Staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens

Staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens

Iemand zei onlangs leuk die tips in je ‘staycation’ blogs, maar je schreef nog niks over Oudenaarde. Inderdaad mea culpa. Nochtans geboren en getogen. Oudenaarde is gekend als historische stad en de stad waar de Ronde Van Vlaanderen al een paar jaar finished. Oudenaarde is een van de koninginnen van de Vlaamse Ardennen. Het is niet zo zeer een shopping stad daarvoor is het te klein, maar je kan er leuke winkels vinden. Een new friend vroeg me onlangs hem Oudenaarde voor te stellen… Dus hierbij mijn staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens… met een ietwat mannelijke inslag.

Wat googlen en info knippen/plakken en wat reservaties maken op voorhand wegens Corona en ik had een mooi afwisselend programma met een vleugje historiek, een streepje terrasjescultuur en wat sportieve invloeden van de Ronde en dat alles gesopt in een paar streekbiertjes. Dus deze 2 ‘Flandriens’ gingen op stap en hadden een leuke dag en hebben ook een en ander bijgeleerd. Wil je weten wat een FLANDRIEN is klik dan hier al moet je het nu ook niet echt letterlijk nemen.

Een Fifty’licious programma voor een staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens. Een dagje Oudenaarde en omstreken

stadhuis oudenaarde s
Ons Stadhuis
Walburgakerk Oudenaarde en Snottebelle s
Walburgakerk met Snottebelle
Liedts park Oudenaarde s
Liedts park Oudenaarde

Oudenaarde Hanske De Krijger

9.30: gratis parking & ontbijtje

Gratis parkeren kan je in Oudenaarde op de Ham of de parking aan de Woeker. Wij hadden afgesproken op de Woekerparking en na een korte wandeling via het Liedtspark en de Leeuwenfontein (Gentiel Antheunisplein)  gaan we richting Broodstraat  naar Anita’s Place, Broodstraat 17, Oudenaarde om met een lekker expres-ontbijtje de dag te starten.

10.15: stadswandeling en begijnhof

Een interessante wandeling van 3.1 km door het centrum van Oudenaarde vind je op de site  van Reisroutes.be (klik hier om de wandeling te downloaden).  Heel gemakkelijk je vult je email adres in en je krijgt een link naar de wandeling. Je kan de uitleg en het plannetje met wegwijzers en de bezienswaardigheden gewoon uitdrukken. Ook mijn wandeling door Oudenaarde is er op gebaseerd.

Na ons ontbijt wandelen we naar de Schelde  waar ik mijn aandachtige toehoorder wat belangrijke gebouwen aan de overzijde aanwijs. Het gerechtshof met de gevangenis waar er nog maar zelden een ontsnapping is geweest en lang gedetineerden zitten (Horion, Kim De Gelder Hans Van Temsche). Het Huis de Lalaing waar vroeger het restauratie-atelier voor de tapijten was, zal misschien binnenkort een andere bestemming krijgen.  Wat verder de 13e-eeuwse O.L.V. van Pamelekerk in Scheldegotiek en de oude cisterciënzers Abdij van Maegdendaele nu de Koninklijke Academie van Beeldenkunst, de tekenschool dus.

begijnhof oudenaarde
Oei nochtans en Ni-nonnetje
begijnhof oudenaarde
Begijnhof
begijnhof oudenaarde
Begijnhof

Van de Schelde-oever wandelen we via het Achterburg en de Kasteelstraat. We gaan even de groenblauwe poort binnen van het begijnhof. Eventjes genieten van de rust en stilte  in de tuin van de 34 huisjes en 2 kapellen.  Het vrome begijntje uithangen… tja dat lukt me niet echt… wat wil je mijn naam alleen al… ‘Ni-non’.  We wandelen verder richting Markt, links op de Kleine Markt zie je het vroeger Vleeshuis, nu bibliotheek, de Boudewijntoren het oudste gebouw van de stad met er naast het huis van Margaretha van Parma, nu uitgebaat als  restaurant (een aanrader). De markt wordt gedomineerd door de  Sint Walburgakerk met zijn 88 m hoge toren,  wij wandelen richting ons mooie stadhuis van dezelfde architect als dit van Brussel, we moeten reppen want om 11 u afspraak om het MOU museum te bezoeken. PS: Snottebelle noemt eigenlijk Universus en is van de befaamde bronsgieter Johan Tahon waar er volgende jaar een overzichtstentoonstelling van is in Oudenaarde (Als ’t Corona blieft… raar vroeger spraken we zo tot God 😊 )

stadhuis markt oudenaarde
De Markt
Oudste gebouw: Boudewijntoren 12e eeuw
Boudewijntoren & huis Margaretha van Parma

