Mythes rond ouder worden, seks en erotiek

Ik weet dat praten over seks en seksbeleving op oudere leeftijd een eerder controversieel onderwerp is. Denkt men echt dat eens de 60 voorbij de goesting over is? Dat die dames en heren van 70+, die oudere lichamen geen erotiek meer beleven? Denk men echt ‘bah vies’ ‘ik wil het niet weten’ ‘die doen dat toch niet meer’? Ooh jawel hoor, en meer dan je zou denken.  (Oef gelukkig!) En toch zit praten erover of eventuele problemen errond aankaarten in de taboesfeer.  Om een paar mythes te weerleggen schreef ik deze blog want je zou nochtans denken dat ‘op onze leeftijd’ er nog weinig zaken taboe zijn. En toch, toch er zijn veel onwaarheden, mythes rond ouder worden, seks en erotiek.

We hebben allen schrik van ouder worden. Veel 50- 60- zelfs 70-plussers hebben wat last van YOLO en FOMO tegelijkertijd 😊. YOLO= je leeft maar een keer & FOMO = schrik om nog iets te missen. Dus, welke mythes over veroudering en seksualiteit moeten er daarom worden ontkracht?

Mythe: Seks op oudere leeftijd hoeft niet meer

Seksbeleving blijft belangrijk ook ver na je 60ste, je 70ste! Het is een mythe dat erotiek op een bepaalde leeftijd moet geschrapt worden. Want seks natuurlijk gewoon lekker en maakt gelukkig, en is het ook hartstikke gezond. Seks zorgt ervoor dat je langer leeft. Lekker vrijen is goed voor je dieet. en de aanzwengel van alle hormonen zorgt ervoor dat je gewoon straalt, er beter uitziet. Seks maakt ook leuke hormonen los, endorfines (minder last van pijntjes), dopamine (anti-stress), testosteron (gemakkelijker bewegen), oxytocine (je weet wel dat knuffelhormoon)… Seks is een goede workout voor je hart en bloedvaten. Vrijen pompt gewoon je bloed sneller door je lijf… Je voelt gewoon dat je leeft!😊

Mythe: Seks is alleen voor jonge mensen

Euuh neen! Seks is duidelijk niet alleen voorbehouden aan jonge mensen, anders zouden onze seksuele gevoelens volledig verdwijnen naarmate we ouder worden. En ons ouder worden lichamen blijven gefocust op de erotische beleving.

Je kent misschien dat zalige feuilleton op Netflix Grace & Frankie, met Jane Fonda (83) & Lily Tomlin (81) als 2 single samenwonende dames die hun gesprekken ook hun date en seksuele escapades met bijkomende problemen niet uit de weg gaan. Ook rond mij zie ik soms oudere singles die terug leuke koppels vormen, en waar die vonken van erotiek uit hun blik blijkt.

Foto’s bij deze blog zoeken was niet evident. Passende foto’s van naakte ouder wordende lichamen, of van seksbeleving van koppels op leeftijd op gratis blogfotosites vond ik niet. En ja, tik maar eens ‘naakt ouder koppel’ in op Google deze kon ik toch ook niet gebruiken 😊.  Dus ik hoop dat jullie het eerder suggestieve fruit ook leuk vinden 😊.

Mythe: Ouder wordende lichamen zijn niet sexy

Soms zijn onze hersenen onze ergste vijand. Vaak twijfelen we aan ons sexappeal omdat we een paar pondjes extra hebben, of onze borsten niet meer prompt staan, of we een bierbuikje hebben, of hier en daar ons lichaam echt wel tekenen van ouder worden toont. Ik las dat een hersenkronkel in ons hoofd ervoor zorgt dat we leeftijdsgenoten blijven erotisch aantrekkelijk vinden. Want seksuele aantrekkingskracht en opwinding is veel meer dan dit esthetisch fysieke… Het wordt nog meer gewekt door aanrakingen, kussen en lieve woorden. Als je verliefd wordt op iemand, word je verliefd op hun geest, welke gevoel ze je geven, hun liefdevolle daden.

