Fiftylicious Pink Ribbon

Pink Ribbon… Women are heroes

‘Women are Heroes… Strijd mee tegen borstkanker… Pink Ribbon’. Deze ochtend was het even file op weg naar het werk… en deze fluo roze bumpersticker op de witte Countryman (ja een vrouwenauto) knalt plots keihard binnen op mijn netvlies, recht tot in mijn hart… Oktober is dé borstkankermaand met aandacht voor preventie van borstkanker. 1 op 8 vrouwen krijgt de diagnose van borstkanker, 66% overleeft. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.  Jij zal nooit meer dezelfde zijn.  Steun Pink Ribbon… Women are heroes

Fiftylicious Pink RibbbonIk weet niet hoe het voelt. Ik weet niet wat het is. Die plotse paniek, die eerste wanhoop, het plots geconfronteerd worden met je sterfelijkheid… Ik heb geluk gehad tot nu toe. No cancer.  En toch… elke dag sterven 7 vrouwen in België aan borstkanker, 2280 vrouwen verliezen elk jaar de strijd tegen de ziekte.  75% van de vrouwen die borstkanker krijgen is ouder dan 50. Schrikaanjagende cijfers… Zeker met ouder worden, eens die 50 voorbij en met de hormonale veranderingen in je menopauze, stijgt ook de kans dat je het krijgt. 1 op 8 vrouwen krijgt de diagnose van borstkanker, 66% overleeft.  Cijfers die raken, deze zijn terug te vinden op de site van Pink Ribbon.

Fiftylicious Pink RibbbonDe internationale Pink Ribbon campagne loopt al meer dan 25 jaar. De ‘pink ribbon’ (het roze lint) is als een talisman, of misschien eerder een knoop in je zakdoek omdat je niet zou vergeten je regelmatig te laten checken. Want dat is een must!  Hoe kan het dat wij, dames van 50+, er nog steeds moeten aan herinnerd worden. Beseffen we dan niet dat onze borsten onze killers kunnen zijn? Of willen we dit liefst niet beseffen? Nochtans kennen we allemaal wel iemand die borstkanker heeft. Iemand die het overleefd heeft. Iemand als een warme herinnering in onze gedachten…. Je zus, je ma, je goede vriendin, je buurvrouw, de vrouw van de bakker, je collega, de vrouw van je baas, iemand van op TV, een populaire ster… Scars on her body, scars on her soul (littekens op haar lijf, op haar ziel)

Fiftylicious Pink RibbbonBorstkanker is zo een stille, geniepige killer….een sniper die het op vrouwen gemunt heeft… Je voelt hem niet aankomen en dan geheel onverwacht ‘BAAMMMMM!!!! Plots voel je een knobbeltje. Iets was er eerder niet was, iets wat er nooit moest zijn. Plots heb je borstkanker. Confronterend. Een rollercoaster. Ga ik nu dood?… Ik wil léven! Overleven. Kiezen voor een operatie, om je lichaam te bevrijden van die kanker die je probeert te doden. Een borstamputatie, een mastectomie, een lumpectomie. Afscheid nemen van je borsten moet hard en moeilijk zijn…. Het gevoel dat je vrouwelijkheid wordt geamputeerd. En OK ze kunnen heel mooi gereconstrueerd worden, maar  ‘in je hoofd blijft het voelen als neptieten, fake boobies’. En ik citeer een vriendin die een borstreconstructie heeft laten doen na kanker.

Fiftylicious Pink RibbbonPink Ribbon… Women are heroes. Mijn respect ook voor dames die de moed vinden om een preventieve mastectomie te doen omdat ze erfelijk belast zijn met het ‘foute’ gen BRCA1 met een veel groter risico op borstkanker.  Hun wil om te overleven voor hun kinderen, hun partner, hun omgeving primeert. Angelina Jolie  heeft het laten doen, zij en andere grootse madammen effenden het pad om het bespreekbaar te maken. Aanvaardbaar voor de maatschappij waar ‘perfect zijn’ o zo belangrijk is… Overleven is belangrijker.

Fiftylicious Pink RibbbonIk las op facebook net het bericht en getuigenis van mijn zus, dat zij ook die eerste brief van het ‘Ministerie van Gezondheid’ nonchalant op zij had gelegd en vergeten. Nu 2 jaar later is ze wel geweest. Gelukkig!  Sinds mijn 50e, ga ik consciëntieus naar die mammografie om me preventief te laten checken. Gelukkig stuurt men een herinnering want tja we gaan zelden naar de dokter als we niets voelen…  Ik denk soms ook mijn lichaam zal het mij wel vertellen als er iets mis is… De grote foute gedachte: het zal mij wel niet overkomen… Niet doen! Geef gevolg aan de oproep om je preventief te laten controleren. Please!

Fiftylicious Pink RibbbonFingers crossed, thumbs up, klavertjes 4 zoeken, wensen doen met dat laatste drupje champagne… Al wenste ik meestal de lotto of liefde vinden, misschien zal ik toch best wensen om kankervrij te blijven. Gewoon naïef positief misschien!

En ook als fiftylicious meid, mijn 2-jaarlijks mammografie nooit overslaan… Jullie ook niet hé… Beloofd?

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Mooi artikel meid. Grijpt. Ook mijn zus heeft het niet overleefd ze was 57, en had schrik om naar de dokter te gaan… en toen was het al te laat. Dikke knuf

  2. Ik maak ook dankbaar gebruik van de 2 jaarlijkse controle. Veel vrouwen hebben deze “luxe” niet. Hopelijk blijven we met ons allen kankervrij . Dreaming is believing 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.