11.00: bezoek MOU – het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

De ingang van het MOU (klik hier voor de website en om je ingangsticket te reserveren in tijden van corona) is aan de voorkant van het stadhuis.  In het MOU reis je op een interactieve manier (luisterbakje) door het roemrijke textielverleden van Oudenaarde van de middelleeuwen tot nu. Adriaan Brouwer, Margaretha van Parma, oude werken naast een paar foto’s van Stephan Vanfleeteren, zelfs mijn voormalig leraar Nederlands Corneel Blommaert zie ik plots als lakenkoopman. Wij namen de lift naar de hoogste verdieping en beginnen met 3 verdiepingen bewonderen van de De Boever-Alligorides zilvercollectie onder het indrukwekkende houten dakgebinte. Is echt allemaal zilver wat blinkt? In de 14e-eeuwse lakenhalle zien we ook  originele  16 Oudenaardse wandtapijten en luisteren naar de verhalen die je mee voeren naar weleer. Ons bezoek duurt iets meer dan anderhalf uur.

Dan is het tijd voor een streekbiertje op het terras van De Carillon, een van de oudste cafés  en zeker het oudste huisje op de Markt.

Je kan natuurlijk een lunchadresje zoeken in Oudenaarde. En ’s namiddag naar het PAM museum en het archeopark met de restanten van een benedictijnenabdij in Ename met zijn prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk gaan. Of ben je een wielerfan dan is zeker het  belevenismuseum Centrum Ronde van Vlaanderen iets voor jou. Of je kan fietsen huren en de grote omgeving verkennen. Maar ik had andere plannen.

MOU oudenaarde tentoonstelling
Het zilverwerk
MOU oudenaarde tentoonstelling
De wandtapijten
MOU oudenaarde tentoonstelling
leuke kastjes

13.00: lunchen en Flandriens

Mannen en wielrennen dat is meestal een match. Ik vond het dan ook leuk om bij deze staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens ook een beetje het accent te leggen op de Ronde van Vlaanderen.  In deze wielerklassieker komen sinds 2012 de echte Flandriens over de eindmeet in Oudenaarde. Door corona werd de RVV uitgesteld naar zondag 18/10/2020, maar het zal een rare Ronde worden. Geen publiek aan de finish, geen publiek dat toejuicht op de hellingen, geen grote schermen in de cafés op de Markt. Dit jaar is het een blijf in je kot Ronde  voor je TV…  (klik hier voor meer info over de RVV van 18/10/2020)

Het is een zonnige dag, dus rijden we met de auto via de N60 richting Ronse, en we houden halt op het hoogste heuvel van Oost Vlaanderen de Hotond (150 m boven de zeespiegel) en gaan lunchen bij Hotond Grill, Zandstraat 4, 9691 Kluisbergen op het terras met panoramisch zicht over de Scheldevallei. Ik mis een beetje het ouderwetse café Hotond van vroeger, maar dit sporthotel-café-restaurant is een prachtproject geworden.  Mijn gegrilde tonijn steak is lekker, en mijn gezelschap in feite ook. 😊 😊

Hotond café restaurant hotel
150 m boven de zeespiegel-zicht

15.00: Ronde van Vlaanderen hellingen en Karel Van Wijnendaele

Na de lunch springen we op onze fiets… eeuuh ik bedoel in de auto en als volleerde ‘Flandriens’ doen we een paar van de befaamde hellingen van de Ronde van Vlaanderen:

  • Patersberg (gps Patersbergstraat Kluisbergen),
  • Oude Kwaremont (gps Schilderstraat/Broektestraat Kluisbergen)
  • Koppenberg (gps Koppenberg Oudenaarde).

