Van de wortel, het ei en de koffieboon

Hoe ga je om met tegenslag? Ben jij een wortel, een ei of een koffieboon? Het verhaal van de wortel, het ei en de koffieboon ken je misschien. Of je herinnert het je nog vaag…Ik kende het niet, het was de opener van een workshop over weerbaarheid die ik een tijdje geleden volgde. Het is een verhaal over perspectief, tegenspoed en vrijheid om te kiezen hoe je reageert op dingen die in je leven gebeuren, want elke medaille heeft altijd twee kanten, jouw perspectief is jouw realiteit.

Ga je mee naar de keuken om dit verhaal te vertellen? Levenslessen. Een verhaal wat een oma tegen haar kleindochter moet zeggen. Een vader aan zijn zoon. Een tante aan haar nichtje misschien. Het zijn woorden van wijsheid. Ouder worden brengt (meestal) wijsheid. Inzicht in het leven, redelijkheid om te leven. Dus zoek die wijsheid, hou ze vast en koester haar. Waarom? Omdat het je zal helpen te navigeren door woelige wateren. Het zal je helpen alles in perspectief te plaatsen.

Van de wortel, het ei en de koffieboon

Een dochter, net gaan samenwonen, zat bij haar moeder aan de keukentafel. Ze vertelde haar hoe lastig ze de COVID-19-beperkingen vond en dat ze vreesde dat ze misschien zou ontslagen worden nu het bedrijf het moeilijk had, want ze was nieuw. En dat het ook niet eenvoudig is nu ze volwassen moet zijn, die verantwoordelijkheid voor beslissingen. Het leek het ene probleem na het andere te zijn, zonder einde of positieve punten in zicht.

Haar moeder vult drie kookpotten met water en zet ze op het fornuis en wacht tot het water kookt. In de eerste doet ze enkele wortels, in de tweede legt ze voorzichtig een paar eieren en in de laatste doet ze een paar scheppen gemalen koffiebonen. 20 minuutjes later neemt ze de wortels uit de pot en legt ze op een bord. Ook de eieren schept ze uit het kokend water in een kom. En ze giet voorzichtig het donkerbruine, lekker geurende vocht in een kopje.

Wat zie je?

Dat vraagt ze aan haar dochter. ‘Wortelen, eieren en koffie’. De moeder vraagt of ze even aan de wortelen wil voelen. Dat doet ze en merkt op dat deze zacht zijn geworden. Ze vraagt de dochter een ei te nemen en het te breken. Nadat de schaal is verwijderd, houdt ze het hardgekookte ei in haar handen. Ten slotte vraagt de moeder haar om van het bruine sop te nippen. De dochter glimlacht als ze proeft van het rijkelijke aroma en geniet van de geur van koffie.

Wat betekent dit?

 • Het kokende water is als de problemen van het leven.
 • Al deze dingen zijn op precies dezelfde manier in water gekookt, ze hebben allemaal dezelfde tegenslag gehad.
 • Maar elk reageerde verschillend erop.
 • De wortelen gingen er hard in. Ze zijn nu zacht.
 • De eieren gingen er zacht in. Nu zijn ze hard vanbinnen.
 • Het koffiepoeder is verdwenen en het water is koffie geworden.

Denk nu eens aan het leven. Het leven is niet altijd gemakkelijk. Het leven is niet altijd comfortabel. Soms is het leven erg zwaar. Dingen gebeuren niet zoals we zouden willen. Mensen behandelen ons niet zoals we hopen. Wat gebeurt er als we met moeilijkheden worden geconfronteerd? Dus de vraag is: wie ben jij? En hoe reageer je als je de hitte van tegenspoed voelt?

Ben jij:

We kunnen zijn als de wortelen. De wortel begon als sterk, hard en meedogenloos, maar werd tijdens zijn beproeving zachter en zwak. We verliezen onze vechtlust, onze kracht en denken dat we de problemen niet meer aankunnen.
Wees geen wortel!

We kunnen als eieren zijn, zacht vanbinnen en breekbaar met slechts een dunne schaal om het innerlijke te beschermen. En door wat we meemaken worden we hard, gevoelloos of moe en verliezen hoop. We houden niet langer van onszelf. De schelp ziet er hetzelfde uit, maar de binnenkant wordt hardvochtig en bitter misschien.
Wees niet zoals de eieren!

We kunnen zijn als de koffiebonen. Het kokende water verzwakte of verhardde het koffiepoeder niet. Het koffiepoeder veranderde het water in iets nieuws, iets beters zelfs. Als het water heet wordt, geeft de koffieboon zijn geur en smaak vrij. Wanneer het uur het donkerst is en je beproevingen het grootst zijn, verhef je jezelf dan naar een ander niveau. Verander in iets positiefs door hetgeen wat je pijn veroorzaakt.
Wees een koffieboon!

Onder veranderende omstandigheden jezelf opnieuw uitvinden, en het is niet de eerste keer dat ik dit schrijf (zie ook blogs hieronder). We maken iets goeds van de moeilijkheden waarmee we worden geconfronteerd. We leren nieuwe dingen. Krijgen erdoor meer wijsheid. We groeien door de ervaring. Problemen en moeilijkheden geven ons de kans om sterker te worden – sterker, beter… Wij maken de wereld om ons heen beter met ons ervaren wijsheid.

Hoe ben jij als het niet goed gaat? Ben je als de wortel… of het ei… of de koffieboon?
Wees alsjeblieft als de koffieboon.
Wees als de koffieboon!

Xoxo Ninon

Onder veranderende omstandigheden lees ook deze blogs hoe-overleef-je-het-eerste-jaar-als-weduwe en  wanneer-het-fout-loopt-zwemmen-of-zinken

4 reacties

 1. Mooie symboliek, Ninon.
  Vroeger “ei” en “wortel” geweest, maar uit alle ervaringen toch maar “koffieboon” geworden.
  En het is waar : what does not kill you, makes you stronger.
  Dikke knuffel !
  Katrien

  1. De symboliek is een bestaand verhaal maar ik had het ook nog nooit gehoord, maar ik vond het de moeite om te delen… Ik heb ook nog wat wortel en eistukjes op mijn bord… maar begin meer en meer te genieten van die koffie. Bedankt voor je reactie.

 2. Ik had deze ooit eens ergens gelezen maar vergeten…Mooi dat je ons er aan herinnert dat we beter allen koffiebonen zijn 🙂 Mooi mooi

  1. Ja inderdaad…. best zijn we koffiebonen, of zelf theeblaadjes… zeer fragile maar het hete water van tegenspoed maakt er ook een mooi theebrouwsel van. Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.