uitstap de Westhoek Fiftylicious m

Staycation uitstap naar de Westhoek: koekjes, diertjes en een streepje geschiedenis

Staycation, dit jaar houden we vakantie in eigen land. Een herontdekking van leuke plaatsen en ervaringen sinds onze schoolreizen van weleer.  Daarom wil ik graag deze toffe staycation uitstap naar de Westhoek: koekjes, diertjes en een streepje geschiedenis met jullie delen. Lekker, leuk, leerrijk. Het achterland van de ‘Bachten de Kupe, gelik da ze zeggn’ regio. Leuk als vriendinnenuitstap, met je partner of met de kleinkinderen, gewoon gezellig en tof… Wil je beginnen met een streepje geschiedenis, dan lekker relaxt een koekje bij de koffie, daarna even fluffy zijn met diertjes en eindigen in schoonheid lees dan verder…

Onlangs wou ik een vriendin een belevenis-dag cadeau doen, een mooie herinnering aan haar verjaardag. Het werd deze staycation uitstap naar de Westhoek: koekjes, diertjes en een streepje geschiedenis. Het was een bewolkte echt leuke dag, maar het voor en na streepje geschiedenis viel letterlijk in het water door de regen. 

Streepje geschiedenis = Treurende ouderpaar en Tyne Cot

poppies s free PexelDe Westhoek is vooral gekend voor zijn oorlogsverleden. In Flanders fields the poppies blow, between the crosses row on row…  Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) vielen er daar in die Vlaamse velden meer dan 600.000 doden. Het gebied rond de rivier de IJzer was een en al loopgraven waar enkel klaprozen groeiden. Op een nacht werden de sluizen geopend en werd alles onder water gezet. De Slag aan de Ijzer 29 oktober 1914. Of je verdronk in de loopgraven, of als je wou vluchten bleef je hangen in de kilometers prikkeldraad. Was je vriend of vijand toch ging je dood. De vele kerkhoven zijn serene getuigen van wat toen gebeurd is. Als je een oorlogskerkhof wil bezoeken tijdens deze uitstap dan kan ik deze 2 aanraden.

Koekjes = Jules Destrooper in Lo-Reninge

Lo ReningeNa een koffiestop in De Zwaan op het pittoreske dorpsplein van Lo-Reninge, waar je ’s middags ook kan lunchen in de schaduw van de kerktoren, rijden we naar  het bezoekerscentrum van Jules Destrooper voor het eerste deel van onze uitstap.

 

 

Jules De StrooperJules Destrooper, voor fijnproevers sinds 1886. Wie kent niet de boterwafels, de amandelkoekjes, de kletskoppen, de speculaas, en nog vele andere soorten van Jules Destrooper. Ze zijn deel van ons Vlaams erfgoed. Zelfs Filip & Mathilde eten ‘lukken’ bij hun koffie, want Jules Destrooper draagt de titel van hofleverancier. Lees hier de heerlijk ruikende geschiedenis van de koekjes van Jules Destrooper en je krijgt zo zin om te gaan.

koekjes Jules DestrooperWe gaan het verhaal letterlijk proeven in het bezoekerscentrum van Biscuiterie Jules Destrooper in Lo-Reninge. We wandelen door meer dan 125 jaar geschiedenis van deze beroemde koekjes uit West-Vlaanderen. Er is veel te zien, te lezen en te beleven. Van oude familierecepten tot de recentste productieprocessen. Op het einde van je bezoek mag je proeven van een waaier aan koekjes bij een koffie, lekker! En dan komt het moeilijkste, wat voor koekjes nemen we mee naar huis? Ik koos voor de gemberkoekjes, florentines en koekjes met matcha…

Wat me ook intrigeert is de foodpairing… een croque Jules met Gandaham en brie en bbq saus of een amandelkoekje met feta, paprikacoulis en grijze garnalen bijvoorbeeld… dus volgende keer speciale aperitiefhapjes ten huize Fifty-licious.

In deze Corona-tijden moet je wel je bezoek reserveren en het aantal personen doorgeven, entree is 5€ (proeverij inbegrepen) (voor je bezoek klik hier)

Gasthof De Zwaan (website klik hier)
Breydelstraat 1
8647 Lo-Reninge
Tel: 058 28 78 70

Bezoekerscentrum Jules Destrooper (website klik hier)
Gravestraat 5
8647 Lo-Reninge
Tel: 058 28 09 33

 

Diertjes = De Zonnegloed vzw opvangcentrum voor wilde dieren in Vleteren

Ik ontdekte De Zonnegloed vzw als goed doel tijdens de Warmste Week van Stubru. De sluiting tijdens de Corona quarantaine bracht moeilijke tijden. Geen bezoekers, geen inkomsten, geen voedsel.  De Zonnegloed in Oostvleteren is een non-profit organisatie die levenslange toevlucht biedt voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- & uitheemse wilde dieren die niet terug naar de natuur kunnen. De Zonnegloed begon ooit als kinderboerderij, maar nu zorgen Karel en Lieve, de verzorgers en tal van vrijwilligers voor een warme thuis voor momenteel 350 geredde dieren met de waardigheid en het mededogen die ze verdienen. Dank jullie.

