Shoppen in je eigen kleerkast op zoek naar duurzame outfits

Wie had ooit gedacht dat de voorbije lockdown periode mijn shoppinggedrag zou beïnvloeden. Ben ik nu een ex-shopping-queen 😊? Ik vond het altijd zalig om rond te struinen in shoppingstraten, iets passen, iets kopen. Maar nu voelt een kledingwinkel wat onwennig, anders. Corona heeft winkelprioriteiten drastisch verschoven, van kopen ‘wat je leuk vindt’ naar ‘wat je nodig hebt’ of ergens tussenin. Ik ben/was een impulsshopper, leuke jurk of tof paar schoenen en bingo! Soms ‘diderootjes‘ die met niets wat ik al had combineren. Not good! Tijdens de corona-lockdown volgde ik de online workshop ’21 days wardrobe’ van Bie Noé. Shoppen in je eigen kleerkast, op zoek naar duurzame outfits. Achteraf kijk je door een andere bril/ogen naar mode én naar je garderobe. Toch een uitdaging! Is mijn window-shopping goesting al terug? Druppelsgewijs… maar toch anders😊…

21 days wardrobe programma

Klik  B.Right  page

Ik kreeg inspiratie voor deze blog door een artikel in de Nina ‘Haal alles uit de kast’ (lees het artikel hier). Ik heb, net als de redactrice, ook het online/facebook ’21 days wardrobe’ programma gevolgd van blogster Bie Noé van Be-right die duurzaam shoppen in eigen kleerkast promoot. Ze is ook ambassadrice van de organisatie Cosh die duurzame mode op de kaart zet.

Hoe kan ik mijn impact op de wereld kleiner maken?

Deze workshop deed me vooral nadenken over de inhoud van mijn kleerkast. Ik kreeg ook nieuwe inzichten over duurzaam winkelen. Niet alles van het 21 dagen programma paste in mijn straatje. Maar de lockdownperiode was lang genoeg enkele gewoontes af te leren en een paar nieuwe attitudes te krijgen zoals etiketten lezen. Of shoppen in je eigen kleerkast op zoek naar duurzame outfits en oplijsten wat in je kleerkast hangt en wat heb je kan gebruiken als meerwaarde voor je garderobe. Hou mijn blog van volgende week maar in de gaten…

1. Duurzaam shoppen is een belangrijke modetrend voor 2021 en 2022

‘Duurzaam’ ‘Sustainability’ ‘Eco-label’ zijn tegenwoordig meer dan dure marketingwoorden. De modewereld wil hun ecologische voetafdruk minderen! Maar wij moeten hen helpen! Slow fashion. Kwaliteit boven kwantiteit. Less is more. Capsule collectie. Duurzamere materialen. Lees hier over een paar eco initiatieven in Marie Claire (klik hier) en Fashion United (klik hier). Wees hip & trendy, koop duurzaam!

2. Shoppen in je eigen kleerkast is vooral een gedragsverandering!

Jeans hebben een grote ecologische afdruk

Bij het begin van een nieuw seizoen heb ik soms het gevoel: een kast vol kleding, maar niets om aan te trekken. Leren winkelen in je eigen kleerkast is anders denken en voelen over wat je hebt, waarbij je waardeert en gebruikt wat er is, en niet verlangt naar steeds nieuwe dingen die je niet hebt. Je moet gewoon met een nieuwe ogen naar je volle kapstokken kijken… Wat kan je anders combineren, want mijn kleerkast bestond meestal uit volledige outfits. A work in progress. 😊

3. Wat is duurzaam shoppen?

 • Duurzaam is minder shoppen. Natuurlijk ook winkels moeten (over)leven 😊
 • Koop zaken die langer meegaan al kosten die misschien iets meer. Je cost per wear (kostprijs van iets gedeeld door het aantal keer dat je het draagt) maakt het misschien ‘goedkoop‘.
 • Koop duurzame merken van duurzaam materiaal in duurzame winkels… of toch zoveel mogelijk. Veel modemerken hebben tegenwoord milieuvriendelijke/eco friendly items.
 • Koop ook 2ehandsVinted, The Next Closed, Kringloopwinkels, ruil met een vriendin…
 • Als je iets koopt, zorg dan dat het multifunctioneel is en je het kan combineren met zaken uit je kleerkast.
Benieuwd of ik leuke herfstmode vond in mijn kleerkast? Mijn blog volgende week…

