Fiftylicious Pink Ribbon

Oktober = borstkankermaand

Kanker is een sniper, een sluipschutter! Kanker slaat toe op een onverwacht moment. Je voelt het niet, en plots heb je het… Geen waarschuwing, niks wat je kan doen om het niet te krijgen… Je lichaam verraadt je ergens. Daarom is er vroeg bij zijn zo belangrijk. Daarom is borstkanker-preventie zo belangrijk. Oktober = borstkankermaand.

Oktober is al jaren de internationale borstkankermaand. 1 op 7 vrouwen krijgt borstkanker. Dat is veel. Op kanker krijgen staat geen leeftijd. Jong, oud, arm, rijk. Maar borstkanker daar worden vooral wij 50+ dames mee geconfronteerd, geviseerd. Think Pink doelt op meer borstkanker awareness. Zo een organisatie probeert vrouwen er toe aan te zetten om zich preventief je te laten checken op borstkanker om er pro-actief te kunnen mee omgaan. Voorkomen dat je dood gaat.

Fiftylicious Pink Ribbon

Hier een paar verhalen uit mijn dichte omgeving… Vriendinnen… sterke madammen…

Fiftylcious Pink RibbonEen vriendin… stuurt me op 31/12/2009 het bericht… ‘Ninon ik heb borstkanker, ik draag het gen!’ Die woorden hakken, ik krijg warm/koud en kippenvel te gelijk. Haar mama was net genezen verklaard. De vriendin heeft de afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen geërfd. Erfelijke borstkanker. Een kwalijke tumor heeft zich in haar borst ‘genesteld’, niet groot maar toch agressief. Door het preventieve onderzoek was ze er  ‘gelukkig’ in een vroeg stadium bij. Een borstbesparende operatie, bestraling, chemo,… En in haar hoofd de zeer moeilijke keuze, moet ik met een amputatie van beide borsten mijn risico op kanker verkleinen? Kies ik voor mijn boezem of voor mijn leven?  Een moeilijke beslissing voor een vrouw… Onze vriendschap is verwaterd, maar ik denk nog regelmatig aan haar… Zij leeft, maar haar mama is spijtig genoeg overleden… aan kanker….

Fiftylcious Pink RibbonEen vriendin… krijgt haar 2 jaarlijkse brief om zich te laten controleren op borstkanker. Onbezorgd gaat ze er naartoe, dit is toch maar een routine. ‘Mevrouw, kom dringend langs voor verdere onderzoeken. We zien iets op het scherm.’ Juli 2019 en plots staat je wereld op zijn kop.  Je wordt geconfronteerd met je sterfelijkheid. Gelukkig werd de kankertumor ontdekt tijdens een preventief onderzoek. Een borstsparende operatie en bestraling… en genezen. Daarom is dat 2 jaarlijks borstkanker onderzoek ook zoooooo belangrijk om te doen. Vergeet het aub niet. We duimen dat alles goed gaat, vriendin! Maar je leeft!

Fiftylcious Pink RibbonEen vriendin voelt begin dit jaar een knobbeltje in haar borst… Iets wat er eerder niet was, iets wat er niet moet zijn. Onmiddellijk een afspraak. Scans, onderzoeken, biopsie… Gelukkig het is goedaardig. Maar de plotse angst, de confronterende paniek die je voelt… als een alarmbel van wat er zou kunnen gebeuren. Maar je leeft!

Fiftylcious Pink Ribbon2 vriendinnen hebben de strijd verloren. De strijd tegen kanker. De strijd met ongelijke wapens. Je hebt de wil om te leven. Je kinderen zijn er om voor te leven, je partner die je steunt en samen met jou wil geloven dat het beter wordt, dat jij beter wordt. Je familie, vrienden, iedereen rond je, leven met je mee en willen mee strijden dat je geneest. Een wedstrijd gewonnen maakt je spijtig genoeg nog geen overwinnaar… En kanker is een slechte verliezer, kanker is als een terrorist…

Fiftylcious Pink RibbonEen vriendin had ooit kanker. Maar ze voelde zich goed, haar lichaam voelde goed. En het 6 maandelijks onderzoek werd al eens uitgesteld, en vergeten.. want druk druk… ‘Ik voel niets dus het zal er ook niet zijn’. Tot bij een doktersbezoek blijkt de kankerwaarden staan niet goed, de tumormarkers zijn verhoogd… Pakkend confronterend…, a new battle to fight. Operatie, chemo… en genezen… Maar je leeft! Blijf preventief alert, want een kanker die slaat sluimerend toe.

