Over Griekse goden en godinnen, een dagje Athene

Athene is één van de oudste steden ter wereld, de bakermat van democratie, kunst en filosofie. Athene bezoeken, dat is echt een wandeling door de Griekse mythologie. De Acropolis, Zeus, Pallas Athena, de filosofen Plato en Aristoteles (uitvinder van de logica), de wijze woorden van Socrates ‘het enige wat ik weet is dat ik niks weet’,… Het is een populaire toeristische bestemming. Jaarlijks bezoeken meer dan 6 miljoen toeristen Athene, dagelijks komen er +/- 16.000 mensen de Akropolis bewonderen, dus nee je loopt er niet alleen rond😊. Athene, het is mijn eerste bezoek aan deze stad die het begin vormde van de westerse wereld zoals wij die kennen. Ik kon niet wachten om de majestueuze overblijfselen te ontdekken. Ik was een madam met een plan😊, meerdere plannen zelfs, reisbureautje Ninon draaide op volle toeren😊. Over Griekse goden en godinnen, een dagje Athene

Ik ben meestal niet de grootste fan van antiquiteiten en hou meer van modern en hedendaagse kunst. Maar een dagje Athene, daar ga je net voor die oude stenen. Die oude Grieken (her)ontdekken en een dag ondergedompeld worden in de Griekse oudheid is dan ook een must. Want Athene = dé Akropolis! Hieronder wat tips en mijn leukste foto’s 😊.

Het Parthenon, al is het volledig gerestaureerd en zijn er misschien maar enkele brokstukken nog authentiek, daar lopen… daar zijn… ontroerde me.

 

De Akropolis

De Akropolis is dé beroemdste bezienswaardigheid van Athene, UNESCO werelderfgoed. Je kan er ook niet naast kijken, deze ligt midden de stad op een 150 meter hoge rots en heeft een oppervlakte van ongeveer 3 hectare. De Akropolis schrijf je met k of c, maar in het oude Grieks staat het met ‘k’ ἄκρος (ákros=hoogst) + πόλις (pólis, ‘stad’), dus… En met klemtoon op de 1e ‘o’. [Akrópolis]😊.

  • GA VROEG! Zeker in de zomer heet, heter, heetst: met temperaturen van 28 tot 35° start je best vroeg met je bezoek aan de Akropolis. Vóór de site voelt als één grote bakoven, en liefst ook voor het er vol busladingen toeristen loopt. De Acropolis opent om 8 u, wij stonden al in de rij om 8.15 u😊.
  • Koop op voorhand een SKIP THE LINE TICKET, en steek gewoon iedereen voorbij die er al staat, want die cruiseboottoeristen dat duurt nog wel eventjes, en stap tot de ingang. Persoonlijk vond ik mijn gekochte Combi ticket Akropolis + 6 archeologische sites niet echt een meerwaarde. Maar als je echt een liefhebber bent van oude stenen😊 zeker doen. Ik kocht het via Tiqets maar je hebt zoveel mogelijkheden naar ieders interesses en beleven… Je doet iets van winst, maar vooral je moet niet aanschuiven…
  • Je kan natuurlijk de Akropolis bezoeken met een GIDS. Wie dit graag in Nederlands doet verwijs ik naar Meet in Athens / A gem called Athens. Via Google Play of Apple Store kan je de 75 minuten durende ‘Acropolis Audio Guide’ APP downloaden. Of je kan zoals wij deden, de informatie op pancartes lezen die bij elk monument geplaatst zijn, en er een blog over schrijven achteraf😊.
  • Een TAXI bracht ons tot aan de HOOFDINGANG (Rovertou Galli tot waar taxi’s mogen rijden is iets dichter), en we wandelden terug naar buiten via de zijingang (buurt Dionysus theater). Zo is het vroeg in de ochtend een korte stevige wandeling bergop naar het Parthenon, en dan een lange weg bergaf naar de 2e uitgang, en dit bij +30 graden… En, je komt dan vlak bij het Akropolis museum (aanrader) uit, waar een zalige airco je weer op een normale temperatuur brengt😊.
  • Neem een FLES WATER mee! De site ligt op een heuvel 156 m hoog, en het is puffen tot je boven bent. Alles zien, overal lopen duurt toch al vlug anderhalf tot 2 uur… dus hydrateer! Vergeet je zonnehoed, zonnebril, zonnebrandcrème en misschien een lichte sjaal om je schouders te bedekken niet. De zon brandt!
  • Draag GOEDE SCHOENEN. De hete zon maakt de marmeren trappen en stenen glad (leerden we van een gids). Er zijn veel losliggende stenen en oneffenheden. Kijk uit waar je stapt tijdens een dagje Athene want een slippertje is gauw gebeurd en is zo spijtig voor de rest van je vakantie.

