Mechelen staycation blog

Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout…

Wie aan Mechelen denkt, denkt aan Margareta van Oostenrijk en het rijke historische verleden. Het galmen van de vele klokken van de beiaard en de beiaardschool, heavy metal. Aan brouwerijen en gezellig pleinen met terrasjes en veel mout dus. Aan tentoonstellingen in musea of op ongewone plaatsen. Of nee deed je dat niet? Ja dan moet je deze zomermaanden zeker eens op bezoek in Mechelen. Heel toffe stad en een aanrader. Van alles doen of gewoon relaxed… Iemand zei: ‘Wanneer plaats je nog eens een staycation zoals je deed in corona tijd, en nu vliegtuigen staken en het leven duur is. Altijd leuke tips, ik heb ze allemaal gedaan’… dus hierbij Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout…

Mechelen kreeg een make over

De stad is zowat weggestopt tussen Antwerpen, Brussel en Gent. Het wat verloederde imago is helemaal opgepoetst, Mechelen kreeg een make over en het is een super aangename stad vol kunst en geschiedenis. Ik was er onlangs op een onverwachte zondag… gratis geparkeerd aan station Gent Dampoort en dan met de trein (-50% weekend ticket). Via het Dijlepad kuierde ik via een vlonderpad naar het centrum, mijn eerste stop was Kunstuur. Vanaf het water kijk je vanuit een heel ander perspectief naar de mooie gevels, de eendjes op het water,… En ’s avonds is het pad zelfs gezellig verlicht.

Dijlepad: stap van het station Mechelen ongeveer rechtdoor naar de Fonteinbrug en daar kom je aan het vlonderpad… tot aan de Vismarkt vol gezellige terrasjes.
Meer informatie vind je hier.

Vlonderpad langs de Dijle naar het centrum.

Musea & tentoonstellingen: Kunstuur Mechelen

Ik wou KUNSTUUR zien, Belgische topwerken museumgeleend of uit privécollecties. Kunstuur is een speciale beleving, schilderij per schilderij wordt opgelicht in het donker. En bij de Ensors, de Spilliaert, De Saedeleer zijn Vlaamse Ardennen vues, het kleurrijk pointillisme van Léon De Smet, e.a. wordt elke keer een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming (hier zie je er een paar). Via je koptelefoon krijgt het kunstwerk een diepere dimensie. En begeleidt door de mooie muziek van Dirk Brossé wordt het betoverende kunst op een historische locatie, de Heilige Geestkapel recht tegenover de Sint-Romboutstoren. Een mooi initiatief van Hans Bourlon en ondertussen al de 4e editie nog tot 30 november 2022. Meer informatie vind je hier.
Tip: ook in Hasselt loopt Kunstuur (zie hier).

Natuurlijk heb je nog tal van andere musea om te zien. Klik hier voor meer musea. De Dossin Kazerne of Fort Breendonk zijn ook niet zo ver rijden als je met de wagen bent en sowieso een must om te doen.

Kunstuur Mechelen

Modestraten

Shopping in Mechelen, tja kan niet ontbreken natuurlijk😊. De meeste winkels vind je in de driehoek Bruul (gekend van Monopoly), Ijzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwenstraat. De gekende ketens, de betere modemerken, nieuwe pop-ups, het alternatievere aanbod, mooie interieurwinkels, tweedehands shopping… er is van alles wat… Maar op zondag was alles dicht, dus ik moet zeker nog eens terug😊.

Op beleef Mechelen vind je een reeks van shoppingwandelingen als ‘Girls day out‘, ‘Anders‘ ‘Met de collega’s‘ ‘Met kinderen‘ en nog een aantal met elke keer een kaartje met 17 hotspots getipt door locals. Je kan deze of downloaden of je kan langsgaan bij de Toeristische Dienst VIZIT Vleeshouwersstraat 6 (buurt kathedraal).

Magnifiek zicht van op de Sint Romboutstoren

Tijd om wat te sporten😊. De 538 trappen van de toren van de Sint-Romboutskathedraal, gebouwd in 1312 en Unesco erfgoed, waren een uitdaging. Gelukkig zijn er stops onderweg over de geschiedenis van deze kerk. Eens boven heb je wijds zicht op de rooftops van de stad, de markt beneden je, en bij mooi weer zelfs tot aan het Atomium en de Antwerpse haven. Niet vandaag, ik zit met mijn hoofd eerder in de wolken op de 97 meter hoge skywalk😊. Ga ook even binnen in de prachtige kathedraal zelf, de hoge gotische gewelven, de serene sfeer, een schilderij van Anthony Van Dijck… zijn meer dan de moeite waard. Klik hier voor meer info.

Misschien hoor je tijdens de beklimming wel heavy metal muziek😊 want een stadsbeiaard met 49 klokken dat galmt nog lang na… en dat brengt ons naadloos bij de volgende paragraaf 😊.

Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal

Heavy metal route

Ja ik was eerst ook op het verkeerde been gezet, maar het gaat niet over Metallica of Megadeth, eerder over Salvador, Magdalena en de vele bronzen klokken😊. Met 6 beiaarden is Mechelen de hoofdstad van de beiaardcultuur. En dit jaar bestaat de beiaardschool 100 jaar. Ja je kan in Mechelen niet om het geluid van de klokken heen, letterlijk heavy metal😊. Wil je even de beiaard horen klik dan hier, het brengt me helemaal ‘in the mood’😊. Sinds mei kan je  de heavy metal route, een wandeling van 3.5 km door de binnenstad, doen terwijl een podcast op je gsm je begeleidt met verhalen over Mechelen en die bulderende klokken… Je kan de app gratis downloaden via deze link.

