Op citytrip via je keuken makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana klinken met Agua di Valencia

Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia

Mijn eerste paella, ik moet 7 jaar geweest zijn… samen met de familie naar Spanje en dan was er steevast een dagje ‘Paellaboot’ bij. Paella is hét familiegerecht bij uitstek, de schotel die vrienden samenbrengt (wat wil je met zo een grote pan😊), dus op vriendinnenweekend in Valencia (zie blog) moest deze Paella di Valencia op onze to eat lijst. En eigenlijk is de Paella Valenciana helemaal mijn ding want je maakt deze zonder schelpdieren (wat ik maar vieze beestjes vind), ook geen vis of gamba’s, alleen met vlees. Voor thuis zag ik deze uitdaging helemaal zitten 😊 voor mijn blog reeks ‘Op city trip via je keuken‘. Daarom kocht ik in de mercado in Valencia de typisch rijst, saffraan en de kruidenmengeling, natuurlijk ook paellapan aangeschaft (een kleintje😊). Eventjes moed ingedronken (nee ik overdrijf) met de lekkere zomerse apero Agua di Valencia die we er leerden kennen… Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia. ¡Aquí vamos!😊.

Jeugdsentiment de Paellaboot 1971 La Escala, vind je mij op de foto? Klikken om te vergroten.

Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia, beginnen met het tweede dus😊.

Agua di Valencia

Dit is dé aperitief van Valencia, een cava-cocktail met sinaasappelsap Agua di Valencia. Tijdens onze citytrip naar Valencia hebben we een uitgebreid proefondervindelijk onderzoek gedaan met de vriendinnen😊. Zelfs dezelfde glaasjes en een leuke karaf gevonden via Vinted😊. Meerdere recepten uitgeprobeerd en dit recept kwam het dichts bij mijn leuke herinneringen… Met een o zo een lekker zomers aperitief is samen klinken een must ‘Op de vriendschap en de liefde!‘ en ook je moet 1 fles demi sex eeuuh sec (hips!)😊 cava openmaken dus tja…

Voor bijna 2 liter Agua di Valencia:

  • grote ijsblokjes, te koop in vriesvak
  • sinaasappelpartjes van 1 bio sinaasappel (zonder pitjes)
  • 1 liter ‘vers’ sinaasappelsap of uit het versvak van de supermarkt😊
  • 50 cl demi-sec cava geen brut
  • 15 cl vodka
  • 15 cl gin
  • 5 cl sinaasappellikeur (ik nam Triple Sec)

Maak dit niet te lang op voorhand klaar anders verdwijnen de sprankeltjes.
Salud a la amistad y al amor!!!

Cultureel erfgoed

De Paella Valenciana is cultureel erfgoed. Wat er in moet en hoe het klaargemaakt wordt is nog steeds zoals de lokale boeren dit deden jaren geleden. Zij stoofden alles wat te vinden is op de rijstvelden van Albufera in die typische grote platte pan = in Latijn patella = in Frans poêle =in Spaans paella. Een verloren gelopen kip, eend of konijn en slakken ‘caracoles’ die in de rijstvelden gratis te vinden zijn. Wat goedkope groenten als bonen en distelknoppen (artisjokken dus) en kruiden, wat rijst die ze verbouwden, laten pruttelen op een vuur van sinaasappelhout… En njammie… klaar.  Klik hier voor het authentieke recept.

 

 

Het geheime woord van een goede paella: de ‘socarrat’

‘Jullie moeten schrapen in de pan’ zei de ober. Daar leerden we het geheime woord essentieel voor een goede paella: de SOCARRAT. Het is de knapperige en smaakvolle rijstkorst die zich op de bodem van je pan vormt als je op het eind de rijst nog wat laat bakken door het vuur iets hoger te zetten. Een uitdaging, een experiment! 3x paella gemaakt, 3x een socarrat gehad.

