Sneeuwwitje en de zeven dwergen: een slaapsprookje

Lang heel lang geleden… zo beginnen de meeste  sprookjes. Maar ik ben alles behalve a Sleeping Beauty… ’s Avonds word ik niet moe dus zelden voor middernacht slapen. Of ‘s nacht alle 2 uur wakker worden, en nee nog geen tijd om op te staan… Of tijdens het weekend, als je dan eens kan uitslapen, veel te vroeg wakker. Mijn voorbije slapeloze nacht, inspiratie een verhaaltje met een boodschap…  Sneeuwwitje en de zeven dwergen: een slaapsprookje

Het verhaal is gekend, de jaloerse koningin wil dat haar jachtopziener Sneeuwwitje naar het woud brengt om te doden, maar hij kan het niet en laat haar ontsnappen. In het bos wordt ze vriendjes met de dieren en die nemen haar mee naar het huisje van de 7 dwergen. Waar Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Bashful, Sneezy en Dopey haar ontdekken.  En terwijl zij “Hee hoo… hee hoo’ gaan werken in de mijnen, doet Sneeuwwitje hun huishouden. ‘Spiegeltje, spiegeltje, enzoverder’ vertelt aan de koningin dat Sneeuwwitje nog leeft.  Verkleed als oude heks overtuigt ze Sneeuwwitje om een ​​hap van een roodblozende vergiftigde appel te bijten. Sneeuwwitje valt in een diepe slaap (ik jaloers) en kan alleen gewekt worden de kus van die prins (ik nog meer jaloers 😊 ). En zo gebeurt, de prins ziet Sneeuwwitje liggen in die glazen kist, kust haar en de kwade betovering is verbroken. Sneeuwwitje wordt wakker, vindt haar prins een toffe gast, en ze leefden nog lang en gelukkig.

Maar stel je nu voor dat dit een symbolisch slaapsprookje is.
Jij  = Sneeuwwitje

De koningin = alle stress, zaken die je niet mag vergeten, Kerstdiner-stress, wat-moet-er-in -mijn-koffer-stress, ziet-hij-me-zitten-vragen, werk issues, verdriet,… Tal van zaken die je bezig houden als je brein niet afgeleid wordt ’s nachts.

De vergiftigde ‘insomnia’ appel die dit ‘stiefloeder’ je aanreikt =  je slapeloosheid. Het niet in slaap geraken, het meermaals wakker worden ‘s nachts, het veel te vroeg wakker zijn, het niet hebben van een kwalitatieve slaap waardoor je kwiek en uitgerust de dag doorkomt.

 

De zeven dwergen zijn je hoofd en je lichaam.

Doc is de opperdwerg, de leider van de bende =  jouw brein. Hij probeert om alle goede en minder goede gedachten die in het donker beginnen te kroelen, het zwijgen op te leggen. En roept luidkeels ‘Tel verdorie die schapen, ja dat zwarte ook 😊’….

 

Die andere dwergen zijn de gevolgen van te weinig slaap op je humeur, je slaapkwaliteit, je happy voelen, je looks, je alert zijn.

Grumpy, je zou voor minder humeurig worden als al die dwergen samen in één slaapkamer luid snurken. Te weinig slaap geeft een tekort aan serotonine, wat dan weer invloed heeft op je humeur en je bitchy zijn. Dus gauw meer proberen slapen.

Happy is de leuke dwerg.  Maar soms kan een te veel aan adrenaline na een sportwedstrijd, of nadenken over leuke dingen je ook uit je slaap houden.  Je gelukkig voelen komt door het hormoon dopamine in je lichaam.  Een goede nachtrust heeft een optimaal resultaat.

Sleepy is de dwerg die altijd moe is. Je ogen vallen dicht en je geeuwt veel overdag, of je staat gewoon vermoeid en niet uitgerust op. Zo erg is het met mij nog niet gesteld, maar als je ’s nachts te weinig slaap krijgt, kan slapeloosheid echt wel chronisch worden. Ik neem elke avond een pilletje melatonine om mijn slaaphormoon aan te zwengelen.

Dwerg Bashful (Bloosje) staat hier symbool voor je uiterlijk.  Je hebt je schoonheidsslaapje echt wel nodig, weg die wallen en die vermoeide blik.  Meer nog te weinig slaap zou je dikker maken omdat het  2 hormonen beïnvloedt  waardoor je meer honger hebt.

Bij dwerg Sneezy (Niezel) zie ik niezen eerder als snurken.  Of het snurken van je partner houdt je uit je slaap, toch best eens een nachtje in het logeerbed lekker door slapen.  En nee dat is echt niet erg. Of als je zelf snurkt, kan het teken zijn van slaapapneu, wat er voor zorgt dat je meerdere keren per uur onbewust wakker wordt, je slaapkwaliteit ferm zakt en telkens je moe opstaat. Kan je ook eens laten checken in een slaapkliniek.

Ten slotte, Dopey (Stoetel), dat is die slome dwerg zonder baard in de film.  Een te kort aan slaap zorgt er ook voor dat je niet alert bent.  Je maakt fouten op je werk want je kan je niet concentreren, je moet opletten achter het stuur. Gevaarlijk!

 

Happy endings…
Weet je nog toen de koningin aan Sneeuwwitje die vergiftigde appel gaf?
Jij, die als gevolg van  stressfactoren van buitenaf last krijgt van slapeloosheid.  Want het lukt Doc, je brein, niet meer alles te relativeren en in goede banen te leiden. De 6 dwergen lopen er langzaam maar zeker ook maar belabberd bij.

En daar is hij, op zijn wit paard… de prins... ‘de redding’…
= je huisdokter zijn die je aanraadt een aantal vitamine supplementen te nemen (bvb tekort aan magnesium en ijzer heeft in vloed op je slaap kwaliteit).
= een slaapcoach die je tips geeft om iets aan je slaaphygiëne te doen ( geen blauwe schermpjes meer 2 u voor je gaat slapen wegens te veel blauwlicht dat je brein wakker houdt, of geen cafeïne,…).
= een slaapkliniek als je je slaapstoornissen wil laten onderzoeken.
= meditatietechnieken, ademhalingsoefeningen of yoga…
Je ziet een prins kan meerdere gedaanten aannemen… as in real life.

En die kus is niet iets wat je uit je eeuwige slaap haalt, integendeel… op de duur zal je van een zalige nachtrust genieten (duim, duim) en word je een echt Schone Slaapster…

Er kwam een varkentje met een lange snuit, en Sneeuwwitje en de zeven dwergen: een slaapsprookje, dat verhaaltje is uit 😊

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Ik heb gelukkig nooit problemen om te slapen. Ik ben nu enkel zo laat op omdat ik op stap geweest ben en beetje zot gedaan heb. Strakjes lichtje uit en ik lig geen 5 minuten wakker. In de week ook iets na 22u in bed en direct in dromenland, waar het dan wel niet altijd zo plezant is. Maar ben een goed slapertje.

    1. Lucky you, afgelopen nacht zat ik er om 2.30 u in en om 5.30 u klaarwakker nog liggen draaien en keren en dan maar om 6.30 u opgestaan. Boris keek me aan met slaperige oogjes, ‘vrouwke ben jij er al’… Vroeger kon ik ook eventjes lezen, lichtje uit en slapen… Ik ben een beetje jaloers op je 🙂

  2. Zo had ik Sneeuwwitje nog nooit bekeken 🙂 maar leuke visie… Hoe jer er toch altijd op komt hee… Volgende keer als ik niet kan slapen ga ik dwergjes tellen…maar meer dan zeven 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.