Fiftylicious tagliatelle scampi artishok Venetië

Op citytrip via je keuken: tagliatelle met scampi en artisjok uit Venetië

Deze tagliatelle met scampi en artisjok zou ik mijn ‘piatto di pasta preferito con gli amici’ noemen. Met deze rijkelijke gevulde ovenschotel scoorde ik al vele keren. Omdat je deze op voorhand kan klaarmaken, lekker en gemakkelijk en enkel even de oven in, is het een favoriete pastaschotel. Je kan gewoon gezellig aanwezig zijn en mee kletsen en klinken met je genodigden. Pasta is Italia. LOVE VENICE! Venetië daar wil ik terug en terugkomen. Flaneren over de pleinen, een klassiek concertje, de tentoonstellingen van de Biënnale, musea, toffe sfeer.  Dus ga mee op citytrip via je keuken: tagliatelle met scampi en artisjok uit Venetië.

VENETIË

Venetie
Wie vindt mij? 1972

Er was eens… Venetië… 1972… Ninon bijna 9 jaar. Mijn eerste bezoek aan Venetië weet ik uit het familiealbum. Gondeliers die O solé mio zongen, de vele bruggen, en de duiven op het San Marco plein. Jaren later (in 1984), op rondreis met een mobilhome, zijn we ook gestopt in Venetië. Ik herinner me vooral de vele muggen op de camping, de weg niet terugvinden op een regendag in Venetië, en een humeurige partner die na 1 dag al weg wou.

 

 

Venetië
San Marco van op het water
Jan Fabre
Jan Fabre in mensenbeenderen
Venetië
Wijntje op San Marco
Venetië
Gondola, leuk plaatje maar té toeristisch

 

Maar sinds een paar jaar heeft Venetië mijn hart gestolen, zalige stad.  De klassieke cultuur met een moderne twist door de Biënnale, muziek op San Marco, de vele straatjes, trappen en bruggen, de vaporetto’s die je over water overal brengen. Ja een stad op het water heeft iets. In 2017 waren we er om de tentoonstellingen van Damien Hirst en Jan Fabre te bezoeken want vriendin Cathérine en ik zijn fan. Maar we waren zo gecharmeerd van Venetië dat we vorig jaar het klassieke Venetië ontdekt hebben. Het Dogenpaleis, de prachtige basiliek, de brug der zuchten aan de binnenkant,…  Venetië is mijn forever favoriet, dus zeker op jullie to do lijstje. (Hmm, goed idee binnenkort een blog met reistips…)

Tagliatelle met scampi en artisjok, tomaat, pancetta, ‘funghi’, mozzarella en basilicum

Er was eens… In 2002 ontdekte ik deze lekkere ovenschotel via een receptenuitwisselingsspel bij Samsonite waar ik toen werkte. De vrouw van Paul stuurde het naar Lieve, Lieve deelde het met Martine, en Martine bezorgde het aan mij, en ik aan jullie allemaal. Het is al dikwijls mijn signatory dish geweest, mijn favoriete recept als vrienden langs komen en elke keer een smakelijk succes.

PastaschotelPastaschotel Pastaschotel

 INGREDIËNTEN

 • 250 gram tagliatelle
 • 400 gram gepelde scampi
 • 100 gram paddenstoelen (oesterzwammen of gewone)
 • 1 sjalot
 • 2 teentjes look
 • 100 gram pancetta of Bayonne hesp
 • 8 gedroogde tomaatje uit een bokaal
 • 1 bokaal of blik artisjokbodems (ik gebruikte kleine artisjokken)
 • 2 tomaten (liefst vleestomaten met niet te veel pitjes)
 • 300 gram mozzarella
 • olijfolie
 • 2 eetlepels balsamico azijn

PastaschotelVOORBEREIDING

Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking maar zorg dat deze niet te papperig en overkookt is. Bak de scampi’s samen met de gesnipperde sjalot in olijfolie. Snij de artisjokken, de gedroogde tomaatjes en de champignons in 2 of in 4. Snipper de pancetta. Meng de gesneden ingrediënten samen met de gebakken scampi onder de pasta en doe alles in een ovenschotel. Ik schikte ook een paar scampi boven op de pastaschotel.

PastaschotelSAUSJE

Maak een sausje van wat olijfolie, met een lookpers geplette look, de balsamico, zout en peper, en sprenkel dit mengsel over de pastaschotel.

 

Pastaschotel AFWERKING

Beleg de pastaschotel met schijfjes tomaat en plakken mozzarella, en werk af met de basilicumblaadjes. Hou nog wat basilicum over om na het bakken je schotel met te sieren.

 

PastaschotelOVEN

Zet deze in een voorverwarmde oven van 180°C, klaar na 45 minuten bakken. De rest van de basilicumblaadjes er over en je krijgt direct dat Italiaanse gevoel.

Eerst uitgebreid aperitieven met Italiaanse hapjes (of tapas kan ook), leuk bij praten met vrienden en daarna deze ovenschotel…

Buon Appetito!

Xoxo Ninon

Klik hier : voor de uit te printen versie van dit recept van tagliatelle met scampi en artisjok

Andere recepten in reeks ‘Op citytrip via je keuken’ zijn  ‘‘Tajine met kip en venkel uit Marrakesh’‘   of ‘‘Onzichtbare taart uit Parijs’‘ mmmmm lekker!

Venetie pastaschotel
Buon Appetito!
Venetie pastaschotel
San Marco 2019
Venetie pastaschotel
San Marco 1972

 

 

 

 

4 reacties

 1. Zo grappig Ninon – ik heb dat recept indertijd ook doorgestuurd gekregen van Lieve en ondertussen al heel veel klaargemaakt, blijft een topper!

 2. Inderdaad nu je het zegt, ik herinner me dat jij dit klaargemaakt hebt ooit lang geleden in Zingem, en Philippe van I heeft dan een klassiek intermezzo gebracht… hoort bij die klassieker van een pasta schotel 🙂

 3. Mmm ziet er lekker uit. Ik ken het recept niet maar ik ga dit zeker proberen… Leuke foto’s van Venetië ook. Jij bent er al meerdere keren geweest? Na Corona als alles weer veilig is wil ik daar ook naartoe. Je sprak van tips, ik kijk er al naar uit. Ciao 🙂

  1. Ja de vele manieren om Venetië te bezoeken… van iemands anders ervaringen kan je altijd iets opsteken toch hee 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.