4. Een kleerkast vol favoriete items

Even bewust stilstaan bij wat je al hebt, nadenken of je wel iets te kort hebt… En nee je mist niet alles, echt niet. Telkens nieuw en opnieuw kopen geeft ten eerste keuzestress in de shops, en stress om te kiezen als je voor je kleerkast staat. Dus welke zijn je favoriete items? Wat je niet dat gevoel geeft… euuh ‘draag je het niet plaats het op Vinted’… Je vragen:

 • Draag ik dit echt supergraag?
 • Waarom voel ik me goed als ik het draag?
 • Geeft het mij dat tikkeltje extra, een beetje gedurfd, een beetje vavavoom?
 • Waarin voel ik me als ‘Ik ben wie ik wil zijn, als ik dit draag!’?
 • Kan ik het combineren en nieuwe outfits met maken die ik graag aan doe?
 • Zou ik het vandaag opnieuw kopen? Zouden we er opnieuw voor kiezen als we weten wat we nu weten?

5. Shoppen in je garderobe, maak een functionele kleerkast

Een functionele kleerkast zit vol met leuke spullen die bij je lichaam passen, je levensstijl onderstrepen en je persoonlijkheid uitdrukken. In die kleerkast kan je combineren zowel om te gaan werken, te winkelen en ook feestjes… Dus als ik ga shoppen moet ik meer bewust op zoek gaan naar een nieuw item dat coördineert met veel bestaande dingen aan mijn kleerhangers. Niet 1 extra iets, maar een verveelvoudiging van nieuwe outfits. Oei oei nog wat werk aan die werkende kleerkast 😊.

6. Winkelen in je kleerkast laat je een persoonlijke stijl ontdekken

(Pinterest)

Te veel kleden we ons ‘naar de laatste mode’ of naar ‘waar iemand anders mooi mee is’ of ook ‘wat anderen van je outfit zouden vinden’… Maar je ware stijl hangt niet af van wat anderen vinden, noch van kopen omdat je je onzeker voelt. Ga voor een stijl waar je je goed in voelt, en als je in de spiegel kijkt, geef jezelf een knipoog‘You got it girl!’

Mijn stijl die heb ik al: vrouwelijk, prints, beetje bohémien, beetje overdressed maar niet té madammig… Me laten beïnvloeden door de laatste nieuwe mode doe ik een beetje, ja ik wil ook geen ‘ouwe taart’ zijn natuurlijk… Het wordt een uitdaging om een meer neutralere kleerkast in te vullen.

Weet je wat… Probeer het eventjes, een periode waarin je alleen in je eigen garderobe winkelt. Je zal misschien verrast en opgetogen zijn over wat je ontdekt. En, met het budget dat overblijft kan je weer andere leuke dingen doen, sparen voor iets groots of je autoreparatie betalen (moi!😊)…

Ik heb tegenwoordig altijd iets om aan te trekken… 😊

Xoxo Ninon

Shoppen in je eigen kleerkast op zoek naar duurzame outfits

Lees ook deze blogs over mijn ervaringen op Vinted  verkoop-het-op-vinted-ook-voor-50+?  en pre-loved-re-loved-vondsten-op-vinted

Eén reactie

 1. Leuk en interessante blog… en ik ga het zeker meenemen om eens eerder te shoppen in mijn kleerkast in plaats van te denken ‘ik heb niets om aan te trekken’ om naar dat dinertje bij vrienden te gaan volgende week… Uiteindelijk, is de gezelligheid niet belangrijker dan datje hen verbluft met je outfit naar de laatste nieuwe mode… Maar ik kijk al uit naar je modeblog, het is inderdaad lang geleden en al helemaal nieuwsgierig 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.