Over Griekse goden en godinnen, een dagje Athene

Als je ’s ochtends aankomt via de hoofdingang, en stap dan direct via de monumentale ingang, de Propyleeën (5 hieronder) naar het Parthenon (8), helemaal hoog op de site. Wandel daarna verder naar het Erechteion (7) en keer dan terug en hou links om zo via het Herodion (Odeon van Herodes (4) en het theater van Dyonisos (3) ziet de 2e in/uitgang te bereiken (1). Op youtube vond ik dit mooi overzichtsfilmpje van hoe het ooit zou geweest zijn (klik hier). Stap in de voetsporen van de Griekse goden en godinnen…

Propylea

Om 8.30 u is er al veel bezoek aan de ingang van de Acropolis

Je betreedt de Akropolis via de Propylea (5 op kaart hieronder). Het is een monumentale toegangspoort waar katten loom in de zon liggen looking at the world going by. In de oudheid was het plafond versierd met sterren. Zo liep je onder de sterrenhemel de magische Godenwereld binnen.

Na de nodige stenen trappen en rotsen, die glad kunnen zijn, kom je aan het ontzagwekkend gebouw het Parthenon. Eenmaal boven heb je een magnifiek uitzicht over de stad Athene.

Parthenon

Het Parthenon (8 op kaartje) één van de 7 wereldwonderen, was helemaal uit marmer opgetrokken en is het eerste perfecte bouwwerk ooit gemaakt. Het was ooit een gigantische tempel van 70 bij 31 meter met in totaal 46 pilaren wel 14 m hoog met in het midden een indrukwekkend beeld van Pallas Athene gemaakt van goud en ivoor.

De tempel gewijd aan Athena Parthenos (de Maagd), godin van de wijsheid (en oorlog) en beschermgodin van Athene, werd boven op de heuvel gebouwd rond 440 BC. Later werd het een paleis waar een veldheer zich met zijn soldaten en prostitués vestigde. In de 6e eeuw was het een Byzantijnse kerk, in de middeleeuwen dan weer een orthodox katholieke kerk. Tijdens een oorlog, eind 1600, gebruikten de Turken de tempel als buskruitmagazijn. De Venetianen schoten op de stad, raakten het magazijn en bliezen het Parthenon op. Steen voor steen, pilaar na pilaar werd het terug opgebouwd… En veel van die puzzels van brokstukken vind je terug in het Acropolis Museum. Maar is het Parthenon wel het Parthenon?

Erechteion

De kariatiden, schone madammen!

Erechteion tempel (7 op kaart) is een sierlijke tempel en is beroemd om zijn kariatiden, dit zijn 6 zuilen in de vorm van vrouwen. Deze vrouwenbeelden die het Erechtheion sieren, zijn replica’s van de originelen. Vijf van deze vrouwen zijn te bewonderen in het Acropolis Museum, zodat ze geen last hebben van de luchtvervuiling in Athene. Eén plekje is vrijgehouden voor de terugkeer van hun zuster die zich in het British Museum bevindt. In deze tempel werden eerst goden vereerd, in de byzantijnse tijd werd deze gebruikt als kerk ter ere van de heilige Maagd Maria, en nog later was het een sekshuis voor de Turkse gouverneur, eeuuhh tja… Hier meer info over deze tempel.

Odeon van Herodes

We misten net John Cale en Sigur Ros en we zijn al huiswaarts als Kraftwerk komt. Verdorie!

