Hoe plan je het perfecte uitje met vriendinnen?

En plots kreeg ik een leuke uitnodiging… ‘Ik wil je erbij voor mijn vriendinnenweekend, ik wil jullie samenbrengen, samen iets doen, als dank voor de warme vriendschappen’. 10 sympathieke dames die elkaar niet echt kennen … een uitdaging? Hoe plan je het perfecte uitje met vriendinnen? De grootste gemene deler was echte vriendschap in moeilijke tijden, er zijn voor elkaar. Ik zei natuurlijk volmondig ja! Als single is zo een onverwachte verrassing superleuk toch. Nieuwe mensen leren kennen, misschien bloeien er nieuwe vriendschappen… Krijgen we die Thelma & Louise vibe… dat all for 1 and 1 for all gevoel… Ja hoor helemaal.

Met een goeie vriendin heb ik al veel city trips al gedaan. We kennen elkaar, we weten wat de andere graag doet… Ook met een echtgenoot of partner geeft op reis gaan meestal weinig verrassingen, of het zouden aangename moeten zijn😊. Het idee dat je alleen met je hubbie op trip kan is al lang achterhaald. De mannen gaan tegenwoordig op voetbalweekend of doen een mountainbiketrip. En vriendinnen, married or not, doen een cultuurtrip of een sportief wandelweekend.

Als single koesterde ik me in deze boost van vrouwelijke energie, van verbindende vrouwenbabbels, van giechelen en kletsen, een traan van medeleven of geluk, van tijd hebben voor jezelf,… Happy en opgeladen als je terug thuis bent, maar met een warm gevoel nagenietend.

Tijd maken met je vriendinnen, het is bijna essentieel om ook de relatie met een partner optimaal te houden. Hoe plan je het perfecte uitje met vriendinnen, enkele tips en een impressie van Valencia.

Geniet van het mooi interieur van het Museo de Céramica, en zoek Picasso’s werk.
Beklim de overgebleven stadstoren!
Superlekkere cocktail, zeker proberen!

Hoe plan je het perfecte uitje met vriendinnen?

Stap 1: Kies een datum!

Of je nu een weekendje weg met vriendinnen plant of een meidenavondje uit, of iets drinken met een vriend of vriend… Prik onmiddellijk een datum, dan gebeurt het ook.

Voor dit vriendinnenuitje werd een weekend in de verre toekomst gepland, zodat iedereen dit kon markeren in de agenda. Ik leerde de groep kennen op een gezellig etentje, en ja hoor die leuke vibe bleef hangen. Vertrekken vrijdag de 13e 😊 was eerder een lucky day… Ook de laatste week augustus ligt al vast, reisplannen met een vriendin, nu de andere stappen nog😊.

Stap 2: Waar wil je heen?

Wordt het wijnweekend, een sauna-zondag, of een culturele city trip of sportieve midweek Ardennen? Of misschien een wandelweekend aan zee, of of… Kies een plaats!

Zoeken naar het kleinste gemeen veelvoud tussen jou en de groep met wie je op stap gaat, of je gezin, of je partner is niet evident. Er moet voor ieder wat wils zijn, en eenieder moet bijdragen tot het groepsgevoel, wat water in de sangria doen helpt😊…

Deze 10 dames kozen voor een ideale mix van cultuur, lekker eten, zon en zee. Het werd VALENCIA! Bingo! Een voltreffer want je kan er genieten van een gezellige oude binnenstad met veel terrasjes en mooie gebouwen, er is ook die dynamische moderne vibe van de Ciudad de las Artes y las Ciencias, of de meer hippe hippie wijken Rufaza en El Carmen, enz.

Prachtige gebouwen van architect Calatrava

Stap 3: Wat mag het kosten?

Op reis met je gezin of partner dan heb je meestal een vakantiebudget. Als je met vriendinnen op stap gaat moet rekening gehouden met ieders budget. Hoe graag ik ook zo een ‘ezeltje strek je’ in de mijn kelder wil (Lees hier de sage), iedereen heeft prioriteiten qua besteding…

Kies voor een betaalbare bestemming en/of een goedkopere periode bijvoorbeeld. Of je deelt je hotelkamer (merciekes dat je niet snurkt Katrien/Cathérine😊). Alleen handbagage scheelt dan weer in vliegkosten. Lekker eten in lokale restaurantjes in plaats van hip, trendy en poepchic. Wijnen op een terrasje en geen cocktails in beach clubs scheelt ook een slok op de borrel😊. Op gezellig samen zijn staat geen prijs en lachen kost niks.

Pintxos, je betaalt je tapas per lege prikker😊

Spanje is echt niet duur om lekker te eten. Aanraders in Valencia is lunchen met pintxos (tapas op een stokje) bij restaurants Orio en Sagardi. Of de beste paella Valenciana (met kip & konijn) eet je volgens Time to Momo hier. Vergeet niet te klinken met Agua de Valencia (sinassap, cava, gin & vodka mmmmm) in het boudoirinterieur van Café de las Horas. Salut!

Stap 4: Democratisch kiezen

De ene shopt graag, de andere is sportief, of iemand houdt van kerken en kastelen en een andere dan weer van moderne kunst. De ene wil wandelen, de ander fietsen… Bepaal samen wat je gaat doen. Elke dag min of meer weten wat er gepland is, voorkomt veel tijdsverlies of last minute discussies. Je doet samen de activiteit of jullie splitsen je op ‘We spreken af in de hotellobby om 20 u om samen te dineren en jullie wedervaren te horen…’.

