Nieuw jaar, nieuwe jij?

Hallo bloglezers! Gelukkig nieuwjaar iedereen! Ik ben ba-ack! Nou, mijn blog is terug (sorry was even uit de ether).  Maar nieuw jaar, nieuwe laptop, dus hier mijn 1e blog van 2020. Tja het is weer die tijd van het jaar, de overgang van het ene jaar naar het volgende, en een prime time voor het stellen van doelen, het creëren van nieuwe gewoonten en zelfverbetering. Onze goede voornemens voor het nieuwe jaar. Jullie hebben allen wel iets in gedachten wat je dit jaar anders, beter, meer, vooral, wil… Nieuw jaar, nieuwe jij?

Wat je langetermijndoelen ook zijn en je veranderingen wil. Of als je gewoon voor geen resoluties gaat dit jaar, en je jezelf helemaal niet wil heruitvinden. Toch zijn er een paar kleine dingetjes, het zijn niet echt goede voornemens, maar misschien eerder ‘nadenkertjes’ voor 2020. Nieuw jaar, nieuwe jij? Heb jij hier en daar ook wat optimalisatie nodig?

Geduld hebben

Photo’s by cottonbro from Pexels

Er stond een rij aan de kassa tijdens de kerstinkopen, er was een technisch probleem, en ik hoorde de rij onderling mopperend praten tegen elkaar.  Toen een jongedame, met een ‘L’, wou parkeren lukte het niet onmiddellijk, en de veroorzaakte file begon reeds te toeteren wat haar waarschijnlijk nog meer zenuwen gaf. 

Herkenning? Ik wel (soms). Het lijkt misschien voor de hand liggende, maar hoe vaak per week of per maand denk je bij jezelf niet achteraf… ik had wat meer geduld moeten hebben. Of die stressvolle momenten tijdens je werk, het verkeer of om zaken te regelen, dan is het laatste waar je aan denkt geduld en die zelfliefde hebben.  Misschien kan je in dit nieuwe jaar tegen jezelf te zeggen dat je ongeduld meer problemen veroorzaakt dan oplossingen, het vertroebelt je oordeel en verstoort je gemoedsrust. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Vriendelijk en beleefd zijn

Ja sorry ik ben die laatste week voor kerst ook even knorrig geweest tegen een collega, mijn excuses, mijn hoofd was hectisch bezig.

Het klinkt misschien cheesy, maar is het het wel? Het is me opgevallen dat het precies moeilijk is vriendelijk en beleefd te zijn in winkels, in restaurants, op de trein, op straat, in de file, in de wachtzaal, aan de kassa, tussen collega’s,… En OK ik begrijp dat we allemaal soms ons dagje niet hebben en dat er situaties zijn die ons ergeren of prikkelbaar maken, maar moet je dit uitwerken op anderen.

Zeg hallo, welkom, goede morgen of goede avond, bedankt, graag gedaan,  het was lekker,… Een glimlach, een oprecht compliment , houd de deur open als je iemand een stel boodschappen achter je ziet dragen, laat iemand voor aan de kassa, laat een auto inschuiven, geef een oudere heer of dame je zitplaats, … Ik hoop dat je dit jaar ook de wereld een klein beetje mooier zal maken door vriendelijk te zijn tegen je medemens… Vriendelijkheid straalt positieve energie uit, en je krijgt het 10-voudig terug, karma je weet wel het tienerwoord van het jaar 2019. Wees vriendelijk en beleefd naar anderen toe want er is dat spreekwoord van je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn… dus misschien bereik je gemakkelijker je doelen zo. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Respect tonen

Anuna en Greta krijgen bagger over hen, akkoord of niet respecteer de jeugd voor hun durven anders zijn. Ik ging naar de koopjes in Gent, en zowel in de Zara als in de Inno was er een mevrouw die als er een kledingstuk op de grond gleed terwijl ze snuisterde het gewoon liet liggen. Getuigd van weinig respect voor wie na je komt, voor wie er werkt, en voor het kledingstuk zelf. Durfde geen opmerking maken, maar ik die blouse opgeraapt en op de kledinghanger gehangen waar ze het kon zien. Behandel het milieu met respect, ik ben het zo beu lege blikjes in de graskant te zien liggen. Wachtend tot anderen ploggend (joggen+plocka (Zweeds voor oppikken) langskomen. Behandel je medemens met respect wat hun cultuur, religie of gender, wat voor je ook doet… iedereen is nodig. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Om het met de woorden van de grote dame Aretha Franklin te zeggen, “All I’m asking for is a little respect.” R-E-S-P-E-C-T (klik om Aretha te horen)

