Staycation bezoek kleurrijk Oostende: Ensor & street art, kunstgekte… gekke kunst

Oostende koningin der badsteden, maar dan wel een moderne oude dame à la Iris Apfel, kleurrijk en met culturele klasse. Oostends kunstenaar James Ensor choqueerde zijn tijdsgenoten met eigenzinnige avant-garde schilderijen vol gedrochten, skeletten, maskers. Net zoals de grote geïnspireerde street art op de grauwe muren van Oostende ook nu de toeschouwer confronteert. Groots en kleurrijk, fragiel en sterk tegelijk. Het was een druilerige lentedag toen we deze ‘Staycation bezoek kleurrijk Oostende: Ensor & street art, kunstgekte… gekke kunst’ deden. Oostende is zoveel meer dan zon, zee en strand… Al is het natuurlijk leuk dat we eindelijk terug een terrasje op de dijkpromenade kunnen doen… Ik neem je even mee…

Oostende

Oostende is een veelzijdige stad. Theater aan Zee,  de Paulusfeesten, The Crystal Ship, W-Festival binnenkort… Van zonnig lui niets doen op het strand, tot shoppen in de Kapellestraat, van stadswandelingen tot het bezoeken van musea en monumenten. Kiezen is altijd een beetje verliezen. Zie hier het aanbod van Oostende, de stad aan zee.

Ik geef je even de sfeer mee… ‘Oostende in the rain’ van Johan Verminnen

Na een meeneemkoffie, waren we girls on a mission… want cultuur alleen 😊 😊… Eerste punt op de agenda de outlet winkel ‘More Brands for Less’ (Julia June, Her. (Giovane), Amania Mo) Online te vinden of ook in Knokke: Lippenslaan 287 en Oostende: Leopold II Laan 27.  2 (& 3) leuke nieuwe outfits later gingen we ook nog even windowshoppen in de Oostendse winkelstraten… tja we kunnen het niet laten😊. Na de lunch op een terrasje was het tijd voor cultuur… Staycation uitstap kleurrijk Oostende: Ensor & street art… kunstgekte… gekke kunst

 

James Ensor

Ensor op biljet 100 oude Belgische frank

Ben je Fiftylicious dan herinner je je die man van op een biljet van 100 oude Belgische franken: James Ensor! In Oostende kan je een ENSOR-dag doen met eerst een bezoek aan het James Ensorhuis (je bezoek online reserveren kan je hier). En natuurlijk is de Ensorwandeling een aanrader (zie verder)! En zo wandelen naar het museum Mu.ZEE (Romestraat 11) met topwerken van niet alleen Ensor, maar ook Permeke, Spilliaert, Raveel, enz. (vanaf 1/6/2021 is het terug open, reserveer hier je bezoek).

 

James Ensor weetjes:

 1. ‘Ensor, geboorn mèt inn bèèn in de zèè’. Geboren in 1860, getogen en overleden in 1949 in Oostende. Moeder Maria was een echte Ostènse, vader James Frederic was een Brits ingenieur…
 2. Deze grote Belgische kunstenaar was dus ‘Engels’. Pas in 1929 vraagt hij naturalisatie aan om de titel van baron te kunnen krijgen.
 3. Ensor trouwt nooit, hij heeft wel een levenslange latrelatie met Augusta Bogaerts, ‘de sirene’ noemde hij haar…
 4. Hij is een laat ontdekte genie, hij was een allround kunstenaar… schilderde, graveerde, goed causeur en musicus, componeert muziekstukjes, creëert een ballet muziek, decor en kostuums inbegrepen.
 5. Ensor was zeer productief, er zijn ongeveer 850 schilderijen gekend waarvan 133 etsen.
 6. Als Ensors geldbuidel leeg was, lieten de plaatselijke winkeliers zich maar wat graag betalen met zijn etsen, zeker toen zijn bekendheid groter werd.

