Staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de Schelde

Staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de Schelde

Rare tijden… Code rood-oranje-geel-groen… Blijf in je land vakantie. Wil je een leuke dag nu je nog op stap kan (daarom vlug delen)… Deze staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de Schelde… is’veilig’ te doen want het is er minder druk. We beginnen in het FOMU met de Vanfleteren tentoonstelling, wandelen zo via de hippe straten Volkstraat en Kloosterstraat naar de voetgangerstunnel, en dan terug met de veerboot. Statige herenhuizen, mooie pleinen, een bijna modewandeling langs de betere kunstgalerieën, designwinkels en modieuze shops in verbouwde pakhuizen. Ook musea als het FOMU en het M HKA, restaurants en bars zetten de sfeer. Inspiratie genoeg voor een blog. Ontdek een trendy en toffe buurt in Antwerpen, ‘t Zuid.

’t Zuid

Een favoriete wijk in Antwerpen is ’t Zuid. Een echte hotspot met hippe café en trendy resto’s. ’t Zuid is ook het artistieke hart van Antwerpen waar kunstenaars zich vestigden toen het nog een ondergewaardeerde betaalbare buurt was. Die kunstzinnige sfeer hangt er nog steeds. Je vindt er 3 interessante musea, talloze galeries, shops met originele interieurspullen, enz. De charmante Zuid-buurt doet me denken aan Parijs, het is een zien-en-gezien-worden plek, en het liefst op een van de vele leuke terrasjes (keuzestress!). 😊

’t Vlinderpaleis

Nieuwe justitiepaleisAls je uit Gent Antwerpen binnenrijdt, kan je niet rond de blinkende dakconstructie van het nieuwe justitiepaleis. Een prachtig gebouw vind ik, met zijn zilveren punten schitterend in de ochtendzon. Antwerpenaars zeggen er ‘t flienderpalàis’ (vlinderpaleis) of ook de ‘frietzáákskes’ tegen. Dat laatste doet afbreuk aan dit ontwerp van Richard Rogers, ook Centre Pompidou in Parijs is van zijn hand. Je kan het bezoeken maar enkel op afspraak (klik hier). Deze buurt is het Nieuwe Zuid, iets minder toeristisch maar ook hier komen er constant leuke barretjes en bistro’s bij… Te ontdekken en op mijn toe do lijst.😊

Ontbijt

Tinsel pancakes & toast met ricotta, superlekkere marmelade en amandel citrus dukkah

tinsel jam

Geen file, 9.30 u en auto reeds geparkeerd op de Gedempte Zuiderdokken (gratis). Eerst op zoek naar een lekker ontbijtje en het wordt Tinsel aan de overkant van het FOMU. Leuk terras buiten, maar ja lichte miezerregen hopelijk wordt het straks beter. Heel lekker!

Tinsel, Vlaamsekaai 40, 2000 Antwerpen

Streepje cultuur: FOMU – Stephan Vanfleteren

FOMU

Tentoon Vanfleteren Het FOMU (Fotomuseum Antwerpen) is gevestigd in een voormalig pakhuis.
Door Corona werd ons bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren uitgesteld. Sinds juni is deze weer geopend, en kan je genieten van zijn 2 tentoonstellingen Present en Corona Walks, en dit nog tot 13/9/2020 (in alle musea moet je op voorhand je tickets online reserveren).

Mooi zwart/witte bijna pixel detailfoto’s. Marginale koppen, mensen die iets hebben meegemaakt, je voelt je soms een beschaamde getuige… Mijn be/verwondering voor de echtheid, Vanfleteren kiest voor natuurlijk licht en geen (of waarschijnlijk zo weinig mogelijk) bewerken van zijn foto’s.  Wij vroegen ons af wat het contrast zou zijn met botox-madammen-portretten er tussen…😊

FOMU, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
https://fomu.be/ 

tentoon vanfleteren 3 Edelare
Welk volkscafé was dit in Edelare in 1994? Misschien nog geweest op ‘kapellekes’ bedevaart met de fanfare. Jeugdsentiment
tentoon Vanfleteren
Een Vanfleterke doen: zelfportret
tentoon Vanfleteren Antwerpen
Elk portret is een zelfportret dixit Vanfleteren
M HKA

Of je kan een tentoonstelling meepikken in het M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. 4750 kunstwerken, 691 kunstenaars… In het M HKA worden in een verbouwde graansilo schilderijen, foto’s en objecten tentoongesteld. Het avant-gardistische verleden van Antwerpen… dit ga ik bij een volgend bezoek toch eens doen.