Positief zijn

Soms zijn mensen precies geprogrammeerd enkel de lelijk dingen van iemand te zien of ergste van een situatie te denken. Dus mijn boodschap is doe je best om wat zonneschijn te brengen op je regenachtige dagen. Focus op wat goed is aan je dag en je leven en probeer geen negatieve energie te verspillen. Wees dankbaar voor wat je wel hebt, je gezondheid, een job, een dak boven je hoofd, geen natuurrampen, vrienden, geen honger of dorst. Oefen dankbaarheid en je zal verrast zijn van de positieve energie in 2020.

Positief zijn is daarom niet zeker van het resultaat, maar gewoon hoopvol dat het misschien zal het lukken. De weg is belangrijker dan het doel toch. Ergens onbevreesd het onbekende tegemoet te treden, onwetende of je het einde zal bereiken dat je wou. Dit jaar moeten we allemaal oefenen om onszelf te vertellen dat het goed komt – wat er ook gebeurt. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Ontspanning zoeken

We moeten allemaal regelmatig eventjes ‘chillen’. Met onze dagelijkse verantwoordelijkheden, dagelijkse taken en constante to-do lijstjes, worden we overweldigd… en burnt outs, dipjes, angsten,…zijn het gevolg.

Onze samenleving houdt van ‘snel leven’. We stoppen niet om aan de bloesems te ruiken, we pauzeren niet om te genieten, of hebben zelden een luie dag zonder plannen, zonder na te denken over de dingen die we nog moeten doen.

Laten we dit jaar oefenen om te gewoon even af en toe een pauze te nemen. Niet altijd te streven naar meer en beter, maar gewoon met een goed gevoel beseffen wat we wel al gedaan hebben en te genieten van wat en met wie we ons hebben omringd. Neem tijd voor jezelf, neem tijd voor anderen. Neem tijd om niets te doen. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Zelfliefde tonen

Ja ik heb al in meerder blogs over zelfliefde gepraat, maar beseffen we dit wel… zelf liefde is liefde voor je hoofd, je hart, je lichaam. Van jezelf houden is zo belangrijk. Je doet jezelf geen plezier door elke dag te klagen over je lichaam, over hoe je zou willen dat je meer zelfvertrouwen had, of dat er anders wil uit zien, je kilootjes te veel, die beginnende rimpeltjes, ‘mijn buikje’. Wees lief voor jezelf, geef jezelf af en toe een complimentje, je hebt het nodig en je verdient het ongetwijfeld. Luister echt naar je behoeften echt om op een goede manier van jezelf zorg te dragen, voor jezelf te zorgen. Nieuw jaar, nieuwe jij?

Oefen dit jaar om het beste te halen uit elke situatie waarin je je bevindt. Oefen om te hopen op het beste. Oefen om je medemens liever te zien. Oefen vooral om jezelf liever te zien voor alles wat je bent.  Oefen om te beseffen dat waar je droomde misschien niet was wat het moest zijn… maar dat waar je nu staat ook zijn leuke kantjes heeft en de weg er naartoe de moeite was.

Nieuw jaar, nieuwe jij?

Xoxo Ninon

Happy New Year !!!

Vorig jaar schreef ik deze blogs All I want for Christmas…    en  HAPPY NEW geen goede voornemens YEAR

4 reacties

  1. Ook aan jou een mooi nieuw jaar gewenst, Vol van leuke tips en blogs. Deze is in elk geval al terug prima. Ik kan je maar bijtreden dat we allemaal een beetje meer geduld, wat vriendelijker en soms ook wat beleefder met mekaar moeten omgaan. Happy 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.