Niksen… de kunst van het niets doen

Ik wist niet dat ik mee ben met een laatste trend… en dat er een naam voor is… Ik ‘niks’ soms. Lekker in mijn zetel of de je tuin met een kopje koffie of glaasje rosé en that is it… helemaal niets te doen. ‘Niksen’! Ik heb het ook een beetje moeten leren, want mijn hoofd is altijd wel bezig met iets… Of mijn agenda wil ik steeds vullen met dingen doen… Maar niksen is de nieuwe trend… Leer deze zomer niksen… de kunst van het niets doen.

Een tijdje geleden was er al die nieuwe Scandi levensstijl ‘hygge’ (zeg: “huuge”, waarmee de Denen huiselijke gezelligheid bedoelen), of ‘lagom’ (de Zweedse manier om een evenwichtig leven te hebben). Bij ‘niksen’… is het eerder dat zeurende stemmetje dat in je oor fluistert ‘je moet dit nog doen’ ‘je mag dat niet vergeten’ het zwijgen opleggen… Nee eventjes niet… Vertraag je leven…  Ergens een reactie op de ‘busy busy’-stress en ’too much to do’-burn-outs in onze westerse wereld. Weg met die drukke druk… Ook in het Engels is ‘niksen’ een werkwoord, ‘the Dutch art of doing nothing’.

Watch the world go by… zo voor eventjes… Niksen staat voor in jezelf rust vinden en ook rust op te zoeken. Niksen heeft geen doel, je moet niets… maar je kan van alles… rondlummelen… zetelen… wandelen… liggen… Je gedachten mogen afdwalen… je neemt gewoon je tijd voor niets… zonder dat je iets hoeft te bereiken of ergens moet zijn… Het is een vorm van zelfzorg, van met je hoofd en je lichaam tot rust komen… Nu ik tijd heb voor mezelf kan ik dit, maar ik denk dat als ik terug fulltime zou werken ‘niksen’ veel moeilijker wordt… want mijn hoofdje krijg ik dan zelden stil…

Hoe kan je leren niksen? Want ja niets doen is niet gemakkelijk, we doen altijd wel iets. Iedereen moet leren genieten van niks doen op zijn eigen manier… Hieronder hoe ik niksen-tijd probeer te oefenen, misschien een voorbeeld als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met niets doen.

Ga voor je raam zitten en kijk gewoon…

Nee serieus. Heel eenvoudig, neem een makkelijke stoel of zet je zoals ik doe op je brede vensterbank en kijk gewoon naar buiten… Een minuutje… of langer… je hoeft niets anders te doen… Nergens te zijn, en dat is precies waar niksen om draait. Als je naar buiten staart, zonder zoeken of kijken, zie je ook plots dingen… Nee niet denken van ‘ai shit daar staat onkruid dat moet ik nog wieden’, maar ‘dat onkruid heeft ook een mooi bloempje’… Kijk, een spin in haar web wat een mooi huis… een vlinder, een hommel, een wesp die voorbij vliegt… ik wil leren vliegen… een vogel in de lucht… een vliegtuig trekt een streep in de wolken… ik wil op reis… Zit, kijk en zie letterlijk de wereld passeren.

Lig op je bed en luister naar muziek

Niksen is ook je comfortabel voelen. Dus niksen in je bed, why not… Je gedachten laten afdwalen, ietwat dromerig met enkele van je favoriete nummers op de achtergrond, en liefst een podcast of old school CD zodat je niet op YouTube moet zitten zoeken want dat is niet niksen… Dat doe ik soms s’ochtends, ik ben een snoozer, mijn wekkerradio staat 10 minuten te vroeg… en dan lig ik gewoon te luisteren en ook zachtjes wakker te worden… en niks te doen en proberen niet te denken, voor ik gezwind dat warme bed uitspring en begin met de dag. Luisteren naar muziek daar ontstress je van, en ja zacht mee neuriën is niksen, hardop mee zingen en op je bed springen is het zo niet… maar als je wil… doe maar… Voel je niet schuldig als je eventjes niets doet, geniet gewoon van niets doen.

