nu ja dat denk ik toch 😊. Een ‘positief’ (alhoewel) gevolg van corona, ik ben dat gevoel van hoe leuk shoppen wel is een beetje kwijt. Winkels waren dicht, fun shoppen mag niet, ook met 2 shoppen is verboden… En wanneer moet je je nieuwe kleding dragen want er is weinig of geen sociaal leven? En working from home doen we wel in ons oude kloffie niet? Helemaal afleren doe ik het nooit hoor. Vorige maand heb ik wel niet kunnen weerstaan aan een paar leuke zaken in de solden 😊. Dat afgelopen jaar laat me ergens anders, nadenkender, omgaan met shopping gedrag. Maar om toch niet in oude gewoontes te hervallen, eventjes ook aan zelfmotovatie doen… Hoe kan je de drang tot uitgeven verminderen en/of/of/of misschien wel stoppen met shoppen? (eeuuhh 😊) Van een SHOP-aholic naar een SAVE-aholic?

Bij een echte shopverslaving kan je niet stoppen met dingen kopen. Je koopt voor de roes van het kopen, net als iemand die verslaafd is aan sigaretten of alcohol…  Het wordt dwangmatig als winkelen eerder een manier om (althans tijdelijk) te ontsnappen aan negatieve gevoelens, verdriet, dipjes, door te kritisch voor jezelf en je looks te zijn of uit verveling. Daarover gaat het hier niet, dat is boven mijn nieuw gekocht petje 😊.

Ik ben nooit een shopaholic geweest maar soms wel een impulsieve emo-shopper. Als ik mij een beetje blààààhh voel, dan kan een namiddagje winkeltjes kijken me helemaal happy maken Weg dip-gedachten. Of op die moeilijke momenten, als binnenkort 16 maart, dan helpt shoppen wonderwel om even mijn gedachten af te leiden. Ik kom sowieso met een miskoop thuis die dag, maar who cares…😊

Met dit in gedachten, hoe kan je van een SHOP-aholic naar een SAVE-aholic evolueren? Daarom hier mijn tips om anders te leren uitgeven.

1. I SHOP therefore I AM

‘IK WINKEL dus IK BEN’ is een installatie van artieste Barbara Krüger uit 1987 te vinden in Moma New York. Het , geïnspireerd door filosoof Descartes zijn ‘Ik denk, dus ik ben’. In dit laatste kan ik me wel vinden dat als je nadenkt, je een zinvol bestaan kan hebben. Maar onze consumptiemaatschappij teert op het steeds creëren van nieuwe wensen, nieuwe behoeftes waarvan je niet eens besefte dat je die had. En je bent nooit wat je koopt!

Nochtans, jij bent zoveel meer dan wat je koopt. Jij hebt die zaken echt niet nodig om leuk, tof, mooi, knap, interessant, en nog van alles te zijn. Maar een nieuwe outfit geeft je een acuut ‘ik voel me beter’ gevoel, maar dit is nooit blijvend… Probeer bij jezelf na te gaan waarom je per se wil geld uitgeven, als je de reden kent dan ken je misschien ook de oplossing.

Ik moet gewoon aanvaarden dat er ook dipjes dagen zijn in mijn leven, dagen waarin sommige zaken niet lopen zoals ik ze zou wensen… En misschien is een wandeling in het bos of aan zee even helend en veel goedkoper 😊, daarom…

2. Blijf weg van winkelstraten

Als je niet in verleiding gebracht wordt, zal je ook minder zin hebben in shoppen. Hoe meer je in winkelstraten rondloopt, hoe groter het risico… Plots zie je die jurk/schoenen, je krijgt die niet meer uit je gedachten… je overtuigt jezelf ervan dat je maar gelukkig zal zijn als je ze hebt… En ggggrrrrr bingo!

