Staycation uitstap ‘Brusselen’: de madammen van Gustav Klimt & Victor Horta’s minnares

Brussel is gezellig op zondag… echt waar! Gewoon genietend rondwandelen in de binnenstad. Of in ‘normale tijden’ vintage shoppen op het Vossenplein en in leuke shopjes in de rue Haute en rue Blaes. Of sfeer snuiven op de Sablon met een lekker duur gebakje van bij Wittamer. Toen wij deze uitstap deden was de horeca nog dicht maar er is overal take away dus honger en dorst zal je niet hebben. Duimen dat we binnenkort terug veilig een terrasje kunnen doen in de straatjes rond de Grote Markt… Deze Staycation uitstap ‘Brusselen’: de madammen van Gustav Klimt & Victor Horta’s minnares… Ik neem je even mee…

‘Mijn Brussel, ‘k zit in je binnenzak, een warme jas je binnenstad die mij omarmt en verwarmt als vroeger. Toen ik verdwaald en lusteloos jouw geborgenheid verkoos. Al zijn mijn dromen nu wat droever…’ (dixit Brussel van Johan Verminnen). Ik neurie het zachtjes mee in mijn hoofd…

Zondagochtend. We begonnen onze dag met een tentoonstelling, maar in ‘normale’ tijden zou ik eerder starten met struinen en een koffietje op een terrasje in de gezellige Marollen of de exotische Mantongé wijk en het museumbezoek in de namiddag plannen.

Gustav Klimt en zijn vele gouden madammen. Emilie, Adele, Judith,…

Derr Kuss‘, de meest iconische kus in de kunstgeschiedenis. Klimt’s sensuele meesterwerk ‘De Kus’ hangt al sinds altijd in het Belvedere Museum in Wenen.

Klimt met zijn liefdespenseel…

Klimt (1862-1918) had een welverdiende reputatie als beruchte rokkenjager. Hij was een bad boy wiens grootste genoegen genieten van vrouwelijke schoonheid en seks was. Vrouwen waren zijn muses, zijn ‘leidmotief’, zijn passie…  Misschien daarom dat hij vrouwelijke erotiek zo goed kon begrijpen en capteren. Veel van zijn werken hebben een suggestieve-erotische symboliek. En ja, de Belle-Epoque dames stonden in de rij om door hem geportretteerd te worden…

Nog tot 5 september 2021 in Brusselse Horta Galerij (vlak bij het Centraal Station) naar de KLIMT, the immersive experience. 

Klimt, The Immersive Experience’, digitale kunst ontmoet een grootmeester van de art nouveau, Gustav Klimt’s penseelstreken komen helemaal tot leven dankzij deze virtuele technologie. De prachtige kleuren, de sierlijke beweeglijke vormen, zijn gouden periode, zijn kleurvolle landschappen, zijn liefde voor architectuur… in een wervelende muzikale choreografie…

In de tentoonstelling wordt uitgebreid aandacht besteed aan Klimt’s artistieke loopbaan, zijn oeuvre, zijn leven, zijn carrière…. Ja er is een en ander te lezen.

Immersive experience

Dit is een digitale licht- en videopresentatie van Gustav Klimt’s meesterwerken. 20 beamers, 1000 m² digitaal canvas, 360° virtual reality. De show duurt 35 minuten en wordt telkens herhaald… Ik ben even blijven zitten om alles nog een 2e keer te ervaren… Zorg dat je een strandstoel te pakken krijgt 😊 En kijk ook 360°… want telkens zie je nog nieuwe details… nieuwe kleuren… van Klimt’s rijk gevulde universum. Prachtig!

Virtual reality

Wat je zeker moet doen is de virtual reality beleving. Je krijgt een speciale 3D bril en je zit in het hoofd van Gustav Klimt… Wat zag hij, wat voelde hij, wat wou hij schilderen… Een 10 minuten durende reis die toch die extra gouden glitter krul van deze tentoonstelling is. Kost 2€ extra en je kan niet reserveren. Een aanrader!

Lees ook dit over de expositie: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/24/virtuele-expo-over-gustav-klimt-in-brussel-musea-gaan-technolo/

In Brussel is altijd iets te doen, andere tentoonstellingen de komende periode zijn:

De madammen gaan ‘Brusselen’

Na de tentoonstelling gaan we ‘Brusselen’, eventjes rondstruinen en genieten van het zonnetje, en ook van er gewoon te zijn. Ja deze Staycation uitstap ‘Brusselen’: de madammen van Gustav Klimt & Victor Horta’s minnares, doet mij goed… Je voelt je een beetje toerist in eigen land.

Natuurlijk willen we even de (bijna lege) Grote Markt zien en dan zo verder via Stoofstraat naar Manneke Pis (ook zonder publiek)… om dan verder te wandelen richting de Zavel, de Marollen, het Vossenplein

Lunchen doen we met een lekkere veggie piadine (een Italiaans platbrood rijkelijke gevuld met groentjes en pesto) van bij Nonno Piadineria in de rue Haute 15, én met een wit wijntje + 2 glazen  (alle leeggoed netjes teruggebracht)… Super gezellig picknicken op de trappen van het Poelaertplein aan de voet van de lift in de Marollen… Je zou er de tijd vergeten…

Victor Horta’s minnares… architectuur…

We nemen de panoramische lift naar boven, genieten even van het verzicht over Brussel… en langs het justitiepaleis, dat nog steeds (reeds 37 jaar) in de steigers staat, wandelen we richting Louisalaan… Richting onze Horta-wandeling in Sint-Gillis

Na de sierlijke jugendstil van Klimt willen we ook een paar art nouveau huizen van architect en tijdsgenoot Viktor Horta ontdekken.