Onderweg rijden we even tot aan het  monument ter ere van ‘Mac Bolle’ aka Karel Van Wijnendaele aka Carolus Steyaert, schrijver, mede-oprichter en bezieler van de RVV.  En de sportjournalist die de gewone man leerde lezen… de sportbladzijden van Het Nieuwsblad. Het monument Karel Van Wijnendaele is oké (Ronde Van Vlaanderenstraat Kluisbergen), leuk  is wel het kasseienpleintje ervoor met schildjes met foto en jaartal van de voorbije winnaars. En ook op de weg er naartoe zijn om de zoveel meter de namen van de winnaars en het jaartal geschilderd. Leuk mooi jeugdsentiment. 😊

Wil je ook nog wat kunst zien, dan kan je wat verder naar Galerie Beukenhof (klik hier voor meer info) waar je nog tot 11 oktober Sculptour kan bezoeken, moderne kunstwerken opgesteld in de grote tuin.

Monument oprichter RVV

Patersberg stijgingspercentage van 12,5% en een steilste stuk van 20%

16.15: Staycation uitstap in Oudenaarde: Hanske, Adriaan, Margaretha en Flandriens

Ik moet zeggen na deze paar hellingen met de auto op te rijden bewonder ik die renners nog meer want amai het was ferm steil. Maar na al deze inspanningen zit deze staycation uitstap in Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen er op. Dat streekbiertje op het terras van café Den Obus in Volkegem ging goed binnen…

17.30: nog even vakantiesfeer aan de Donk plas en Den Dronk

Daarna Boris mijn sharpei opgepikt voor een wandeling met de nodige snuffels rond de Donk-plas. Hondje blij, vrouwtje blij. 😊 En daarna een  nog streekbiertje en een bordje tapa’s op het terras van De Dronk… zand onder de voetjes, zicht op water… echt vakantie sfeer… Zaaaaaaaalig.

Een mooie afsluiter van een leuk dag.

Xoxo Ninon

Klik op volgende blogs als je nog andere staycation uitstapjes wil staycation-uitstap-naar-de-westhoek-koekjes-diertjes-en-een-streepje-geschiedenis of  staycation-uitstap-t-zuid-antwerpen-streepje-cultuur-hippe-straten-de-schelde

Klik hier voor het werkdocument van deze uitstap

Dit keer geen mooi programma dat je kan uitprinten, want alle informatie vond ik grotendeels via Reisroutes.be.  De wandeling in Oudenaarde en een paar hellingen van de Ronde van Vlaanderen vind je hier in deze Reisgids voor de Vlaamse Ardennen die je er vrij kan downloaden (opgelet de gids is 50 bladzijden en ook Ronse, Geraardsbergen, … komen aan bod, selecteer wat je wil uitdrukken). Je vind er ook een autoroute in de Vlaamse Ardennen wat ook heel tof is. om eens te doen.

Maar als je hier op de foto klikt krijg je gewoon mijn persoonlijke ‘werkdocument’ dat ik mee had in mijn handtas en waar ik wistjedatjes uit reciteerde 😊, chronologisch volgens de uitstap die we deden. Een vlug samen sprokkelen (knippen/plakken) van de bezienswaardigheden, de te volgen route, de gps info, informatie over  wat ik zag en kort wou weten… Ik wens je veel lees, wandel, rij, fiets en ander genot!

Een tijdje geleden was de televisieserie ‘De Ronde’ (Woestijnvis) een blik van regisseur Jan Eelen op de Ronde van Vlaanderen… met de legendarische scène ‘als ge moet kakken moet ge kakken‘… deze foto met Boris deed er me aan denken…

7 reacties

  1. Oudenaarde, het doet iets met mij. Jaren gewerkt op de Louise Mariekaai en uiteindelijk gescheiden in het gerechtsgebouw een beetje verder. Wie had dat ooit kunnen denken ? Ik alvast niet …

    1. Dan ben je ook een Oudenaarde-kenner :). Ja we hebben hier onze herinneringen dat is waar, ik zeg al jaren ik wil naar Gent wonen en toch ben ik hier nog steeds, en ik voel me nochtans niet honkvast…

  2. Oudenaarde, ik heb er vroeger nog eens gelogeerd in zo een hotel /b&b aan de overkant van de Walburga kerk. Heel tof. En er was ook van alles te doen. Leuk artikel, misschien binnenkort nog eens de Vlaamse Ardennen doen.

  3. Ik woon nu in de heuveltjes van Maarkedal, maar als ik in de verte de Sint-Walburgakerktoren (hét icoon van Oudenaarde) zie opdoemen, geeft mij dat nog altijd het gevoel van ’thuiskomen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.