Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst

Parijs verveelt nooit. Een van de dingen die ik het meest bewonder aan de Lichtstad, is de overvloed aan kunst die Parijzenaren elke dag begroet. Ik kwam speciaal om de quatre-mains te zien van 2 van mijn favorieten: de Basquiat x Warhol tentoonstelling in het Fondation Vuitton. Ook een bezoek aan het nieuwe museum La Bourse de Commerce met de Pinault Collection was gereserveerd. Natuurlijk is Parijs bekend om zijn vele bijzondere musea, historische gebouwen, de oude meesters… Maar als je al tig keer naar Parijs geweest bent, laat je dan voor een volgende bezoek eens anders inspireren… Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst. En met ‘hedendaags’ bedoel ik zo oud als mezelf😊. Hip en hedendaags, inspirerende kunst met een vintage randje😊. Alhoewel, je hoeft niet altijd een tentoonstelling te bezoeken om kunstwerken van grote kunstenaars te zien. Parijs staat vol met hedendaagse kunst, je moet alleen weten waar je ze kan vinden, waar je moet kijken!

Om al wat in kunstige stemming te komen ‘Sous le ciel de Paris‘ van de Franse zangeres Zaz!

Parijs is een openlucht museum

Parijs is dé stad om te flaneren, te degusteren, te savoureren. Tijdens deze citytrip wou ik nieuwe musea ontdekken, kunstenaars die me interesseerden, eventjes weg van de gebaande paden. Een weekend onderdompelen in hedendaagse kunst en vooral postmodernisme, want dat zijn mijn favoriete kunstenaars.

Postmoderne kunstenaars

Zal ik je vertellen wie mijn favorieten zijn, dan weet je van welke kunst ik hou. Warhol was een pionier van het postmodernisme, een kunststroming die ontstond in jaren ‘60. Ook Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Roy Lichtenstein, Mark Rothko, Damien Hirst, Jackson Pollock, and many many more… behoren tot deze strekking. Ik hou van het ludieke en populaire maar ook van het eerder kritische en intellectuele. Kunst waarbij je moet nadenken… Ooohh I love it/them. Lees hier meer over postmodernisme.

Hedendaagse kunst

Ook hedendaagse kunst kan ik smaken. Actuele comtemporary art, de kunst van ‘nu’ (sinds de jaren ’80) moet vooral innovatief zijn, avant-garde misschien of conceptueel. Soms moeilijk te begrijpen. Is dit echt kunst? Wat wou deze kunstenaar? Sta open voor deze vernieuwingen, ze openen niet alleen je blik.

Paris s’éveille

Zaterdagochtend richting Rijsel/Lille, en met de inOui (de nieuwe naam voor de TGV) spoor je in 1 u naar Paris Nord. Met de metro naar ons hotel met de leuke naam ‘My home in Paris’ aan de rand van de Marais, onze reiskoffers deponeren en… Paris nous voilà! Ons weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst startte met een bezoek aan ‘The World of Banksy’.

Musée Bansky

Wie is Banksy? Niemand weet het… Het is een Britse ongrijpbare straatartiest met het pseudoniem Banksy . Werkt hij alleen of is hij een collectief, het kan… Feit is Banksy is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van onze tijd. Zijn streetart is meestal satirisch, aangrijpend en humoristisch tegelijk. Een boodschap is tegen oorlog en geweld, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Elk nieuwe creatie deelt hij op zijn Instagram.

MUST VISIT

Is daarom The World Of Banksy (website hier), 44 rue du Faubourg Montmartre, 75009 Paris met meer dan 100 werken. Het zijn natuurlijk geen originele, maar Bansky’s muurschilderingen werden speciaal voor het museum nagebootst d m van prints, video’s, installaties en meer. Het stoort niet, je krijgt als bezoeker een onderdompeling in het hart van Banksy’s werk, een reis die de grenzen overschrijdt. Banksy is een grensoverschrijdende, een kortstondige migrant, een universele burger en de peetvader van de vele streetart die je overal in Parijs tegenkomt.

Flaneren door de Marais

Picknicken aan Les Halles met zicht op een mooie kerk.

Na dit bezoek flaneren we (een prachtig woord dat je alleen maar in de Parijse straten kan doen) door de Marais en volgen zo ongeveer de wandeling uit de reisgids Time to Momo Parijs met natuurlijk de nodige uitschuivers naar leuke winkels, pleintjes en straten😊. ’s Middags halen we een broodje bij Boulangerie Jean-Noel Julien et on fait le pique-nique op een bankje aan Les Halles, zoals veel Parijzenaren doen. Na nog un petit café op een terrasje zetten we onze ‘balade’ (=wandeling) verder want om 17.30 u heb ik gratis entrées om de Pinault Collectie in La Bourse de Commerce te bezoeken.