De Zonnegloed is geen echte dierentuin, het is een opvangcentrum, een warm oord met een hart voor dieren. De sanctuary herbergt meer dan 120 soorten dieren en elk krijgt een zoveel mogelijk aangepaste locatie. Ook de kleine beestjeszolder (met verwarming) is ondertussen klaar. Aan de verblijven voor grote katachtigen is men bezig en dan zal De Zonnegloed ook deze kunnen opvangen en een rustige nieuwe thuis kunnen geven.

stokstaartjes zonnegloed
Wij zijn stokstaartjes Bale, Jubuco, Ilom, Bosedu, Jafaru, Bahari en Nokubongo. Wij werden in safaripark Beekse Bergen uit de groep gestoten, gelukkig vonden we onze thuis bij De Zonnegloed.
Nee ik ben niet Hedwig de sneeuwuil van Harry Potter ! Tijdens de Harry Potter hype dachten mensen dat we een huisdier waren, nee dus wij zijn roofvogels. Gelukkig kon ik hier terecht, anders overleef ik niet in België.
baardagame de zonnegleod
Ik ben Barba, een baardagaam, ik weet het ‘k ben niet van de knapste maar wil je ook mij adopteren please. Wij reptielen en amfibieën worden zo dikwijls gewoon achtergelaten door onze baasjes omdat ze niet langer voor ons willen zorgen…  (foto De Zonnegloed)
bruine ber Zonnegloed
Mimi en Ulli zijn zwaar getraumatiseerde bruine beren. Ze werden als dansberen gehouden in Albanië en zaten in een heel klein hok. Bij beer Mimi heeft het maanden geduurd voor ze durfde buiten komen en stoeien in het gras, voor ze wat vertrouwen gaf aan haar verzorger. Love you Mimi

 

 

 

Dit is Uden, ons adoptie rode neusbeertje

‘Aan mijn liefste meter Cathérine (en ook aan tante Ninon)

Ik ben UDEN. Zie je mijn mooie neus? Ik ben een Rode Neusbeer, een het latijn een Nasua nasua. Ik ben een beetje familie van de wasberen dat zie je aan mijn staart, en ik heb ook soms apenmanieren, maar ik ben een beer.
Meter Cathérine, ik vind het zaaaaaaaaaaalig dat jij, dat jullie voor een jaartje mijn meter en tantie worden. Weet je, deze week was het mijn verjaardag (1/7/2016) Ik ben net 4 geworden… in neuzeberenjaren is dat iets een twintiger want we worden wel tot 17 jaar… dus je kan nog jaren lang mijn meter zijn 😊…

Liefste meter Catherine, sorry ik ben nog een beetje verlegen,  ik geloof nog niet helemaal in goede mensen. Vorig jaar in augustus ben ik weggelopen bij mijn baasje en niettegenstaande mijn lange neusorgaan vond ik mijn weg echt niet meer terug. Ik zocht en zocht en niets en zwierf rond op straat, vreemde geuren, veel lawaai, roepende mensen…  Toen heb is zoveel schrik gehad en is er zo op mij gejaagd… Allemaal  vreemde meneren van de brandweer die me probeerde vangen, en ik maar rennen en me wegstoppen….  En toen heeft de dierendokter me plots een prik gegeven en viel ik in slaap…’

Wil je de rest van de brief van neusbeertje Uden aan zijn nieuwe adoptie-meter lezen klik dan hier:  brief van Uden de neusbeer

 

 

 

Klik op de foto voor het filmpje (foto De Zonnegloed)

Ik wil een warme oproep doen om dit mooie project te steunen. 350 dieren kosten €3750€ per dag en De Zonnegloed krijgt geen subsidies.

 • Adopteer een dier, word meter of peter (klik hier),
 • Steun met een bedrag door online te storten (klik hier) (20€ = dagmaaltijd aan de troep bavianen, 50€ =  medische check-up van een nieuw binnengebracht dier…) of doe een schenking in natura, veel groenten of fruit te veel, dikke touwen, e.a. hier hun verlanglijstje.
 • Word er vrijwilliger, altijd handen te kort of betaal om een dagje mee te lopen als dierenverzorger, een ervaring.
 • Bezoek De Zonnegloed gewoon, wij hebben genoten van ons bezoek met gids.

Ga even naar de site van De Zonnegloed, daar zie je wat voor een inzet, wat voor een hart men heeft voor dieren.

De Zonnegloed vzw (klik hier voor de website)
Kasteelweg 22
8640 Oostvleteren

Deze staycation uitstap naar de Westhoek: koekjes, diertjes en een streepje geschiedenis had al heel wat variatie. Gelukkig begon het pas in de late namiddag te regenen, daarom onze planning wat aangepast en gekozen voor het overdekte terras van In de Vrede in Westvleteren, maar optie 2 de Last Post in Ieper staat zeker op mijn to do list voor dit jaar. 