Of je kan de heavy metal brochure hier downloaden  Een leuke wandeling die op mijn programma staat voor een volgende keer. En je krijgt weer eens een ander beeld van de stad.

Klik op de foto voor de kaart.
Klik op de foto om voor de link naar de app.

Mout, brouwerijen en bier

Wie Mechelen zegt, zegt Gouden Carolus, hét bier van brouwerij Het Anker. In de 14e eeuw waren er nog 30 brouwerijen in Mechelen, nu is dit aantal fel geslonken maar veel van de mooie gebouwen bleven en werden omgetoverd in knappe loft of moderne kantoorgebouwen. Lees hier meer over Mechelen en zijn bier. Ook de brouwerij van Duvel Moortgat ligt maar op een grote boogscheut  hier vandaan.😊

En je kan een bezoekje mét proeverij brengen aan beide: klik hier voor een bezoek aan brouwerij Het Anker of als je bij Duvel Moorgat op bezoek wil…

Of organiseer je eigen kroegentocht en kies een paar leuke bierspots uit. Den Stille Genieter, de Gouden Vis, Café Pilschard, Hanekeef of Café Het Maanlicht zijn sfeervolle biercafés.  Meer nog op 7 oktober 2022 kan eindelijk nog eens het Bierfestival doorgaan, waar je meer dan 100 verschillende bieren kan proeven terwijl je geniet van livemuziek… 😊

Bier-impresssies
Bier-impressies

Motorbootje op de Dijle, elektrisch hoor!

Na een dagje rondlopen eindigen we op de Vismarkt met zijn vele terrasjes. En terwijl ik aan een rosétje nip en de vriendin van een Gouden Carolus geniet, zien we bootjes met toeristen af en aan varen. Het kriebelt, zouden we ook even😊… de aanlegsteiger is vlakbij. Een stad bekijken vanop het water geeft toch een andere beleving. Het boottochtje duurt ongeveer 45 minuten, het is leuk even niets doen je laten varen, kijkend naar mooie gevels en leuke eendenkuikens op het water.

Voor meer informatie voor een tochtje op de Dijle klik hier.

Boottochtje op de Dijle

Margareta van Oostenrijk

Om te eindigen wil ik jullie nog voorstellen aan deze belangrijke Fiftylicious lady, prinses Margareta van Oostenrijk. Zij zette Mechelen op de wereldkaart. Het had nochtans anders kunnen lopen. Net 3 jaar wordt ze al uitgehuwelijkt aan de Franse dauphin Charles VIII en opgeleid om koningin van Frankrijk te worden. Maar de wereldvrede heeft rare kronkels, het huwelijk wordt geannuleerd… Op haar 16e trouwt ze met de Spaanse troonopvolger Juan, 5 maand later is ze weduwe… Via schoonmama koningin Isabella krijgt ze interesse in politiek. Haar 3e huwelijk met hertog Filibert II van Savoye is uit liefde, maar deze sterft 3 jaar later. Margareta is 24 jaar en weigert ooit nog te trouwen.

Margareta is een wereldburger door haar opvoeding aan verschillende hofhoudingen, een echte politica en bemiddelaarster, en zeer geëmancipeerd voor die tijd. Na de dood van haar broer Filip de Schone wordt ze aangesteld als landvoogdes der Habsburgse Nederlanden en tante Margareta wordt ook ‘stiefloeder’😊 van Kareltje en zijn zussen (de latere Keizer Karel).

Ze gaat in 1507 in Mechelen wonen en deze wordt de hoofdstad van de Belgische regio. Het Hof van Savoye, het paleis van Margareta van Oostenrijk wordt een centrum van kunst, cultuur en humanisme. Margareta brengt politiek rust en welvaart in de regio. 

Margareta is une grande dame met invloed. Net 50 geworden overlijdt ze in 1530, en wordt begraven bij haar geliefde echtgenoot de Filibert in Bourg en Bresse.

Op de Mechelse Schoenmarkt staat het standbeeld van Margareta van Oostenrijk. Je kan enkel de tuinen van het paleis bezoeken. Het Hof van Savoye is nu het gerechtshof, alleen kans om het vanbinnen te zien als je iets mispeuterd hebt😊. Ook de begijnhoven van Mechelen zijn een bezoekje waard.

Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout…

Je ziet, heel wat ‘M’-en om te ontdekken in Mechelen. Ik hoop dat ik jullie wat nieuwsgierig heb gemaakt. Laat het maar weten als jullie het leuk vonden.

Xoxo Ninon

Hier een paar andere ideetje om België te ontdekken : staycation-uitstap-naar-de-westhoek-koekjes-diertjes-en-een-streepje-geschiedenis en staycation-uitstap-t-zuid-antwerpen-streepje-cultuur-hippe-straten-de-schelde

Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout… Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout… Staycation: de M van Mechelen, Margareta, mode, heavy metal, musea & kunst, mout…

2 reacties

  1. Hey dit zijn leuke tips voor een dagje Mechelen. Het is al weer van voor corona geleden dat ik er was en inderdaad naast de leuke shopping die je kan doen, ook genoeg anders te zien en te beleven. Prima idee om ook nog even je andere staycation blogs te zoeken want we blijven 3 weken thuis deze zomer, tja renovatie werken 🙂 maar een dagje weg wordt ingecalculeerd. Grtj

    1. Leuke tips altijd welkom hee. Volgende maand komt eer nog een staycation, maar nu nog een geheim waar heen want een verrassing voor een vriendin haar verjaardag 🙂 :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.