Op citytrip via je keuken: Pastéis de Nata uit Lissabon mijn favoriete gebakje, ook koolhydraatarm

Het is vaak de lokale keuken die de blijvende herinneringen creëert die je mee naar huis neemt. Zoals jaren geleden in Portugal, daar proefde ik voor het eerst de pastéis de nata, de eierpuddingtaartjes… Nog ruik ik die heerlijke zoete geur van vanille en kaneel van weleer… Dus hier is mijn ‘Op citytrip via je keuken: Pastéis de Nata uit Lissabon mijn favoriete gebakje, ook koolhydraatarm’ blog en omdat ik nog steeds koolhydraatarm eet ook deze versie… En eigenlijk, ik moet dringend eens terug naar Portugal, dus zal het al maar op mijn to do / to see lijstje plaatsen…  Enjoy!😊

Pastéis de nata

Als je Portugal of Lissabon ooit bezocht, ken je zeker deze romige, vanille/kaneel/citrus-geparfumeerde kleine Portugese custardtaartjes omhult knapperig bladerdeeg die in elke bakkerij, de pastelerias, verkocht worden. De pastéis de nata (pastel als je maar 1’tje wil) worden ook pastéis de Belém genoemd. Waarom lees je hieronder.

Ik vind ze za-lig! Het perfecte taartje voor mij. Ideaal qua formaat zo kan je er nog een tweede nemen. Licht en luchtig, en vol van smaak met wat kaneelsuiker erover gestrooid.

Waarom smaken pastéis de nata zo hemels?

Jerónimos-klooster 18e eeuw… De pastel de nata is een gebakje die in kloosters gemaakt werd met de restanten eigelen die overbleven nadat de eiwitten werden gebruikt om de kant van habijten, onderjurken en jabots te stijven. Vandaar zijn goddelijke kantje zeker😊.

1834… Toen het Jerónimos-klooster in Belém, Lissabon, werd gesloten, verkochten de monniken hun geheime recept aan de plaatselijke suikerraffinaderij. De eigenaar opende een bakkerij Antiga Confeitaria de Belém of Casa Pastéis de Belém. Deze winkel (PASTÉIS DE BELÉM, Rua de Belém nº 84 a 92, 1300 – 085 Lisboa) bestaat nog steeds en wordt al bijna 200 jaar door dezelfde familie gerund. In het hoogseizoen bakken ze zelfs tot 50.000 pasteitjes per dag! Alleen pastéis gebakken in een bakkerij in het stadsdeel Belém mogen officieel de naam ‘Pastéis de Belém’ dragen, al de rest zijn ‘ordinaire’ pastéis de nata!😊

Zoete herinneringen

1985… Met mijn toenmalig lief met zijn mobilhome op reis in Noord-Portugal. Even stoppen in een bakkerij in de kleine straatjes van Barcelos, Cohimbra… of was het in Porto… Het rook er zalig… In de toonbank lagen die kleine ronde roomtaartjes… Een blijvende herinnering van geur en smaak…😊

1995… Een city trip in Lissabon… Even koffiepauze… en in de buurt van de Tour de Belém gaan we naar de Confeitaria de Belém, de bakker bij uitstek… Ik denk dat ik er toen elke dag gegeten heb, bij het ontbijt of als dessert bij de koffie… Ik was fan… en nog steeds. Een herinnering vast te houden…😊

Pastéis de Nata veroveren de wereld

2021… Van New York tot Sydney, van Oslo tot Kaapstad… net als Vasco de Gama, de Portugese ontdekkingsreiziger die op de Torre de Belém staat, veroveren de pastéis de nata de wereld. Ze zijn even populair als de croissant of de donut. Ik kan ze niet weerstaan als ik ze zie liggen bij de bakker in Oudenaarde, of koop ze soms bij Pastella Ganda een marktkraam in Gent, want zomaar passeren… euuhh 😊. Meer over hun wereldverovering lees dan dit artikel.

100-den pastéis de nata recepten

pasteis de nataPastéis de nata bakken is helemaal niet moeilijk😊. Meer nog, er bestaat niet 1 recept… elke bakker of Portugese huisvrouw heeft een eigen versie… Dus het lukt (bijna) altijd…😊

Weetje: Hoe maak je dé Pastéis de Belém? Slechts 1 Portugese familie is in het bezit is van het originele recept van de monniken. De 3 ‘meester-banketbakkers’ kennen het uit hun hoofd, zodat het niet kan gestolen worden… Het gaat vooral over de beste ingrediënten en subtiele smaak… jaarlijks zijn er wedstrijden voor het beste gebakje.