Bourse de Commerce – Pinault Collection

In 2021, na een 3 jaar durende spectaculaire renovatie, werd de voormalige Bourse de Commerce  heropend als prestigieus museum voor hedendaagse kunst. Dit prachtige cirkelvormige gebouw vlakbij Les Halles biedt nu onderdak aan de Pinault collectie. Dit is de impressionante kunstcollectie (meer dan 3500 hedendaagse kunstwerken) van Frans zakenman, miljardair, kunstverzamelaar en mecenas François Pinault (oa eigenaar van modehuizen Gucci en YSL, BHV warenhuis, Fnac,… zijn vermogen wordt op 39,6 miljard USD geschat). Lees hier meer over monsieur Pinault.

MUST VISIT

Is deze Bourse de Commerce – Pinault Collection (website hier), 2 Rue de Viarmes, 75001 Paris alleen al het prachtige gebouw is een bezoek meer dan waard. Je vindt er hedendaagse kunst vanaf de jaren 60, met een jaarlijkse wisselende selectie. Kijk even naar de video hieronder.

TIP: 1e zaterdag van de maand, gratis bezoek van 17.00 tot 21.00 uur, wel reserveren!

Une dimanche à Paris

Allez debout want om 9.30 u hebben we afspraak aan Centre Pompidou voor onze wandeling. Maar eerst un petit déjeuner: café au lait met een krokantverse baguette avec du beurre en aardbeienconfituur. Zaaaaalig lekker, jeugdherinneringen… Over die wandeling straks meer! Eerst nog een museumpje: Jean-Michel Basquiat, want vooral voor hem kwam ik naar Parijs.

TIP: Op zondag plan je best een en ander op voorhand want veel is dicht. Je kan altijd een wandeling doen of fietsen huren en de Seine-boorden verkennen…
Of je kan musea bezoeken. Sommige musea in Parijs zijn elke 1e zondag van de maand gratis toegankelijk, ook zo het Louvre, het Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie en het Musée du Quai Branly. Check hun website.

Basquiat x Warhol a quatre mains – Fondation Vuitton

Als 2 van mijn favoriete kunstenaars samen kunst gemaakt hebben, dan verwacht je er veel van… Jean-Michel Basquiat wiens rauwe werk me dikwijls ontroert. Kleurrijk, kritisch en krachtig. Waar Andy Warhol de koning van de Popart is. Hij is onder andere beroemd om zijn zeefdrukken van Cambell’s Soup, Marilyn,…

Pakkend werk, zowel geïnspireerd door Het Laatste Avondmaal van Da Vinci, als een aanklacht tegen het racisme, in het bijzonder het lynchen van Afro-Amerikanen vroeger.

Waren ze elkaars inspiratie en gedeelde energie? Of was er toch een zeker opportunisme van de toen nog minder bekende jonge kunstenaar, en had de oudere wat op retour zijnde artiest een commerciële openbaring… Een kruisbestuiving die beide de nodige aandacht gaf. Ik voelde de ontroering niet die ik terug verwacht had. Maar het feit dat je deze werken kan aanschouwen is dan weer breathtaking. Een waaaw! tentoonstelling zeer zeker doen als je kan nog tot 23 augustus 2023.

En stond een interessant artikel over deze tentoonstelling in De Morgen: 20 jeukende kunstenaarsvingers je kan het hier lezen (hoop ik) Ook in 2018 bezocht ik de overzichtstentoonstelling van deze fascinerende kunstenaar in Parijs, lees hier mijn blog Basquiat de rocklegende.

MUST VISIT

Is deze tentoonstelling BASQUIAT × WARHOL. PAINTING FOUR HANDS in de Fondation Vuitton (website hier) 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Paris. Van de 160 werken die ze samen maakten tijdens hun korte maar productieve tijd, worden er 84 van tentoongesteld, 2 uur rondlopen was echt nipt😊 zeker als je via de app naar wat uitleg luistert.

Tip: Fondation Vuitton is iets buiten Parijs gelegen, metro Ligne 1 station Les Sablons brengt je er naartoe maar dan is het nog een 900 m stappen.

Wij kochten een Premium Access ticket (22€ via Tiqets). Je hoeft niet in de rij te staan wachten om binnen te gaan (gelukkig want het regende). Maar nog makkelijker is dat je het shuttlebusje van de Fondation Vuitton kan nemen dat vertrekt bij het metrostation ‘Charles-de-Gaulle Etoile’, aan uitgang 2 elke 15-20 minuten en je wordt gewoon voor de deur afgezet (en teruggebracht). Laat gewoon je ticket zien als je de bus instapt!