Met de RouteYou-app geïnstalleerd op mijn gsm, doen we de Horta wandeling in de Brusselse Sint-Gillis wijk. Je kan hier de QR code scannen van de wandeling, en door aan te klikken zie je extra info en weet je hoe wandelen. Al kan je natuurlijk oldschool een plannetje uitdrukken… en zoeken Of klikken op deze link voor de wandeling.

Victor Horta (1861-1947) haalde als art nouveau-architect bravourestukjes uit met glasramen, gietijzer smeedwerk
en staal. Hij was een totaal ontwerper, zijn zweepslagmotieven vond je van de nok van het dak tot de deurklink of het juweel van ‘madame’. Spaghetti- of inktvisstijl noemde de gegoede burgerij het smalend.  Maar les nouveaux riches, grootindustriëlen die hun nieuw vergaarde fortuin wilden etaleren, lieten maar wat graag hun pronkhuizen ontwerpen door Horta.

Architectuur was Horta’s echte minnares. Hij was werkverslaafd en had amper tijd had voor een privéleven. Hij tekende en hertekende dag in dag uit alle details tot in de laatste krullen voor de steenkappers of smeden. Toen hij in de adelstand verheven werd, koos hij als lijfspreuk ‘Door hard te werken, naar de hoogten‘.

Met dames had hij minder geluk. Zijn eerste vrouw bedroog hem met zijn beste vriend (tja als geen tijd neemt voor je dame), de tweede was alleen geïnteresseerd in het mondaine leven… uit verveling misschien… Hij scheidde van beide. Ook zijn beide dochters Marguerite (werd 2 j) en Simonne (werd 49) overleefde hij…  Horta werd eenzaam oud tussen zijn plannen, schetsen en tekeningen…

Hotel Tassel, Hotel Solvay, het Horta-museum,… de Horta-wandeling in Sint-Gillis

Links op de foto: Onze wandeling start in de Louisalaan Het is eventjes stappen tot aan Hotel Tassel (Unesco Werelderfgoed). Deze mooie herenwoning gebouwd in de art nouveau was de eerste uitdaging van Horta in deze stijl. Het Hotel Tassel is gelegen in de Paul-Emile Jansonstraat nr. 6, vlak bij de Louizalaan. Ook binnen moet het prachtig zijn met de mozaïeken, het lijnenritme, een serre midden van het huis… Af en toe wordt het opengesteld voor publiek maar je moet vlug reserveren dan. (Klik hier voor geleide bezoeken)

Rechts op de foto: Wat verder komen we bij een ander goed bewaard geheim, Horta’s mooiste realisatie Hotel Solvay (Louizalaan 224), ook Unesco Werelderfgoed. Deze indrukwekkende gevel is veelbelovend om ook het interieur te ontdekken. Daarvoor kan je binnenkort een afspraak maken want Hotel Solvay wordt een museum. (klik hier voor meer info)

Foto midden: Je passeert ook het Horta museum (Amerikastraat 27, 1060 Brussel). Dit is het voormalige prachtige art nouveau-huis en atelier van architect Victor Horta zelf. Een aanrader om te bezoeken! Voor alle informatie klik je hier

De rest zal je zelf moeten ontdekken zo blijft het verrassend… Binnenkort als we een terrasjes kunnen doen,  komen we zeker terug om de prachtige art nouveau interieurs van deze Horta herenhuizen te ontdekken.

Die obligate 10.000 stapjes zullen zeker gezet zijn vandaag… Afsluiten deden we op de Grote Markt met een take away Satanbiertje als leuke afsluiter van deze Staycation uitstap ‘Brusselen’: de madammen van Gustav Klimt & Victor Horta’s minnares.

Xoxo Ninon

Wil je nog meer tips lees dan deze staycation-uitstap-in-oudenaarde-hanske-adriaan-margaretha-en-flandriens en staycation-uitstap-naar-de-westhoek-koekjes-diertjes-en-een-streepje-geschiedenis

 

4 reacties

  1. Mooi verslag Ninon ! Brussel is inderdaad de moeite waard. Ik was er student en kom er nu heel veel omdat mijn zoon er woont met zijn gezin.

    1. Voor mij is Brussel ook altijd een ontdekking, echt precies ‘het buitenland’ 🙂 Ik zal toch wat meer in onze hoofdstad moeten vertoeven .

  2. Leuke tip. Deze uitstap ga ik zeker doen binnenkort, een dagje Brusselen… Een tentoonstelling, een wandeling… Mooi dat je er zo een leuke dag van maakt…

    1. Ik deel graag wat ik zelf ook leuk vind qua uitstap :-). Binnenkort Oostende en wat later Brugge:-). nog leuke staycations in ons land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.