Ons huis is de spiegel van ons innerlijke zelf

Net zoals je bent wat je eet (dan ben ik een sweetie😊), ben je ook wat je bewaart. Achter de dingen die je bezit, gaan emoties schuil die je dwingen om net dat te kopen, te houden én te bewaren. Je kan zo moeilijk afscheid nemen van die zelden gedragen maar dure jurk, die eigenlijk lelijke vaas die je als kind ‘viste’ op de kermis, dat ongebruikt servies of lelijke bijzettafeltje van je oma, omdat ze je verbinden met herinneringen. Onze kasten, lades en kamers, ons huis is de spiegel van ons innerlijke zelf. Droom je eerder om ooit te wonen in een perfect mooie en opgeruimde kamers, je weet wel zoals die picture perfect in een woondecoratiecatalogus? Of hou je ervan je tijd door te brengen in een huis vol met voorwerpen, souvenirs, boeken, kunst en items die al of niet deel uitmaken van je dagelijkse leven? Voor sommige mensen kan een opgeruimd huis rustgevend zijn, een ordelijk toevluchtsoord in een vaak wanordelijke wereld. Voor anderen is dergelijke omgeving té steriel, saai en ongeïnspireerd. Vasthouden aan iets betekent ook angst voor wat er kan gebeuren als je het loslaat. En ik wil loslaten, echt los… Want ben/was ik wel zo tevreden met mijn leven met de zaken die in mijn huis huizen?

Laten we eerlijk zijn, niemands kasten zijn constant perfect georganiseerd. We hebben allemaal dagen dat we gewoon onze kleding over een stoel hangen, dingen op het aanrecht plaatsen, spullen verstoppen in een kast, of je administratie in een lade gooien. Stiekem hopend dat het allemaal magisch gesorteerd, weggehangen en opgeruimd zal worden, vanzelf…😊 Nee? Mijn huis is een mix tussen picture perfect, en van die ruimten met ‘niet weggooien’ dingen. Dingen met een of andere emotie, net zoals de foto’s.

Zoek je een reden?

Het is dubbel, ik moest iets om handen hebben nu Boris (mijn hond) er niet meer is, en ik ben beginnen opruimen en schilderen. Want anderzijds nu komt mijn ‘forever’ plan om te verhuizen naar Gent veel vlugger dichterbij. Van een groot huis naar een kleiner appartement,… er is nog veel werk. Maar het confronteert me ook met mezelf. Waarom hou je al die dingen bij? Dus mijn plan is lade na lade, kamer na kamer ontspullen. Afscheid nemen van dingen, van herinneringen… En dat is goed.

Ons huis is de spiegel van ons innerlijke zelf

Moet je in je kast zoeken naar die leuke beker waar je liefst koffie uit drinkt? Nee! Of ligt je favoriete trui begraven onder tal van andere spullen? Nee ik dacht het niet 😊. Waar je van houdt vind je bijna altijd vooraan op een ereplaats. Zet jezelf op N° 1! Maak jezelf een prioriteit. Plaats jezelf vooraan in je kast, je ‘levenskast’. En misschien is een grote opruimbeurt in je leven een heel goede manier om jezelf beter te leren kennen. Ontdoe je van wat je niet nodig hebt, van wat geen echte meerwaarde brengt in je leven. Van dingen die je tegen houden van jezelf te houden. En ik zit in een doe fase… vandaar ik eerst het letterlijk probeer😊.

Rommeligheid

Houden van rommeligheid is geen luidheid, net zoals clean en opgeruimd geen teken is van succes. Maar geen afstand kunnen doen van dingen, je kasten, zolder en kamers volstouwen dat kan wel wijzen op een emotioneel probleem (zeggen experten). Net als iemand die obsessief bezig is met alles kiemvrij of symmetrisch te houden, ook iets zegt over zijn/haar mentale toestand. Ergens weerspiegelt je buitenomgeving hoe je je innerlijk voelt, hoe je omgaat met verandering, wat je een veilig gevoel geeft en of je gelooft in toekomstmogelijkheden. Daarom, als je in een omgeving leeft die rommelig ligt, kasten en kamers vol met ‘dingen’, wat zegt dat dan over hoe je je van binnen voelt? Idem voor wie houdt van een strak interieur, en de minste verandering ongemakkelijk vindt. Misschien moet je huis vooral rust geven en tonen dat er in geleefd wordt.

