Praat jij reeds Coronees Fiftylicious

Praat jij reeds Coronees?

Tijdens deze opkotplicht doe ik aan coronadaten en e-piritiven met mijn coronabuddy’s in onze WFH outfit. Terwijl we sippen van onze quarantinies en skyperinha’s vragen we raad over onze coronacoupe of we niet toch beter haarakiri doen, klagen over onze quarantainekilo’s en delen ervaringen over niesschaamte en hoe we bemondkapt cirkelommetjes doen als we de jip-en-janneke-economie steunen… Nee, geloof niet in toogvirologen met coronacomplottheorieën of wees geen coronazi die aan coronaklikken doet, maar voel eerder plaatsvervangende straatschaamte voor die covidioten die niet anderhalvemeteren noch schrik hebben van druppelbesmetting als ze elleboogniezen op hun lockdownparty’s.   Praat jij reeds Coronees?

Scrabble

CovexitVoor wie graag scrabbelt zal het een feest zijn, meer dan 700 nieuwe woorden… Plaats er ‘corona’ voor… een extra 11 punten. Of doe het nog beter met ‘quarantaine’ maar liefst +25 punten, al vrees ik voor te weinig C’s en Q’s per doos. Ik zou ook niet graag in de schoenen van meneer van Dale staan voor ‘het woord van het jaar’ (je kan hier nog steeds jouw suggestie invullen) . Maar wat kiezen ‘pandemie’  ‘lockdown’ of toch maar ‘social distancing’ het voelt een beetje als kiezen tussen de cholera en de pest…

Coronawoordenboek

Praat jij reeds Coronees want we kregen een overload van ongewone woorden. De coronacrisis heeft ook ons taalgebruik geïnfecteerd. Big time! Een explosie van , nieuwe woorden voor nieuwe fenomenen, zowel in het Nederlands als in andere talen. Deze nieuwe woordenschat helpt ons de veranderingen te begrijpen die plotseling een onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden.En als je even in het Coronawoordenboek (klik op link) wil nieuwe woorden opzoeken,… dan ben je helemaal voorbereid op je volgende scrabblespel.

Praat jij reeds Coronees?

WFHWFH: ja sinds mid-maart werk ik van thuis,home office. Enerzijds mis ik wel de sociale contacten, eventjes collega’s rond je, zeker als  alleenwonende single zonder kinderen. Anderzijds hoop ik dat de baas vanaf nu in thuiswerken gelooft. En een dagje per week why not… geen ochtendrush, geen extra auto op de weg, geen parkeerprobleem, er gewoon invliegen en in je pijama achter de laptop. Mijn haat-liefde met mijn working-from-home outfits… daar schreef ik deze blog over (klik hier).

Quarantainecaloriën : Covid-19 heeft invloed op mijn weegschaal  ja zeer zeker, lees deze blog van een paar weken terug. Op zich vallen de coronakilo’s nog mee… ‘maar’ anderhalve erbij.  Ik beweeg meer, doe langere doggy walks… maar beetje frustratie-eten soms, beetje vervelingsnoepen… Ik moet gewoon zorgen dat er geen ‘ik plak wel op je buik’–producten in de kast liggen dan heb ik er ook geen zin in…

coronacoupe haarakiri fiftyliciousCoronakapsel: zelf fringe geknipt, haar gewoon in een dotje… En zelf eventjes bijverven ook no problem… Vanaf 18 mei  terug naar de kapper die met magical hands die grijsjes gaan wegtoveren, kapsel terug in de plooi, froufroutje recht… beter dan je zelf een haarakiri te snijden. Ik ga ook een afspraak maken want je weet maar nooit dat er een 2e lockdown volgt. En ik sla in elk geval een voorraad haarverf in en van die spuitbusjes om je uitgroei te maskeren.

E-peritieven/whatsapero’s/skyperinha: wat ben ik blij met de vriendinnen waarmee ik regelmatig een locktail uur had, videochatten met een wijntje of soms ook gewoon een echte online koffieklets. Om te ventileren, even naar elkaars verhalen luisteren. Hoe was je week. Ik mis jullie ook.

toogviroloog fiftyliciousToogviroloog: soms erger ik me aan die bierkaartjesvirologen die op Facebook allerlei meningen, oplossingen, samenzweringen delen…  Ja niemand weet het niemand kent het iedereen doet zijn best iedereen probeert er heelhuids door te komen en er is een wereld vol belangengroepen die allen om het luidst roepen en om ter hardst aan dat zeel trekken… ook die toogvirologen…

Covidioot/morona/coronahufter/coronaso: oeps weerom ergernis… Uit dommigheid? Uit onwil? In de supermarkt, als je in de wachtrij staat, nee kom zo dicht niet… wacht je beurt toch af om ook je groente te nemen… ik wacht toch ook… Of had iedereen nu essentiële aankopen nodig van de H&M of de Zara, geen kast vol kleren? OK je mag eindelijk buiten…  is het het risico echt waard? Lees mijn blog (klik hier: Ben je echt kwaad dat je kan sterven?)

BorisbuddyCoronabuddy: jij, ja jij… ik ben blij met onze dagelijks telefoontje(s), zorgen delend, frustraties ook, gewoon praten… Of de regelmatige chats, whatsapps en smsjes met andere vriendinnen ‘Alles goed met je?’. Hoe gaat het op het werk… alles veilig?  Maar mijn beste bubblebuddy is toch Boris…  Het is maar een hond maar je komt er door buiten, soms voetballen samen, of fitness met de handdoek (hij trekt ik hou vast, en dan andere hand), een knuffel aan zijn stoere borstkas…  Boris is er gewoon, eigenlijk ben ik nooit alleen…

So yes all quiet on the Western front

Misschien toch ‘covexit’ als woord van het jaar 2020 kiezen… omdat we dan aan de betere hand zijn…

Xoxo Ninon

PS: met dank aan Philippe voor het lenen van zijn Scrabble spel , oeps nee het is van zusje 🙂 

2 reacties

  1. Leuke blog, eens wat anders maar ik heb bijgeleerd, en je hebt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en heb toch eens naar de coronawoordenboek gesurft… Ik moest lachen je eerste zin is precies ene voor het ‘Groot Nederlands Dictee’… die gaan zweten binnenkort… Bye bye nog wat werken nu.

    1. 🙂 🙂 eens een beetje een ‘nerdy’ blog met wistjedatjes en hoe ik deze beleefde. Dank voor je reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.