Soms mis ik mijn gezicht

Als ik in de spiegel kijk… confronterend. Ik mis mijn gezicht. Ik mis de frisheid en dat jeugdige van vroeger. Ik zie nu die leesfrons die dieper wordt. Die kleine fijne rimpeltjes rond mijn mond… Grotendeels lachrimpels dat wel… Maar zo grappig is dit ouder wordende gezicht nu ook weer niet. Valt het op? Zo subtiel, stapje voor stapje… het verval… Niet dat je spiegelbeeld plots schreeuwt van ‘meid wat zie je er vanaf nu veel ouder uit’ dat niet… Maar dat rimpelloze gezicht van weleer is niet meer. Je herinnert het je alleen nog van foto’s. Soms mis ik mijn gezicht van toen.

Ik vind de vrouw die je bent geworden beter dan het meisje dat je was. Ik hou van het verhaal dat je op je gezicht hebt geschreven

SOMS

Zo een paar millimeter naar achter… 10 jaar jongere looks

We weten dat we er ‘jonger’ uitzien in bepaald licht (kaarslicht of donker 😊😊) of vanuit een bepaald hoek (liefst van ver😊) of met wat make-up. Soms leg ik mijn handen op mijn wangen en trek mijn huid voorzichtig wat naar achter om te zien hoe ik eruit zou zien met een beetje ‘werk’. Looks better… maar ja…

Eigenlijk valt het al bij al nog mee, je ziet er goed uit voor je leeftijd (zegt men)… tja als ze dat laatste er aan toevoegen… 😊

Eens 50-plus zie je die kleine maar duidelijke veranderingen die je aanstaren. Gelukkig wen je ook wel aan dat gezicht dat je elke ochtend in de spiegel aankijkt.

MIS

Bloes met mijn geboortejaar op…. Gevonden op Vinted van Caroline Biss

In het begin van de menopauze ging het nog langzaam… Maar sinds ik eind 2018 een hysterectomie had (lees mijn blog hier), zijn die broodnodige hormoontjes niet meer aan het werk… De natuurlijke aanmaak van collageen en hyaluronzuur werd gestaakt met alle duidelijk zichtbare gevolgen van dien…

Ik smeer, ik hydrateer, ik eet veel antioxidanten en fyto-oestrogeen en andere voedingssupplementen, ik rook niet, beperk alcohol… en ik doe glimlach oefeningen… Ik gebruik al sinds mijn jeugd een goede dagcrème met zonnebeschermingsfactor in. Elke avond mijn huid reinigen en een nachtcrème smeren. Af en toe doe ik een anti-aging-kuur met een Oenobiol of Biosil (lees ervaring hier), in de hoop dat kleine mannetjes mijn huid van binnenuit wat aanspannen.😊

Glimlachoefening… 30 seconden aanhouden…ontspannen… terug glimlachen…

En de glimlachoefening hoor ik je vragen? Ik las ergens dat je regelmatig je glimlach moet oefenen, zodat deze glimlachspiertjes in vorm blijven ook voor later… en je geen trieste mond krijgt… Dus achter het stuur, of tijdens de doggy walk… oefenen die spiertjes…😊

IK

Eventjes verstoppen…

Een glimp in mijn autospiegel deze ochtend verraste me. Die vrouw zag er, nou ja, ouder uit dan ik. Lang wakker gelegen voorbije nacht, en de wekker was er te vroeg… En dan kijk je door een iets grijzere spiegel naar jezelf…

Dat overkomt jou waarschijnlijk ook. Als je je een dag minder goed voelt in je vel, ben je meer gefocust op dat verouderingsproces in het grimmige daglicht. Nochtans niemand kijkt zo naar jou!

Het is wat het is. Het is realiteit. Als we geluk hebben, worden we ouder. Niemand is immuun.

MIJN

Maar soms mis ik mijn gezicht. Dat frisse, het strakkere, het gladdere. Mag dat niet? Is dat oppervlakkig? Misschien wel. Wat ik vooral misschien mis, zijn de onbeperkte mogelijkheden die aan mijn jonge gezicht waren verbonden. De toekomst die nog moest komen. De keuzes die we nog konden maken. En ja, ook de kracht van jeugdige schoonheid. Het valt niet te ontkennen dat jeugd = schoonheid in onze cultuur, en schoonheid geeft macht.

57 jaar
21 jaar

GEZICHT

Wij vrouwen ‘of a certain age’ hebben onze eigen ge(in)zichten. En ons gelaat laat zien dat we hebben geleefd. We zijn niet naïef, niet gemakkelijk voor de gek te houden. We hebben wijsheid vergaart. We ervaarden liefde en verlies. Dus misschien zijn die komende rimpeltje eerder de braille van je leven… 😊

Als vrouwke maar niet op hondje zijn rimpelsnoet gaat lijken
Boris, mijn sharpei, een Chinese rimpelhond 😊

Liefst had ik al die dingen gehad, én ook mijn jongere gezicht. Dat is echter geen optie. Zelfs pijnlijke, dure operaties draaien de klok niet terug in je hoofd.