En oké, naar een jongere knappe madam of een viriele heer van 25 jaar jonger kijken is leuk, of een leuke fantasie… Maar is dit realistisch? Je hebt dus echt geen perfect lichaam nodig om aantrekkelijk te zijn. Je negatieve mind set zal vooral je eigen seksuele appetijt bederven. Onzekerheid is echt niet nodig, ook je partner is/wordt ouder! 😊 en ik ben zeker dat je partner je wel aantrekkelijk vindt…

Roestige motor

Als je een tijdje geen seks meer hebt, dan laat je lichaam je ero-hormonen in een winterslaap gaan als het ware. Uit ervaring weet ik dat deze altijd aangezwengeld kunnen worden 😊.  Maar naarmate die ‘pauz’ langer duurt wordt de stap groter… Soms komen er daardoor psychologische blokkades op je pad waardoor ‘je motor’, je seksdrive belemmerd wordt.

Ook bij koppels kan erotiek uitdoven als je het vuurtje niet smeulend houdt. De beste manier om je lichaam en geest geïnteresseerd te houden in seks, is door fit te blijven, je hart actief te houden en je geest scherp en regelmatig naar je partner of voor singles naar de andere sekse te gluren met appetijt😊.

Als single in tijden van corona is het ontmoeten van een partner niet evident. Wie liefde zoekt kan nog even op zijn honger zitten. En ja een ’trouwe’ fwb (een friend with benefits) die alle hormonen regelmatig aanzwengelt is een optie.  Kiezen voor occasioneel seksdates zou ik nu niet aanraden, dus hopelijk komen er vlug corona-sneltesters op de markt.😊

Mijn motor is wat aan het roesten vrees ik 😊… En soms denk ik was ik nu eens hoteldebotel aangetrokken tot een man… misschien moet ik dan ja zeggen in plaats van te wachten op de liefde… Het zou een (leuke) horde genomen zijn in mijn helingsproces… 😊

Speeltjes

Je kan, zowel als single als als koppel, het roesten van je motor wat tegengaan door leuk creatief te leren zijn met erotische accessoires. Oudere koppels moeten gewoon durven. Speeltjes zijn perfect om mee te experimenteren en die oude vonk weer aan te wakkeren tussen jullie. Het kan hen aanmoedigen om weer speelse en leuke seks te hebben als de hardheid iets minder wordt. Of voor momenteel single dames zorgen deze ervoor dat je erotische hormonen niet helemaal inslapen 😊… Al is het geen vervanging voor een warm sterk mannenlichaam, I know.

Erectiestoornissen

Praten over erectieproblemen en prostaatonderzoek is een groot taboe onder mannen. Nochtans is het de normale gang van zaken dat de erectie van een man op leeftijd niet meer is als toen hij een dertiger was, en dat er soms ook medische problemen… En inderdaad het zal wat aanpassen zijn op een andere manier seks te beleven.

Men praat over ‘madammen in de overgang’ als aseksuele wezens (Niet dus!). Maar ook heren hebben het er vaak moeilijk mee dat hun penis niet meer zo gemakkelijk steigert bij vrouwelijk contact eens ze ouder worden. Zwaarlijvigheid, diabetes, problemen met de prostaat, medicatie voor je hart of anti-depresiva hebben een invloed op het zin hebben of het hard worden. Maar ook positief nieuws, ik las ook dat veel mannen van 70+ nog geen erectiestoornissen hebben, dus à la bonheur…

Mijn advies, heren, praat erover met je dokter. Want gelukkig zijn er geneesmiddelen en mogelijkheden om eventuele erectiestoornissen te verhelpen. Het blauwe pilletje is er een van, meer drastisch zijn implantaten, injecties… want problemen zijn er om opgelost te worden… En daarbij zijn mannen op leeftijd niet veel meer ervaren bedpartners (zou toch moeten!).

Vaginale droogheid

Ook  sommige dames krijgen soms last van vaginale droogheid door de menopauze. Gelukkig is dit in een wip 😊 opgelost door een goed glijmiddel  te gebruiken.  Best kiezen voor een glijmiddel op waterbasis dat doet niet alleen zijn gladde werk, maar kan worden gebruikt met condooms (!), en met je siliconen speeltjes. Er zijn ook crèmes op basis van oestrogeen te krijgen maar consulteer zeker een dokter hiervoor, want met hormonen experimenteer je best niet zelf.

