November, MOVEMBER Fiftylicious

November, MOVEMBER…

Goed gevoel voor humor? Yes please. Lang, donker en knap? Natuurlijk. Snor? Eeuuh… liefst niet. Nee ik vind snorren niet sexy, tenzij je deze laat staan voor een goede reden. We zijn reeds november, putje herfst… Maar in november valt het me op dat veel mannen zich plots niet meer scheren. En langzaam maar zeker komt er zo een prachtige moustache, of plukkige snor onder hun neus… November, MOVEMBER…

November, MOVEMBER FiftyliciousWat is Movember? Een samentrekking van MOustache + noVEMBER= MOVEMBER. De woorden ‘moustache’ en ‘november’ worden in vele talen herkend. Het is dan ook een internationale campagne voor meer openheid rond mannelijke gezondheidsproblemen waarover zo moeilijk gepraat wordt. Want welke man uit zijn gevoelens als het gaat over prostaatkanker en depressie? Men moet stoer & sterk zijn, ook in bed. Snorren tieren welig in november, collega’s, vrienden, de (jonge)man in de straat doet mee…Een ganse maand niet te scheren, of een snor te laten groeien om zo meer awareness te creëren, meer openheid, meer bespreekbaarheid. Of men laat zich sponsoren en brengt zo geld samen voor goede doelen rond de gezondheid van mannen.

November, MOVEMBER FiftyliciousHet zijn harde feiten. Prostaatkanker kan dodelijk zijn. De good news is, als je er vroeg genoeg bij bent is er 95% kans dat je blijft leven. Daarom is prostaatkankerpreventie iets waar de MOVEMBER-actie vooral op focust. Mannen laat jullie controleren! Denk niet mij zal het niet overkomen. Dames verplicht jullie mannen naar de dokter te gaan voor dit niet zo leuke onderzoek. It saves lifes!

Hier denk ik aan mijn nonkel Rik, deze week is het 6 jaar geleden dat hij overleed. Super nonkel. Altijd happy en vrolijk. En toen prostaatkanker bij hem vastgesteld werd, dan praatte hij daar openlijk over. Zo gewoon, aan de toog met zijn vrienden… met andere mannen van 70+ die het onderwerp eerder schuwden. Maar omdat Rik het met een grap en een grol in de groep gooide wisten ze dat ze niet alleen stonden. Dat het iedereen kan treffen, dat je er moet over praten. En ook dat je je regelmatig moet laten checken bij de dokter. Nonkel Rik, je liet misschien geen snor groeien maar je maakte het bespreekbaar, you were ‘Simply the Best’ (Horen we Tina, denken we aan nonkel Rik).

November, MOVEMBER FiftyliciousMaar MOVEMBER wil ook openheid creëren rond geestelijke gezondheid. Blijkbaar zijn mannen meer gevoelig voor depressies dan vrouwen.  Maar men praat er minder gemakkelijk over, het kan niet, het mag niet. Soms denk ik, als je chronische pijn in je buik hebt ga je toch ook naar de dokter, waarom dan niet als het in je hoofd niet goed zit. Misschien klinkt het woord depressie niet zwaar genoeg, of wordt het anderzijds te gemakkelijk gebruikt. Moeten we dan praten over ‘gedachten-kanker’…. ? Chapeau voor Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, die onlangs bij Gert Late Night open over zijn voorbije depressie sprak. Zo zou het nog meer in de media moeten komen en niet enkel tijdens MOVEMBER.

Mijn partner Yves had ook last van depressieve periodes. Deze kwamen deels door zijn gezondheidstoestand (zwaar hartpatiënt, schildklier weggenomen) waar je inderdaad soms de moed zou door verliezen. Maar ook, het was er gewoon, die depressieve gedachte… met vlagen… en hij schaamde zich ervoor… Tegen mij was hij meestal wel open, en we probeerden ‘oplossingen’ te vinden… Weekendjes weg, leuke dingen doen, praatgroeptherapie waar hij vooral luisterde, naar een psycholoog en toen dit geen voldoening gaf, kiezen voor psychiater die hem wel lag en waardoor het beter ging… met medicatie… En Boris, ons therapie hondje dat kwispelend vreugde bracht en hem uit zijn zetel haalde. Maar erover praten? Yves wou er niet mee naar buiten komen, want wat zeg je tegen een buitenstaander… je ziet er niet ziek uit maar je voelt je wel ziek. En je wordt zo vlug beoordeeld en veroordeeld.  

November, MOVEMBER FiftyliciousOmdat MOVEMBER gaat over openheid en bespreekbaar maken, wou ik mijn verhaal delen over Yves. Want je kan geen blog over MOVEMBER schrijven zonder daarvoor je eigen ziel open en bloot te geven, al is het geen gemakkelijke getuigenis. Yves is niet meer, nu durf ik er over praten…

Xoxo Ninon

7 reacties

  1. waar blijf jij het het halen , dit zegt veel over jou persoon maar ook hoeveel pit en variatie jij in een relatie zou steken of geven ,Doe zo verder dit maakt u mooi en de eigenheid in u vrouw zijn xx

  2. Wat een ‘juiste’ tekst! Knap verwoord in zoveel details die velen zullen herkennen.
    Waar kennissen, vrienden en familie rondom ons zeker zullen eens bij stilstaan …
    Sterkte zussie, in november kraak je harde noten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.