In mijn hometown Oudenaarde loert de verleiding niet om de hoek, als je gaat window shoppen ben je in minder dan een uur rond en dan moet je al traag stappen 😊 😊. Er zijn een paar leuke (iets duurdere) kledingboetieks en schoenenzaken maar geen Zara’s of H&M’s, en ook geen one brand stores als een Caroline Biss, Méro, Xandres winkels. Helemaal iets anders dan Gent, of Aalst, of Kortrijk, of Roeselare,… dat zijn ‘gevaarlijke’ steden 😊. Gelukkig moet ik er al bewust naar toe rijden als ik wil winkeltjes kijken. Wat je ook kan doen…

3. Laat je bank- & kredietkaarten thuis

Ok, dit was iets wat ik vroeger soms deed als ik de shopping blues had, en eigenlijk niet mocht uitgeven. Op stap with no money, geen Visa, geen bankkaarten! Ja het is drastisch, maar het houdt impulsaankopen tegen. Natuurlijk met die bankrekening apps op je gsm is dit iets lastiger tegenwoordig 😊.
In coronatijden mijdt je winkeldrukte en shoppingsstraten best met of zonder je geldbeugel in je handtas. En dan kan je in verleiding gebracht worden om online te shoppen, daarom…

4. Schrijf je online overal uit

Schrijf je uit bij alle online nieuwsbrieven, annuleer winkel-emails, meld je af voor alles wat je kunt, ontvolg je favoriete merken op sociale media, enz. Net zoals je best de winkelstraten vermijdt als je niet in verleiding gebracht wil worden om te shoppen, moet je ook alle virtuele verlokkingen best dwarsbomen. Als je niet weet dat er uitverkoop is, nieuwe items zijn, de laatste promoties, enz… dan heb je niet het gevoel dat je iets misloopt en zal je minder vlug geld willen spenderen. Zie je het niet, dan weet je het niet, en heb je die shoppingkriebel veel minder. En ook…

5. Neem een koop-nadenk-pauze

Een tip blijft werken of je nu op internet aan het surfen bent, of je loopt in de winkelstraten… wacht met kopen. Iets leuks gezien, koop het niet onmiddellijk maar wacht een paar dagen, week, maand met kopen. Als je dan het item nog steeds wil hebben, dan heb je er minstens over nagedacht… Beperk zo impulsaankopen en dikwijls miskopen.

Ik heb dat al gehad van ‘Oooh ja zo leuk, dat wil ik, ooh tof, ja dat vind ik ook mooi, dat wil ik ook, deze wil ik passen, die heb ik nog niet…’ Maar als ik dan heel ‘hebberig’ de jurken terug zie, dan is mijn goesting om deze te kopen dikwijls al weer weg.

Ook sommige online shops spelen daar op in, je kan zaken bij je favorieten plaatsen, of tijdelijk in je winkelwagentje droppen zodat je er even kan over nadenken. Tomorrow is another day, en dikwijls wil je het niet langer, of vond je iets toffers, bestkoop, goedkoper,… Of misschien…

6. Shop eens in je eigen kast

Van een SHOP-aholic naar een SAVE-aholic? De kans is groot dat je dan heel veel spullen hebt. Shop daarom eens in je eigen kledingkast. Probeer combinaties uit waar je eerder niet aan dacht. Eens shoppen in je eigen kleerkast is ook een goede manier om op te ruimen, wat te klein is of iets wat je echt niet meer wil dragen, wat je al in veelvoud hebt, en wat weg mag… En zo komen we bij het volgende save-aholic punt…

7. Verkoop oude kleren om nieuwe te kopen

Marie Kondo’s gewijs deed ik opkuis van mijn kleerkast(en) en alle nog goed draagbare vondsten op Vinted geplaatst of je kan ook via Marketplace, Ebay, Tweedehands, enz verkopen. Zie hier mijn blog erover Verkoop het op Vinted ook voor 50+?

Eigenlijk heb ik al meer ‘winst’ gemaakt dan dat ik heb uitgeven… Ik probeer andere zaken te verkopen om de prijs volledig of gedeeltelijk te compenseren. En tot nu toe lukt dit, alhoewel ook mijn te verkopen pre-loved spullen zullen ooit eindigen.