En de mythe van je menopauze neemt je zin in seks weg… Nee hoor!😊… Hoe meer je het doet hoe leuker je het blijft vinden… En dit ook op late leeftijd… want aan je clitoris verandert er niks… Misschien is iets meer voorspel nodig, net als bij de man… maar dit kan alleen maar leuker zijn… Tja alles gaat iets langzamer gaat naarmate we ouder worden.

Veilig vrijen is een must! En dit is geen mythe!

Mythe: je hoeft zich geen zorgen te maken over SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).  Single 50plussers vrijen zelden veilig… De dames denken misschien ‘oh er kunnen toch geen kindjes meer van komen dus we doen maar zonder’. Neeeeeeee! En mannen die uit een lange relatie komen zijn het ‘afgeleerd’ een condoom te gebruiken, er over praten voelt voor beiden weer onwennig. Nochtans is deze oudere groep daardoor veel vatbaarder voor geslachtszieken als chlamydia, gonorroe en syfilis.

Eigenlijk moest deze mythe helemaal bovenaan staan!  Gebruik een condoom omdat je op zoektocht als single naar een nieuwe partner soms op een variabel seksueel pad brengt met meerdere partners  tot je die vaste partner ontmoet. Ook als je een vaste partner hebt is het niet slecht toch af en toe te checken, gewoon omdat minder trouw zijn dan vroeger een van de oorzaken van besmetting is. Bij een bloedonderzoek vraag gewoon je huisdokter om die extra testen. En klaar!

Lees ook: Aantal 50-plussers met soa verdubbeld   en  Een SOA kan ook als je 50 plus bent.

Veilig vrijen is een must! En dit is geen mythe! Niet elke SOA geeft symptomen. Laat je regelmatig testen als je een variabel seksleven hebt, en vraag dit ook aan een eventuele partner… samen met die coronatest misschien… Want een condoom helpt ook niet tegen alles… 😊

Geef een van de grootste genoegens van het leven niet zomaar op, alleen maar omdat je ouder wordt en omdat je een aantal van deze mythes rond ouder worden, seks en erotiek in je hoofd blijven steken.

Hoe denk jij over seks en seksualiteit naarmate je ouder wordt? Laat maar weten wat jouw ervaringen zijn. Wat vond je van deze eerste blog rond dit thema. Voor herhaling vatbaar?

Xoxo Ninon

Gebruikte foto’s zijn gratis van de sites Pixabay en Pexels.

 

4 reacties

 1. Eigenlijk best wel een interessante blog. Al ben ik er nog niet, weten wat je later kan meemaken geeft ook een soort geruststelling. En ja hoort ook bij ons leven als medior (kende dit woord niet) en zeker als senior… Maar de kleinkinderen van mijn vriend joelen ook als hij me eens ferm vastpakt… dus deze mythe gaan we toch doorbreken 🙂 🙂 Voor mij voor herhaling vatbaar zo een thema. Grtj

  1. Ja ik ken dat gevoel ook van ‘de jeugd’ die denkt dat oma & opa vanaf nu handje enkel nog vasthouden, maar begrijp wel dat ze er wat huiverig tegenover staan. Anderzijds een goed gevoel voor hen dat ze ook nog op late leven zullen kunnen genieten van een partner. Dank voor je reactie en is inderdaad terug eens iets anders waar ik kan over praten.

 2. Ik ben er niet meer zo happig op , maar hou te veel van mijn man om het niet te doen.
  Begrijp me niet verkeerd hij vraagt het nooit zelf , ik ben diegene die aanleiding heeft.
  Door zijn diepe respect voor mij en liefde wat zo mooi is dat koester ik.
  Door de borst kanker ben ik zo wat mijn , gevoel kwijt geraakt .ik hoop dat het terug komt. Want telkens wij het beleven is het zo mooi en warm. Een koppel die al 52 jaar samen is.
  Dus doe zeker verder met je blog.
  Letje Vereecke.68 jaar oud.

  1. Dank voor je getuigenis. Het ontroert me. Liefde is zo veel meer. Liefde omarmt. Een relatie van 52 jaar ga ik niet maar halen… maar ik hoop nog zeker op die partner waar ik nog heel lang kan mee erotiek beleven.. en een liefdevol seksleven kan mee hebben. Dat stop niet bij 50…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.