Voel je je wel eens alleen, ook al ben je omringd door mensen? Vind je het na al die jaren nog steeds niet eenvoudig die eerste stap naar iemand toe te zetten voor een babbel? Denk je steeds ‘Help! Wat moet ik vragen, wat zeggen?’, en dan is het moment voorbij. In deze moderne wereld worden miljoenen uitgegeven aan communicatie, en nochtans hebben we nog nooit zo weinig gecommuniceerd met elkaar. Vroeger was het misschien eenvoudiger. Ons kende ons in elk dorp. Je sociale leven bleef onder je kerktoren, men kende jou en je familie… Je kon niemand passeren zonder te groeten, zonder een kort praatje. Ja onze oma’s en opa’s konden het nog smalltalk, de kunst van het kletsen.
Op weg naar het werk passeren we stilletjes tientallen mensen. Je haalt een broodje of meeneem koffie en betaald zonder woorden. We geven de receptioniste een kort knikje en haasten ons naar ons bureau zonder veel uitgebreide ‘goedemorgens’. Met de trein of bus huiswaarts, zit je met je oortjes in te luisteren naar een podcast over hoe je vrienden moeten maken, terwijl de persoon tegenover je hetzelfde doet. Even glimlachen, een luide goede morgen, oogcontact, ‘mooi weer vandaag’ ‘wens je een leuke werkdag’… Positieve connecties die we niet altijd zien, laat staan doen. Smalltalk, de kunst van het kletsen… soms ligt het voor onze voeten en stappen we er gewoon over.
Kletsen
Kunnen praten over koetjes en kalfjes is een kunst. ‘Kletsen’ heeft een wat negatieve bijklank. In het Engels hebben ze er een mooi woord voor (zoals nogal dikwijls) ‘smalltalk’. Keuvelen of kouten liggen dan nog misschien het best qua vertaling…maar wie weet wat je dan aan het doen bent 😊. ‘Ik was even met de buurman aan het kouten😊’, krijg je waarschijnlijk een opgetrokken-wenkbrauwen-blik van je partner😊. We keuvelden over het weer en de kinderen eeuuuhh…. Kletsen… ah! oké zeg dat dan😊.
Smalltalk
Sommigen zijn van nature goed in sociale interactie, in smalltalk. Ze zijn vaak het middelpunt aan een cafétafeltje of op feestjes omringd door al of niet vrienden, pratend, lachend en plezier makend. Even een woordje links of rechts… en zo ontsteken ze vuurtjes van goed gevoel en iedereen heeft hen graag. Sommige lijken er gewoon mee geboren, hun mond staat geen moment stil… ook lastig soms😊. Misschien hebben ze gewoon de gewoonte van te praten. Maar voor anderen is het dan weer een drempel, niet zeker of ze zouden een gesprek beginnen, waarover zouden ze praten, welke vragen ze moeten stellen om interessant genoeg te zijn en niet nieuwsgierig.
Kan jij goed keuvelen?
Kan jij gemakkelijk kletsen, gewoon met kennissen, collega’s of onbekenden een praatje maken over van alles zomaar? Als vrouw van 55-plus verlang je misschien naar een meer sociaal zelfvertrouwen. Je wil je op je gemak voelen in sociale situaties. Maar, zeker na de corona lockdowns zijn we het wat verleerd hoe te converseren met anderen. Het voelt ongemakkelijker dan ervoor om zomaar een gesprek te beginnen. Misschien ben je bang dat je ongepaste vragen gaat stellen of zo… op de verkeerde momenten lacht. En in grote groepen voel je je eerder alleen en niet op je plaats… want die anderen kennen precies wel de kunst van het kletsen met elkaar.
Ik
Ik bijvoorbeeld, nee, ik ben er niet echt een krak in, ik beheers de kunst van het kletsen te weinig. Aangeboren of aangeleerd? Tja ik heb al altijd een ‘stille’ job gehad in een stille omgeving. Als managementassistente praat je wel aan de telefoon, maar zelden smalltalk eerder direct to the point en veel conversatie gaat gewoon geluidloos per email. Meer nog, ook als ik als alleenwonende thuiskom moet ik niet echt praten of het is met familie en vriendinnen aan de telefoon maar dat is toch anders, daar heb je geen schroom. Ik heb geen probleem iemand aan te spreken om iets praktisch te vragen, maar een groepje kennissen onderhouden op een feestje… nee ik ben zelden het middelpunt van een gesprek.