Begin met één kast, één lade, één kamer

Ik ben begonnen met mijn moeilijkste kamer, een zolder vol herinneringen. Schappen met dozen waar het soms moeilijk afscheid van nemen is, maar waar bewaren ook ruimte in mijn leven inneemt. Sommige zijn gemakkelijk, een doos met karaffen ingepakt in krantenpapier van 2003 gaan naar de Kringloopwinkel, net zoals een selectie schoenen. Hoe neem je afscheid van de knuffels uit je kinderjaren, dat lukt me nog niet die mogen nog wat blijven. Wat doe ik met alle fotoalbums die ik nooit meer inkijk… misschien 2 verhuisdozen reduceren naar 2 schoendozen en de leukste foto’s bewaren😊? Hou je praktische zaken over, of ook emotionele? Ja ik heb nog even tijd nodig voor deze kamer, misschien begin ik beter met de keukenkasten…😊

Rommel-emoties

Ik heb de neiging rommellades te maken. Je weet wel zo een lade waar je van alles instopt, dicht doet en de rommel is weggetoverd😊. Zie je het niet, dan is het er ook niet. Zaken van vroeger, die niet eens van mij eigenlijk zijn en waar ik echt niets kan mee doen, liggen er willenkeurig bij spullen die ik regelmatig gebruik … Misschien staat dit symbolisch voor de emoties die ik te verwerken had de laatste jaren… het was ook een rommeltje.. Dus dit is de volgende schoonmaakbeurt… door kasten en lades gaan en emoties oppoetsen en vullen met dingen die echt van mij zijn en me een goed gevoel geven. Maar elk ding zal ik vastpakken, herinneringen zullen terug komen, verhalen in mijn hoofd maar emotioneel sta ik ondertussen zoveel verder… Ik zal kiezen voor mij, mijn dingen, mijn ruimte.

Hou rekening met jou nu

Ik heb een vriendin die een kast vol jassen had, de meeste droeg ze nooit maar dacht deze ooit nog nodig te hebben. Ene voor als het regent. Wat als ik het koud heb? Misschien verdik ik nog wel. Wat als ik afval? Passend als ik groen draag, of blauw, of rood? De kast puilde uit, en ze was gefrustreerd als de kastdeuren niet dicht bleven. En elke dag droeg ze dezelfde ‘all purpose’-jas, die gewoon op de stoel lag naast de kast. Hou rekening met wat je nu nodig hebt. Toen ze die waarheid eenmaal kon zien, verkocht ze alle ongebruikte jassen op Vinted. Nu heeft diegene die ze elke dag draagt een mooi plaatsje. Wat je echt nodig hebt, heeft invloed op eenvoudige alledaagse keuzes, in je hoofd en in je leven. Wees geduldig met jezelf en hou vooral rekening met wie je nu op dit moment bent.

Weggooien wat we niet nodig hebben

Ik weet dat het soms moeilijk is om de dingen los te laten. Om zaken weg te doen. Dikwijls spullen waarvan we denken dat we ze nodig hebben, hadden, zullen hebben. Dikwijls geloven we ook dat ons leven beter zal zijn als we net dit ene speciale ding, dat gadget of kledingstuk kopen. Of denken we dat wat werkt voor iemand anders ook voor ons leven een verbetering zal zijn. Soms wel, meestal niet. Het creëren van behoeftes is waar de wereld rond draait tegenwoordig.

Stel je de vraag: als ik slechts 10 dingen zou mogen kiezen om mee te nemen als ik plots zou moeten verhuizen, wat zou het zijn… Het doet je nadenken wat echt belangrijk is… en waarvan je moet leren afscheid te nemen… En eigenlijk gaat dit niet of je woonst opruimen, en je hoofd leegmaken alleen… Het is ook je leven opwaarderen, jezelf beter leren kennen en houden van wat je echt nodig hebt.

Lenteschoonmaak

Het is nu tijd voor die lenteschoonmaak. Opruimen zowel innerlijk en uiterlijk… van jezelf en je omgeving… Je leven opruimen en kiezen voor wat je echt wil, waar je echt wil zijn, met wie je je echt wil omringen. Soms zijn het kleine stappen die leiden tot grote verandering. Maar één stap en nog één stap, en weer een lege doos… een opgeruimde lade… een voor jezelf kiezen… jouw ruimte, jouw leven!

Leef je leven! Wees wie je bent op dit moment! En vooral zie jezelf graag! Want jij bent zo waardevol, veel meer dan al die dingen die je bewaarde…

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over opruimen in je leven je-huis-ontspullen-is-ook-je-hoofd-opruimen en lenteschoonmaak-in-je-hoofd

2 reacties

  1. “Ons huis is de spiegel van ons innerlijke zelf”… Oei, ik vrees dat mijn innerlijke zelf dan vol stof ligt 🙂

    1. Diepzinnig antwoord :-). Misschien is je innerlijke wat oppoetsen, en eventjes dat stof wegblazen net wat je moet doen…. Maar hier ook zo hoor, door de zon buiten zie je het veel meer liggen en ik knijp gewoon een oogje toe 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.