Fiftylcious Pink Ribbon3 vriendinnen gaan telkens met een bang hart op controle bij de gynaecoloog. Ze weten dat ze een verhoogd risico hebben op borstkanker of op baarmoederhalskanker, 2 van de meest voorkomende kankers bij vrouwen van 50+. En elke 6 maand is het terug een geruststelling… niets gevonden… geen kwalijke cellen…  En toch, toch hou je er rekening mee dat het de volgende keer jouw beurt is in die wachtrij voor kanker… Daarom zijn die preventieve controles zo aan te raden… Probeer je vijand een stap voor te zijn… Maar je leeft! Oktober = borstkankermaand.

Fiftylcious Pink RibbonEen vriendin maakt er een gewoonte van om elk jaar samen met haar dochters een gezamenlijke afspraak te hebben bij de gynaecoloog.  Ze maken er een dagje uit met de meiden van, met iets leuks achteraf. Vrouwen moeten zorg dragen van elkaar. Wijs je dochter, je zus, je vriendin er op hoe belangrijk preventieve controle is. Vraag hen of ze reeds hun afspraak hadden dit jaar.  Je hebt maar één lichaam, verwaarloos het niet.

Fiftylcious Pink RibbonIk… ga sinds mijn 50e consequent naar de 2 jaarlijkse screeningsmammografie… En had tot nog toe geluk, fingers crossed and thumbs up. Maar toch, mijn jaarlijkse controles bij de gynaecoloog die werden ook steeds uitgesteld… afgesteld… Ik ben niet goed bezig geweest! Ik dacht mijn lichaam zal het me wel vertellen als er iets scheelt… Nee dus niet echt, of ergens te laat. Was ik jaarlijks op onderzoek geweest dan was die cyste die ze vonden op mijn eierstok vroeger ontdekt, kleiner geweest, minder risicovolle operatie misschien. Gelukkig zijn mijn tumormarkers niet verhoogd, dus dat is al een geruststelling. Dus eind-oktober 4 dagen ziekenhuis hysterectomie … I keep you all posted… Maar ik leef, en ben van plan dit nog heel lang te doen.

Jullie kennen en herkennen deze verhalen. We hebben allemaal wel iemand die dicht bij ons staat en die door zo een moeilijk periode moet.

Sterke madammen… weet wij zijn er voor jullie.  Jullie battle is ook onze strijd tegen kanker. We think pink!

Oktober = borstkanker-maand, laat je toch maar checken en maak die afspraak bij je gynaecoloog!

Xoxo Ninon

Lees hier de blog die ik vorig jaar schreef   Pink Ribbon… Women are heroes

 

6 reacties

    1. Dank je. Niet tegenstaande andere meningen dat er in België te veel aan borstkankerpreventie gedaan wordt, ben ik blij dat het bij deze vriendinnen ontdekt werd in een heel vroeg stadium, of dat je alert blijft….

  1. Terug zo een pakkend artikel… ik heb ook al die vriendinnen… die dames waar ik hun schouder wil bij zijn, het oor om te luisteren, maar ook hun maatje, en hun boodschapper… Preventie is belangrijk…

  2. Preventie is zeker belangrijk! Jaren geleden een vriendin verloren aan borstkanker. 2 jaar geleden heeft een van mijn beste vriendinnen het gelukkig overleefd en dit jaar een andere heel goede vriendin verloren aan eierstokkanker (wordt niet voor niets the silent killer genoemd). Dus, dames, zeker blijven doen die preventieve onderzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.