Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021

Mislukken mag en is onvermijdelijk. Falen is zo een lelijk woord, en toch zo alles omschrijvend dat ik geen beter synoniem vond. Maar wie niets doet kan ook niet fout doen. Je zal ook in 2021 soms het gevoel hebben dat je faalt/faalde… Je relatie, je dieet, een vriendschap, je sportieve voornemens, in je job… En misschien zal je zelfs willen opgeven. Nochtans falen is belangrijk op de weg naar succes hebben. Het gaat dan ook in veel mindere mate om het resultaat. Maar het gaat erom dat je altijd weer opstaat en het opnieuw probeert. Dit is het 1e van de ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021…

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021Matig je verwachtingen van mensen. Het is gewoon zo, soms word je teleurgesteld ook door de mensen die dicht bij je staan, je partner, je familie, je vrienden. Onthoud dat om een goede langdurige relatie te hebben, je moet leren compromissen sluiten, luisteren naar de ander en ook geven zonder iets terug te verwachten. Maar het mag geen éénrichting zijn.

Om verliefd te worden zal je je kwetsbaar moeten tonen. Verliefd zijn betekent dat je erop vertrouwt dat andere mensen je hart niet breken, maar er zijn nooit garanties. En toch, wees niet bang, je hart is gemaakt om zichzelf te genezen, wat er ook gebeurt.

Loslaten is een zo belangrijk talent. Houd er rekening mee dat je niemand kan verplichten om te blijven en dat je in je leven veel tijdelijke mensen zal ontmoeten. Onthoud vooral dat de mensen die in je leven willen blijven en er thuishoren, die wederzijdse aantrekkingskracht zullen voelen, en ervoor zullen kiezen om te blijven.

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021

Leer los te laten een moeilijke. Zoals velen van jullie heb ik een en ander meegemaakt in mijn leven – waarvan ik sommige hier heb gedeeld of waarvan ik nog steeds niet klaar ben om over te vertellen. Het punt is dat ik dingen vasthoud, maar ik wil beter zijn in het achterlaten van bepaalde gebeurtenissen in het verleden, zodat ik verder kan gaan. Achterwaarts kijken naar je toekomst, ik schreef er ooit deze blog over.  Het verleden geeft vorm aan wie we zijn, maar het definieert ons niet, hoe je er met omgaat is wie je bent.

Wees geen meeloper, denk zelf na over iets, over wat je wil doen, wie je wil zijn. Je hoeft niet iets te doen omdat iedereen het doet. Je hoeft het niet eens te zijn met de mainstream of te geloven wat iedereen gelooft. Wees uniek. Wees jezelf. Kies voor je eigen (maar gefundeerde) waarheid, voor wat jou gelukkig maakt, en je goed doet voelen.

Het leven loopt nooit zoals je zou willen. Sta open om je aan te passen aan veranderingen. Of nog beter, in plaats van je leven in te plannen ga eerder voor korte termijn verwezenlijkingen. Wees mild voor jezelf zonder die al te hoge verwachtingen op de tijdlijn. Het universum heeft het beste met je voor, je moet het soms gewoon een zetje geven. Je moet gewoon vertrouwen hebben.

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021Alles is tijdelijk. Zowel het goede als het minder goede. Dus als je in een ferme dip in je leven zit, weet dat het beter wordt. Til er niet te zwaar aan en weet dat je situatie vroeg of laat zal veranderen. Na regen zonneschijn remember, maar ook omgekeerd. Als je het momenteel op wolkjes, 7e hemel, happy loopt, hou je voetjes toch maar stevig op de grond, want ook de mooiste liedjes zijn zelden voor altijd.

Mensen weten soms net zo min als jij wat ze moeten doen, of hoe ze moeten reageren. We doen allemaal alsof we weten hoe je het beste van je leven moet maken. Nee dus. Daarom heeft het geen zin om jouw leven met dat van anderen te vergelijken. Weet dat niemands leven zo perfect is als hun Instagram-feed of Facebook je doet geloven… of als jij denkt dat het is.

Vergeef vooral jezelf, dit is een van de moeilijkste uitdagingen in je leven. Accepteer het feit dat je fouten zal maken, dat je soms mensen moet teleurstellen, nee zeggen. Natuurlijk zullen je acties consequenties hebben, het is volkomen oké is als je het verprutst, want dit is de enige manier om jezelf te ontdekken en te groeien.