  • Versie 1: in die grote paellapan met dunne bodem was deze best gelukt, maar echt opletten voor aanbranden. Je hoort het knetterend, sissend geluid… en het begint wat geroosterd ter ruiken… En als je schraapt krijg je de crunch mee in je paella, zalig wel…
  • Probeersel 2: in de 28 cm pan met antiaanbaklaag is het zoals je leest, het ‘bakken’ gaat moelijker, de smakelijke korst is er wel maar het knapperige bleef uit.
  • Experiment 3: ik probeerde ook deze uitdaging Perfect Crust Paella in Any Pan, paella prima gelukt maar nogal bewerkelijk je moet maar even het filmpje checken, en wat vettiger door de chorizo.
Socarrat: 1. in grote paellapan.          2. in anti-kleefpan                  3. Experiment Perfect Crust Paella

Grote pan/kleine pan?

Kleine of grote paellapan?

Tip: koop een pan de grootte van je kookpit als je paella wil maken op je electrische fornuis. Ik kocht een paellapan in geëmailleerd staal (Cosy&Trendy) maar 40 cm doorsnee is wat groot als je wil paella wil maken op je keramische fornuis. Het is omslachtig dat je de pan regelmatig een kwart moet draaien om de warmte mooi te verdelen. Maar de mammie & pappie vonden het resultaat lekker. Niet dat paella nu Dagelijkse Kost gaat worden maar de Jeroen Meus pan van 28 cm doorsnee is prima pan voor 2/3 persoons paella of andere gerechtjes. Het iets steviger model paste precies op mijn grootste pit, is anti-aanbak en mag ook in de oven. (Zie hier, zelf gekocht niet gesponsord. )

Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana

Met het maken deze klassieker uit de Spaanse keuken ben je wel even bezig, maar het eigenlijke koken is niet zo moeilijk. Het zijn allemaal aparte fases, stap voor stap die samenkomen tot een smakelijk geheel van kleuren, texturen en smaken. Ik experimenteerde 3 keer en onderstaand recept is mijn versie van de Paella Valenciana in de 28 cm pan voor 2 personen met ingrediënten die je bij ons vindt. Mijn paella Valenciana met kip, Iberische varkensrib & artisjok! ¡Vamenos!

Ingrediënten voor mijn paella Valenciana met kip, Iberische varkensrib & artisjok voor 2 personen (ja de 28 cm pan)

  • 200 gram paellarijst
  • 2 à 4 kippendrumsticks of bovenbouten
  • 200 gram Iberische varkenskoteletjes of Iberisch ribfiletstuk (in plaats van konijn)
  • 150 gram snijbonen
  • 150 gram sperziebonen
  • 50 gram tuinbonen
  • klein blikje grote limabonen
  • 1 puntpaprika (facultatief)
  • 1 bokaal artisjokken (of als je kleine verse vindt)
  • 1 grote ui
  • 1 grote vleestomaat
  • paar teentjes look
  • bokaal artisjokken (bodems of volledige kleintjes)
  • saffraan
  • 1 grote tak verse rozemarijn (oef en geen slakken)
  • 1 theelepel zoet of gerookt paprikapoeder (Pimenton de la Vera bijvoorbeeld)
  • 1.2 liter hete kippenbouillon (ja met bouillonblokje prima)
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • paellakruiden (facultatief maar wel lekker)
  • 1 citroen

Hoe begin je er aan:

  1. Plaats de paellapan op de kookpit, middelhoge stand, doe er goede scheut olijfolie en zout in de pan.
    .
  2. Bak kip+ varkensvlees: bak de kip goudbruin, voeg na een tijdje ook het Iberische varkensvlees, die je in grote stukken deed, toe en laat goudbruin bakken. Dit duurt een 15 tot 20 minuten.
    .
    Aanpassing
    : authentiek moet er konijn gebruikt worden, maar het mijne zegt knor knor😊 Zelf konijn klaarmaken, sorry ik daar heb het er moeilijk mee. Te aaibaar om te eten (en anders praat een vriendin niet meer tegen mij 😊). Dus wat gegoogeld Iberico varkenskoteletjes prima alternatief, en anders gewone kotelet. Beetje prijzig, maar oh zo lekker.

