Staycation: een Hakuna Matata dagje, prikkel je 5 zintuigen in Brugge

Hakuna Matata is Swahili voor ‘don’t worry, be happy’… Maak je geen zorgen, leef in het nu, geniet van het moment. Iedereen kent het positieve lied ‘Hakuna Matata’ uit The Lion King… en het prikkelt al een eerste zintuig… het horen (klik hier voor je de rest van de blog leest dan kom je in die zalige vibe). Dus met zo een ‘no worries’ belevingsdagje wou ik een vriendin verrassen voor haar verjaardag, want de voorbije tijd was meer dan stressvol. En samen genieten en alle 5 zintuigen gebruiken: horen, zien, ruiken, smaken en voelen dat werd de rode draad voor/door deze dag…. En dagje met zintuiglijke ervaringen, mindfulness in het moment leven bijna, genieten van het nu. Tijdens deze staycation: een Hakuna Matata dagje, prikkel je 5 zintuigen in Brugge optimaal. Meer nog, je zal nog lang nagenieten van alle positieve ervaringen…. Een zalige herinnering aan een leuke dag. Het focussen op je vijf zintuigen kan helpen om eventjes te vertragen en voor het moment te leven. Dus meid gewoon genieten…

Prikkel je  5 zintuigen

Kleuren, vormen, structuren, geluiden, geuren… Je neemt de wereld waar met je 5 zintuigen… Of misschien heb je ook dat 6e zintuig en sommige wetenschappers gaan zelfs voor 33… Maar ik hou het voor vandaag bij de 5 klassiekers van Aristoteles: zien, horen, ruiken, smaken en voelen. Hoe kan je optimaal genieten van je 5 zintuigen? Gewoon door open te staan voor nieuwe ervaringen. En daarvoor doen we het.

Brugge kan in Gent, Antwerpen, Brussel of waar ook zijn…

Ik neem je mee op onze dag ‘staycation: een Hakuna Matata dagje, prikkel je 5 zintuigen in Brugge’, maar deze is gewoon een inspirerend voorbeeld, want je kan overal in België en Nederland samen met een vriendin, je partner, je gezin, vrienden, collega’s, familie,… ervaren met je 5 zintuigen. En als je helemaal in stemming wil komen… zeker op deze foto klikken…

Hakuna Matata Disney fragment… zalig!!!!
Hakuna Matata Disney fragment in het Nederlands 🙂

Voelen: wandeling met alpaca’s

alpacaOoh zo zacht, zo aaibaar, zo knuffelen! Pumba, Simba, Cheezy… dit zijn maar een paar van de alpaca’s die ons deze ochtend vergezellen. Voelen aan die wollige levensgrote knuffels😊. Alpaca’s zijn gevoelige en empathisch dieren en wandelen met hen is rustgevend. Huisdierentherapie: je focust op je wandeldier, stopt waar het wil grazen… tussendoor geef je het eventjes een knuffel… Eventjes weg van de wereld alleen jij en je dier…. Voelen, samen voelen. En ja op het eind heb je nog tal van toffe foto’s ook.😊

Superleuk als start van deze zintuigendag. En de naam helemaal passend bij ons themadagje… dus we begonnen met een ontbijt gevolgd door een meet & greet en wandeling bij alpacaboerderij Hacuna Alpaca in Oostkamp, regio Brugge. Wij bezochten Hakuna Alpaca, maar overal vind je wel alpacaboerderijen die activiteiten organiseren. Gewoon even googlen o.a. in de Vlaamse Ardennen, Erpe Mere, Lokeren, Zeeland,…

Wat een zachte wolligheid kan je voelen.

Zien: een tentoonstelling natuurlijk

Brugge is op een boogscheut en een mooie stad met veel historische gebouwen en leuke winkels, dus veel te zien. Andere leuke tips vind je ook in deze blog  staycaction Brugge modewandelingen. Na de alapaca-therapie doen vriendin Cath en ik ook altijd graag aan  shoppingtherapie. Kijken, kijken niet kopen😊! Ja onze ogen zijn een zeer belangrijk zintuig en we genieten 100% van kijken alleen al.

In Brugge zijn er genoeg musea en tentoonstellingen. We kiezen voor ‘Underneath the Shade We Lay Grounded’ van de hedendaagse kunstenares Otobong Nkanga (entree €12), met onze Museumpas gratis natuurlijk. Moderne kunstwerken en installaties in mooi contrast met interieur van het oude Sint-Janshospitaal, mooi😊. Echt een aanrader.

Maar natuurlijk kan je kijk-zintuig op deze ‘staycation: een Hakuna Matata dagje en gebruik je 5 zintuigen’ ook anders invullen. In Brugge kom je gewoon ogen te kort. Klik hier voor nog meer inspiratie. Of doe een wandeling of boottochtje in de prachtige oude binnenstad. Geniet van het kijken!

Klik op de foto voor meer info over de tentoonstelling te zien.

Smaken: lunch

L’embarras du choix! Veel terrasjes en restaurantjes en keuze ten over in Brugge… Ons zintuig ‘smaken’ en ook wel ruiken, wordt altijd  wel bevredigd… een ontbijtje, lunch, koffie met iets bij… Echt proeven wat je smaakt, bewust eten, kijken naar je bord, naar wat je met je vork naar je mond brengt… dat kan zo genieten zijn.

Enkele suggesties van voor een leuke lunch zijn Sanseveria Bagelsalon (gezellig en hip), Post-Bar (koffie lunch bar), Kaffee Kamiel (all day breakfast brunch lunch sweets & apero) , Grand Café De Republiek of in De Refter, beide een leuke binnenkoer. Het was druk in Brugge, we waren aan het window-shoppen in de Geldmuntstraat en gelukkig vonden we een tafeltje op het terras van lunchbar Merveilleux in een rustiger zijstraatje😊. Mijn ‘Ostend King’ = een tomaat garnaal, quiche met zalm en garnalenkroket was een superlekker smaakpalet.