  Impressie Ensorhuis
 7. Ensor was een echte OostendenaarOstende is nu me groote Moeder en troost‘. Hij woonde er bijna zijn ganse leven, en vanaf 1917 boven de souvenirwinkel in de Vlaanderenstraat, het huis van zijn ouders.
 8. In de curiositeitenwinkel van zijn moeder werd hij gefascineerd door de carnavalmaskers… maskers die vaak terugkeren in zijn werken… maskers die iets verbergen
 9. Ensors beroemdste werk ‘De intocht van Christus te Brussel’ (1888), 4.31 op 2.58 meter groot, werd verkocht in 1987 aan het J. Paul Getty museum in Los Angeles voor 9 miljoen €.
 10. In 2016 werd nog een nieuwe Ensor ‘Squelette arrêtant masques‘ (1891) ontdekt, een schilderijtje van 33 op 55 centimeter, ditr werd geveild voor een recordbedrag van 7.357.500 € bij Sotheby’s.
 11. De 122e editie van het ‘Bal du Rat Mort’ werd afgelast door corona. Ensor was een van de medestichters van het ‘Dode Rattenbal’ dat steeds carnaval afsluit… Zijn inspiratie was Parijs, waar hij samen met Baudelaire en Toulouse-Lautrec zijn partynachten eindigde in de ‘Rat Mort’, een cabaret op Pigalle.
Maskers

Ensorhuis

Het vernieuwde James Ensorhuis is een interactief belevingscentrum waar je op een leuke manier kennis maakt met Ensor, wie is hij, wat doet hij, wat dreef hem (oei nu klink ik als Jambers) 😊 Een audiogids leidt je door het woonhuis én 5 interactieve belevingsruimtes. Ensors schilderijen worden tot leven gewekt. Je neust in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, snuffelt in zijn brieven en foto’s. Je wordt thuis ontvangen bij James Ensor, in zijn authentieke woon- en werkplek en in de souvenirwinkel van zijn moeder.

James Ensorhuis, Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende

Baden van Oostende Ensor MSK Gent – Athos Burez Ensorhuis Oostende

Geniet ook even van de details van het werk van kunstfotograaf Athos Burez die een remake deed van het wereldberoemde controversiële Ensorschilderij ‘De Baden van Oostende’, 120 jaar later, 180 figuranten… (kijk hier naar het youtube filmpje) Het hangt op de rechtse muur bij binnenkomen van het Ensorhuis op. De originele Ensor hangt in het MSK Gent.

Ensorwandeling

Aan het Ensorhuis start ook de Ensorwandeling die je app-gewijs meeneemt naar 13 locaties die belangrijk waren in Ensors leven en werk. Het is de stem van de meester himself die je vergezelt op deze rondleiding van 3 km door zijn thuisstad. Hij vertelt over zijn tumultueuze leven, zijn vrienden en over ‘zijn’ stad Oostende. Je krijgt informatie zowel in beeld als geluid…

Ga naar de App Store of Google Play op je smartphone en zoek de app ‘James Ensor wandeling’, je betaalt eenmalig 5,49 € om de volledige wandeling te unlocken.
De wandeling is GRATIS met de QR-code die je kreeg bij je bezoek aan het Ensorhuis, dus ook in te scannen in je gsm. Maar deze wandeling doen we een ander keertje.

Ensor en street art…
  zijn dikwijls controversieel
  houden van het groteske
  creëren originele, dramatische, grote schilderingen
  zijn politiek en sociaalkritisch
  koesteren van de schoonheid van de lelijkheid.
Er zijn dus meer gelijkenissen dan je misschien had gedacht! Staycation bezoek kleurrijk Oostende: Ensor & street art, kunstgekte… gekke kunst

Schoonheid van oudere mensen (Capdevilla) – Alan caféklant (Maclaim) – Reddingsvest, ode aan zij die het leven lieten (Pisacane)

Street art Oostende

Ik ben graffiti-fan en street art liefhebber, deze mooie muurschilderingen zijn tijdelijk en kunst. Daarom staat The Crystal Ship bovenaan mijn lijstje ‘Wat te doen in Oostende?’ Sinds 2016 is er een jaarlijks terugkerende street art festival, en momenteel zijn er over de hele stad meer dan 50 gigantische muurschilderingen te zien. Oostende is een grote openluchtgalerie

Vind alle info op de site van The Crystyal Ship en bij Visit Oostende.

