Serendipiteit, verwachten we nog het onverwachte?

Vandaag een tongstruikelaar ‘serendipiteit’. Dit is het vinden van iets onverwachts, wanneer je er echt niet naar op zoek bent of zelfs zocht naar iets totaal anders. De toevallige ontdekking. Het niet verwachte waaaaw-moment. De gelukservaring. Uitvindingen en ontdekkingen zijn onverwacht: Viagra, champagne, tarte Tatin, chips, post-its of de ontdekking van Amerika… nee het was Indië niet,… Je wou eigenlijk iets anders, maar plotseling had je dit… Maar het is ook een onverwacht mooi pleintje in een stad toen je verloren liep, een plots ontroerende aria, tekst of schilderij wat je naar de keel grijpt,… Serendipiteit is de kunst om iets te vinden waar je niet naar op zoek bent. De belangrijke wendingen in je leven en je relaties zijn toevallig ontstaan. Zocht je ze… of kwamen deze toevallig op je pad… Serendipiteit, verwachten we nog het onverwachte?  

Hoe toevallig is het dat je dit stukje leest? Wat was je ‘eigenlijk’ aan het doen? Waar was je naar op zoek? Misschien ben je een volger en dan is het helemaal niet onverwacht. maar misschien googlede je het woord ‘serendipiteit’, en stoot je geheel onverwacht op deze leuke blog (vlug follower worden hé 😊) Serendipiteit is als kleine papieren bootjes in een beekje, je hoeft ze maar te ontdekken…

SERENDIPITEIT – Is niet langer meer toevallig

Is het echt een toevalligheid, of moet je het geluk een handje helpen. De oorsprong van het woord komt uit het verhaal van de 16e eeuw, maar hadden ‘De 3 prinsen van Serendip’ het geluk aan hun kant, of vonden ze bij toeval de oplossing? (Wil je hun verhaal lezen klik dan hier)

Nochtans, tegenwoordig laten we nog zelden iets aan het onverwachte over… We bezoeken restaurants die als hip en trendy vermeld worden. Op vakantie weten we waar we Instagram-foto’s moeten nemen. We lezen tips online wat we moeten doen, welke tentoonstelling we moeten zien, waar we moeten lopen, gaan en staan… En qua uitvindingen zal het niet anders zijn… men gaat bewust op zoek naar wat er nog niet uitgevonden is… gedicteerd door computeralgoritmes. Ontdekken we nog eens iets toevallig, en zijn we nog onverwacht verwonderd?

Serendipiteit (klik op het woord voor meer uitleg) is een marketingterm geworden.  Restaurants, hotels, cruises, mode, muziekgroepen, films, kookboeken,… zelfs blogs, influencers en Instagram accounts, iedereen  belooft je dat onverwachte goede gevoel.  We houden niet meer van het onverwachte… We verwachten teveel… We verwachten dat het lekker is, mooi is, goed is, dat het waaaaw-moment er gegarandeerd is. Serendipiteit is niet langer meer toevallig, maar een nastreven.

SERENDIPITEIT – Hoe vind je het onverwachte?

Sommigen van jullie vinden gemakkelijk die serendip momenten. Vooral bij wie het glas eerder half vol is, zoekt meer naar onverwachte ervaringen, momenten en plaatsen. Een enthousiast gevoel van ervaren bij het zien van de eerste sneeuwvlokjes of lammetjes, een strand bij ondergaande zon, een culinair orgasme, nieuwe steden, nieuwe horizonten… Je hebt ook mensen die ergens oogkleppen dragen, die nooit buiten de lijntjes gaan dan wat ze kennen. De kans om toevallige ontdekkingen te doen is dan klein. Ook als je het glas meer als half leeg ervaart, dan is je emotie anders en denk je eerder, ‘straks is het glad of die nattigheid als het dooit’, of ‘het zijn gewoon schapen’, of “amai die rekening gezien”…

Ik ben er vrij zeker van dat elke vrouw serendipiteit ervaart maar je moet deze willen opmerken, opzoeken zelfs. De toevallige ontdekking gebeurt niet als je thuis in je zetel zit. Onverwacht iets meemaken is zelden achter je scherm. Dat magische moment van geluk moet je ervaren, herkennen. Soms blijft het gewoon onopgemerkt. Dus wees niet bang van nieuwe ervaringen. Blijf nieuwsgierig en positief en wordt een super-vinder van die serendip momenten.

SERENDIPITEIT – In de liefde

Ons eerste lief zijn we meestal stomtoevallig tegengekomen… op de schoolbanken, in de sportclub, op de dansvloer…  Maar als we later opnieuw op zoek moeten naar liefde, hopen we dat we onze prince charming terug onverwacht zullen tegen komen. Dat een onbekende ons pad zomaar kruist en head over heals voor ons valt, en nee niet struikelt onderweg.

Mijn romantische kant hoopt op die liefde-op-het-eerste-zicht, op die soulmate die toevallig op mijn weg zal komen. Mijn rationele kant echter zegt, meisje je moet net zoals je de hippe en trendy restaurants opzoekt als je op city trip gaat, ook in de liefde de serendipiteit, het onverwachte toevallige vinden, een beetje sturen. Opportuniteiten om liefde te vinden creëren.

En vind je je nieuwe partner geheel serendip in de supermarkt of op een feestje… Dan is dat is super! Ik heb een heel mooi verhaal van een onverwachte ontmoeting in mijn onmiddellijk omgeving, mijn zusje ontmoette serendipiteit ten top.. dus het kan 😊. Vind je hem gericht verwacht op een dating site, een singles uitstap, of wie weet via First Dates op tv… dat is ook goed. Of misschien is het een oude liefde die mijn levenswandel kruist, net als Sara en Jonathan in de film  ‘Serendipity’  (2001) en vinden we mekaar terug na jaren op die ijspiste en bezegelen we het met een kus… Ik kan wel niet schaatsen… 😊

Serendipiteit passeert vaak in je leven, maar je moet er voor openstaan. Het vraagt een open, wat afwijkende kijk op dingen, zodat je zaken ziet waar anderen soms aan voorbij gaan. Dwing jezelf uit je comfortzone te komen en zeg meer ja. Die onverwachte toevallige ervaringen geven je een positieve energie. Ook wanneer dingen niet perfect zijn, heb je altijd een gevoel van dankbaarheid omdat je het mocht meemaken. Serendipiteit is als de zon die door de wolken breekt.

Xoxo Ninon

Woensdagmiddag had ik een serendipiteit ervaring… Ik luisterde toevallig in mijn auto naar Radio 1, waar Kurt Van Eeghem (en ik was aan het denken van wie is die stem toch) heel bevlogen praatte over het leven van operadiva Maria Callas… en plots was daar de aria Casta Diva (luister hier en laat je ontroeren).

 

 

 

 

2 reacties

  1. Serendipiteit, mijn tong is ook even gestruikeld… kende het woord niet.. maar leuk om bij te leren, en de betekenis van onverwachts prettig… maar ja als je de beste receptjes zoekt online, of beste traiteur, beste restaurants, beste landschappen en uitzichten voor op reis… ja misschien ons beter eens laten verrassen… Groeten

    1. Dank je voor je reactie, deze bedenking maakte ik me ook…. laten we ons nog verrassen, waar het kan meevallen of tegenvallen of houden we het allemaal liever wat in controle…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.