Over de Warmste Week, een kerstspin en een arme weduwe

Het is de Warmste Week. Kansarmoede is het centrale thema dit jaar. Praten over armoede was nooit hip, men schaamt zich en er is weinig begrip voor. Mooi dat de Warmste Week aan kansarmoede een gezicht geeft en deze mensen niet langer een vergeten groep blijven. Het is hartverwarmend zo veel onbekende weldoeners met hun grote en kleine bijdragen te zien langskomen. Zoveel inzet van iedereen. Al vochtige oogjes van ontroering gehad, zeker als een ukkepuk zegt dat hij dit jaar geen kerst- noch sinterklaascadeautjes wou en alles aan de arme kindjes wil schenken… Dat warme gevoel dat mensen er toch nog zijn voor mekaar, ook in deze voor velen moeilijker tijden. De Warmste Week is een week van warme radio en warme televisie, en toont dat we dankbaar moeten zijn voor wat we hebben. Dankbaar voor de kansen die we wel hebben gekregen in ons leven, en nog krijgen. Er zijn ook landen waar de kansen op een goed leven wegvallen door oorlog bijvoorbeeld. Mijn hart gaat dan ook uit naar de mensen in Oekraïne en de vele Oekraïense vluchtelingen. Zoals Svitlana en haar kinderen die Kerst ver van huis zullen beleven in Waasmunster. Daarom wil ik graag dit mooie Oekraïense kerstverhaal delen. Want van kansarmoede en de Warmste Week, naar een kerstspin en een arme weduwe het is maar een kleine stap. Een verhaal over hoe belangrijk vriendelijkheid en naastenliefde zijn. Hoeveel deugd het doet to make this world a better place voor iemand.

Kansarmoede

1 op 8 Vlamingen krijgt te maken met kansarmoede. Kansarmoede is leven met een tekort aan kansen om je leven beter te maken, te verbeteren. Er is geen geld voor gezond eten, noch voor misschien broodnodige medische zorg, of om een goedgeïsoleerde woning te huren, om je kinderen onderwijskansen te geven of zelfs maar hobby te doen. Leven in armoede is elke dag opnieuw elke cent om- en omdraaien en alleen de foute keuze kunnen maken. Je grootouders, je ouders, jij, je kinderen… het is een vicieuze cirkel, ene waar je moeilijk uit geraakt als je geen kansen krijgt. De huidige energiecrisis en de hoge inflatie zijn precies een kantelmoment, dat er nu over armoede wel kan gepraat worden.  Want het is niet omdat je het niet ziet dat armoede niet bestaat in België.

 

Het verhaal van de kerstspin

Rendieren, een os en een ezel zelfs kalkoenen doen denken aan Kerstmis, maar… spinnen?! Met kerst?! Deze ‘babytarantulla’s (want zo zien ze er wel uit in mijn ogen) zijn toch voor Halloween.

Nee toch niet. In Oekraïne en een paar andere Oost-Europese landen plaatst men een kleine spin (bij voorkeur de kerstbalsoort) of webornament tussen de takken van de versierde kerstboom. De spin is  een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Deze spin-kerstversiering herinnert aan een daad van liefdadigheid van een spinnenfamilie en hoe belangrijk het is om aardig te zijn voor anderen.

En eigenlijk, de zilveren guirlandes, het engelenhaar, de lichtjesslingers in onze kerstboom … ook wij versieren onze boom met blinkende spinnenwebben… En het is een volkswijsheid: heb je een spin in huis heb je een gezond huis… dus… Maar nu een wat gemoderniseerd verhaal over een kerstspin.

Er was eens…

In Oekraïne aan de rand van een stad even buiten de oorlogszone stond een huisje met een kleine stadstuin. Hier woonde een hardwerkende en vriendelijke dame van eind de 50, een weduwe. Omdat ze eenzaam was geweest na het overlijden van haar man was ze pleegmoeder geworden voor kinderen die een thuis nodig hadden. Ze had het niet breed, maar ze had veel liefde en wijsheid en wou haar pleegkinderen een kans op een echte thuis geven.

Op een zomerdag viel een zaadje van een dennenappel midden van het stadstuintje en schoot wortel. De kinderen vroegen of ze het plantje mochten in een pot zetten en hoopten tegen de winter een kerstboom te hebben om te versieren. En als bij toverslag groeide de kleine spar uit tot een mooie O’ dennenboom.

‘Wij zijn triest’

De weduwe leefde zuinig, alles besteedde ze aan de zorg voor de kinderen. Naarmate de feestdagen naderden, begonnen deze wel eens te klagen en waren triest over hoe weinig ze hadden in vergelijking met andere schoolvriendjes. ‘Niks kunnen we mama, niks kan er. En waarom zijn er geen kerstballen, geen lichtjes en versiering? Nu hebben we een mooie boom, maar hebben niks om deze te decoreren’.

