Niet alle pompoenen worden koetsen…

Er staat een reuzenpompoen in de tuin van de buren… Blozend en rond, warm oranje-stralend. Het is pompoenentijd… Symbool van Halloween (31/10) als Jack-O’-lantaarn. Dé overlevingsgroente van de eerste kolonisten in Amerika, daarom nooit Thanksgiving (25/11) zonder pompoengerechten. Pompoenen celebreren het leven… Ze staan dan ook symbool voor welvaart, overvloed en geluk.  Pompoenen zijn en blijven altijd hun oranje, gele, groene feestelijke zelf. Wat zal hun leven brengen? Worden ze een pumpkin pie, of een pompoensoep? Een pompoenrisotto of een pompoencake… misschien. Krijgen ze een sprankelend lichtje en maken ze mensen blij? Zelfs de kleine pitjes zijn een meerwaarde in mijn ontbijtgraantjes ’s ochtends. Tja niet alle pompoenen worden koetsen…

Pompoenen zijn een metafoor voor je leven

Net zoals een pompoen met de zwaai van een toverstok kan veranderen in een prachtige koets, zo kan jij ook je leven veranderen. Pompoenen groeien toch ook uit een klein, onopvallend zaadje tot een verbazingwekkende creatie.

Net als een pompoen zitten we ook vol met ontelbare zaadjes van potentieel, groeikracht, vooruitzichten,… Soms zien we zelf niet tot wat we in staat zouden zijn, zijn we bang voor uitdagingen belemmeren we ons eigen groei en rijping.

Pompoenen vind je in tal van maten, vormen, kleuren en soorten. Rond, onregelmatig, gevlekt, XXL, klein, groen, oranje, maar allen met een zalig vruchtvlees vanbinnen. Zoals mensen verschillen, zijn geen twee pompoenen hetzelfde. Die individuele verschillen geven net het plezier van kiezen, welke rol ze gaan vervullen in ons leven.

Pompoenen zijn als mensen

In een wereld waarin het ego, het ‘ikke’ centraal staat, kunnen pompoenen ons de belangrijkste principes leren om van anderen te houden. Heel sociaal delen ze via hun meanderende rank voedingsstoffen met de planten die op een schaarser stukje grond staan. Verbonden met elkaar rijpen ze samen met anderen. Vriendschap!

Hun ‘dikke huid’ zorgt ervoor dat ze zo goed als niet vatbaar voor ‘roddel’-insecten, ‘kritiek’-kevers, ‘pest’-wormen en ‘jaloezie’-vliegen. Soms is het goed dat we ook een beetje een ‘dik vel’ te hebben, en ons eigen goed voelen te beschermen.

Pompoenen leren ons om ‘groot te denken’ en te blijven groeien. We kunnen dagelijkse kiezen om  nieuwsgierig te blijven, om het ‘kleine’ los te laten, te blijven dromen van wat je wil doen met je leven, en het ook te doen. Wordt een beetje een pompoen!

Ja we zouden pompoenen kunnen zien als een metafoor van ons leven. We weten niet hoe we gaan groeien en bloeien. Ze tonen ons trots te zijn op onze uniekheid en overal te schitteren met onze talenten, onze capaciteiten en onze authentieke persoonlijkheid.

Assepoester en haar koets

Het verhaal van Assepoester zou niet hetzelfde zijn zonder die pompoen die in een koets veranderde om haar naar het bal van Prince Charming te brengen. Een sprookje vol beeldspraak. Assepoester als metafoor om uit de slachtofferrol te stappen. Het glazen muiltje… stond voor Assepoesters maagdelijkheid… oeps laten liggen op de trappen😊. Zo ook die pompoen die verandert in een koets, of ‘coach’ in het Engels, staat voor transitie, verandering in je leven… Al is het misschien beter dat je die innerlijke prinses zelf echt koestert en niet wacht op die flutprins, die petemoei(al) of de fashionista muizen (zalig die Disney versie).

Dus misschien er even over nadenken of je niet beter een voorbeeld neemt aan een pompoen af en toe? En oké, niet alle pompoenen worden koetsen… maar moet dat?

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs brief-aan-mezelf-en-ook-voor-jullie-allen-rondom en Are-you-lonesome-tonight.

Alle foto’s gratis foto’s van Pexels

 

 

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.