Streepje geschiedenis optie 1 = een trappist in Westvleteren

WESTVLETEREN TRAPPIST 8
Ria’s Westvleteren trappist 8. Santé!

We kozen ervoor af te zakken naar het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’, in de schaduw van de St-Sixtusabdij bij de pater-brouwers van Westvleteren trappist. Bij ‘In de Vrede‘ kan je het échte trappistenbier degusteren, of iets anders of wat eten. Volgende keer kies ik voor Coupe “In De Vrede” met trappist bereid. Je kan er ook je bier afhalen dat je online gekocht hebt. Helaas…de abdij en brouwerij zijn niet te bezoeken.

 

In de Vrede
Donkerstraat 13
8640 WESTVLETEREN
T: +32 (0)57 40 03 77
W: www.indevrede.be

Streepje geschiedenis optie 2 = The Last Post in Ieper

Last Post Ieper
De Last Post in tijden van Corona

Eerst iets eten op een terrasje op de grote markt in Ieper en dan aanwezig zijn bij de Last Post, dit had ik een prachtige afsluiter van deze dag gevonden, maar de regen besliste anders. 

Al sinds 1928 wordt elke avond om 20.00 u stipt het verkeer onder de Menenpoort in Ieper even stilgelegd om de klaroenblazers van de Last Post Association hun sober, maar ontroerend eerbetoon te laten blazen ter nagedachtenis van soldaten die tijdens WO 1 vochten en en sneuvelden. Als plaats werd de Menenpoort gekozen, de plaats waarlangs vele soldaten naar het front trokken, velen om nooit meer terug te keren.

Klik op de foto om de uitvoering van de dagelijkse Last Post te horen in tijden van quarantaine. Ook toen stond de dag altijd heel even stil in Ieper, in herdenking, zonder publiek en slechts 1 man met een klaroen die de Last Post blaast…

Op de site van de Last Post (klik hier) vind je alle informatie. Sinds 1 juli 2020 mag een beperkt aantal publiek weer aanwezig zijn, dit volgens de Corona maatregelen.

Laat je me weten als je deze staycation uitstap naar de Westhoek: koekjes, diertjes en een streepje geschiedenis eens doet, of welke extra tips je nog hebt. Veel plezier.

Xoxo Ninon

PS: als jullie deze uitstap naar de Westhoek in .pdf willen klik dan op deze foto uitstap de Westhoek Fiftylicious m

10 reacties

 1. Lo-Reninge vind ik ook een heel mooi dorpje. We rijden er vaak doorheen op weg naar de schoonfamilie. Maar ik wist niet dat die koekjes daar zo kortbij waren. Dat wordt gevaarlijk als we terug in de buurt komen 😉
  Leuke tips voor een uitstapje, Ninon. Bedankt om ze te delen.

  1. Voila nieuwe ontdekkingen… Jules Destrooper zeker een bezoekje waard. En De Zonnegloed zeker om het project te steunen. Dank voor je reactie

 2. De westhoek heeft zeker meer te bieden dan zee, strand en bille karren.
  Lo is zeker zo’n pareltje om te ontdekken.

  1. Hihihi bille karren… ook Westvlaams zeker? En allemaal zo mooi plat daar, toch eens moeten gaan fietsen 🙂 Bedankt voor je reactie

 3. De Westhoek, nog nooit geweest maar je doet me zin krijgen… en misschien 2 dagen met overnachting… Mooi dat je dit project steunt, de Zonnegloed ik kende het niet. Schrijnende verhalen over dieren, mensen zouden meer respect moeten tonen. Leuke outfit ook, je moet eens meer een broek dragen :). Prettig weekend

  1. Ik draag regelmatig de broek 🙂 🙂 niet waar hoor want ja als single 🙂 maar inderdaad ik grijp vlugger naar een jurkje. Inderdaad meermaals traantjes in de ogen bij het horen van de verhalen van de dieren in Zonnegloed. Ook het moment dat ik de brief van neusbeer Uden voorlas aan zijn adoptiemeter was emotioneel… ook voor omstanders… Maar een goed plan eens naar de Westhoek gaan met overnachting, er is zoveel te zien. Prettig weekend ook

  2. waarom niet overnachten in B&B Ark Van Zarren waar je gastvrouw niemand minder is dan Elsje Helewaut, winnares van Humo’s Rock Rally in 1984 met haar groep Elisa Waut. Zij baat de zaak uit met haar vriend Cherry die vroeger lid was van Red Zebra. Ark Van Zarren baadt in een oase van rust en romantiek
   arkvanzarren.be

 4. Leuk dat je met die artikel reclame maakt voor onze mooi regio. Er is zo veel te zien, zo veel te doen. De oorlogsgeschiedenis, de historische gebouwen, tabak en vlas industrie, leuke stadjes als Watou, Veurne,… Ik kan je lezers maar aanraden deze kan van België uit te rijden en te genieten… Groeten J

  1. Dag fan van en uit de Westhoek 🙂 . ZO te lezen is er nog meer te ontdekken, gaan we zeker eens doen. Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.