Odeon van Herodes, ook de Herodeon (4 op kaart) genoemd door de locals, is een theater gebouwd in de 2e eeuw door Herodes Atticus een antieke multimiljonair, ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote. In de halfcirkelvormige ruimte, met een straal van 38 meter, kunnen ongeveer 5000 personen zitten. Ook nu worden er op zomeravonden regelmatig opera’s, balletvoorstellingen en concerten gegeven.

Net voor je bij de zuidoost ingang bent zie je het theater van de wijngod Dionysos, dat uit de 6de eeuw BC komt en daarmee het oudste theater van Europa is.

Lunchen in Plaka

Het is echt warm vandaag, heet. Na ons bezoek hebben we dringend nood aan een fris frisdrankje en even zitten. Als je via de zuidoost ingang buitenkomt, passeer je het Tourist Information Center Athens (Dionysiou Areopagitou 18) waar we een gratis plattegrond van Athene halen. Draai je daarna de straat links in dan kom je een wirwar van kleine straten in de gezellige, ietwat toeristische Plaka wijk.

Na even rondstruinen in Plaka, en lunchen met een enorme Griekse salade op een terras met aircooler (ventilator die ook water vernevelt zaaalig!) beslissen we verder afkoeling te zoeken in het Acropolis Museum! Echt wel een aanrader!

Akropolismuseum

In het museum mogen niet overal foto’s worden genomen, dus sneak peeks ssssttt….

Een bezoek aan het opmerkelijke Akropolismuseum is een must als je naar Athene gaat! Zie hier een filmpje. Ontdek, als je binnen verder wandelt over een dikke glazen vloer, onder je voeten de archeologische opgravingen zijn ontdekt. Ze hebben een van de oudste wijken van Athene blootgelegd en daar een museum over gebouwd.

Het hypermoderne gebouw van staal, glas en grijs cement aan de voet van de Akropolis is als een neutrale container waardoor de inhoud, de 4000 objecten exclusief afkomstig van de Akropolis, nog meer tot hun recht komen. De verzamelde brokstukken en scherven zijn minutieus, en waarschijnlijk met engelengeduld, gepuzzeld tot grootse standbeelden, friezen, kruiken en schalen… En tonen je nog meer de grandeur van wat ooit was. Lees hier meer over dit wonderlijke museum. 
Klik hier voor een plan en meer info van het museum.

Een freddo is geen frappé

Caffé frappé, cappuccino of espresso freddo… lekker!

Nog even genieten van Athene’s koffiecultuur (lees er hier meer over) op een terrasje. Mmmmm zo een caffé frappé of cappuccino of espresso freddo zijn zalig als het zo warm is en je een shotje cafeïne nodig hebt. Ik heb deze variaties van ijskoffie allen geprobeerd, njammie. Moe maar voldaan wandelden we terug naar het grote centrale Syntagmaplein (Platía Syntágmatos) waar we de tram (met airco) richting ons hotel aan de Atheense kust in Glyfada nemen. 

Dit was een zalig ‘oude Grieken dagje’ in Athene… enne ik heb nog wat tips voor een volgende keer😊.

Herken je deze je deze Griekse Playmobil goden en godinnen de titelfoto? Te koop in het museum. Links: Zeus, Hermes en Aphrodite, rechts zie je Athena, Poseidon en Artemis.

Xoxo Ninon een dagje Athene  een dagje Athene  een dagje Athene

Lees ook deze blogs voor reisinspiratie waarom-ik-verliefd-werd-op-wenen-mijn-dopamine-citytrip en uitstap-naar-de-westhoek-koekjes-diertjes-en-een-streepje-geschiedenis

2 reacties

  1. Waaaw Athene, ik ben er ook nog niet geweest. En zo te zien heb jij er een heel leuke dag doorgebracht met die oude Grieken maar ook tussen de nieuwe. Ik zet deze stad op mijn lijstje, maar toch even wachten tot het er wat draaglijker is quoi temperatuur. Leuke blog

    1. Ik wist ook niet wat ik mocht verwachten, maar Athene is druk maar een gezellige binnenstad en prima openbaar vervoer. Zeker op je lijstje zetten om te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.