M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen
https://www.muhka.be/visit

KMSKA

Een ander prachtig museum in de buurt is dicht wegens verbouwingen. Het wordt grensverleggend mooi schrijft men. Dus ook het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen krijgt een plaats op mijn nog te doen lijstje voor na de renovatie.

KMSKA, Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen
https://www.kmska.be/nl/verbouwing

 

Hippe straten: Volkstraat & Kloosterstraat

Na het bezoek aan de tentoonstelling wandelen we langs statige huizen met nochtans uitnodigende bars en restaurants richting de Volkstraat. Na het uitgebreide ontbijt nog geen hongertje, maar er zijn leuke lunchadresjes genoeg. De Volkstraat is een opkomende buurt met trendy conceptstores zijn, interieurobjecten, leuke accessoires, veel gezelligheid. Want ik las de hippe geest van ’t Zuid komt er tot leven.  Maar na deze Corona-quarantaine zie je, net als in andere steden en straten, dat winkels het moeilijk hebben of hadden, niet iedereen overleeft… Al is de buurt veel levendiger als we ’s avonds richting auto wandelen en het zonnetje schijnt…

Volkstraat

Stack Volkstraat

Stack fluffy
Hartige of zoete fluffy pancakes bij Stacks (=stapels). Ondertussen gestopt!
Enes Volkstraat
Multi-mooie-merken boetiek Enes

 Wandel: van het FOMU terug plein over richting centrum, wandel voorbij Tinsel, neem een straat naar rechts naar de Leopold Dewaelplaats, de Volkstraat is de middelste straat aan het rondpunt linksboven)

Van het FOMU wandelen we naar de Volkstraat. Er is de wijnbar/shop Ta-nnin (50) die natuurlijke wijnen serveert. Fancy-pancy ontbijten kan je oa ook bij Charlie’s (66), en ook helemaal glutenvrij. En was er geen pancake als ontbijt, dan schoven we zeker aan bij Stack Pancakes (36) met hun super fluffy pannenkoeken Instagram waardig. (Nota: in sept 2022 werd Stack gesloten) Of drink een echte koffie bij Go Wild Coffee Bar (2) in de winkel van het Antwerpse hipsterlabel Eat Dust (2).

Ga even genieten bij boetiek Enes (58), gelegen in een heel mooi pand, mooie merken ook. Of ernaast bij Atelier d’ Anvers een echt toffe winkel met een mix van kleding, accessoires, handtassen en schoenen. De handgemaakte accessoires en handtassen van Klaar Devillé.  Er zijn echt tal van leuke zaken om te ontdekken… De Volkstraat is een aanrader.

Kloosterstraat

Wandel: aan einde van de Volkstraat kan je rechtuit de wel gekende Nationalestraat in wandelen richting centrum, maar wij gaan links via de Kronenburgstraat en dan wat verder rechts de Kloosterstraat in.

Deze straat is gekend als dé retrostraat van Antwerpen. De Kloosterstraat is de vintage-verbinding tussen ’t Zuid en de historische binnenstad. Het is een mix leuke antiek en vintage winkels te snuisteren, afgewisseld met ‘moderne’ shops als Scoop Store (66) hotspot voor upcoming merken en designers. Of de pop up van de Gentse schoenenwinkel Au Nom du Pied (167) (in Gent, Steendam 110). Of voor nog meer schoenen in alle denkbare kleuren, en een outlet in kelder, loop eens binnen bij Noë.

Gevestigde waarde zijn de Erotische Verbeelding (165) dé ero shop voor dames, en de juwelen van Nadine Wijnants (26).  De Exclusieve Kerstdecoratie winkel (geen website) op Nr 78 met honderden kerstornamenten is ook het ontdekken waard of ook Pjez Unik Artshop/Gallery. Moniek Stam (Oever 21 is het pleintje op eind van Kloosterstraat), helpt je je looks en interieur te ‘revampen’. Vinterieur, Fashion, Styling prachtwinkel.  Veel leuke winkels afgewisseld met gezellige eetcafés en koffiezaken.

Zoek je kerstornament...
Zoek je kerstornament…
Revamp je interieur, je looks...
Revamp je interieur, je looks… (foto Moniek Stam)
Zoek de passende kleur...
Zoek de passende kleur…

Ook op zondag is de Kloosterstraat een must-visit want heel veel zaken zijn open! En op het Sint-Jansvliet (plein) is er op zondag een antiekmarkt plaats. Op het Sint-Jansvliet ligt ook de ingang van het gebouw naar de Sint-Annatunnel. De volgende attractie van deze staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de Schelde.

winkelen-kloosterstraat-antwerpen

 

De Schelde: voetgangerstunnel & veerdienst (of waterbus)

Wandel: de Kloosterstraat gaat over in Oever en dan nog wat rechtuit en kom je op het pleintje Sint-Jansvliet met ingang voetgangerstunnel in gebouw links op het plein. 