Je kan het leren
Maar smalltalk, de kunst van het kletsen is geen magisch geheim, maar eerder iets dat iedereen kan leren… Kwestie van regelmatig te oefenen om een praatje te maken. Als je bijvoorbeeld een job in de verkoop of zo hebt of lerares of advocaat bent, dan zal je heel wat praten de ganse dag door… Informatieve weetjes wisselen, belerende leerstof delen, maar ook bruggen bouwende smalltalk. Men heeft het geleerd om te praten, om anderen aan te spreken.
De kunst van het kletsen, hoe doe je het?
- Loop bij een evenement of feest naar iemand toe die alleen staat, maar blijf er niet heel de avond bij plakken, oefen verder met ook anderen 😊.
- Begin met een openingszin die suggereert dat je misschien iets gemeen hebt.
Jullie zijn allebei op het evenement, dus je kan zeggen: ‘Leuk feestje hier, hoe ken jij de gastvrouw trouwens?’ of: “Tof café hier, welke cocktail of welk speciaal bier raad je me aan’ ‘Of leuke band die optrad, ken jij hun muziek goed?’ ‘Jij houdt net als ik van leuke jurken precies.’
Wat je probeert is een gedeelde ervaring tot stand brengen, waarover is niet onmiddellijk van belang hou het gewoon leuk. Je doel is om het gesprek gewoon op gang te brengen. - Luister geïnteresseerd wat de andere persoon antwoordt.
- Nu kan je verder praten door iets van je eigen gevoelens te delen.
Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je vindt dat het café een heel mooi en gezellig interieur heeft + ‘zijn er nog zo in de buurt’. Of ‘hou jij ook van dit lied of luister je graag naar andere’ muziek. Of waar ga jij meestal shoppen of kan je leuke online shops aanraden? Dit zijn open vragen. Het is nu aan de andere om ook iets te delen over wat zij/hij voelt/denkt. - Stel altijd open vragen
Als je eenmaal over je eerste hobbel heen bent, kan je doorgaan door een open vraag te stellen, dat zijn vragen die geen antwoord van 1 of twee woorden vereisen en een conversatie starten.
Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen: ‘Hoelang woon je al in Gent?’ (dat is maar een kort getal) kan je beter open vragen stellen: Waarom besloot je hier te gaan wonen? Wat vind je leuk aan hier wonen? Vertel me over…
- Luister actief naar anderen wat anderen antwoorden, en dit is heel belangrijk. Wordt je aandacht al onmiddellijk afgeleid door iets/iemand anders dan wordt dit als negatief ervaren en krijg je geen 2e kans meer.
- Toon je betrokkenheid door een deel van de zin te herhalen is een goede methode en laat zien dat je luisterde naar wat de andere vertelde, maar ook niet overdrijven en elke zin zo starten😊.
‘Je zegt dat je naar Gent bent gaan wonen, waarom verkies je de stad boven het platteland….’
‘Je gaat naar Spanje met vakantie, waarom koos je om deze regio of Costa te bezoeken?’
‘Je kinderen zijn afgestudeerd, weten ze al wat ze willen doen later of welke richting ze hierna uit willen… ‘ - Gesprek beëindigen
Als het gesprek stilvalt is dat misschien een goed moment om er uit te stappen. Zeg (hartelijk dank voor de babbel, of voor de interessante informatie,… ). Gebruik lichaamstaal (een glimlach of even hand op de onderarm van de ander) om te laten zien dat je genoten hebt van het gesprek. - En als het gesprek gewoon verder kabbelt, bestel nog een drankje en misschien komt er misschien een nieuwe vriendschap van, of meer.
Smalltalk, de kunst van het kletsen
Wees dus niet langer het muurbloempje dat wacht tot men je aanspreekt. Je kan jezelf gemakkelijk veranderen in een redelijk goede gesprekspartner. Het middelpunt van het feest of het café hoeft nu ook weer niet😊. Gewoon over die drempel van die eerste woorden zeggen te geraken is al heel wat. En de waarheid is dat de persoon met wie je gaat praten, blij is dat jij de stap zette om een gesprek te beginnen😊.
De kunst van het kletsen leren beheersen, stelt je in staat om je sociale vaardigheden te verfijnen en geeft je een soort zelfvertrouwen omdat je het vanaf dan dikwijls kan doen.
Smalltalk kan kansen bieden. Het kan een nietszeggend gesprek worden over het weer, maar evengoed het begin van een vriendschap of zelfs een relatie. Want je weet nooit welke connecties je kan maken met een paar vriendelijke woorden!
Gewoon doen!
Xoxo Ninon
Lees ook deze blogs durf-je-kwetswaar-te-zijn en een-echte-babbel-doet-zo-een-deugd
Alle foto’s zijn gratis foto’s van Pexels
Mooie blog, Ninon.👌
Dank je