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021Ook voor mij  is mezelf vergeven een moeilijke… waarom heb ik het niet gezien… waarom had ik zoveel geduld… waarom relativeer ik te veel…waarom was ik niet op tijd… 

Iédereen zal je nooit leuk vinden. Kan niet, hoeft niet. Zelfs niet als je het lekkerste snoepje zou zijn, er is altijd wel iemand zijn die je niet lust, je beoordeelt. Dus doe gewoon waar je van houdt, zolang je het welzijn van anderen niet stoort.

Geef je bloot. Je gevoelens verstoppen maakt zaken alleen maar ingewikkelder. Praat met elkaar, ook als het onderwerp minder leuk is. Leer andere meningen te accepteren, ieder heeft zijn waarheid en vertrekt vanuit zijn beleving. Wees open over hoe iets je doet voelen, en zeg het ook als iets niet goed voelt. Je emoties bloot geven in plaats van ze te ontkennen is zo belangrijk. (werkpuntje)

Durf! Uit je comfortzone komen is de beste manier om te groeien. En is het achteraf een minderleuke ervaring, de weg er naartoe is zoveel belangrijker dan het resultaat. Levenslessen, en je eventuele angsten en onzekerheden aanpakken moet.

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021Bestaat karma? Of toch niet? Omdat het toeval niet bestaat. Alles wat er in je leven gebeurt, is het resultaat van je acties. Of omdat je net niet ageert en reageert. Onthoud: je oogst wat je zaait…

Aan jezelf twijfelen brengt je nergens. Je zorgen maken hoe anderen je zien, niet belangrijk. Te veel nadenken en analyseren van gesprekken, te veel op zoek naar waar die komma staat… Op de duur een never ending story, zo vermoeiend voor iedereen. Wees gewoon jezelf. Maak je geen zorgen over wat anderen denken. Het komt goed. Zijn we niet allen overlevers?

Reken vooral op jezelf. Niemand anders is verantwoordelijk voor je geluk en je gelukkig voelen. Alleen jij! Be your own hero, las ik ergens. Je eigen superheld zijn. Kiezen voor jezelf is OK, alleen zijn is OK. Zolang je je eigen geluk voorop stelt, je gelukkig zijn opmerkt en het omarmt.

 

Ongemakkelijke waarheden die ik voor mezelf wil meenemen in 2021, ik hou ze in gedachten. Heb jij er ook?

Xoxo Ninon

Slimme mens die Einstein

Lees ook wat mijn voornemens waren vorig jaar en in 2019 Nieuw jaar, nieuwe jij?  en HAPPY NEW geen goede voornemens YEAR!

6 reacties

  1. Oei, niet een reactie… je zal met deze waarheden toch je weet wel… ja ik voelde me ook wel wat ongemakkelijk ::-) maar alle bevatten ze zeker gronden van waarheid. En vooral ze deden me nadenken. Mooie blog om het jaar te starten. Keep up the good work. En happy new year! Grtz

    1. 🙂 🙂 mensen voelen zich niet zo graag ongemakkelijk, dat zijn meestal binnenkomers… Dank je voor de nieuwjaarswensen, we hopen op een gezellig en gezond jaar. Grtjs

  2. Ook van mij een gelukkig en vooral gezond 2021 gewenst. Ik had het hier en daar wat moeilijk met deze tekst, zo minder positief dan dat je anders schrijft, maar misschien zijn sommige zake inderdaad wel realistisch. Goed dat je zoveel wisselende interesses hebt om over te schrijven. Vriendelijke groeten.

    1. Dank je, ja 2020 was geen makkelijk jaar nog even volhouden en duimen dat 2021 beter wordt. Ik bedoelde de tekst ook positief hoor, soms is je verwachtingen wat bijstellen misschien goed en realistisch, het zijn vooral werkpuntjes voor mezelf… maar misschien hebben mijn lezers er ook wel iets aan. Grrjs

  3. Ninon, heb je blog pas vandaag gelezen. Heel realistische tekst, open en oprecht geschreven. Zag er verschillende gelijkenissen in met mijn eigen verleden. Een levensles vind ik, voor mezelf en hopelijk ook voor vele anderen.

    1. Dank je voor je reactie Eddy. Ik denk ook dat velen herkenning hebben nu, of vroeger. En ooh ja ook een happy nieuw jaar voor jou. Gtjs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.