Doe je deze uitstap nog deze zomer, dan kan je naar linkeroever via de voetgangerstunnel en terug met de veerboot of omgekeerd. In het najaar van 2020 zijn er grote renovatie werken gepland aan de voetgangerstunnel en dan gaat die voor een tijdje dicht.

Voetgangerstunnel

Ken je de Sint-Annatunnel met de art-deco liften en de authentieke houten roltrappen die je laten afdalen tot onder de bodem van de Schelde? Deze 572 m lange voetgangerstunnel wordt nog alle dagen intensief gebruikt door wie van linker- naar rechteroever willen en omgekeerd. Onder de Schelde wandelen, geeft altijd een speciaal gevoel. Een aanrader, maar is er té veel volk in de tunnel in Corona-tijden, beter niet doen.

Sint-Annatunnel 
Sint-Jansvliet 2000 Antwerpen (entree rechteroever)
Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen (entree linkeroever)

Veerboot
Bootje komt zo, bootje komt zo…
Gratis veerboot

Om de voetgangerstunnel te ontlasten is er ook een GRATIS veerboot…. En leuk om te doen, om het kwartier kan je van linker- naar rechteroever of omgekeerd (voetgangers & fietsen) Je neemt deze gratis boot aan het Steenplein nabij het middeleeuwse kasteel ‘Het Steen’.

Skyline
Skyline

Op ‘Linkeroever’ kan je de skyline van Antwerpen bewonderen. Je kan er ook wandelen tot aan ‘Sientaaneke‘ het beroemde Sint-Annastrand waar Antwerpse zonnekloppers gaan zonnen in de duinen, of een terrasje komen doen.

Sint Annaveer naar linkeroever, Steenplein 21, 2000 Antwerpen
Sint Annaveer naar rechteroever, Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen 

De Waterbus

Opgelet! Er is ook een ‘waterbus’ die vaart tussen Steenplein en linkeroever, maar deze meert een stuk verder pas aan ook leuk om misschien te doen, deze kost 1 € (zie hier de website met uurregeling Sint Anna & Steenplein).

Je kan deze ‘Staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de Schelde‘ ook combineren met deze bezoekjes uit mijn blog ‘Modewandeling-Antwerpen-DIVA-museum-en-de-gouden-straatjes ‘. Of je kan verder wandelen richting Grote Markt (ligt vlakbij de voetgangertunnel), Groenplaats, de winkelstraatjes van De Wilde Zee of de Meir… maar daar was het toch wel drukker en had een minder Covid-veilig gevoel.

’t Zuid zal je hoe dan ook verrassen!

Xoxo Ninon

Staycation uitstap ’t Zuid Antwerpen: streepje cultuur, hippe straten, de ScheldeWil je deze uitstap in .pdf om uit te drukken, klik op deze foto

PS: lees ook deze andere dagtrip: Staycation-uitstap-naar-de-Westhoek:-koekjes,-diertjes,-en-een-streepje-geschiedenis

Dit is een niet commerciële niet gesponsorde blog, alle informatie is gewoon omdat ik het leuk vond om te delen

wandeling t Zuid Antwerpen

7 reacties

  1. Thx Ninon om t’Zuid te promoten! Al even een zeer gegeerde buurt waar het bijna onbetaalbaar is om te wonen! Spot je graag BV’s dan kan dit aldaar! Leuk verslag en idd de moeite waard! Xx

    1. Aha de appreciatie van een local, dank je. ’t Zuid is gewoon een leuke buurt, en de Kloosterstraat ontdekte ik ooit eens op een verloren zondag 🙂

    1. Ja altijd leuk Antwerpen op een andere manier te leren kennen dan enkel de Meir en zo. Dus ook op zondag een leuke locatie, en hopelijk mag het nog allemaal een tijdje zonder quarantaine. Bednakt voor je reactie.

  2. Ja het Zuid is leuke plek. Voorbije jaren paar keer op zondagochtend eerst brunchen op Leopold De Waelplein en dan zo slenteren naar Kloosterstraat daar wat snuisteren in de vintage winkels en dan koffie met iets bij… en dan terrasjes gaan doen aan linkeroever via de voetgangerstunnel. Een goed idee meid, moet ik dringend nog eens doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.