Op citytrip via je keuken: Pastéis de Nata uit Lissabon mijn favoriete gebakje, ook koolhydraatarm

Ik zocht en probeerde verschillende recepten. Ja ik ben bijna een ‘pastéis de nata professional😊. Finaal koos ik voor vanille/citrus/kaneel eiervla een recept dat je of traditioneel kan maken of in koolhydraatarme versie gewoon door de suiker en bloem te vervangen. Met een buitenkant van bladerdeeg maak je ze eerder traditioneel en gebruik je filodeeg wordt het dan weer koolhydraatarm. Beiden ook superlekker…  😊

1. Traditioneel recept voor Pastéis de Nata

Ingrediënten (voor 20 pasteitjes):

100 ml melk
400 ml room
130 g suiker
30 g bloem
3 eidooiers
1 vanillestokje
2 kaneelstokjes
1 (bio) citroen
1 (bio) sinaasappel
snuifje zout
3 rollen bladerdeeg (à 7 rondjes per vel)
Bloemsuiker/kaneelpoeder om erover te strooien
Muffin/tartelettes bakvorm of echte pastéis de nata vormpjes (7.5 op 2.5 cm)
Oven voorverwarmen op 200°C

Zo doe je het:

1. Zoete, romige eiercustard:

  • Snij het vanillestokje doormidden, schraap met een mes binnenkant uit, doe de vanillepeul en schraapsel bij het melk/room mengsel.
  • Breng de melk, de room, de vanille– en kaneelstokken, de schil van een (ongespoten of ferm afgepoetste) 1/2 citroen en/of 1/2 sinaasappel samen aan de kook (lichtjes pruttelen).
  • Klop ondertussen apart de eidooiers met de suiker (het snuifje zout) en de bloem op tot een luchtige massa.
  • Wanneer het melk/room mengsel gekookt heeft, even kort laten afkoelen (zodat de eerste hitte weg is dat je eierdooiers niet schiften).
  • Giet het mengsel door een zeef bij de eiermassa terwijl je met een garde alles goed mengt.
  • Doe alles terug in de kookpan en doe er wat citroenzeste (fijn geraspte buitenkant citroenschil bij niet veel enkel om te parfumeren).
  • Breng onder zacht roeren terug aan de kook en laat even zachtjes pruttelen.
  • Doe de pudding in een schaal, dek af met plasticfolie zodat er geen vel opkomt en laat wat afkoelen

2. Met krokant bladerdeeg… even knutselen en boetseren 😊

Versie 1 AANRADER: Echt lekker en meer de traditionele pastéis de nata, dus voor een keer mag zondigen wel. 😊
1 vel deeg is 230 g, en ik kreeg er 7 rondjes uit, dus 1 rondje +/- 30 g, dus 13 g koolhydraten en 113 kcal.

  • Neem 1 vel bladerdeeg, en steek er rondjes uit die passen in je muffinvorm.
  • Vet je muffinvorm lichtjes in
  • Bekleed je muffinblik met de rondjes bladerdeeg.

OF

Versie 2: Ik heb dit geprobeerd, gebakjes waren lekker zeiden de proefbunny’s, maar zelf vond ik het roompasteitje omhult met té veel bladerdeeg. Zie hier dit recept met 2 vellen bladerdeeg.

  • Rol 2 vellen bladerdeeg samen.
  • Snij van deze ‘saucisse’ 1 cm brede plakjes.
  • Boetseer deze in je muffin vormpjes

3. En verder: vul de pasteitjes met de pudding

  • Vul deze deegkuipjes 2/3 met de half afgekoelde pudding
  • Plaats je gebakjes in spé in de ovenvoorverwarmd op 200°C voor ongeveer 20 á 25 minutenverminder halverwege de temperatuur naar 170°C, zo wordt je bladerdeeg echt crispy krokant.
  • Neem uit de oven, en bestrooi met wat kaneelsuiker (poedersuiker + kaneelpoeder) naar eigen goesting en smaak…

Superlekker nog half lauw, maar lekker helemaal afgekoeld echt njammie! 

Klik op foto voor het traditionele recept

En klaar, smakelijk, klik op de foto voor de pdf. versie die je kan uitprinten van het traditionele recept voor pastéis de nata (Of klik hier) Op citytrip via je keuken: Pastéis de Nata uit Lissabon mijn favoriete gebakje, ook koolhydraatarm

2. Koolhydraatarm recept voor Pastéis de Nata

Ingrediënten (voor 20 pasteitjes):

100 ml melk
400 ml room
100 g Zusto (suiker vervanger)
30 g amandelmeel of 30 g kokosbloem
3 eidooiers
1 vanillestokje
2 kaneelstokjes
1 (bio) citroen
1 (bio) sinaasappel
snuifje zout
1 pak filodeeg
wat neutrale olie om de filo velletjes te kleven, en je muffinbakblik in te vetten
kaneelpoeder om erover te strooien
Muffin/tartelettes bakvorm of echte pastéis de nata vormpjes (7.5 op 2.5 cm)
Oven voorverwarmen op 200°C

Zo doe je het:

1. Zoete, romige koolhydraatarme eiercustard:

  • Snij het vanillestokje doormidden, schraap met een mes binnenkant uit, doe de vanillepeul en schraapsel bij het melk/room mengsel.
  • Breng de melk, de room, de vanille– en kaneelstokken, de schil van een (onbespoten of ferm afgepoetste) 1/2 citroen en/of 1/2 sinaasappel samen aan de kook (lichtjes pruttelen)
  • Klop ondertussen apart de eidooiers met de suikervervanger (ik gebruikte Züsto), het snuifje zout (dat onderstreept de smaak) en de amandel- of kokosbloem op tot een luchtige massa. Naargelang je amandelmeel of kokosbloem gebruikt is de structuur van je crème ietwat anders… beiden lekker dat zeiden mijn proefvrienden toch.
  • Wanneer het melk/room mengsel gekookt heeft, even kort laten afkoelen (zodat de eerste hitte weg is dat je eierdooiers niet schiften).
  • Giet het mengsel door een zeef bij de eiermassa terwijl je met een garde alles goed mengt.
  • Doe alles terug in de kookpan.
  • Breng onder zacht roeren terug aan de kook en laat even zachtjes pruttelen.
  • Doe de pudding in een schaal, dek af met plasticfolie zodat er geen vel opkomt en laat wat afkoelen

2. Koolhydraat arm met luchtig knisperend filodeeg

Versie 3 AANRADER: Superlekker, volgens 3 proefkonijnen… Krokant en luchtig zo met het flinterdunne filodeeg. En omdat je zo weinig filodeeg gebruikt per gebakje is het daardoor ook koolhydraatarm Zie hier het recept met filodeeg.

Ik maakte 4 taartjes met 1 vel (8 vellen in 1 pak). 1 vel = 19 g koolhydraten en 91 kcal, of delen door 4 is 4.75 g koolhydraten en slechts 23 kcal per taartje. Wees zuinig met de olie die je tussenin strijkt om te kleven, geeft extra calorieën.

  • Neem 1 vel van het filodeeg, en plooi dubbel in de breedte en nog eens dubbel zo krijg je 4 stroken die je kan knippen.
  • Knip elke strook tot 4 (of 3) passende vierkantjes.
  • Leg 4 vierkante velletjes geschrankt op elkaar met een ietsiepietsie wat olie tussen geborsteld zodat ze kleven.
  • Duw de 4 velletjes samen in een muffinvorm, en doe dit voor alle vormpjes.

3. En verder: vul de pasteitjes met de pudding

pasteis de nataVul deze filodeegkuipjes 2/3 met de half afgekoelde pudding

  • Plaats je gebakjes i in de oven, voorverwarmd op 200°C voor ongeveer 10 á 15 minuutjes, verminder halverwege de temperatuur naar 180°C.
  • Neem uit de oven, en bestrooi eventueel met wat kaneelpoeder, maar ook lekker zonder… 😊

Of je kan deze filodeegkuipjes ook vullen met het traditionele custardvla recept… Lekkerrrrr!!!!

OF Versie 4maak een koolhydraatarm/keto deeg met amandel- en kokosbloem en gesmolten mozzarella

Ik heb me ook gewaagd aan echt keto/koolhydraatarm deeg maken… met kneden en uitrollen😊
Het is misschien een superdeeg voor een quiche, maar voor een zoet gebakjes… als een pastéis de nata… Nee ik vond het vies😊. Wie wil proberen verwijs ik naar de site van Ketokriebels en het ketorecept voor pastéis de nata vind je hier. Ook de pudding maakte ik als beschreven.. maar nee ik verkies ‘mijn’ versie…

Klik op de foto voor koolhydraatarm recept om af te drukken

En klaar, smakelijk, klik op de foto voor de pdf. versie die je kan uitprinten van het koolhydraatarme recept voor pastéis de nata. (Of klik hier)

 

En al heb ik de laatste week door al dat proberen en experimenteren een overdosis aan pastéis de nata geproefd… toch blijft het mijn favoriete taartje…

Laat eens weten als je deze probeert.

Xoxo Ninon  op-citytrip-via-je-keuken-pasteis-de-nata-uit-lissabon-mijn-favoriete-gebakje-ook-koolhydraatarm op-citytrip-via-je-keuken-pasteis-de-nata-uit-lissabon-mijn-favoriete-gebakje-ook-koolhydraatarmop-citytrip-via-je-keuken-pasteis-de-nata-uit-lissabon-mijn-favoriete-gebakje-ook-koolhydraatarm

PS: Portugal zet ik met stip bovenaan mijn travel lijst… alhoewel… elke keer ik mijn kleinste kamertje bezoek krijg ik al een beetje het Portugese gevoel 😊😊.

Met Portugese cementtegels… en ook de haan 😊

 

Wil je nog andere city trips doen via je keuken klik dan op volgende  op-citytrip-via-je-keuken-fris-mango-komkommerslaatje-met-parelcouscous-en-rucola-uit-malaga   of  Onzichtbare taart uit Parijs

 

4 reacties

    1. Zeker eens proberen en met gekocht bladerdeeg of filodeeg niet eens moeilijk. Het is een beetje zoals ons grootmoeders pudding maakten vroeger :-). Laat maar eten als het gelukt is 🙂

  1. Die zien er superlekker uit… en als het maken niet moeilijk is zal ik deze toch eens moeten proberen, want ik hou ook wel van de pasteis de nata… Ook je extra info was interessant om lezen… zo leer ik nog eens wat bij :-). Smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.