Klik op foto voor meer info over onze gids Annick

De dames waren eensgezind, de gegidste avondwandeling door oude stad, even sfeer proeven en je oriënteren was een prima plan. Op zaterdag fietsten we naar het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias. Onze gids Annick, een Vlaamse dame die er al jaren woont, wees ons mooie gebouwen en pleinen, gezellige straatjes, toonde adresjes om naar terug te keren, kende interessante wistjedatjes… Aanrader! (Hier ga je naar haar website)

We zagen het op een-na-smalste huisje ter wereld, slechts 1,07 meter breed en is daarmee het kleinste huisje van Europa (lees hier).

Het mooiste plein is het Plaza de la Virgen aan de kathedraal.
1.07 m breed en is het smalste huis van Europa
Een van de monumentale bomen van Valencia, een oude ficus.

Stap 5: Iemand coördineert

Het is gemakkelijk als een iemand alles wat coördineert maar met assistentie van iedereen natuurlijk. Er kan bijvoorbeeld afgesproken worden dat er 1 aanspreekpunt is qua hotel, vlucht, bepaalde reservaties, enz. Maar je kan ook een dag qua invulling delegeren bijvoorbeeld. Vriendin 1 + 2, jullie vullen onze zondag in… verras ons…

Tip: zondag in Valencia

Wat kan je een zondag in Valencia doen: ik ben niet gelovig, maar op reis loop ik altijd graag een kerk binnen. De kathedraal van Valencia is mooi en indrukwekkend. Er was prachtige orgelmuziek tijdens de mis, ik brand zoals steeds een kaarsje. Ook de heilige graal wordt er bewaard, had Monty Python dat geweten (Search for holy grail)😊. Vlakbij op Plaza de la Virgen is op zondagochtend dikwijls iets te doen, dit keer was er volksdansen. Tijd voor een terrasje! Wandel verder naar Torres de Quart, boven op de toren heb je een prachtig uitzicht. Na de lunch zijn er meerdere opties. Of je wandelt via Turia park naar de botanische tuin, of je gaat Oceangrafic, het grootste aquarium van Europa, niet goedkoop maar unieke beleving (klik hier voor info). Je kan naar het IVAM het museum voor moderne en hedendaagse kunst of natuurlijk een middagje strand toen. Even opfrissen op de hotelkamer en rond 21 u gereserveerd in een leuk restaurant… Topdagje!

Hoog en droog boven op de Torres de Quart

 

Stap 6: Wie betaalt?

Om discussies te voorkomen, bepaal van tevoren hoe zal betaald worden. Betaalt ieder zijn deel, dan wordt het rekenen en tellen. Of split je gewoon de rekening? Doe je het old school met geld in een gemeenschappelijk pot, of doe je gelijk deze moderne dames splitten met de app Tricount.

Tricount waarmee je de uitgaven binnen je vriendengroep kan verrekenen was een prima keuze. Bij elke lunch, diner, taxi, aperitivo, enz haalde een andere vriendin haar betaalkaart boven. Boekhoudster van dienst plaatste bedrag, wie betaalde en wie deelnam in de app, en Tricount hield het saldo bij van iedereen. En na onze 4-daagse weten we precies wie aan wie nog moet betalen.

Tip: Shoppen in Valencia doe je best in de voormiddag of ’s avonds want vele winkels zijn dicht tussen 14 – 18 u. Op zondag zijn er vooral toeristenwinkels open.

Spaanse Iberico ham wordt tot de beste ter wereld gerekend.
100den soorten kruiden en bonen.
Paellapannen.

Stap 7: Plan niet alles vol

Als je samen een city trip maakt, zorg er dan voor dat je rekening houdt met verschillende behoeften en voorkeuren van iedereen. Plan geen volle dagen in, laat ook anderen initiatief nemen en spontane last minute activiteiten regelen. Maar praktische zaken als een tafeltje voor 10 reserveren in het weekend doe je best wel. Het is geen ‘Follow the leader, leader, leader, follow the leader…’😊 En als er iets niet loopt zoals verwacht… so what… Het is ‘de mol’…😊

Stap 8: Maak herinneringen

Salut dames!

Tranen gelachen. Slappe lach gehad. Glimlachend terwijl ik deze blog schrijf. We maakten foto’s en selfies en WElfies (=selfies van de ganse groep) maar gdpr regels, tja. Onze leuke Valencia foto’s deelden we met elkaar via WeTransfer (gratis online).

De Thelma & Louize vibe alle keren als we samenspanden tegen ‘de mol’ toen deze weer iets wou saboteren😊. De one for all als ze ons wilden wegstoppen in een zijkamertje van een leuk restaurant. All for one als we de verloren kous moesten zoeken of de vergeten bril😊. Herinneringen zijn memorabel. En deze trip met 10 dames was het zeker. 😊

Stap 9: Plan de volgende reis

Het was een ontroerend warm gevoel toen op zondag iemand van de groep zei ‘En doen we het volgend jaar terug?’ Iedereen spontaan riep ‘ JAAAAAA… Als het perfecte uitje met vriendinnen voorbij is, en jullie zeggen laten we het nog een keer te doen… DOE HET OPNIEUW!

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over city trips 7-favoriete-to-dos-in-luik en parijs-modewandeling

Prachtige albasten versieringen aan de ingang van het Museo de Ceramica.
Mooie faience in dit oude horchata café, dit moet je proeven, typisch Spaans.
Prachtige gevel in Rufaza wijk, de hippie wijk achter het station.

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.