Paris, an open-air museum! Contemporary art tour in the heart of Paris

Meer over deze foto’s hieronder.

Kunst is overal in Parijs waar je ook kijkt. Van glorieuze architectuur tot historische pleinen, van grote muurschilderingen tot anonieme straatkunst. Parijs heeft zoveel moois om gewoon maar naar te staren. Het is een echt openluchtmuseum. Dus op deze art-tour werden we verder verrast en ondergedompeld in hedendaagse kunst die je zomaar tegenkomt op pleinen, in parken, op straat,…

Op zondagochtend deden we een wandeling van 2.5 uur langs plaatsen waar je gratis moderne kunst kan vinden. En onze gids Diana van Guruwalks Paris an open-air museum of contemporary art kon er op een leuke, heel bevlogen manier over praten.

Wat we zagen

  • Nu weten we hoe belangrijk Centre Pompidou, dat eind 2023 voor 3 jaar sluit voor renovatiewerken, was en is voor Parijs.
  • Of horen we de ‘roddel’ dat de glazen piramide aan het Louvre waarschijnlijk een eerbetoon was van Mitterrand aan zijn minnares Dalida die had Egyptische roots.
  • Dat het minister van cultuur Jack Lang een schandaal veroorzaakte toen hij koos voor de speelse zwart/wit Colonnes de  Buren op de binnenplaats van het Palais Royal (lees er hier meer over).
  • Ecoute‘ het grote in zandsteen gebeeldhouwde hoofd luistert met zijn oor tegen de grond naar de geluiden van vroeger aan Les Halles. Gezeten op de banken aan Les Halles luisteren we ook naar elkaar.
  • Ergens in Parijs kom je wel een van de 1500 mozaïek graffiti werken van Invader tegen. Je kan ook via de app Flashinvaders punten verzamelen met elke die je fotografeert en oplaadt. Ideaal om eens meer naar boven te kijken.
  • Le Kiosque des Noctambules van kleurrijk muranoglas is een metro ingang op het plein voor het oudste en meest prestigieuze theater La Comedie Française. Blauw voor wie ’s ochtends vertrekt, rood voor het ’s avonds naar huis gaan.
  • L’arbre des Voyelles maakt indruk. Het is de omgevallen bronzen boom van Giuseppe Penone in Jardin des Tuilleries die je zomaar voorbij zou lopen. In de wortels van de boom der klinkers kan je I.E.O.U.A. terugvinden die staan voor Jehova. Waar de bronzen takken de grond raken, groeien nieuwe bomen zilverpopulier, taxus, es, els en steeneik. De Keltische namen van deze planten hebben dezelfde beginletter. Ja een krachtig kunstwerk vol symboliek. Nog meer foto’s, kijk dan even hier.
  • Pakkend is de reeks ‘The welcoming hands‘ van Louise Bourgeois die zich helemaal niet welkom voelde in haar leven en ook niet in Parijs. Ze verhuisde naar Amerika, werd beroemd en schonk heel ironisch dit kunstwerk aan Parijs. Ook te vinden in de Jardin des Tuilleries. (Lees hier meer).
  • Eindigen doen we bij het voor veel Parijzenaren wat controversiële kleurrijke bronzen beeld ‘Tulpenboeket‘, waar het idee door Jef Koons werd geschonken aan Parijs naar aanleiding van de terroristische aanslagen. Velen vonden het te vrolijk, mijn gevoel was onmiddellijk een boeket aan de hemel, een troostgebaar… Je vindt het bij Le Petit Palais. Lees er hier meer over.

Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst

En of we genoten hebben van al deze kunst😊. Met vermoeide beentjes en wat rugpijntjes van het flaneren in Parijs, ja die fiftylicious komt niet zomaar, spoorden we weer naar huis. De indrukken blijven nog lang nazinderen. Ik hoop dat je inspiratie vond in deze blog voor je volgende bezoek aan Parijs.

Xoxo Ninon, bisous d’une Parisienne😊 Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst

Nog meer inspiratie nodig om Parijs te bezoeken lees dan zeker deze blogs die ik eerder schreef redenen-om-verliefd-worden-op-parijs-in-de-herfst en modewandeling-parijs-designers-van-de-faubourg-saint-honore-luxe-warenhuizen en De iconen van de gouden driehoek – modewandeling

Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst Parijs, een weekendje onderdompelen in hedendaagse kunst

4 reacties

  1. Waaaaw! Ik ga mijn partner overtuigen van een weekendje Parijs. Hedendaagse kunst is eerder nieuw voor mij, en Warhol ken ik natuurlijk. Maar ik kan zo je blog meenemen en we kunnen ook flaneren :-). Toffe blog leuk dat je ons nieuwe dingen leert. Au revoir 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.