Doe een wandeling

Ook gaan wandelen kan niksen zijn, als je gaat wandelen zonder doel, zonder tijdsdruk, Zo niks ik nogal dikwijls… samen met Boris… een dagelijkse wandeling… gaan we naar links, gaan we naar rechts… wordt het 2 km of toch maar 4… Blijven stilstaan als Boris iets ruikt… pootje hier pootje daar… een insect op de weg, koeien in de weide die komen aangelopen… de geur van koeienvlaaien… Kijkend naar de natuur…. Of gewoon langs het strand, stappend… tot je het tijd vindt om terug te keren… meeuwen, zeelucht, schelpjes,… Dus als je wat vrije tijd hebt, of beter nog, reserveer wat van je vrije tijd om te niksen, en doe een wandeling naar nergens om je hoofd leeg te maken en gewoon te zijn. Het lukt me ook niet altijd hoor… maar oefening baart kunst (zeggen ze)

Doe iets met je handen zoals breien

Trendy avant la lettre. Toen ik vroeger student was, nikste ik steeds tijdens de examens… Om mijn hersentjes even te ontspannen begon ik steeds te breien. En het repetitieve van het breipatroon, eventjes niet concentreren op mijn boeken, gaf me rust in mijn hoofd. En ik breide ook niks, geen sjaal, geen pullover… op zijn best naaide ik achteraf de zijkanten toe en had ik een raar kussen voor op mijn kot. Ook een puzzel van 1000 stukjes leggen zonder dat deze ‘moet’ af zijn, geeft je eenzelfde soort rust in je hoofd… Of soepgroenten snijden in kleine vierkante blokjes…  Gewoon iets met je handen doen is dan bijna therapeutisch alsof je het gewoon doet omwille van het niksen.

Niksen is misschien wel een soort mindfulness… maar waar je je gedachten mag laten fladderen waarheen ze willen.

Leer deze zomer een beetje niksen… de kunst van het niets doen…

Xoxo Ninon

PS: Boris mijn hond kan heel goed niksen 😊, dus misschien een voorbeeld aan nemen aan dieren die niksen 2/3 van hun tijd😊

PS 2: zie je wel dat niksen hip en trendy is, want terwijl ik nog aan het schrijven was heeft De Standaard ook iets over ‘niksen’ gepubliceerd (klik hier)

8 reacties

  1. Ik ga er echt werk van maken…t.t.z. Ik ga heel hard mijn best doen want dit wil ik al zo lang. Nu lukt het wellicht dank zij jouw tips. Alvast bedankt.

  2. Straffer nog: wij moeten ons absoluut opnieuw leren vervelen. Zonder in al te veel details te treden: ons brein wordt zodanig overprikkeld, dat iedere dag minstens een half uur niksen je mentale veerkracht enorm verhoogt. We kunnen dat doen bv op de trein (geen gsm, geen boek, gewoon je gedachten laten waaien), in een dokterswachtzaal, in de wachtrij in de supermarkt, tijdens sporten, tuinieren,… Maar velen van ons zijn zodanig verslaafd dat we na dertig seconden onze smartphone er al bij halen… ’t Is nochtans in deze momenten van niksen dat onze creativiteit opflakkert, en we vaak ‘zomaar’ oplossingen vinden.
    Getekend, een meester-nikser

    1. Hihihi beste meester-nikser je hebt groot gelijk… ik heb het er ook moeilijk mee op niet mijn gsm te nemen in een dood moment… het is echt afkicken, maar op de duur leer je het wel denk ik… Maar alle start is soms moeilijk 🙂

  3. Ik ben een niksen fan, zeker met die hotte… man man niksen was leuk want had geen fut voor iets anders. Maar ook tijdens het jaar zo even tot mezelf komen, een gestolen namiddag waar ik verlof neem en gewoon geniet zonder iets op de planning of zonder er iets moet gebeuren. Zaaaaaalig… moet kunnen toch en zonder schuldgevoel zoals je schrijft. leuke trend. Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.