Deze keer een recept uit mijn favoriete stad Marrakesh. Als ik terug denk aan de ‘lekkere gerechjes’ met kip en gepekelde citroenen, ik zou zo het vliegtuig nemen (Oeps kan niet). De Marokkaanse keuken is vol van smaken en geuren. Lekkere tajines en couscous variaties, traag garende stoofpotjes, bastillas en briouettes opgevuld met vlees, en het Marokkaanse gebak… njammie! Marokko is een prachtig land, Marrakesh een heel toffe stad. Modern en hip naast authentiek en geiten. Arabische drukte in kleine stoffige straatjes naast westerse luxe in de riads. Dus ik neem jullie graag mee voor deze citytrip via je keuken: tajine met kip en venkel uit Marrakesh en bij je muntthee (of koffie) een ruitje couscouscake.




Ik maakte deze tajine reeds klaar voor 8 dames, vrouwenklets en lekker eten… a match made in heaven of eerder in ‘Al-’Ākhirah‘, volgens de islam. Dit is mijn versie van recept uit Jamie’s Travels (klik hier voor Jamie Oliver’s recept). Want toen ik dit probeerde, vond ik de groenten te plat gekookt en de smaken iets te uitgesproken, mijn gebakken/gegrild in de oven vind ik lekkerder. Dus deze citytrip via je keuken: tajine met kip en venkel uit Marrakesh moet je zeker eens proberen. En als toetje ook een couscouscake klaargemaakt met vanillevla. (Recepten om uit te drukken onderaan deze blog)


De anijssmaak van de venkel is heel subtiel, gelukkig want anijs is mijn ding niet. Ik gebruik ook slechts een halve ingemaakte zoute citroen wat een aangename friszure toets geeft, niet overdreven. En maar een 8-tal zwarte olijven voor de meer aardse smaak. Als je fan bent van koriander kan je kan je de steeltjes toevoegen en de blaadjes als versiering gebruiken en ook een pluk saffraan toevoegen zoals in Jamie’s stoof, maar in mijn ovenschotel deed ik dit niet. Ook super lekker!
Tajine van kip met venkel tajine, olijf en ingemaakte citroen
INGREDIËNTEN
- 4 tot 6 stukken kip (ik heb bovendijen gebruikt)
- olijfolie
- 1-2 venkelknollen (ik hou van veel groenten dus 2 venkels gebruikt)
- 2 medium grote uien of sjalotjes, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- halve ingemaakte citroen zonder pitjes, in stukjes gehakt (kan je krijgen bij Delhaize)
- 80 g zwarte olijven (een 8 tal), in stukjes gesneden
- 1 volle theelepel korianderpoeder
- 1 volle theelepel komijnpoeder
- 1 volle theelepel gemberpoeder
DE MARINADE
De avond ervoor… Meng voor je marinade een grote theelepel koriander-, komijn- en gemberpoeder met 4 eetlepels olijfolie. Leg de stukken kip in een grote kom en wrijf ze in met het mengsel. Dek de kom af met wat folie en laat een paar uur trekken, of nog beter laat de stukken kip maar een nachtje marineren in je koelkast.



Mijn kruidenpoeders kocht ik online bij Pit & Pit . Je moet even naar die site gaan, de geuren komen je bijna zo tegemoet… net zoals in die kruidenwinkels op de Place des Epices in Marrakesh…
DE OVENSCHOTEL
De kip: neem de stukken kip uit de marinade en braad deze even aan in een pan op een hoog vuur.
De venkel: snij ondertussen de venkel in partjes en hou het venkelloof apart om straks je schotel te versieren
Ingemaakte zoute citroen: gepekelde citroen is een typische Marokkaanse smaakmaker. Het zijn citroenen gepekeld in citroensap, zout en kruiden. Gebruik de schil, of een beetje het vruchtvlees maar zorg dat je de pitjes verwijderd en zeker het zoutwater niet toevoegen. Ik kocht een bokaal in de specerijenafdeling van Delhaize. Neem een halve ingelegde citroen en snij de schil in dobbelsteentjes.
Zwarte olijven: snij een 8 tal zwarte olijven in stukjes (geen pitten!)
Ui/sjalot: hak 2 uien of sjalotten in stukken
Look: snij 2 teentjes knoflook in plakjes