    .
  3. Bak bonen: was de snij- en sperziebonen, doe er de steeltjes af, eventueel draden en snij in stukken van 3 à 5 cm. Nadat de kip een kwartier heeft gebakken, mag je ook de bonen toevoegen en laten meebakken. Als je diepvries tuinbonen gebruikt mag je die ook toevoegen, met de limabonen uit blik nog wat wachten want die zijn reeds gaar.
    .
    Aanpassing
    : voor authentieke Paella Valenciana heb je 3 soorten verse bonen nodig, namelijk ‘garrofo’, een soort limaboon of witte grote boon van bij ons, ‘tavella’ een soort lange witte boon en ‘ferradura’, een soort Spaanse rare snijboon😊. Maar doe wat Spaanse koks doen, gebruik verse bonen die je in de winkel vindt. Ik gebruikte 150 gr snijbonen, 150 gr sperziebonen, 50 gr tuinbonen uit de diepvries, klein blikje limabonen zo had ik een hele variatie van groenten.

    Bak de kip & varken                                   Voeg bonen en ui toe
  4. Bak ui + look: snij de ui in blokjes en voeg bij de kip/boon mix laat meebakken, hak ook de look fijn en voeg deze erbij, je mag het een standje lager zetten want look verbrand vlug.
    .
  5. Bak rode puntpaprika: Ik hou van wat rode stipjes in mijn paella dus snij deze in staafjes of ringetjes en voeg bij je bereiding en laat mee stoven.
    .
  6. Voeg toe 1 grote geraspte tomaat: neem een goede soort vleestomaat, snij deze kruislings doormidden en haal met je vingers de meeste zaadjes eruit. Rasp het kwartje met platte hand tegen de grootste kant van je rasp zodat je enkel het vruchtvlees hebt en niet de dunne pel. Pas op voor je vingers😊. Je kan ook tomaat uit blik gebruiken maar minder lekker. Voeg toe en laat 2 minuten meebakken.

    Voeg look, geraspte tomaat, gerookte paprika en saffraan toe. Overgiet met bouillon.
  7. Kruid met 1 goede theelepel zoet of gerookte paprikapoeder. Ik kocht het typisch Spaanse Pimenton de la Vera, heerlijk zoetgeurende gerookte paprikapoeder, dat volgens authentiek recept wordt gerookt en ja je vindt het ook bij ons in de supermarkt (Delhaize).
    .
  8. Kruid met snuif saffraan: ik las de tip van de saffraandraadjes in een enveloppe van aluminiumfolie even kort (10 seconden) in een hete pan te leggen om alle aroma’s vrij te maken verkruimel of vijzel ze erna. Strooi over je stoof, en meng alles.
    .
    Weetje: saffraan is met zijn karakteristieke aroma een onmisbaar ingrediënt in een paella en het geeft de rijst een delicate gouden kleur. Echte saffraan is duur, 1500 à 3000€ per kilo, en als je dan weet dat er de stampers van 70.000 krokusbloemen nodig zijn voor 500 gram saffraan. Dus echte saffraan is weinig te vinden, het zijn eerder gearomatiseerde gekleurde iets anders,… Lees hier hoe je nepsaffraan van echt moet onderscheiden, maar ook Spanjaarden maken hun paella met een goede kopie😊. Lees hier over saffraan uit Valencia.