Soms mis ik mijn gezicht en ben ik even weemoedig om wat het vroeger was…

Maar als ik dan denk aan alles wat nog op mijn pad zal komen, aan mijn goede gezondheid, mijn toekomstige nieuwe liefde, nieuwe vriendschappen en uitdagingen… dan tovert deze gedachte een glimlach op mijn gezicht…😊

Als een super anti-aging boost zijn al die frustrerende rimpeltjes plots in gedachten allemaal verdwenen… En is dat niet wat telt…😊

Xoxo Ninon

Met dank aan mijn nichtje Kyana voor de leuke foto’s. Zonder filter, zonder photoshoppen, zonder make-up, zonder fillers, zonder botox,…😊

Het is vaak pas als schoonheid vervaagt dat het duidelijk wordt dat het er ooit was.

Lees ook deze blogs over ouder worden vertraag-je-verouderingsproces.   en  love-me-tender-zie-jezelf-graag

10 reacties

  1. Soms kan je niet helemaal kiezen wat je overkomt in je leven… soms is het leuk soms ook niet… En ja het laat sporen achter… soms als sterrenstof… soms als rimpeltjes…

 1. Oh Ninon wat confronterend!
  Jij schrijft altijd wat ‘k denk … en niet durf te schrijven, wat ‘k beter wél zou doen als mindsetoefening in m’n voedingstraject, mét groepscoach, ‘Wandel naar je natuurlijke gewicht’ (piep eens op fb inspiratie vr een volgende blog).
  Zit hier te bleiten (wenen), tranen die gewoonweg rollen en niet te stoppen zijn.
  Misschien maar best dat die op zo’n manier “ereensuit” vloeien.
  Dankjewel voor je inspirerende schrijfsels, die gaan mij van nut zijn …
  Ann

  1. Dank voor de tip, ik heb mijn lidmaatschap aangevraagd 🙂 Wandelen doe ik dagelijks met Boris (maar niet altijd even ver 🙂 Ons gewicht houden we daarmee een beetje binnen de perken, maar niet die veroudering van onze huid… dus daar zal er eerder een veranderende mind set moeten plaats vinden… want zo plastiekerig als Cher in Mama Mia wil ik er ooit nooit uitzien :-). Oei niet wenen… als dat zoutwater is ook niet goed voor je huid :-)… Ik heb ook een ferme huiperiode in mijn leven meegemaakt, en meer dan ene… en ik moest mijn gezicht extra smeren toen… uitdroging… Dank voor je reactie. Knuffie van ver

 2. Ik vergelijk mijzelf met een oud huis : de funderingen zijn nog goed maar er zijn al serieuze renovatiewerken nodig en een laagje crepi op de façade zou ook geen kwaad kunnen… zolang die mens van “Ugly Belgian Houses” niet aan mijn deur staat zal ik er maar leren mee leven zeker ? En misschien mijn spiegels bij ’t grof vuil zetten… ik zou ze ook naar ’t containerpark kunnen doen maar ik ben een beetje bang dat ze mij daar dan op den hoop van ’t oud ijzer gaan gooien… Misschien ben ik nog iets waard als oldtimer ? Hmm… met zo ne jongere chauffeur aan ’t stuur (nen oudere ga ‘k nog moeilijk vinden, het enige dat die nog gaat mogen besturen is ne rollator). Ben aan ’t afwijken… 😉

  1. Hihihi je doet me lachen, ik ga nog meer lachrimpels krijgen 🙂 Top humor… maar dat wist ik al :-). En jezelf kunnen relativeren is zo belangrijk. Maar met je persoonlijkheid, je humor en je leuke kleerkast kijkt iedereen voorbij dat kraaiepootje en dat fronsje hoor 🙂

 3. Ho,wat een prachtige reacties….leuk om te lezen….maar ik heb er mij bij neergelegd, ook ik heb een levensweg van vallen en opstaan en dat heeft serieuze tekeningen achtergelaten maar ben tot het besef gekomen dat het de wil van de natuur is. Ik zeg nu altijd dat het de charmes van de leeftijd zijn. Geen plastische chirurgie of zo….jezelf gewoon aanvaarden zoals je bent, dat is een goede start. In mij theater gebruik ik zelfs mijn uiterlijk en breng het met de nodige humor, want dat is het beste medicijn.

  1. Dat is waar, jezelf aanvaarden zoals je bent is belangrijk… Je leuk kleden, of een mooi coupe in je haar, een jong brilletje, sneakers onder je jurk zijn ook instant verjongingskuren 🙂 Jani zei ooit, haarverf is het goedkoopste anti aging product, al is mooi grijs ook mooi. Jij bent cabaretière lees ik, laat eens weten wanneer je optreedt… altijd nieuwsgierig :-). Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.