Ruiken: parfum workshop

Ruiken, wat zou je zijn zonder je neus? Het aroma bij de bakker of van vers gebrande koffie of de zoete geur van bloemen in de avondzon. Hoe dikwijls ruik je niet aan iets… of vind je niet dat het ergens stinkt😊. We konden ook kiezen voor een chocolade-workshop want chocolade ruikt zalig. Of ons laten omringen door de lekkere geur van voedsel in een kookworkshop, klik hier voor wat inspiratie. Maar ik vond deze parfumdegustatie bij Ellis Gijsen met Intensity Perfumes eens wat anders om te doen.

Tijdens een parfumdegustatie is het echt je neus uitdagen. Je begint met ruiken aan glazen flesjes die elke een parfum uit de collectie ‘InTensity eau de parfum‘ bevatten. Om jouw parfum te kiezen moet je je laten leiden door je neus en niet door reclame, merk, of leuke verpakking,… Je neus vertelt welke geurtjes je aangenaam vindt, deze nummers noteer je en dan afwegen tot je er nog 3 à 4 overhoudt. Met deze wordt een staaltje om je arm aangebracht om te zien hoe je huid reageert… Niet elk parfum ruikt hetzelfde bij iedereen. Ondertussen vertelt Ellis meer over parfums en de geurfamilies: hout, fris, bloemig, zoet, kruidig of zwoel.

Onze keuze:

Ik twijfelde tussen deze geurtjes:

 • N° 54 met mandarijn, cassis, davana en vanille en omschrijving ‘Et dieu crea la femme…‘😊 een mannenverleider dus? Zal ik me maar extra parfumeren en wie weet😊.
 • N° 96 met limoen, nootmuskaat, appel, white musk en vanille, met als omschrijving ‘bemiddellaar‘… een ‘werkparfum‘ als je een job in verzekeringen hebt.
 • Cathérine haar finaal parfum was N° 12, kersenbloesem met mandarijn, perzik, pruim, meloen en white musk  en haar omschrijving ‘Good girls go to heaven, smart girls wear Intensity n° 12‘ 😊😊nee ik heb het niet zelf uitgevonden.

Het was een leuke ervaring en we hebben nieuwe dingen geleerd. En tot ’s avonds laat kon ik nog even aan mijn arm snuffelen want deze parfumnoten bleven lang aanwezig, dus dat is positief.

Ellis Gijsen liet weten dat ze binnenkort stopt met Intensity Parfums, maar je kan wel nog andere workshops bij haar volgen rond geuren. Daarom voor parfumdegustaties van Intensity Parfums vind je hier andere adresjes waar dit kan. (Klik hier voor anderen adresjes).

 

Horen: klankkunst

Tijdens ons ‘Staycation: een Hakuna Matata dagje, prikkel je 5 zintuigen in Brugge’ hebben we al veel geluisterd. Naar elkaars verhalen, naar het ‘hummen‘ van de alpaca’s (klik hier als je hun geluid wil horen), naar de interessante uitleg rond parfum, naar wat kunstenares Otobong Nkanga inspireerde… Toch wil ik nog onze oren, horen en luisteren eventjes extra uitdagen en volgende 2 activiteiten aanraden.

 • The sound of cobblestones. (Klik hier voor meer uitleg) Nog tot eind augustus 2022 kan je deze gratis podcastwandeling doen door Brugge met als startpunt: het Concertgebouw. Om de videopodcastwandeling te doen: download de erfgoedapp, en kies vervolgens voor The sound of cobblestones.
 • Ook in het Concertgebouw-circuit is er een uniek belevingsparcours vol kunst… kunst om te zien maar ook klankinstallatiesgeluidskunst… volgen. Tijdens het parcours kan je met de interactieve klankinstallaties zelf aan het musiceren slaan. Er zijn audioguides met koptelefoon beschikbaar voor wie de geluidskunst nog intenser wil ervaren.Je eindigt  boven op het dakterras met een uniek uitzicht over de historische kern van werelderfgoedstad Brugge tot aan de kust,… en als je je oren spitst.. hoor je bijna… de zee !

Zo genoeg inspiratie om een leuk dagje te beleven? Laat eens weten wat je er van vond… En of je ook in Hakuna Matata stemming kwam?  Wij vonden deze Staycation: een Hakuna Matata dagje, prikkel je 5 zintuigen in Brugge in elk geval superleuk!

Xoxo Ninon

Wil je nog meer inspiratie voor een dagje uit, lees dan deze blog staycation-de-m-van-mechelen-margareta-mode-heavy-metal-musea-kunst-mout/ of dezestaycation-uitstap-het-waasland-een-spookstad-een-beeldentuin-vergankelijkheid

4 reacties

 1. Ooh zo lief die alpaca’s, die ga ik op mijn ’to knuffel’ lijstje zetten binnenkort. Een heel leuke blog, en zo met die 5 zintuigen echt leuk gevonden. Dank je voor alle tips. Ik ga ook een google om zo iets te doen in een andere regio en in september mijn beste vriendin verrassen. Echt leuk. Grtje

 2. Het was een heel leuk verrassingsdagje !
  Je weet dat ik eigenlijk niet zo into verjaren ben maar op deze manier werd het leed van de oplopende jaartjes serieus verzacht 😉

  1. The pleasure was all mine om het te organiseren en mee te genieten 🙂 en deze blog over te schrijven 🙂 Happy not-B-day dus 🙂 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.