Als je iets leuks ziet kan je ‘sparen’ tot je het bedrag verkocht hebt met je oude kledij. En als je eens van zolder tot kelder kijkt ben ik zeker dat je nog spullen vindt die je te koop kan zetten (mijn oude motorpak, vintage Tupperware potjes, die 100 mogelijkheden keukenrobot die je nooit gebruikt…). Wat ook kan is…

8. Werk met een budget

Waar is de tijd van maandelijkse envelopjes, omslag met bedrag te spenderen aan voeding, bedrag voor vrije tijd, en dit voor kleding en schoenen… Ouderwets misschien maar het werkt(e). En elke maand als je loon gestort wordt, je vaste kosten betaald en je spaarrekening gespijsd… ken je jezelf een bedrag toe om leuke dingen te shoppen… En heb je bijvoorbeeld in mei, juni weinig gespendeerd… zo veel meer kan je uitgeven in de solden… Of wil je die duurdere laarzen of handtas… spaar ervoor… Je kan ook minder uitgeven aan eten en drinken of je bedrag voor vrije tijd die maand en je restant op je shopping rekening toevoegen…  En wat ook een mooi hulpmiddel is…

9. Handige apps die je helpen om je geld beter te beheren

  Moneylover , Spendee , Buddy, … Er zijn genoeg apps die je op je smartphone kan downloaden en waar je kan bijhouden wat je kocht aan kleding, schoeisel, lingerie…. Je moet het spel eerlijk spelen natuurlijk😊 Of je kan het ook old school doen en eens een paar maanden noteren wat je uitgaves aan niet essentiële zaken zijn. Echt wel confronterend. Want met al die systemen waarmee we kunnen betalen zonder geld in onze handen te hebben, voelen we niet meer wat we uitgeven. Wat heb je de voorbije maand, het afgelopen jaar onnodig uitgeven? Je had misschien kunnen sparen voor die city trip (ooit) naar New York, Ninon ! Of maak onderstaande rekensom…

10. Wil je wel werken om dit te betalen?

Een tip uit mijn verleden. Toen ik jaren geleden bijkluste in een winkel verdiende ik 50€ per zaterdag. Dan weeg je vlug af of je wel 4 zaterdagen wil werken om die laarzen te betalen? Bereken hoeveel je verdient per uur/dag. Klein rekensommetje en je weet hoeveel uur je moet werken om een bepaald iets te kopen. Ontnuchterend.  Of wil je wel werken voor iets want je zelden draagt of zal gebruiken? Elke vrouw heeft wel een paar schoenen in haar kast nodig alleen om naar te kijken. 😊 Maar 8 paar high heels als je altijd plat loopt? Of 3 cocktailjurkjes voor je weet maar nooit wanneer? En om te besluiten…

11. Laat je niet vangen aan FOMO

Koop wat je onmiddellijk kan dragen, wat je nu nodig hebt. Veel merken en winkels spelen net in op ons FOMO gevoel (fear of missing out). De schrik dat we te laat zullen zijn om net dat item te kopen het zou zo eens de laatste kunnen zijn. Daarom hangt er ook dikwijls maar 1 stuk per maat (en nog 5 in de stockruimte). Maar weet er zullen altijd nieuwe zaken zijn die je zal leuk vinden, je shopping goesting zal altijd wel ingevuld kunnen worden, maar best niet altijd. Als je in januari al de nieuwe lentecollectie shopt, ben je al lang het leuke gevoel van dit is nieuw kwijt tegen je het ooit kan dragen. Na de winter sales… hou eens een koopstop voor een maand, of 2 maand…

Op Instagram loopt de No buy challenge (klik hier) met al meer dan 7500…

En ja, ik hou nog steeds van mode en etalages kijken. Vraag me de weg in veel steden en ik leg je deze uit met winkelnamen en niet met straatnamen😊. Ik hou gewoon van de ervaring, en zelfs al kom ik naar huis zonder aankopen ik heb gewoon een prima fun dag gehad.

Maar alle tips voor ‘Van een SHOP-aholic naar een SAVE-aholic?’ probeer ik te testen om mijn uitgaven onder controle gehouden en zullen zeker helpen een betere garderobe te creëren vol met items die ik echt wil dragen.

Xoxo Ninon

Lees ook mijn andere blogs over shoppen  Stel jezelf deze vragen in het pashokje   en  Leugentje om bestwil of vertellen we echt wel wat we kochten?

Alle foto’s zijn gratis gevonden op Pexels, en de laatste ‘koopkracht, de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt’ komt van op de site van No buy challenges

 

 

2 reacties

  1. Wel dit zijn nu eens echt praktische tips om toch een beetje op een leuke manier je budget in het oog te houden. Inderdaad, corona leerde toch dat we met iets minder nieuwe kleren in ons kast ook wel rond komen 🙂 . Misschien toch maar sparen om ooit die mooie reis te maken als het weer mag. Grtj

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.