Op citytrip via je keuken: pavlova met veel rood fruit uit mijn kindertijd

Zomer! Kindertijd! Rode blinkende kersen plukken in de boomgaard van nonkel Robert. Fragile zoete frambozen in je mandje van bij Edith. Lekker ruikende en zoetsmakende aardbeien van de ‘lochting’ (groentetuin) van nonkel Michel. Stoere ‘stekelbezen’ (ook kruisbessen genoemd) plukken bij Lisette. Zwarte en rode braambessen meebrengen van je wandeling. Of de vele trosjes zuurdere noorderkrieken van bij bomma & peter (mijn grootouders) die steevast aan mijn oren bengelden. Voor deze zomerse blog reis ik even terug naar mijn kindertijd en maak ik een eigenlijk poepsimpel en zalig dessert. Ga je mee op citytrip via je keuken: pavlova met veel rood fruit uit mijn kindertijd.

pavlova met veel rood fruit uit mijn jeugdEen pavlova met rode vruchten, is dé klassieker der klassiekers. Een zalig dessert en zo eenvoudig om te maken. Het is een bodem van meringue, knapperig aan de buitenkant en marshmallow-zacht binnenin. Met daarop zoete slagroom en afgewerkt met een variatie van zomers fruit. Je kan één grote bodem maken, maar ik verkies kleinere meringues per persoon. Of je kan ook een glas vullen met stukjes meringue afgewisseld met slagroom, mascarponecrème of platte kaas als je een slankere versie wil. Je kan natuurlijk altijd een beetje vals spelen en meringues halen bij de bakker (heb ik ook al gedaan), maar hieronder leer je dat het echt makkelijk is zelf te doen, met enkel wat geduld. De meringues kan je ruim van tevoren bereiden, en het laatste moment voeg je de slagroom en vers fruit toe, anders is deze niet meer krokant.

Pavlova

De pavlova is de ‘gekroonde miss’ van de dessertafdeling en net zo elegant en luchtig als de dame waarnaar deze is vernoemd. De Russische ballerina Anna Pavlova (1881-1931) was beroemd om haar betoverende schoonheid, en tijdens het dansen was het alsof ze door de lucht zweefde alsof ze vleugels had. Dit zou een chef in Wellington New Zealand geïnspireerd hebben om dit dessert te creëren toen Anna Pavlova er verbleef tijdens een tournee in 1926. Fact of fabel, ding is meringue-gebakjes waren ferm in de mode vanaf begin 1900 en zijn het nog steeds… want mmmmm zo lekker.

Mijn kindertijd

Met zusjes en neef in de boomgaard, met de kersenboom, de frambozen, aalbesjes en stekelbessen die ons omringden
mijn grootouders
Mijn grootouders in hun fruittuin, met de noorderkriekenboom

Zelf hadden we een tuin met appelbomen en een paar bessenstruiken en vlierbomen, al waren de bosduiven meestal eerder met de bessen weg. Elk jaar als de aardbeien rijp waren, mochten we ons buikje gaan rond eten in de tuin van tante Cecile en nonkel Michel, daarna moesten we ook een emmer vol plukken om jam van te maken. Of ‘s zomers als het kersentijd was, gingen we bij marraineke (mijn meter) en nonkel Robert en klom de papa op de lange ladder om kersen te plukken, en mirabellen. En val alle vruchten werden er ook steeds gepasteuriseerde sapjes gemaakt… Ik heb ook vroege herinneringen als peuter op de arm van mijn bomma terwijl ik de zure noorderkrieken proef. Bbbrrr… En dan iets later waar ik en de zusjes een beetje woozy waren van de kriekjes opgelegd op jenever. Zomerse herinneringen…

Wat heb je nodig voor deze pavlova met veel rood fruit:

pavlova met veel rood fruit uit mijn jeugdVoor de meringue:

  • 4 eiwitten
  • 220 g witte heel fijne kristalsuiker, witte basterdsuiker of bloemsuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel citroen (is lekkerder dan azijn)
  • 1 eetlepel maïzena

Voor de vulling:

  • 250 ml slagroom (maar je kan ook een mascarponecrème maken, of volle plattekaas (al of niet zoeten)
  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

pavlova met veel rood fruit uit mijn jeugdAllerlei soorten fruit alles volgens je goesting en fantasie:

Aardbeien, frambozen, braambessen, blauwe bessen, aalbessen, kersen (ontpitten), bosaardbeitjes, granaatappelpitjes, passievrucht, mango, perzik, kiwi…

En ik gebruikte ook frambozencoulis uit het vriesvak en blaadjes munt voor de afwerking

Werkwijze:

merengue
Mooi blinkend meringue

De meringue

  • Verwarm je heteluchtoven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten met een keukenmachine of met de mixer los in een vetvrije kom.
  • Voeg er lepel per lepel de suiker aan toe, de eetlepel maïzena, de halve theelepel bakpoeder, en de theelepel citroensap
  • Mix op hoge snelheid tot er zachte pieken ontstaan en het mengsel stijf geklopt is… durf je ook zoals ik? (je moet de kom ondersteboven kunnen houden).
    Voorbeelden van je meringues

    Grote bodem:

  • Schep het mengsel op het bakpapier. Maak met je spatel (of een lepel) een min of meer ronde vorm met in het midden een ondiepe kuil, zodat je straks mooi kan vullen met slagroom.
  • Zet de meringue anderhalf uur in de voorverwarmde oven op 120ºC (heteluchtoven).
  • Laat de ovendeur dicht en laat de meringue rustig in de oven afkoelen. Een zuchtje tocht laat ‘m instorten. (Als dit gebeurt, mooi maskeren met de vulling en het fruit)
    merengue
    Durf je?

    Kleine bodems: 

  • Of schep kleine individuele platte hoopjes merengue op het bakpapier en plaats de bakplaat dan in de voorverwarmde oven en bak de meringues 75 minuten op 120°C.
  • Zet vervolgens de deur van de oven op een kier en laat de meringues in de oven tot deze afgekoeld zijn.

De slagroom:

  • Kort voor het serveren van de meringue, klop dan de slagroom tot pieken.
  • Doe de slagroom, de poedersuiker en de vanillesuiker samen in een kom en klop dit ook stijf.
  • Doe deze in een spuitzak met groot mondstuk en vul de meringue sierlijk, of met een lepel blobber je de slagroom over het ondiepe midden van de meringue tot bijna aan de rand.

pavlova met veel rood fruit uit mijn jeugdDe vruchten:

Werk de ‘pavlova met veel rood fruit uit mijn kindertijd’ af met al het lekkerste fruit… Enkel aardbeien of alleen frambozen kan ook, of toch een mengeling van alles. Zalig lekker!

 

Variaties:

pavlova met veel rood fruitSlanke versie: is deze pavlova met veel rood fruit in een hoog glas.
Om en om, laagje stukjes meringue, schepje ongezoete plattekaas, een aardbei in stukjes en een paar blauwe bessen, wat ongezoete frambozencoulis erover druppelen, terug meringue, plattekaas, fruit, coulis, meringue, kaas… en on top een ferme framboos. Lekker!

Individuele versie: deze kleinere meringues per persoon hebben mijn voorkeur en ook iets gemakkelijker om te bakken. Je vult ze met slagroom of met mascarponecrème en werk af met frambozen, aardbei in stukken, bramen, blauwe bessen, ik druppelde wat frambozencoulis ook, en wat munt en een kers als versiering. Njammie!

pavlova met veel rood fruitpavlova met veel rood fruitMa pièce de résistance, mijn kers op de taart: superlekker!

Smakelijk!

Laat je eens weten of je het lekker vond!

Xoxo Ninon

Wistjedatje: het is dus niet merengue want dat is een dans, maar meringue = schuimgebakje…

Lees hier nog 2 andere recepten uit de reeks ‘op reis in via mijn keuken’ Onzichtbare taart uit Parijs    en Tajine van kip en couscouscake uit Marrakech

4 reacties

  1. Ziet er lekker uit. Nog nooit merengues proberen bakken. Maar misschien breng ik er mee van de bakker of warenhuis en maar die kleintjes volgende week klein feestje met de bubbel en het lijkt me lekker en feestelijk 🙂 Vraagje,vorige keer had je het recept dat je kon uit printen, voor mijn verzameling 🙂 … nu niet?

  2. Goede avond, ik hou van alle gebakjes met merengue in ook die met chocolade, en zo… dus dit lijkt me heerlijk zomers om eens te doen en een laag glas met stukken slagroom fruit en wat coulis… Stuur je foto. Groeten J

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.