Papieren plan: in dienst Toerisme Oostende (buurt casino) krijg je gratis wandel- en fietskaart.
Chatbot: krijg aanwijzingen voor deze street art tour via Facebook Messenger met chats als gids (info en link voor op je gsm vind je hier)
Download: stuur je mailadres en krijg de links om thuis het fiets- en wandelplan uit te printen.

The Crystal Ship kunstroute in Oostende

Wil je alle street art in Oostende zien? Huur een fiets en volg de meer dan 30 km lange kunstroute door de stad. Of wandel een deel van het 11 km lange parcours. Samen met vriendin Cathérine deden wij het old school, met het plan in de hand en de grote graffiti-murals in het centrum zoeken.

Een in negatief geschilderde mural (Bosoletti.) – Zeer gedetailleerde dieren (Roa)                 –          Floraal (Pastel)

The Crystal Ship is een never ending story. Volgend jaar worden de kunstwerken weer uitgebreid en/of vervangen. Elke keer keer kun je weer opnieuw (of verder) op ontdekking.

Het werk van James Ensor geeft inspiratie aan meerdere graffitikunstenaars.

 • Op een muur in bistronoom De Baron, prijkt een street art versie van Squelette arrêtant masques. Het restaurant is vlak bij het Duinenkerkje, waar je het graf van James Ensor vindt.
 • Of zoek locatie 20 van de Crystal Ship kunstroute, waar Franco Fasoli zich liet inspireren door Ensors maskers, doodskoppen, paarden en God…
Hommage aan Oostends icoon Arno (Helen Bur) (met toestemming om foto te gebruiken cc Volker H.)

En ik afscheid neem ik met ‘Oostende Bonsoir’  van ARNO, nog zo een Oostends icoon die je vindt op de muur van het stadhuis!

Xoxo Ninon Staycation uitstap kleurrijk Oostende: Ensor & street art… kunstgekte gekke kunst Staycation uitstap kleurrijk Oostende: Ensor & street art… kunstgekte gekke kunst

Graag andere staycation ideetjes lees: staycation-uitstap-t-zuid-antwerpen-streepje-cultuur-hippe-straten-de-schelde  en staycation-uitstap-het-waasland-een-spookstad-een-beeldentuin-vergankelijkheid

 

Klik op de foto als je deze blog wil in .pdf formaat zodat je deze gemakkelijk kan uitdrukken

 

4 reacties

 1. Leuke uitstap. Ik ben zeker dat het aan zee ook niet altijd even zonnig zal zijn als vandaag. Dus deze print ik uit, en hou ik bij voor een mindere dag… Bezoekje Oostende, en ja zoals je zegt het is de koningin van de culturele badsteden 🙂 :-). Dank je voor de tips.

  1. In een lentezonnetje, bij een briesje, of als het bewolkt is… een terrasje, wat fietsen… sportief plan :-). Je mag altijd een foto sturen. Groetjes

 2. Goede avond, ik heb ooit nog een tijdje in Oostende gewoond, en ik vond dat een leuke stad. Zee, strand maar ook cultuur… Ik en mijn echtgenoot denken er over om binnen een paar jaar zelfs naar daar te verhuizen… Dank je voor de tips, Binnenkort onze elektrische fietsen mee naar de kust en deze street art fiets route eens doen, zo fiets je met een doel en dat is altijd leuk. Groeten uit het binnenland. Jackie

  1. Goed plan, je mag altijd een foto sturen :-). Een oud collega is ook aan de kust gaan wonen eens op pensioen, ook voor het altijd vakantiegevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.