Trek de stekker er af en toe uit om even op te laden

Vrouwen zijn meesters in multitasken. Ik doe dat soms ook, met gsm tussen oor en schouder in de potten roeren. Of blogs schrijven met een oog op tv en mijn gsm. Of terwijl ik het gras afrij aan mijn boodschappenlijstje denken en tussendoor ook nog wat wieden en Boris zijn balletje gooien. We zijn voortdurend in een ‘heb-ik-alles-onder-controle-vergeet-ik-nu-niets’ -modus. En we vergeten iets wat belangrijk is, zorg ook voor jezelf. Trek de stekker er af en toe uit om even op te laden.

In magazines, in blogs, op facebook… je leest regelmatig over ‘zelfliefde’ en ‘zelfzorg’. En toch, sommige dames voelen zich soms schuldig als ze iets doen voor zichzelf. Een pedicure, een massage,  een cursus, een uitstap, een shoppingdag,…. Moeten partner, kinderen, huisdieren, bazen, vrienden, familie altijd op de 1e plaats komen? Is tijd nemen voor jezelf, of geld spenderen aan jezelf, echt ‘egoïstisch’ ?

Mijn mama gaf me de wijze raad ‘Zorg voor jezelf. Als je dat niet doet, zal niemand anders dat doen.’ De mama is 83, en ze gaat wekelijks naar de kapper, koopt eens een leuk kleedje, lakt haar nagels (ja, ik heb het van niet ver). Zelfs in de jaren ’60-’70 met 3 jongere kinderen was de dinsdag haar vrije dag. Wij gingen op de middag en na school bij ‘de bomma & peter’ (zo noemden we mijn grootouders), en de mama had ‘me-time’ die dag. Mijn mama kent al lang het begrip ‘zelfliefde’, ze was meer dan haar tijd vooruit!

Gelukkig zijn we nu een beetje wijzer (en grijzer) en begrijpen we hoe belangrijk het is om voor onszelf te zorgen. En toch… We zijn allemaal druk bezig met ons leven. Werken, hobby’s, sporten, huishouden, kinderen, kleinkinderen… Als we ‘me-time’ nemen, moet we ons bewust inspannen om prioriteiten te stellen. En nee, het gaat daarom niet over naar de kapper gaan (hoewel die paar minuten hoofdmassage tijdens de shampoobeurt zalig zijn en veel te vlug voorbij😊)! Wij blij = zij blij.

Trek de stekker er af en toe uit om even op te laden. Je krijgt energie, wordt creatiever in vinden van oplossingen, objectiever in je mindset. Moraal van het verhaal, je wordt gewoon een betere versie van jezelf. Even tijd maken voor jezelf is je energie opladen… En zelfliefde moet daarom niet duur zijn:

 Ga in de natuur

Fiftylicious Boris brief aan mijn furry friend
Boris en de pompoen… nee het is geen balletje 🙂

Probeer elke dag 30 minuten buiten door te brengen. De natuur is helend en onlangs op een lezing van Eva Daeleman (Omdat het kan) leerde ik dat je oerbrein die rustgevende kracht van de natuur herkent. Zelfs gewoon zitten op je tuinbank terwijl je kijkt naar de natuur kijkt is goed… maar zonder je gsm natuurlijk (nee ook niet in je jaszak) ! Ik ga elke dag wandelen met de hond en probeer te leren te focussen op mijn houding en mijn ademhaling en ondertussen te genieten van geuren en de kleuren. Of in de weekend drink ik nogal dikwijls mijn 1e tas koffie op mijn terras in het frisse ochtendzonnetje… even beginnen met opladen.

Werk je in het zweet

Hoe doe je een burpee? Klik op de foto voor een youtube filmpje. Lastig maar werkt blijkbaar…

Zweten helpt ons detoxen en maakt ook die vrolijke hormonen (endorfine) vrij die ons een goed gevoel geven. En nee dat hoeft geen duur fitnessabonnement te zijn. Een stevige wandeling, of op de trampoline van je kleinkinderen, of  burpees (ken je die), of dansen zoals niemand kijkt… Alles is goed zolang je er maar eens ferm zweet. Trek de stekker er af en toe uit om even op te laden, zo gewoon.

 Mediteer

Start-je-dag meditatie (5 minuutjes) Klik op de foto

Stel het alarm op je gsm in voor slechts 5 minuten, sluit dan je ogen en adem. Ga zitten, ga liggen, het maakt eigenlijk niets uit. Adem nu in. Uitademen. Terwijl gedachten in je opkomen (boodschappenlijstjes en takenlijstjes) laat je ze zachtjes weg zweven en concentreer je je weer op je ademen. Als we ons concentreren op onze ademhaling en ons verstand proberen eventjes op ‘niks’ te zetten, vinden we momenten van rust. En in deze ‘niets’-momenten herstelt je brein zich. Probeer het. Het kostte je 2 minuten om dit te lezen, want je hebt wel tijd en je bent het waard!

 

Neem een bad

Even me-time…

Steek een ontspannende geurkaars aan, pak een tijdschrift of/en een glas wijn of lekker water met fruitige smaakmakers in, en zink weg in de warme bubbels. Eventjes al was het maar 10 minuten geven je even ademruimte, even weg van het hectische huishouden. Adem de geur van je badschuim, voel echt de zalige warmte van het water. Wees dankbaar dat je tijd voor jezelf hebt gemaakt.

Wees sociaal

Plan wat tijd met je vrienden. Je weet wel, die vriendinnen waar je altijd mag tegen zagen en klagen als het minder gaat, waar je kan op rekenen voor onverwachte momenten. Plan ook eens leuke ‘we-time’ in. Eens naar de film, of op zondag een terrasje doen samen… De kracht van sociale connecties zonder enige verplichting of doel anders dan gewoon samen zijn. Altijd een super oplader!!!

Echt waar, trek de stekker er af en toe uit om even op te laden…

Draag zorg van je lijf, van je hoofd, van jezelf… zelfliefde is een must!

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Boenk er op. ik ga me proberen iets minder schuldig te voelen als ik een keer die wekelijkse zondagavond bij mijn schoonouders af zeg omdat ik liever na een druk weekend even nog chill in mijn zetel voor tv, voor ik aan de nieuwe werkweek begin. En de dag beginnen met een koffie op mijn terras en de dauwdruppels tellen… ja doe ik ook… eventjes voor de hectische dag soms begint…

    1. Ja ik ken dat van vroeger, die vaste dag dat men op jou zit te wachten, past het of past het niet… misschien er een variabel bezoek van maken… is beetje aanpassing, maar als je er een gewoonte van maakt… ze zien je regelmatig, maar niemand zit nog te wachten of ambetant… Het is maar een suggestie hee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.