    Verpak saffraan in aluminiumfolie, leg even op een hete pan te roosteren, verpulver of vijzel tot poeder.
  9. 1 takje verse rozemarijn: is een kruid dat de paella mooi op smaak brengt, koop een potje verse rozemarijn want je hebt volledige takjes nodig niet alleen de droge naaldjes.
    .
    Weetje: in de authentieke paella Valenciana horen ook ‘caracoles’. Maar slakken bbrrr sorry dat zijn griezels😊, ja ik ben een beetje een psychologische eter😊 Maar oef… slakkenprobleem opgelost… Ik las dat Valenciaanse chefs nooit én slakken én rozemarijn samen gebruiken voor dit gerecht, omdat de slakken zich in die regio vooral goed doen aan de rozemarijnblaadjes en trop is te veel zoals ze zeggen.. dus ik kies voor rozemarijn😊. Maar hou je van de escargots van bij ons uit blik vergeet dan zeker niet ook wat minder rozemarijn toe te voegen, en voeg deze pas op het eind toe want anders worden het meer rubber beestjes😊.
    .
  10. Voeg Paellero Valenciana kruiden toe: het is geen must, maar toen ik de paellarijst kocht in de overdekte mercado van Valencia vroeg de señora ¿También necesitas las especias típicas y el azafrán? Ik dacht dan zit de smaak alvast goed en ik kocht het lokale ‘kruidenbuiltje’ van Paellero maar ik vond deze ook bij ons in Delhaize of je kan ze zeker online kopen of via Bol.com. Of als je paellakruidenmix vindt ook prima. Voor mijn ‘kleine’ pan is 1/2 zakje Paellero voldoende.
    .
  11. Kippenbouillon: overgiet je paellamengsel met je goed warme kippenbouillon en breng aan de kook, en laat inkoken tot een derde van het vocht verdampt is.

    Pimenton, de gekende gerookte zoete paprika.
  12. Met een schuimspaan vis je vlees en groenten uit de paellapan en hou deze even apart.
    .
  13. Paellarijst: Verdeel de paellarijst gelijkmatig over de pan, je mag nu nog even roeren. Laat de rijst een 9-tal minuten op hoog vuur koken. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
    .
    Weetje: paellarijst vind je gewoon in de supermarkt. Je hoeft geen kilogram mee te sleuren in je handbagage zoals ik deed, maar mijn rijst komt wel van Albufera, de rijstvelden rond Valencia😊.  Kies voor rijstsoorten als Bomba, Redondo, Albufera en Marisma met korte dikke rijstkorrels die tot 3 keer het gewicht kan vocht op kan nemen.
    .
    DIT IS DE LAATSTE KEER DAT JE MAG ROEREN IN JE PAELLAPAN !!!

  14. Verdeel voorzichtig de gestoofde groenten en vlees die je apart hield over de rijst. Niet meer roeren, alleen nog zachtjes verschuiven misschien en stop!

    Kleine verse artisjokken gebruiken maar deze in bokaal een prima alternatief
  15. Artisjokken: versie zijn iets moeilijker te vinden in onze supermarkten, maar artisjokbodems uit blik of glas zijn prima als alternatief, je deze nu ook verdelen over je paella zodat ze nog even mee opwarmen. Ik hou wel van de smaak artisjokken, maar je kan deze ook weglaten natuurlijk.
    .
    Weetje: artisjokken zijn ook typische voor de Valenciaanse keuken, het zijn de koppen van eetbare distels die je er ook gewoon in de velden vindt. Lees het hier. Bij verse, harde blaadjes er af te snijden, hooi er uit, in 4 stukken snijden voor je ze bij de stoof doet. Google even misschien.
    .
  16. Zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen tot al het vocht verdampt is. Proef even van de rijst of deze gaar is, voeg desnoods nog wat warme kippenbouillon toe.
    .
  17. Als je hoort dat de paella begint knisperend te bakken, dan begint het laagje socarrat zich te vormen. Dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten op de laagste stand verder bakken.
    .
  18. Zet het vuur uit en laat de paella nog 5 minuten rusten…. Serveer met een citroenpartje. Nieuwsgierig? Ik ook 😊

Buen approvecho! Eet smakelijk!

Xoxo Ninon

Klik hier als je het recept wil uitdrukken in.pdf.

En wat denk je lekker? Versie 1, gelukt!              Probeersel 2, njammie!                      Experiment 3. ook lekker!

Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia Op citytrip via je keuken: makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana & klinken met Agua di Valencia makkelijker dan gedacht deze Paella Valenciana

3 reacties

  1. Mmmmmm……ziet er supper lekker uit! Veel meer groenten dan de Paella’s die we vroeger in La Escala en omstreken aten.
    Mocht je nog een keer experimenteren, kom ik met plezier proeven

  2. Dat ziet er heel lekker uit, maar ik weet zo niet of ik er zou durven aan beginnen :-). Ik moet jou bewonderen dat je dit kunt. Zet volgende keer maar een bordje bij :;-) 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.