De vrouw probeerde hen te troosten, ze begreep het wel maar het was nu eenmaal zo. Als je geen geld hebt is het moeilijk kiezen waar je het aan uitgeeft. Ze zei hen, hoewel er misschien geen groots diner kon zijn of mooie versieringen en dure geschenken, het veel belangrijker is dat je met liefde omringd wordt.  En dat sommige dingen in deze wereld zoals vriendschap en en er zijn voor elkaar meer waard zijn, dan geld hebben. En dat ze hoopte dat haar pleegkinderen bij haar dat zo broodnodige familiegevoel vonden. De kinderen werden er wat stil van. Moeder had wel gelijk… Het voelde zo goed samen kerst te kunnen vieren, want het was ooit anders geweest.

Dus dan wordt het maar een kale kerstboom zeker…. ‘Ga naar het stadspark om klimopranken en wat rode hulsttaken te plukken om onze boom te versieren’ zei moeder… en zo deden ze… Samen, lachend en elkaar plagend.

Spinnenhelpers

In een donkere hoek hoog aan het plafond woonde een mamaspin met wat spinnenkindjes. Ze woonden er heel rustig, bleven uit het zicht, en af en toe vingen ze een vieze vlieg of een ambetante mug in hun webben. Iedereen happy. Mamaspin had het gesprek gehoord, ze voelde zo mee als ze de trieste gezichtjes zag.. Ze had zoveel bewondering voor de vrouw en ze begreep de frustraties zo goed. Want ook zij en haar familie kregen weinig kansen, al deden ze nog zo hun best, spinnen zijn zelden echt populair…  ‘En spinnenkindjes, gaan we hen helpen?’ Jaaaaaa!, klonk het enthousiast.

In de kerstnacht toen alles stil was en iedereen gaan slapen, verlieten ze hun schuilplaats. Heel opgewonden haastten spinnetjes zich langs elke tak heen en creëerden prachtige webben en versierden deze kerstboom met elegante en mooie zijdeachtige patronen. Prachtig, in hun spinnenoogjes toch. Want helaas, toen ze klaar waren, bleek de boom eerder gehuld in een stoffig, grijs spinrag.

Op kerstochtend werd de vrouw gewekt door vreugdekreten. ‘Moeder, moeder wordt wakker en kijk eens naar de boom, hij is fantastisch!’ De vrouw trok grote ogen toen ze de boom ontdekte, bedekt met zilveren en gouden draden… het waren precies schitterende spinnenwebben.

Did Moroz

’s Nachts was Did Moroz, ja zo noemen ze de kerstman in Oekraïne, Vadertje Vorst, gepasseerd met wat kleine geschenken voor iedereen. Toen hij de ijverige spinnen zag, die zo graag goed wilden doen voor deze familie en zo trots waren op hun werk… raakte hij het spinrag aan en de stoffige webben veranderden in glinsterend zilver en goud. Vanaf dat moment had de weduwe altijd genoeg geld om haar pleegkinderen een mooi leven te bieden vol van kansen. Of ze ooit heeft geweten dat ze de versierde kerstboom te danken had aan een spin? Misschien wel, want hoog aan het plafond hangt nog steeds dat spinnenweb van de kerstspin.

The End

Over de Warmste Week, een kerstspin en een arme weduwe

Dit is de reden waarom elke boom een kerstspin in zijn takken zou moeten hebben. Een spin brengt geluk. Zeker in deze tijd waar Kerst eerder gaat over kleren shoppen en cadeau’s kopen, is het zo mooi weer even te focussen op de échte kerstgedachte: goed te doen voor een ander. Te beseffen dat er mensen zijn die, hoewel ze het elke dag proberen, toch in die kansarmoede blijven steken. Weet dat ook jij en ik ons steentje kunnen bijdragen, dat soms een klein beetje hulp genoeg is om kansen te keren. Kerstavond,  De Warmste Week bracht 5 081 675 euro voor 270 goede doelen.  Of in Gent gaat De Armste Week door, met tal van ludieke acties of het uitdelen van 1800 kerstmaaltijden aan arme gezinnen. Men haalde reeds 140 000 euro op maar je kan Gent nog steeds steunen, giften vanaf 40€ zijn hier fiscaal aftrekbaar. Help kansarmoede weg uit Vlaanderen.

Weet dat we geen fortuin hoeven uit te geven om het leuk te hebben met de kerstdagen en gewoon gezellig samenzijn is zo een meerwaarde.

Ik wens jullie allen een zorgeloze kerstdagen en een nieuw jaar vol van kansen.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs met het kerstgevoel all-i-want-for-christmas en bitterzoete-kerst

6 reacties

  1. Brrrrr een spin…. maar eigenlijk wel een mooi verhaal en vergelijking… Misschien lees ik het wel voor als de kinderen komen met Kerst. Voor jou en je familie ook gezellige en gezonde kerstdagen gewenst. Gtj

  2. Ik reageer niet vaak maar lees al je blogs. Een heel inspirerende deze keer met Kerstmis. En inderdaad als je de straten vol mensen ziet die aan het kopen zijn denk je… waar is die crisis? Zalige Kerstfeest. Vriendelijke groeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.