Ovenschotel: doe een scheut olijfolie in een ovenschotel, schik hierop de aangebakken kip en de venkelpartjes. Doe er gehakte ui en knoflook, stukjes olijven en dobbelsteentjes zoute citroenschil bij. Heb je nog wat van de marinade druppel dit erover, anders besprenkel lichtjes met wat olijfolie.
Oven: zet warme lucht & grill functie aan van je oven aan op 190°C. Plaats de ovenschotel in het midden van de voorverwarmde oven, 50 minuten. Halverwege heb ik de stukken kip eventjes omgekeerd zodat ze aan beide kanten mooi gaarden en braden.
Mmmm, ruiken jullie het… de ovenschotel-‘tajine met kip en venkel uit Marrakesh‘ opgediend in mijn witte tajine volledig in stijl. Een beetje pezo (=peper & zout) en er de plukjes venkelloof over gestrooid. Ik heb er traditioneel een gekruide couscous bij geserveerd, maar met een Belgische aardappeltje erbij of zelfs frietjes kan het ook…



Mijn laatste citytrip naar Marrakesh was in 2018, meer informatie en inspiratie in deze blogs ‘Wij(n) in Marrakesh’… ‘YSL museum & Marjorelletuin’‘…
En als dessert… couscouscake of revani


Deze Marokkaanse griesmeelcake is gemakkelijk om te maken en is met… vanillevla… verrassend niet? Marrakesh is een koekjesparadijs! Bij de lokale bakkers vind je 100-den variaties, het is soms moeilijk kiezen. Zo ook deze couscouscake of revani die ze meestal in ruitjes snijden met een laagje honig en geraspte kokos of amandelschaafsel… Lekker bij je muntthee of gewoon bij de koffie.
INGREDIËNTEN

- 150 ml zonnebloemolie
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 grote eieren
- 20 gram bakpoeder
- 15 gram maïzena
- 600 ml (+/- 700 gram) vanillevla (lopende, geen stevige, gekocht bij Albert Heijn)
- 300 gram fijne couscous (koop voorgekookte!) of voor een wittere cake gebruik griesmeel (semolina)
- honing -kokosrasp of amandelschaafsel voor de afwerking
- brownieblik of grote springvorm

Mix & meng: mix de eieren met suiker, vanillesuiker en olie. Doe er daarna het bakpoeder en maïzena doorheen. Voeg dan de vanillevla en de couscous (of griesmeel) toe. Meng tot een glad beslag.
Oven: heteluchtoven voorverwarmen op 175°C
Bakvorm: neem de ingevette springvorm van 30 cm of bekleed een brownie bakblik 33×33 met bakpapier en giet het beslag er in. Plaats in de oven en bak 60 minuten.
Afwerken: haal uit de oven en laat afkoelen. Besmeer de couscouscake met een dun laagje honing (warm deze even op om vloeibaar te zijn) en bestrooi met amandelschilfers of kokosnootrasp. Snij de cake in ruiten of rechthoekjes.

Ik heb hetzelfde beslag ook gebruikt om een variatie te maken met stukjes droge vijgen en verse vijgen er in… Ook lekker hoor!
Bismillah (smakelijk in Marokkaans)
Xoxo Ninon
PS: als je het ‘tajine met kip en venkel uit Marrakesh’ recept wil print (klik hier) en als je het recept van de couscouscake wil (klik hier)
PS: laat eens weten als je de ovenschotel met kip en venkel of de couscoustaart gemaakt hebt, en een foto mag ook altijd.
mjammie !
🙂 Ja dat was best een lekkere tajine hee en een leuke namiddag 🙂
Leuke foto’s van jou,en je maakt werk van de foto’s van je gerechten ook zo helemaal gestyled.Ik ga Marrakesh op mijn lijst zetten voor na Corona, want ik heb ook je ander blogs erover gelezen en het maakt me nieuwsgierig. En binnenkort maak is zeker jouw ovenschotel, want die ziet er lekker uit, maar misschien doe ik mijn marinade wel anders met wat in mijn keukenkast staat… Smakelijk
Dank je voor compliment over de foto’s. Zoeken hoe de recepten lekker zijn, foto’s maken, koken.. het is eens een gans andere manier van bloggen. Maar inderdaad je kan de kip ook eens marineen met wat er wel in je keukenkast staat van kruiden, laat eens weten wat je deed hee.
Leuk dit Ninon!!!
Dank je wel! Ik ga nog eens op citytrip naar Nederland moeten komen… maar wat is daar een leuk ‘geregje’ ? 🙂 🙂